Powolutku kończę sezon przetworów. Kocham je robić, uwielbiam, gdy półki w piwnicy uginają się od słoików, w których zamknięte są pyszne, pachnące latem warzywa i owoce. Wyrosłe na powietrzu, wysłodzone słońcem, podlane deszczem, zebrane w lesie, czy w ogrodzie. Część z mojego ogrodu, część kupiona w ,,pewnych,, miejscach, gdzie wiem, że miarę możliwości uprawiane są ekologicznie, bez ton wylewanej na nie szkodliwej chemii. Bardzo lubię odżywiać się zgodnie z porami roku, roślinami, które właśnie teraz dojrzewają. Wiosną, latem i jesienią są to świeże warzywa i owoce, a zimą stawiam na kiszonki i właśnie słoiczki. Nie smakują mi pomidory, czy ogórki uprawiane w sztucznym świetle ,,na wacie,, są bez smaku i zapachu, przypominają mi plastik. Wolę otworzyć do zupy słoik z przecierem pomidorowym, czy pieczoną papryką, niż kupić taką sztuczna namiastkę warzywa. Nie powiem, że nie kupuję wcale, czasami mam ochotę na położenie plasterka świeżego pomidora na kanapkę, czy dorzucenie go do sałatki... ale kurczę... to nie ten smak. A suszony pomidorek, wyłowiony z oleju, pachnący przyprawami i czosnkiem, położony na kromce chleba z masłem, to niebo w buzi ;))
Od wiosny w słoiczki pakowałam czereśnie, truskawki, wiśnie, porzeczkę, jagody, brzoskwinie, maliny, jeżyny, jabłka, śliwki, pigwę miętę i melisę, ogórki, cukinię, pomidory, paprykę, grzybki, itd...
Keczup z cukinii
Przecier pomidorowy
Leczo
Sałatka ogórkowa z curry
Sałatka ogórkowa
Ogórki kiszone
Sok z wiśni i sok z czereśni
Sok z aronii
Grzybki w occie i suszone
Suszone pomidory w oleju
Syrop miętowy
Przeróżne dżemy i powidła- truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe, żurawinowe, jabłkowe z cynamonem, malinowe, jagodowe i śliwkowe... itd.
Jarzynka z suszonych warzyw i ziół z przyprawami
Teraz w słoiczkach ląduje żurawina, a na swoją kolej czeka mus z dyni. Z ogrodu zostały już wyrwane wszystkie warzywa i szykuję liście porów, selerów i jarmużu do mrożenia, drugi rzut mięty przerobiony będzie na jeszcze więcej pysznego syropu.
Żurawinę przepuszczam przez wyciskarkę, dodaję cukier i gotowe.Druga wersja będzie usmażona, do serów i pasztetów, uwielbiam ten dodatek :))
I na ten rok sprawa przetworów zakończona :))
Zdradźcie proszę, jakie robicie przetwory, chętnie skorzystam z nowych pomysłów :)
Pozdrawiam ciepło i do napisanie <3