Jak wszyscy wiemy, awokado jest niezwykle wartościowe.
Ma w swoim składzie mnóstwo witamin - B1, B2, B6, PP C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe, luteinę, zeaksantynę, likopen.
Dzięki tym wartościom chroni nasze serce i układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, pomaga zapobiegać nowotworom, utrzymuje wątrobę w dobrej kondycji, działa leczniczo na oczy, pomaga pozbyć się alergii, zmian skórnych.
Jest to owoc bardzo tłusty, nazywany nawet, owocem maślanym, jednak nie należy się tego obawiać, ponieważ są to bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone, Omega3 i Omega 6.
O tych wspaniałych dla zdrowia właściwościach awokado ,większość z nas wie, jednak niespodzianką może być fakt, że jeszcze zdrowsza od owocu jest jego pestka :)
Posiada dwa razy więcej przeciwutleniaczy,
ma mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który obniża cholesterol. reguluje pracę jelit, pomaga w stanach zapalnych tychże, eliminuje metale ciężkie z organizmu, wspomaga układ krwionośny, dba o kondycję serca, pomaga zapobiegać zawałom, zapobiega skokom,, cukru,, w organizmie, więc jest świetna w profilaktyce cukrzycowej, świetnie wpływa na oczy ze względu na zawartość luteiny.
Świetnie wpływa również na kondycję cery , włosów i paznokci.
Pestka jest dosyć gorzka , bo ma sporo garbników, niektóre z nich spożywane w dużych ilościach. mogą wykazywać lekkie właściwości toksyczne. Ale tu nie ma szans spożywania takich ilości .
Jak się do niej dobrać ... otóż najlepiej przesuszyć ją kilka dni na słońcu lub kaloryferze, wtedy skórka robi się cieniutka, krucha i bardzo łatwo odchodzi. Miąższ zmiksować w blenderze, a proszek wysuszyć i przechowywać w słoiczku w lodówce. Spożywać do 1 łyżeczki proszku dziennie. Zaczynać najlepiej od mniejszej ilości, np 1/4 łyżeczki, obserwując, czy nie ma jakichś reakcji alergicznych.
Ja robię pastę w ten sposób - miąższ awokado, dodaję część zmiksowanej pestki, pokrojone w kosteczkę jajka na twardo, pokrojony w kosteczkę pomidor, posiekana cebulka lub szczypiorek, do podbicia smaku dodaję łyżeczkę majonezu, sól, pieprz i sok z cytryny :) To coś w rodzaju guacamole, ale z dodatkiem jajek :)
Robię również, nie w postaci smarowidła, ale takiej jakby sałatki, wszystkie składniki ( bez jajka ) pokrojone w kosteczkę. Uwielbiam je na razowej grzance, z jajkiem w koszulce na wierzchu :)
Awokado na pewno znacie i używacie, ale bardzo ciekawa jestem czy używacie w swojej kuchni pestek z tego owocu, czy słyszeliście o jej właściwościach zdrowotnych ? Podzielcie się , proszę , swoim zdaniem na ten temat :)
Pozdrawiam ciepło, Agness<3
Dzięki tym wartościom chroni nasze serce i układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, pomaga zapobiegać nowotworom, utrzymuje wątrobę w dobrej kondycji, działa leczniczo na oczy, pomaga pozbyć się alergii, zmian skórnych.
Jest to owoc bardzo tłusty, nazywany nawet, owocem maślanym, jednak nie należy się tego obawiać, ponieważ są to bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone, Omega3 i Omega 6.
O tych wspaniałych dla zdrowia właściwościach awokado ,większość z nas wie, jednak niespodzianką może być fakt, że jeszcze zdrowsza od owocu jest jego pestka :)
Posiada dwa razy więcej przeciwutleniaczy,
ma mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który obniża cholesterol. reguluje pracę jelit, pomaga w stanach zapalnych tychże, eliminuje metale ciężkie z organizmu, wspomaga układ krwionośny, dba o kondycję serca, pomaga zapobiegać zawałom, zapobiega skokom,, cukru,, w organizmie, więc jest świetna w profilaktyce cukrzycowej, świetnie wpływa na oczy ze względu na zawartość luteiny.
Świetnie wpływa również na kondycję cery , włosów i paznokci.
Pestka jest dosyć gorzka , bo ma sporo garbników, niektóre z nich spożywane w dużych ilościach. mogą wykazywać lekkie właściwości toksyczne. Ale tu nie ma szans spożywania takich ilości .
Jak się do niej dobrać ... otóż najlepiej przesuszyć ją kilka dni na słońcu lub kaloryferze, wtedy skórka robi się cieniutka, krucha i bardzo łatwo odchodzi. Miąższ zmiksować w blenderze, a proszek wysuszyć i przechowywać w słoiczku w lodówce. Spożywać do 1 łyżeczki proszku dziennie. Zaczynać najlepiej od mniejszej ilości, np 1/4 łyżeczki, obserwując, czy nie ma jakichś reakcji alergicznych.
Ja robię pastę w ten sposób - miąższ awokado, dodaję część zmiksowanej pestki, pokrojone w kosteczkę jajka na twardo, pokrojony w kosteczkę pomidor, posiekana cebulka lub szczypiorek, do podbicia smaku dodaję łyżeczkę majonezu, sól, pieprz i sok z cytryny :) To coś w rodzaju guacamole, ale z dodatkiem jajek :)
Robię również, nie w postaci smarowidła, ale takiej jakby sałatki, wszystkie składniki ( bez jajka ) pokrojone w kosteczkę. Uwielbiam je na razowej grzance, z jajkiem w koszulce na wierzchu :)
Awokado na pewno znacie i używacie, ale bardzo ciekawa jestem czy używacie w swojej kuchni pestek z tego owocu, czy słyszeliście o jej właściwościach zdrowotnych ? Podzielcie się , proszę , swoim zdaniem na ten temat :)
Pozdrawiam ciepło, Agness<3