czwartek, 28 stycznia 2016

Zdrowie na talerzu - awokado


Jak wszyscy wiemy, awokado jest niezwykle wartościowe. 
Ma w swoim składzie mnóstwo witamin - B1, B2, B6, PP C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe, luteinę, zeaksantynę, likopen.
Dzięki tym wartościom chroni nasze serce i układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, pomaga zapobiegać nowotworom, utrzymuje wątrobę w dobrej kondycji, działa leczniczo na oczy, pomaga pozbyć się alergii, zmian skórnych.
Jest to owoc bardzo tłusty, nazywany nawet, owocem maślanym, jednak nie należy się tego obawiać, ponieważ są to bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone, Omega3 i Omega 6.











O tych wspaniałych dla zdrowia właściwościach awokado ,większość z nas wie, jednak niespodzianką może być fakt, że jeszcze zdrowsza od owocu jest jego pestka :)
Posiada dwa razy więcej przeciwutleniaczy,
ma mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który obniża cholesterol. reguluje pracę jelit, pomaga w stanach zapalnych tychże, eliminuje metale ciężkie z organizmu, wspomaga układ krwionośny, dba o kondycję serca, pomaga zapobiegać zawałom,  zapobiega skokom,, cukru,, w organizmie, więc jest świetna w profilaktyce cukrzycowej, świetnie wpływa na oczy ze względu na zawartość luteiny.
Świetnie wpływa również na kondycję cery , włosów i paznokci.





Pestka jest dosyć gorzka , bo ma sporo garbników, niektóre z nich spożywane w dużych ilościach. mogą wykazywać lekkie właściwości toksyczne. Ale tu nie ma szans spożywania takich ilości .




Jak się do niej dobrać ... otóż najlepiej przesuszyć ją kilka dni na słońcu lub kaloryferze, wtedy skórka robi się cieniutka, krucha  i bardzo łatwo odchodzi. Miąższ zmiksować w blenderze, a proszek wysuszyć i przechowywać w słoiczku w lodówce. Spożywać do 1 łyżeczki proszku dziennie. Zaczynać najlepiej od mniejszej ilości, np 1/4 łyżeczki, obserwując, czy nie ma jakichś reakcji alergicznych.






Ja robię pastę w ten sposób - miąższ awokado, dodaję część zmiksowanej pestki, pokrojone w kosteczkę jajka na twardo, pokrojony w kosteczkę pomidor, posiekana cebulka lub szczypiorek, do podbicia smaku dodaję łyżeczkę majonezu, sól, pieprz i sok z cytryny :) To coś w rodzaju guacamole, ale z dodatkiem jajek :)
Robię również, nie w postaci smarowidła, ale takiej jakby sałatki, wszystkie składniki ( bez jajka ) pokrojone w kosteczkę. Uwielbiam je na razowej grzance, z jajkiem w koszulce na wierzchu :)













Awokado na pewno znacie i używacie, ale bardzo ciekawa jestem czy używacie w swojej kuchni pestek z tego owocu, czy słyszeliście o jej właściwościach zdrowotnych ? Podzielcie się , proszę , swoim zdaniem na ten temat :)


Pozdrawiam ciepło, Agness<3


sobota, 23 stycznia 2016

Weekendowy relaks i skrzynki w roli półek.


Dziś rano obudziło mnie piękne słońce :)
Uwielbiam takie zimowe dni, z intensywnym słoneczkiem i mrozem. Jest tak świeżo i rześko, że aż uśmiech sam się ciśnie na twarz :) Taka pogoda nastraja mnie bardzo pozytywnie i daje mnóstwo energii :)
Wstałam raniutko, ogarnęłam cały domek, odkurzyłam, pomyłam podłogi, zmieniłam pościel i nastawiłam pranie, a teraz czas na relaks i chwilę lenistwa :))











Ciasto drożdżowe z owocami i pyszna kawka :)














Na zdjęciach widoczne są półki na podręczne książki, które zrobiłam w zeszłym roku a wcześniej nie pokazywałam. Zrobiłam je ze skrzynek na owoce. Skrzynki wyszlifowałam, żeby były gładziutkie, pomalowałam bejcą i przykręciłam kółka.  Skrzyneczki są 2, w jednej znalazły miejsce książki kucharskie, które są obecnie ,,na tapecie,, przeglądam je i wybieram przepisy do wypróbowania, a w drugiej albumy ze zdjęciami, kocham papierowe zdjęcia <3  Przy okazji skrzyneczki są świetnymi stolikami na postawienie kubka, czy pucharka z deserem :) 
















Dom posprzątany, zupka jarzynowa na żeberkach ugotowana, ziemniaczki na placki obrane, a ja wybieram się na spacerek, żeby nacieszyć się tak piękną pogodą i uzupełnić niedobory słońca  :))

Ściskam Was serdecznie i życzę pięknego, słonecznego weekendu  <3






czwartek, 21 stycznia 2016

Skarby natury na talerzu - nasiona chia


Jak wiecie, jestem totalnie zakręcona pod względem korzystania, w jak największym stopniu, z dobrodziejstw natury. Dotyczy to i naturalnych kosmetyków i tego co jemy.
W miarę możliwości staram się używać w swojej kuchni jak najmniej przetworzonych produktów , wybieram to co jest naturalne i zdrowe. Mleko i jajka kupuję w zaprzyjaźnionych gospodarstwach. Poszukuję mięska z domowych hodowli, tak samo warzyw i owoców.
Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, nie można popadać w skrajności ;))
Jednak warto jest wybierać to co najlepsze, robimy to przecież dla siebie i swojego zdrowia.
Do diety staram się wprowadzać produkty, które mają mnóstwo zdrowotnych właściwości i są czymś wyjątkowym dla naszego organizmu.

Dziś wspomnę o nasionach chia, są to nasionka Szałwii hiszpańskiej .





Te drobinki mają w sobie prawdziwą kopalnię składników zdrowotnych.
Wapń, mangan, fosfor, magnez, potas, cynk, wit B1, B2, B3, mnóstwo błonnika, kwasów omega 3 i omega 6, białka...
Dzięki temu mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.  Przeciwutleniacze w nich zawarte pomagają bronić nasz organizm przed wolnymi rodnikami, opóźniają starzenie, dobroczynnie wpływają na nasze kości, serce i naczynia krwionośne, 




Spożywać je można w dowolny sposób. Ja posypuję nimi różne sałatki, kanapki, dodaję do owsianki, jaglanki, jogurtu, deserów .

Na zdjęciach przygotowanie do jaglanki na śniadanie :)










Dodaję do niej również jabłuszko, miód, orzechy, jagody goji i suszoną żurawinkę.











Czy znacie nasiona chia? Stosujecie w swojej kuchni ?
Może macie jakieś fajne pomysły na potrawy z nimi ?

Kochani , pięknego dnia, Agness<3 

sobota, 16 stycznia 2016

Śnieżny ogród

  

Wreszcie przyszła prawdziwa zima, taka na jaką czekaliśmy od dawna :)
Biała, śnieżna z lekkim mrozem... po prostu piękna. 
Świat przykryty śniegową kołderką wygląda na czysty, cichy i spokojny...
 jest po prostu jak w bajce  <3 
Uwielbiam gdy sypią wielkie śniegowe płatki, szczególny czar ma to wieczorem, gdy świecą 
światła latarni :))
Zaraz wyciągam eMa na romantyczny spacer, a Wam zostawiam kilka fotek z zimowego ogrodu :))

































Kochani życzę Wam wspaniałej niedzieli :)
Pewnie również wybierzecie się na spacer, korzystając z tych bajkowych klimatów :)

Pozdrawiam cieplutko, Agness <3



niedziela, 10 stycznia 2016

Niedzielne śniadania - sałata z jajkiem sadzonym i parówką




Dawno już nie było śniadaniowego wpisu , więc zapraszam dziś na sałatkę
 z sadzonym jajeczkiem i parówką.
Tak... wiem... parówka nie jest zbyt wartościowym jedzeniem, ale od czasu do czasu można się skusić i na nią :)  Mój eM uwielbia parówki, więc czasami je wprowadzam do menu, ale zawsze w towarzystwie zdrowych dodatków, które powodują, że śniadanko staje się pełnowartościowym i naprawdę zdrowym :)





Sałatka to - rukola, pomidorek i gruszka polane balsamicznym winegretem ( oliwa, miód, sól, sok z cytryny, musztarda i ocet balsamiczny )  pyyycha ;))) 













Do tego gorąca herbatka z żurawiną i cóż więcej do szczęścia potrzeba ;)))

Ciekawa jestem bardzo, jakie pyszności znalazły się dziś na Waszych talerzach :)

Kochani, życzę Wam pięknej niedzieli <3

środa, 6 stycznia 2016

Zupa porowo-serowa z pulpetami




Wreszcie mamy w miarę prawdziwą zimę , z mrozem i śniegiem. 
Tego drugiego nie ma zbyt dużo, ale przynajmniej troszkę się zabieliło:)
W takim czasie najbardziej wskazane są rozgrzewające potrawy.
U mnie dużym powodzeniem cieszą się syte, gęste zupki.
Jedną z nich jest zupa serowo-porowa z pulpecikami.
Podzielę się z Wami przepisem, bo jest naprawdę pyszna :)






Pulpety
* ok 70 dag kg mięsa ( wedle upodobań, może być wieprzowina, cielęcina, kurczak, indyk)
* cebula - pokroić w kosteczkę, zrumienić 
* jajko
* bułka tarta
* sól, pieprz
Do zmielonego mięsa dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, dokładnie wyrobić, dodając wody, żeby masa była puszysta i gładka. Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać je na wrzątek ( ok 3l ) doprawić solą i odrobiną vegety.

* 2 duże pory - białą i seledynową część - zieloną odrzucić
* 3 serki topione Hochland ( można dać i kremowe i ziołowe )
* łyżka masła

Pora pokroić na pół i w paseczki. Poddusić chwilę ma maśle.
Gdy pulpety będą już prawie gotowe wrzucić pora. Chwilę pogotować. 
Odlać trochę rosołu ( ok szklanki) i rozpuścić w nim serki. Wlać do zupy, zagotować . Doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą. 


Zupę można podawać z makaronem lub grzaneczkami . Jest naprawdę pyszna :)

Smacznego <3






Ciekawa jestem Waszych upodobań kulinarnych w mroźne zimowe dni. 
Czy też wybieracie syte, bardziej kaloryczne, ciepłe posiłki?
Może podrzucicie jakiś pomysł na fajne jedzonko ?

Ściskam serdecznie, Agness <3




piątek, 1 stycznia 2016

Rocznicowo - Noworoczne CANDY




Kochani, za niecały miesiąc minie rok, kiedy zaczęłam przygodę z blogowaniem. 
23 stycznia 2015 roku przywitałam się z Wami  <3
Od tego czasu nie ma dnia, żebym choć na chwilę  tu nie zajrzała .
Poznałam mnóstwo ciepłych, niezwykle życzliwych osób. 
Pod każdym postem czekają na mnie przesympatyczne komentarze, które wywołują uśmiech na mojej twarzy. Bardzo Wam za to dziękuję, to znaczy dla mnie bardzo , bardzo wiele <3
Każdy komentarz jest dla mnie wyjątkowy i bardzo oczekiwany  <3

Dodatkowo dziś są moje urodziny i pierwszy dzień Nowego Roku, więc chyba nie ma lepszej okazji, żeby sprawić komuś przyjemność, obdarowując go czymś, co się ukochało :)))
A cóż to jest, to wszyscy goście mojego bloga doskonale wiedzą ;)))

Wianek - moja największa dekoracyjna miłość od zawsze :)))
Wianek będzie zrobiony konkretnie dla osoby, która zostanie wylosowana.
Zgodnie z jej oczekiwaniami co do kolorystyki i stylu, czy to wianek całkowicie naturalny, czy z dodatkiem kwiatów z materiału, czy i jedno i drugie . Całkowita dowolność   :))


Kochani, tak więc zapraszam na WIANKOWE CANDY <3





Bawimy się do końca stycznia, czyli do 31. 01 do północy :))

Zasady zabawy wszystkim znane :


1)  W komentarzu pod postem zgłoś chęć wzięcia udziału w zabawie
2)  Na swoim blogu udostępnij baner z odnośnikiem do tego posta
3)  Dodaj mój blog do obserwowanych, będzie mi bardzo miło
4) Osoby, które nie prowadzą bloga również zapraszam do zabawy, proszę zostawić adres do kontaktu
5) Wysyłka nagrody na terenie kraju

oto kilka przykładowych wianków, więcej można obejrzeć w zakładce ,,wianki,, :)


























Zapraszam serdecznie do zabawy :))

Ściskam serdecznie, Agness<3