Sezon owocowy zaczął się z impetem. Kwitnienie drzew i krzaczków owocowych przypadło na piękną pogodę, nie było przymrozków, które tak jak w zeszłym roku zniszczyłyby kwiaty i zawiązki owoców. Z naszego czereśniowego drzewa zebraliśmy kilka dużych wiader tych pysznych owoców, dzielimy się nimi szczodrze ze szpakami :D Starczyło i dla nas i dla nich :D
Takie pyszności trzeba wykorzystać, dlatego podzielę się przepisem na przepyszne, a bardzo proste do zrobienia ciasto :D
* 2,5 szkl mąki
* kostka masła
* 2 jajka
* 0,5 szkl cukru
* 1 łyżka cukru z wanilią
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 1/3 i 2/3 i włożyć do lodówki
Budyń
* 3 opakowania budyniu
* 1l mleka zagotować + 1 szklanka mleka, w której rozpuścić budynie + 6 łyżek cukru
Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową z cukrem, zagotować, odstawić z ognia
Warstwa owocowa
* ok 70 dag czereśni ( wiśni, borówek, truskawek, jagód...itp)
* kisiel cytrynowy lub wiśniowy Czereśnie pozbawić pestek, wymieszać z kisielem ( proszkiem)
- Do 1/3 ciasta dosypać szklankę wiórków kokosowych i troszkę mąki, tak, aby powstała kruszonka
- Pozostałą 2/3 porcji ciasta wylepić natłuszczoną blachę, razem z bokami ( ok 25/30 cm) , wyłożyć na nie wiśnie z sokiem, zalać gorącym budyniem, posypać kruszonką.
Piec w 180*C do zrumienienia ciasta ( 50-60 min )
Ciasto nie jest mocno słodkie, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, to wystarczy dodać nieco więcej cukru do budyniu i czereśni
Czereśnie można zastąpić każdymi innymi owocami, wiśniami, truskawkami, jagodami, borówką, porzeczkami, jabłkami, brzoskwiniami...itp. W każdej wersji świetnie smakuje . Tak, że przez cały owocowy sezon może być niby to samo ciasto, a tak naprawdę zawsze inne :D
Uwielbiam kokosową kruszonkę, wspaniale podbija smak ciasta, nadaje mu bardzo ciekawą strukturę. Kruche ciasto, soczyste, kwaskowate owoce, delikatny gładki budyń i jako zwieńczenie, chrupiąca kruszonka <3
Dzisiaj wyjątkowo zamiast niedzielnego śniadania ciasto... ale w sumie, kto powiedział, że nie możemy zjeść sobie ciasta, z pyszną, gorącą kawą w niedzielny poranek ? :)))
Zostawiam Was z życzeniami smacznego i do napisania <3
Pychota!
OdpowiedzUsuńŁukasz o tak, smakuje naprawdę świetnie :D
UsuńWygląda znakomicie i zapewne tak smakuje. Cudne zdjęcia. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję <3
UsuńCieszę się, że zdążyłam jeszcze raz upiec przed szpakami, bo dziś rano przyleciały ogromną chmarą i ogołociły drzewko do ostatniego owocu :(
Buziaki serdeczne :)
Brak slow, mega pięknie wygląda, zostaję u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi niesamowicie, dziękuję i zapraszam serdecznie <3
UsuńWow, ciasto wygląda niesamowicie:-))) Pięknie podane:-))) Na taki kawałek ciacha i kawę od rana jak najbardziej reflektuję:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę:-)))
Anitko, ja cały czas liczę na to, że naprawdę uda nam się napić wspólnej kawki i zjeść dobre ciacho <3
UsuńBuziaki serdecznie, Tobie również miłego dnia <3
Bardzo lubię takie ciasta :) Super propozycja na niedzielny deser :) U mnie dzisiaj sernik na zimno :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :))
Aniu sernik na zimno uwielbiam i chyba to będzie następne ciasto jakie zrobię :D ... z truskawkami koniecznie :)))
UsuńŚciskam serdecznie <3
Aguś - jejka - ślinka mi cieknie ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadło Ci do gustu :D Naprawdę jest smakowite i co fajne szybciutko się robi :D
UsuńAleż to wyglądaaaa... <333
OdpowiedzUsuńwww.sylviavoyages.com
Sylwia, dziękuję <3 :D
Usuńprzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki Agatko, jest naprawdę smaczne i co fajne szybciutko się robi :D
Usuńale pysznie u Ciebie Aguś jak zawsze pięknie podane częstuję się przepisem:)
OdpowiedzUsuńReniu, bardzo dziękuję <3 Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało Tobie i Twoim przyjaciołom :D
UsuńŚwietnie wygląda. Jak tylko dojrzeją mi czereśnie muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWietrzyku, bardzo polecam, jest naprawdę smaczne :D Do tego ciasta fajnie smakują i inne owoce, chyba z każdymi jest dobre. Jedynie takie miękkie, jak np truskawki, mocniej się rozpadają i ciasto nie wygląda zbyt ładnie, ale smakuje też super :D
UsuńŚlinka cieknie:)Jeśli smakuje chociaż tak jak wygląda to musi być bajeczne:)
OdpowiedzUsuńAlu jest naprawdę pyszne, znikło bardzo szybko :D
UsuńCiasto wygląda mega pysznie :) Piękne zdjęcia robisz.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bardzo dziękuję miło mi niesamowicie <3
UsuńSmakowite zdjęcia! Choć nie jadam ciast :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Ja staram się ograniczać produkty mączne, bo mi nie służą, ale ciężko mi to przychodzi, bo kocham wszelkie ,,pieczywo,, ;)
UsuńWygląda pięknie i myślę że wybornie smakuje:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńReniu dziękuję <3 Jest naprawdę smaczne :D
UsuńRównież pozdrawiam Cię serdecznie <3
wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję <3
UsuńNamówiłaś mnie ;) Jutro coś upiekę :)
OdpowiedzUsuńSuper :D W takim razie smacznego :D
UsuńJuż po przeczytaniu tytułu posta dostałam ślino-cieku:):) A tak serio, jak ja lubię kokos i czereśnie. I jak apetycznie wygląda Twoje ciasto na zdjęciach! Na pewno wypróbuje, szczególnie, że jak piszesz, nie jest trudne, więc może nawet mnie wyjdzie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńElu, naprawdę jest bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne, szczerze polecam :D Ja również kocham kokos i wszędzie go pcham, gdzie tylko się da... czasami nawet do szarlotki ;)
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie <3
jeju!!! jakie pyszności:)
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu, jest naprawdę pyszne :D
UsuńWspaniałe ciacho, bardzo apetycznie wygląda. Przepisem się częstuję i na niedzielę piekę :)
OdpowiedzUsuńNina bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu, mam nadzieję, że zasmakuje :D Koniecznie daj znać :D
UsuńŚciskam serdecznie :)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuję :D Znikło bardzo szybko ;)
UsuńŚciskam <3
pychota ciasto :) przepisik zabrałam bo u mnie czereśnie jeszcze na drzewie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Joasiu, fajnie, że masz jeszcze czereśnie. Marzy mi się drzewko owocujące jeszcze później, ale niestety nie mam miejsca :(
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Na pewno zrobię , z czereśniami właśnie.
OdpowiedzUsuńPiekę podobną wersje tylko do ciasta dodaję kakao, i u mnie ten placek wzbogacam o gruszki...również polecam ;)
Kamila, na pewno zrobię Twoją wersję, brzmi pysznie :D
UsuńMam nadzieję, że i ta wersja Ci zasmakuje :D
Jak tarta, to koniecznie z kruszonką :) Ja nawet muffinki truskawkowe z kruszonką robię!!! :) Tylko nie dodaję wiórków kokosowych.
OdpowiedzUsuńAle masz piękne talerzyki!!!!
I ja uwielbiam kruszonkę. Spróbuj koniecznie z wiórkami, jest obłędna :D
UsuńAleż mi narobiłaś ochoty na muffinki z truskawkami i kruszonką, koniecznie muszę zrobić i to jak najszybciej :D
Ten serwis i ja bardzo lubię :D Miło, że podoba Ci się :D
Bogata kompozycja. W sam raz na letnie przyjęcie lub niezobowiązujący podwieczorek.
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie niby bogate, a tak naprawdę niesamowicie szybkie i proste do zrobienia :D
UsuńPozdrawiam Cię Holly serdecznie <3
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Jest naprawdę smakowite :D
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Na jego widok cieknie mi ślinka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Już go skopiowałam.
Serdecznie pozdrawiam:)
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu i mam nadzieję, że ciasto zasmakuje :D Już z góry życzę smacznego <3
UsuńRównież pozdrawiam :D
Jestem ciekawa czy robiłaś to ciasto z czereśniami lub innymi owocami mrożonymi? Czy owoce rozmraża się czy układa mrożone? Zamroziłam sporo czereśni, moreli i od jesieni chciałabym piec takie ciasto.
UsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Jestem ogromnym łasuchem i za takie ciasto oddaję całe śniadanie.
OdpowiedzUsuńBasiu, w takim razie bardzo zapraszam na ciacho <3
UsuńWiedziałam że mam tu nie zaglądać bo zaraz zgłodnieję, i tak się też stało;)
OdpowiedzUsuńAda, zaglądaj, zaglądaj :* :D
UsuńO rany jak to ciacho wygląda <3 jadłabym! Jeszcze kokos ...!
OdpowiedzUsuńOj dobre jest, naprawdę :))) I fajnie, bo bardzo szybko i łatwo się robi :D
Usuń