Dziś, z cyklu niedzielnych śniadań, zaproponuję pyszne francuskie grzanki.
Namoczony w rozkłóconym z mlekiem jajku, razowy żytni chleb, obsmażony na złoto z obu stron, obłożyłam rukolą, serem z niebieską pleśnią ( u mnie Lazur) , parowanym ( może być również pieczony ) burakiem, gruszką i orzechami włoskimi. Wszystko polałam miodowym sosem winegret.
Sos winegret -
* 100 ml oliwy lub dobrego oleju,
* 3 łyżki soku z cytryny, lub 1 z cytryny i 2 z pomarańczy,
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka miodu
* szczypta soli
* 2 łyżki wody
Wszystko dobrze wymieszać i gotowe
W okresie zimy, kiedy nie ma zbyt dużo
dobrych, sezonowych warzyw, buraki obok kiszonek są warzywną podstawą
naszego domowego menu. Jemy ich naprawdę dużo.
Gotuję
różne barszcze, podaję jako surówkę na zimno, lub na ciepło do obiadu,
są składnikiem sałatek, dodatkiem do kanapek, grzanek, soków, czy
smoothie owocowo-warzywnych.
Zawsze
piekę lub paruję ich sporą ilość i gotowe trzymam kilka dni w lodówce.
Są na wyciągnięcie ręki, bez większych przygotowań :D
Kochani i tradycyjne pytanie do Was, co dziś pysznego gościło na Waszych stołach ?
Pozdrawiam ciepło, Agness <3