Dziś, z cyklu - Niedzielne śniadania - zaproponuję drożdżowe racuchy z jabłkami <3
Bardzo lubię wszelkie placuszki, to bardzo smaczne i pożywne śniadanie.
Robi się je naprawdę szybko, a przyjemnie rano zjeść coś na ciepło.
Placków przeróżnych jest całe mnóstwo i na słono i na słodko i mącznych i z kasz i warzyw, a wszystkie naprawdę fajnie smakują :)
Drożdżowe racuszki robi się błyskawicznie :)
- 2 jajka
- 1,5 szkl letniego mleka
- 2 szkl mąki pszennej
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 1,5 szkl letniego mleka
- 2 szkl mąki pszennej
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
Dodajemy drożdże do letniego mleka, następnie jajka, dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Można dać inne owoce, albo masę makową, czy serową jako nadzienie ( wylać
troszkę ciasta na patelnię, na to łyżeczkę masy makowej
( serowej ) i na
wierzch kolejna porcja ciasta)
Już wcześniej podawałam inny przepis na RACUCHY 1 , ale bardzo się one różnią między sobą.
Tamte są takie bardziej skromne, wspaniale chrupiące i mięciutkie w środku.
Te są bardziej miękkie, puszyste, takie powiedziałabym ... pączkowe :D
Jedne i drugie są naprawdę przepyszne i bardzo polecam oba przepisy :)
Placki można podawać posypane cukrem pudrem, kryształem, waniliowym, z różnymi dżemami i konfiturami, miodem :) W każdej wersji świetnie smakują :)
Kochani, zdradzicie co dziś pysznego na Waszych stołach ?
Pozdrawiam serdecznie, Agness <3