Kochani, zapraszam na kolejne niedzielne śniadanie :D
Dziś grillowane bajgle z pastą twarogową ( kremowy twarożek, starty ogórek małosolny, posiekany koperek, sól i pieprz) łososiem, kaparami i koprem.
Dzisiejsze bajgle kupione są mojej ulubionej śniadaniarni - Charlotte Menora,
ale przeważnie robię je sama. To pieczywo bardzo trudno u nas dostać, nie jest zbyt popularne, mimo, że ma polskie korzenie. Zostało wymyślone przez polskich Żydów w Krakowie w XVII wieku.
Bajgle można podawać z przeróżnymi dodatkami, na słono i na słodko, w każdej wersji smakują pysznie :D Dziś u mnie z łososiem, ale eM dopomina się o bardziej konkretną, męską wersję ;)
Tak, że niebawem będzie kolejna propozycja podania ;)
A oto przepis na domowy wypiek, jeśli ktoś ma ochotę troszkę się pobawić przy ich robieniu, bardzo namawiam, bo wprawdzie są pracochłonne, ale naprawdę pyszne :D Mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz :)
* 0.5 kg mąki pszennej
* 7 g drożdży suchych, lub 14 g świeżych
*1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 300 ml letniej wody
* łyżka roztopionego masła
Do posmarowania
* żółtko roztrzepane z łyżką wody
* ulubione nasiona do posypania ( mak, sezam, czarnuszka, sól )
Działamy ;) -
- Dwukrotnie przesiać mąkę, wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych trzeba zrobić rozczyn i zostawić na chwilę do wyrośnięcia ) solą i cukrem, dokładnie wymieszać
- Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ok 10 min, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny
- Wyjąć ciasto, podzielić na 10 części, z każdej zrobić kulkę, następnie palcem dziurkę w środku i obracać na palcu, aż powstanie otwór około 3,5-4 cm
- Oponki ułożyć do ponownego wyrośnięcia, na posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką, na kolejne 30-40 min
- Zagotować 2 litry wody z 1 łyżką cukru
- Wrzucać bajgle na 1-2 minuty z każdej strony , wyłowić łyżką cedzakową i układać na papierze do pieczenia, pozostawić chwile do ocieknięcia
- Każdy posmarować rozbitym żółtkiem i posypać nasionami
- Piec około 15 min w 180*C
Bajgle cudnie smakują również w słodkich wersjach .
Choćby posmarowane świeżym, jeszcze ciepłym dżemem :D
I tradycyjne niedzielne pytanie ;) Co dziś pysznego gościło na Waszych stołach ?
Pozdrawiam serdecznie, życząc pięknego tygodnia, Agness<3