Dziś zaproszę na potrawę, która jest u mnie bardzo lubiana i naprawdę można przy niej popuścić wodze fantazji i zaszaleć :)))
Mam na myśli tartę, którą można robić z przeróżnymi nadzieniami - na słono, jako śniadanie, obiad, czy kolację, a również jako deser, na słodko. Każda wersja smakuje przepysznie
Wciąż mamy sezon na przepyszne, soczyste, pachnące warzywa, musimy korzystać z tego czasu jak najpełniej, zimą to już nie to :/ . Głównym składnikiem mojej tarty jest cukinia (niestety powoli się kończy w moim ogrodzie, zostało już tylko kilka rosnących na krzaczkach owoców ) Cukinii towarzyszy marynowana pierś kurczaka i sery
Ciasto -
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajo
szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść ((masło wcześniej drobno posiekać) Ja ciasto zagniatam w robocie kuchennym ) Włożyć do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę ( 28 cm) Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne ( może być też ryż lub fasola) Piec przez 15 min, usunąć obciążenie i dopiec, aby było rumiane ( ok 15 min)
Farsz :
Pierś kurczaka pokroić w długie paski, zamarynować w ulubionych ziołach i oleju ( u mnie papryka słodka i ostra, tymianek, szałwia, pół łyżeczki kurkumy, sól, łyżka musztardy) Zostawić w lodówce aby mięso przeszło smakiem, usmażyć.
Cukinię pokroić w kostkę, wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, posolić, dusić do czasu, aż będzie półtwarda, posypać obficie posiekanym koperkiem i pietruszką.
Sos:
300g śmietanki 30%
4 jaja
3 łyżki musztardy francuskiej
Dokładnie zmiksować, dodać starty ser ( u mnie dziś mozzarella i edam, na wierzchu posypałam pokruszoną fetą)
Kurczaka i cukinię wyłożyć na spodzie tarty. Polać sosem.
150 g zimnego masła
1 jajo
szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść ((masło wcześniej drobno posiekać) Ja ciasto zagniatam w robocie kuchennym ) Włożyć do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę ( 28 cm) Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne ( może być też ryż lub fasola) Piec przez 15 min, usunąć obciążenie i dopiec, aby było rumiane ( ok 15 min)
Farsz :
Pierś kurczaka pokroić w długie paski, zamarynować w ulubionych ziołach i oleju ( u mnie papryka słodka i ostra, tymianek, szałwia, pół łyżeczki kurkumy, sól, łyżka musztardy) Zostawić w lodówce aby mięso przeszło smakiem, usmażyć.
Cukinię pokroić w kostkę, wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, posolić, dusić do czasu, aż będzie półtwarda, posypać obficie posiekanym koperkiem i pietruszką.
Sos:
300g śmietanki 30%
4 jaja
3 łyżki musztardy francuskiej
Dokładnie zmiksować, dodać starty ser ( u mnie dziś mozzarella i edam, na wierzchu posypałam pokruszoną fetą)
Kurczaka i cukinię wyłożyć na spodzie tarty. Polać sosem.
Piec w 180* około 30 min, do ładnego ścięcia się i lekkiego zrumienienia całości
Tarta wspaniale smakuje i na ciepło i na zimno.
Można ją jeść bez dodatków, ale ja lubię dołożyć troszkę warzyw i odrobinę sosu:)
Jeśli ktoś nie je mięsa, wystarczy pominąć kurczaka, a placek nadal świetnie smakuje. Cukinia, sery i śmietanowa masa tworzą pyszną całość:)
No cóż... od śniadania już zgłodniałam, a pisząc ten post nabrałam ochoty na kolejny kawałek tarty... Tak że kochani, do napisania niebawem, a ja biegnę po tartę ;)))
<3<3<3
W wersji wegetariańskiej byłaby to tarta idealna dla mnie ze względu na moją miłość do cukinii :)
OdpowiedzUsuńKochana, to wystarczy pominąć kurczaka i jest pysznie :D
UsuńJa mam podobnie, jak moja przedmówczyni. 😊
OdpowiedzUsuńAga, bez kurczaka będzie równie pyszna <3 Same sery, cukinia i sos śmietanowy, to wystarczające bogactwo smaku :D
UsuńU mnie w piątek była tarta, ale z burakiem liściowym i szpinakiem. W tym roku burak liściowy tak obrodził, że najchętniej dodawałabym go nawet do deserów.
OdpowiedzUsuńPołączenie cukinii z kurczaczkiem bardzo lubię, więc Twoja tarta to dla mnie strzał w dziesiątkę.
Serdecznie pozdrawiam:)
Dorotko, nigdy nie sadziłam buraka liściowego, nawet go nie jadłam, czy to coś takiego jak botwinka ?
UsuńTwoja tarta na pewno była pyszna :)
Ściskam Cię serdecznie :)
Tak, tyle że w różnych kolorach. Łodyżki np. mogą być żółte, zielone lub w różnych odcieniach czerwieni.
UsuńPozdrawiam:)
A to ciekawe, muszę się się bliżej przyjrzeć tej warzywnej ciekawostce :)))
UsuńBuziaki :)
Ale pysznie wygląda :)) Nigdy nie robiłam tarty, właściwie to jadłam tylko raz u znajomych i nie smakowała mi :( Pewnie składniki nie podeszły moim kubkom smakowym :). Buziaki Aguś!:)
OdpowiedzUsuńJustynko, no tak to już jest, że nie wszystkie smaki nam pasują :)
UsuńUściski serdecznie kochana <3
Bardzo apetyczna tarta, też lubię takie dania, bo można pokombinować z fajnymi dodatkami :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO tak, można naprawdę fajne smaki tworzyć :D
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam :)
Pyszności, aż ślinka cieknie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dzięki Elu, naprawdę było smacznie :D
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Lubię tarty w każdej postaci - ostatnio testowałam tartę z cebulą fetą i żurawiną. Supe smaczna
OdpowiedzUsuńO jakie fajne zestawienie, musiała być pyszna :D
UsuńPyszna propozycja na tartę. Jak ja dawno nie robiłam tart. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też różne potrawy idą falami :) Robię, robię, robię... a później jakiś czas przerwa :)) Chyba dzięki temu nic nie ma prawa się znudzić :))
UsuńIdealne połączenie. Uwielbiam tarty, a tak rzadko je robię:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
To faktycznie fajna potrawa, myślę że i dzieciaczki chętnie po nią sięgną :))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Pozdrawiamy!
Usuń<3 <3 <3
UsuńWygląda pysznie, ale ja akurat uwielbiam tarty pod wieloma postaciami :)
OdpowiedzUsuńSuper jest to, że można szaleć ze smakami, na co tylko mamy ochotę :))
UsuńNa pewno pyszna i w dodatku pięknie podana:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńReniu, bardzo dziękuję <3 Była naprawdę pyszna... jeszcze kawałek został na jutrzejsze śniadanko. Ona na zimno również świetnie smakuje :))
UsuńUściski serdeczne <3
Uwielbiam taką, jest pyszna☺
OdpowiedzUsuńNatalko, uwielbiam w tartach to, że możemy komponować nasze ulubione smaki i zawsze jest pysznie :)) A cukinię kocham i wszędzie, gdzie tylko pasuje dodaję :)))
UsuńWygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję <3 Naprawdę fajnie smakuje :)
UsuńAle u Ciebie smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Iwonko <3
UsuńFantastyczna propozycja Agness! Zresztą, jak każda Twoja... :) Łączę buziaki - Pola :*
OdpowiedzUsuńPolu cieszę się, że pomysł na tartę spodobał Ci się i bardzo dziękuję za ciepłe słowa <3
UsuńŚciskam Cię serdecznie :)
Same pyszność
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko <3
UsuńPysznie wygląda i na pewno też smakuje znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smakowita :))
Usuńcudnie i pysznie podane :)śliczne kadry jakbyś podała mi do stołu obok:)
OdpowiedzUsuńReniu, bardzo dziękuję <3 Nawet nie wiesz jak chętnie bym Ci ją podała u siebie na tarasie :)))
UsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńThank You :***
UsuńPrzepis zapisany, do spróbowania niebawem. Trzeba nabyć drogą kupna to, czego akurat nie mam na stanie! :-)))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakowała, daj znać proszę <3 :D
UsuńTartę w każdym wydaniu lubię. Nawet bardziej niż pizzę. Pozdrawiam cieplutko 😊
OdpowiedzUsuńMarysiu, ja również bardziej niż pizzę :)))
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Wygląda apetycznie aż dziwne, że ja nigdy jej nie robiłam - przepis zapisuję muszę wypróbować :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeatko, naprawdę polecam. Robi się szybko, łatwo i smakuje świetnie. To idealne danie nawet na przyjęcie gości, bo jest takie ładne :)))
UsuńI ja pozdrawiam Cię serdecznie <3
Kochana
OdpowiedzUsuńSmaczne danie, może zrobię dla rodzinki🍲
Ja na diecie jestem!
Pozdrawiam smacznie i serdecznie na miły dzień i tydzień cały 🌻❤️☕🤗🦋
Kochana, trzymam kciuki, żeby Twoja dieta była jak najbardziej owocna i pomogła odzyskać zdrowie <3
UsuńŚciskam serdecznie i również życzę pięknego tygodnia :)
No to ja bez kurczaka i będzie pychota <3
OdpowiedzUsuńKochana, bez kurczaka też jest pełnia smaku :))
UsuńAleż Ty Aguś pyszności gotujesz! I jeszcze te pyszności prezentujesz na cudownych zdjęciach. Mistrzyni pod każdym względem!!!
OdpowiedzUsuńUściski:)
Izuś kochana jesteś, dziękuję Ci za takie miłe słowa <3 <3 <3
UsuńUściski serdeczne :)
Taką tartę chętnie bym zjadła, wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPatrycja polecam, jest naprawdę pyszna :D
UsuńWOW! Ja na diecie a tu takie pyszności... Mniam mniam! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za dietę <3 :D
UsuńOjej, ale się zrobiłam głodna, same smakołyki :)
OdpowiedzUsuńByło naprawdę pysznie :d Bardzo lubię tarty i na słono i na słodko :))
UsuńCóż ja mogę powiedzieć :) to danie wygląda obłędnie i ja bym teraz takie chętnie zjadla :) nasza kuchnia jest przebogata i dlatego ja uwielbiamy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tarta spodobał Ci się :D Jest naprawdę pyszna, :D
UsuńŁadnie wyglada podane na talerzu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podoba Ci się :))
Usuńzapisuje przepis! wyglada bajecznie! :D magia!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, miło mi naprawdę <3
UsuńPotrzebowałam na jutro szybki obiab. Chętnie skorzystam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że pomysł na tartę przydał Ci się :))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
U mnie sezon na tarty ze śliwkami,bo też się kończą:))nasze polskie cudne węgierki:)))(jak to zabrzmiało)a z cukinii robiłam parę razy roladę właśnie z pieczonym mięsem kurczaka:)też pychota:))
OdpowiedzUsuńBożenko taka rolada z cukinii musi być pyszna :D
UsuńU mnie w tym roku nie ma węgierek. Przed rokiem było ich tyle, że gałęzie się łamały, a w tym roku pusto. Dobrze, że mam jeszcze sporo powideł w zapasie, tak, że z tym nie ma problemu.
Ale bym zjadła kawałeczek takiej tarty, wygląda przepysznie :) Postawiła bym na ciepłą wersje :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajnie smakuje:D Lubię tarty również za to, że można szaleć z nadzieniami i nie ma szans się znudzić, bo ciągle może być inny smak :D
UsuńOch...zapisuje przepis bo jest to idealna potrawa dla mojej całej rodziny :)
OdpowiedzUsuńSylwia, jak fajnie :D Moja rodzinka też bardzo lubi tarty przeróżne. I w wytrawnej wersji i na słodko z owocami :)
UsuńApetycznie wygląda. Na obiad w sam raz. Muszę spróbować upiec. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia. Zapraszam do mojej strony www.krystynaczarnecka.pl
OdpowiedzUsuńKrysiu, bardzo dziękuję za odwiedziny <3
UsuńTartę polecam, jest pyszna, bardzo łatwo się robi i można zaszaleć z nadzieniem... co kto lubi :)) Każda wersja smakuje pysznie:)
Pozdrawiam Cię serdecznie i zajrzę do Ciebie z ochotą <3
Bardzo lubię cukinię, ale jeszcze w takim wydaniu jej nie jadłam. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Aniu, bardzo polecam, świetnie smakuje :D
UsuńŚciskam serdecznie <3
Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie. Muszę zrobić tę wersję. Ostatnio robiłam podobną ale z dodatkiem krewetek. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńKochana, z krewetkami cudo. Ulubiona wersja mojej córy :D
UsuńŚciskam serdecznie <3
Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam wszystkie dodatki. Musi być mega pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Faktycznie smakuje bardzo, bardzo fajnie :D
UsuńUściski serdeczne <3