Stragany uginają się pod ciężarem warzyw i owoców,
więc korzystam z tych darów późnego lata jak najpełniej się da :)
Wspominałam już wcześniej, że bardzo lubię zupy w postaci kremu i często goszczą one
na moim stole.
na moim stole.
Pyszne, wyrośnięte na słońcu pomidory i papryka, już niedługo się skończą, więc często robię potrawy z ich udziałem :)
Dziś podzielę się przepisem na krem z pomidorów i pieczonej papryki :)
Dziś podzielę się przepisem na krem z pomidorów i pieczonej papryki :)
Paprykę kroję na pół, wydrążam, układam skórką do góry w piekarniku i piekę w 200 *C przez około 40 min. Gdy skórka miejscami zrobi się czarna, wkładam w szczelny pojemnik. Po ostygnięciu zdejmuję skórkę.
Z mięsa robię małe klopsiki, obsmażam, gotuję w małej ilości wody z listkiem, zielem angielskim, solą i domową jarzynką.
Dorzucam marchew, pietruszkę , seler i zeszkloną na patelni cebulę.
Gdy klopsy są gotowe, wyławiam je , a do wywaru dodaję zmielone przez maszynkę pomidory ( można również je pokroić na części i udusić ) dorzucam liście selera, lubczyku, bazylii i kopru ( razem z gałązkami ) .
Wszystko gotuję ok 10 min, odławiam wszystkie liście , dodaję paprykę i dokładnie blenduję, Doprawiam do smaku solą, cukrem, ostrą papryką, pieprzem i bazylią .
Podaję z ryżem i klopsikami.
Świetnie smakuje również z czosnkowymi grzankami zamiast ryżu.
Zupę można również zrobić z samych pomidorów, bez papryki, też smakuje wspaniale :)
Krem jest taki pyszny, że ugotowałam na dwa dni i jeszcze jutro będziemy się nim delektować :)
Kochani, życzę pięknej końcówki lata i pozdrawiam ciepło :)
Agness :)
Wczoraj miałam taki krem ale z grzankami i parmezanem:))polecam Ci upieczenie pomidorów razem z papryką i dodanie do pieczenia paru ząbków czosnku z łupinkami,potem zblenduj pomidory razem z papryką wygnieć czosnek z łupinek i przetrzyj wszystko przez sito:)))Dosmacz jak lubisz i to jest po prostu niebo:))))Ja zrobiłam parę słoi takiej zupy na zimę:))Pomidory mam od przyjaciółki,więc wiem jakie są:))a zimą odkręcam słoik i tylko podgrzewam:))))
OdpowiedzUsuńBożenko, Twoja wersja na pewno wspaniale smakuje :) Chętnie ją wypróbuję :) Parmezan często dodaję do swojej zupki, niestety dziś nie miałam, a bardzo fajnie podkręca smak :) Ja na zimę zrobiłam mnóstwo przecierów pomidorowych, takiej gotowej zupki nigdy nie robiłam, fajny pomysł :)
UsuńMniam, chyba się skuszę na wykorzystanie przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Ewa, bardzo polecam, zupa naprawdę jest pyszna :)
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie <3
Zabieram przepis muszę zrobić.Narobiłaś mi smaka.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam, zupka jest naprawdę pyszna :)
UsuńRównież pozdrawiam :)
No patrz a ja mam tyle pomidorów, już wydaje jak idzie, nie mam czasu z nimi nic robić, zajadamy i zajadamy a tu proszę, wpadam do ciebie i buch bedzie obiad. :-) dziś wolne mam od pracy i zupkę zaserwuje:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i również życzę milego dnia
Agatko, zupkę możesz zrobić z samych pomidorów, bez papryki, jest równie pyszna i szybciutko się ją robi :)
UsuńDaj znać kochana, czy smakowała :)
Buziaki serdeczne <3
Mniam, mniam, smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńAda, zupka jest naprawdę pyszna :)
UsuńDanie bardzo wykwintne, podejrzewam,że pomidory z papryką pieczona i w kremie musza byc smakowite, pracochłonne ale warto sie pokusić...pięknie podane:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne, można też zrobić z samych pomidorów, wtedy robi się bardzo szybko :)
UsuńŚciskam serdecznie <3
O muszę koniecznie wypróbować! Niejednokrotnie robiliśmy krem z pomidorów, ale bez papryki, coś czuję, że nam ten przepis zasmakuje:)) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńOlu, z papryką jest naprawdę przepyszny, chociaż i z samych pomidorów uwielbiam, ale z papryką jest taki pełniejszy i delikatniejszy smak :) Myślę, że przypadnie Wam do gustu :)
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
U mnie trwa dyniowe szaleństwo, a pomidory mąż robi w słoikach. Twoja zupa będzie wkrótce wypróbowana, uwielbiamy zupy-kremy, a z papryką jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.:0
Celu u mnie przeciery pomidorowe już zrobione i porcja keczupu też, ale jeszcze mam ochotę trochę zrobić, bo sporo tego u nas idzie i do zup i sosów i nawet tak, do picia :) Potrawy z dyni uwielbiam, ale w tym roku nic jeszcze nie robiłam :)
UsuńBuziaki serdeczne <3
Kochana, dogodziłaś mi dziś tym PYSZNYM przepisem!
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że aż mi ślinka leci:)
całuski i cieplutkie uściski:)
Natalko, naprawdę zupka pyszna, bardzo polecam :)
UsuńPięknego weekendu i buziaki serdeczne przesyłam <3
No i proszę jaka ciekawa propozycja! W tym roku robiłam taki sosik do słoików bardzo podobny z papryki i pomidorków, który można dodać do zupy, na pizzę itp. Super sprawa dla tych zabieganych i jednocześnie starających się nie jeść ,,paści'' :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdewcznie :)
Reniu, taki przecier w słoiczkach to naprawdę wspaniała sprawa :) Pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad :) Ja do słoików robię tylko przecier pomidorowy, a paprykę pieczoną w zalewie z olejem i też wychodzi szybciutko, bo do garnuszka wrzucam przecier i papryczkę i miksuję :) Ale taki już połączony jak u Ciebie, to już w ogóle błyskawica :)
UsuńŚciskam serdecznie <3
Nie przepadam za klopsikami, ale taki kremik bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńOlu, kremik może być jak najbardziej bez klopsików, również wspaniale smakuje :) Można wtedy podawać z czosnkowymi grzaneczkami ... pycha :)
UsuńBardzo się cieszę, że skorzystasz z pomysłu na krem :) Daj proszę znać, jak smakuje :) Talerze baaardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńRównież ciepło pozdrawiam :)
Mimo, że nie przepadam za pomidorami w tej postaci, muszę przyznać że wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj pyszna jest naprawdę, ale mamy różne smaki, nie każdemu wszystko smakuje :)
UsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Dokładnie, tak jest przynajmniej ciekawiej i w sumie smaczniej ;)
UsuńNo pewnie :)
UsuńWygląda pysznie :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Taka jest naprawdę :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Uwielbiam takie kremy, więc to propozycja idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię kremy, fajnie, że przepis przypadł Ci do gustu :)
UsuńPysznie wygląda !!! Zrobię na obiad w któryś dzień - dziękuje za inspirację bo czasami już mi pomysłów brakuje ... Ostatnio robiłam krem z pieczonej dyni z prażonymi pestkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie-D.
Dominika, tak to właśnie jest z tymi pomysłami na obiady, że czasami ich brakuje :) Też tak mam :) Kremy z dyni uwielbiam , w każdej wersji smakowej :)
UsuńMam nadzieję, że i pomidorowo-paprykowa zasmakuje Ci:)
Również serdecznie pozdrawiam :)
Pozdrawiam :) Pięknie wygląda krem i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAgatko, cieszę się, jest naprawdę pyszny :)
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
Ale zrobiłaś mi smaka😋😋😋 koniecznie muszę wypróbować👍
OdpowiedzUsuńAnitko, bardzo polecam, jest naprawdę pyszna :)
Usuńojej ale mi ochoty narobiłaś, a zastanawiałam się co zrobić we wtorek na obiad ;D mmm mężuś się ucieszy ;)
OdpowiedzUsuńSuper, daj , proszę znać, jak smakowało :)
UsuńO mniam mmm! !!!:-)
OdpowiedzUsuńKremik naprawdę pyszny :)
Usuń