Spiżarka wciąż zapełnia się kolejnymi pysznościami :)
Jesień tyle darów nam oferuje, że po prostu nie można ich części nie przeznaczyć na zimę .
Stragany uginają się od wspaniałych, pachnących, soczystych owoców i warzyw.
Śliwka - no jak nie zrobić powideł, kiedy aż ręce się do niej wyciągają na targu :))
Tym bardziej, że powidła praktycznie same się robią. Wystarczy tylko usunąć pestki i wrzucić do gara :)))
Podzielę się przepisem na powidła, który jest niesamowicie szybki i łatwy i co najważniejsze, nie mieszamy w garze :)))
One naprawdę robią się same, a przy tym są pyszne, mają cudny karmelowy posmak :)
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA
* 3 kg śliwek węgierek
* 0,5 kg cukru
* 3 łyżki octu
Śliwki wypestkować, włożyć do garnka w którym będziemy smażyć, zasypać cukrem, wlać ocet wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek -( nie mieszać )- na średnim ogniu i gotować 3 godziny ( jeśli powidła wydają nam się zbyt rzadkie, możemy przedłużyć gotowanie nawet do 4 godzin ) .Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy - to bardzo ważne !!!
Po trzech godzinach mieszamy, jak kto woli słodsze można dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i do góry dnem do ostygnięcia.
Garnek się nie przypali- gwarantuję, ale nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny, nadaje się każdy .
* 3 kg śliwek węgierek
* 0,5 kg cukru
* 3 łyżki octu
Śliwki wypestkować, włożyć do garnka w którym będziemy smażyć, zasypać cukrem, wlać ocet wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek -( nie mieszać )- na średnim ogniu i gotować 3 godziny ( jeśli powidła wydają nam się zbyt rzadkie, możemy przedłużyć gotowanie nawet do 4 godzin ) .Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy - to bardzo ważne !!!
Po trzech godzinach mieszamy, jak kto woli słodsze można dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i do góry dnem do ostygnięcia.
Garnek się nie przypali- gwarantuję, ale nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny, nadaje się każdy .
Mam nadzieję, że pomysł na powidła śliwkowe przyda Wam się .
Każdy, komu dałam przepis obawiał się przypalenia garnka, naprawdę zaryzykujcie, nic się z garnkiem nie stanie. Tylko nie wolno ani razu zamieszać :))
Jeśli skorzystacie z przepisu, to bardzo proszę podzielcie się wrażeniami :)
Życzę pięknego weekendu i przesyłam moc jesiennych uścisków , Aga <3