niedziela, 27 sierpnia 2017

Niedzielne śniadania - wytrawne gofry



Dzisiejsze niedzielne śniadanie pod znakiem gofrów ;)
Są przepyszne na słodko, jako deser i na wytrawnie, jako pełnowartościowy posiłek.




Dzisiejsza wersja jest z łososiem i ziołowym twarożkiem.



Przepis na ciasto inspirowany recepturą Joasi z bloga ,,Kulinarne Szaleństwa Margarytki,,  odrobinę zmieniłam do wersji wytrawnej.
Gofry wychodzą przepyszne, cudownie chrupiące i robi się je szybko i łatwo :) 
Przepis podaję już z moimi zmianami.


- * 1,5 szklanki mąki pszennej 
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżka cukru
* szczypta ulubionych ziół ( u mnie bazylia i oregano ) 
Wymieszać w 1 misce

- * 2 jaja - oddzielić żółtka od białek.
Z białek ubić sztywną pianę, ze szczyptą soli.

- W drugiej misce wymieszać 
* 2 żółtka
* 3/4 szkl zimnej wody ( w Joasi przepisie jest 1/2 szkl, jednak dla mnie jest zbyt gęste )
* 1/3 szklanki zimnego mleka
* 4 łyżki oleju

Połączyć ze sobą składniki  mokre i suche, wymieszać łyżką, dodać pianę, delikatnie wymieszać.
Ciasto odstawić na około 10 min, żeby odpoczęło.

Nagrzać gofrownicę, przed pierwszą partią ciasta nasmarować gofrownicę olejem, 
później już nie trzeba.
Piec w zależności od zaleceń producenta gofrownicy, w mojej trwa to 5 min.
Gotowe gofry wyjmować patyczkami na kratkę, żeby odparowały.




 Gofry można podawać ze wszystkim na co mamy ochotę :) U mnie dziś twarożek i łosoś :)




 W miseczce już czeka frużelina truskawkowa i cząstki brzoskwini, do gofra, którego spałaszuję na deser, z kubkiem kawy ;)))   ( upiekłam 2 turę gofrów bez ziół ) 


Robicie gofry ? Lubicie wersję wytrawną, czy tylko na słodko ? 

Życzę smacznego i pięknego tygodnia <3




56 komentarzy:

  1. Uwielbiamy gofry całą rodzinną, ale przyznaję z łososiem nie jadłam. Ciekawe połączenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne :D Bardzo polecam kiedyś na rodzinne śniadanko :D
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Nietypowe połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukasz, smakują naprawdę świetnie, gofry nie są słodkie :D Koniecznie kiedyś spróbuj :D

      Usuń
  3. Gofry wyglądają genialnie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  4. Gofry uwielbiam i zawsze jadłam na słodko. Nigdy nie pomyślałam o wersji wytrawnej. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, koniecznie spróbuj, są naprawdę pyszne :D

      Usuń
  5. Ja wolę gofry zdecydowanie na słodko :D Albo bez niczego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, w takim razie zapraszam na słodkie :D Tam w białej miseczce, jest frużelina truskawkowa i kawałeczki brzoskwini <3

      Usuń
  6. Do tej pory jadłam tylko gofry "na słodko". Nie przyszło mi nawet do głowy, że można w wersji wytrawnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, wytrawne są naprawdę pyszne :D To świetna alternatywa dla kanapek, czy grzanek na śniadanko :D Można podawać je z przeróżnymi dodatkami. Będę sukcesywnie pokazywała swoje propozycje :D

      Usuń
  7. No i proszę jakie fantastyczne danie!
    Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, cieszę się bardzo, że propozycja wytrawnych gofrów podoba Ci się <3
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  8. O matko nie można powstrzymać tej cieknącej ślinki:) Zawsze jemy gofry na słodko, cóż człowiek całe życie się uczy. Wyglądają bardzo ale to bardzo apetycznie. Jak byś miała w razie jakieś wątpliwości co będę robiła dzisiaj po południu:) to już mówię gofry:).
    dziękuje za pomysł
    pozdrawiam serdecznie
    Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, bardzo jestem ciekawa czy robiłaś ??? A jeśli tak, to czy smakowały ???
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  9. u Ciebie pysznie i pięknie jak zawsze podziwiam Cię za zdjęcia i kreatywność:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo dziękuję za ciepłe słowa, miło mi jest bardzo <3

      Usuń
  10. W wersji wytrawnej to chyba nie przełknę :-) ale ściągam przepis na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Holly, mam nadzieję, że jednak kiedyś się skusisz, są naprawdę przepyszne :D Sama nie wiem do czego je porównać... może do ekskluzywnych kanapek... a może do czegoś w rodzaju wytrawnej tarty ??? :D
      Przepis na ciasto jest naprawdę fajny, są bardzo chrupiące i pyszne :D

      Usuń
  11. No proszę, gofry na wytrawnie?brzmi i wygląda wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakuje :D Naprawdę są wspaniałe, spróbuj koniecznie <3

      Usuń
  12. nie wyrobiłam się z przyjściem na Twoje , niedzielne śniadanko więc wpadam teraz... zostało dla mnie cokolwiek ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, nie zostało, ale z ogromną przyjemnością zrobię Ci świeże, chrupiące i pyszne <3
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  13. ale narobiłaś mi smaka jeszcze nigdy nie roiłam gofrów w wersji wytrawnej bedę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, spróbuj koniecznie, wspaniale smakują :) Ja robię je bardzo często i naprawdę polecam :D

      Usuń
  14. Nie jestem fanką gofrów:))wolę lody niż gofry nad morzem np:)))ale Twoją wersję z łososiem chętnie bym spróbowała:))).....ale jakbyś mi zrobiła:)haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, są przepyszne, naprawdę, bardzo Ci polecam taki sposób podania :D I oczywiście bardzo zapraszam :D Ja ostatnio robię bardzo często, rodzinka nalega ;))

      Usuń
  15. Świetny przepis. Jeszcze tak gofrów nie jadłam. Wygląda to świetnie. Zdjęcia piękne, oczywiście.:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga bardzo dziękuję <3
      Kochana, wypróbuj taką wytrawną wersję koniecznie, są przepyszne :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  16. Uwielbiam gofry ale zawsze jadłam tylko na słodko:-)) Może trzeba spróbować innych smaków. Dzięki za przepis chętnie go wypróbuje:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, bardzo się cieszę, że masz ochotę spróbować wytrawnej wersji. Są naprawdę wspaniałe, mam nadzieję, że zasmakują Ci <3

      Usuń
  17. WOW - jakoś nigdy nie pomyślałam o gofrach na słono, muszę to pokazać mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arleta, są wspaniałe, naprawdę polecam, spróbujcie koniecznie :D

      Usuń
  18. Podoba mi się Twój pomysł na wytrawne gofry ! Ja jestem przyzwyczajona do gofrów na słodko, najlepiej z bitą śmietaną i z owocami :). Chętnie spróbuję na słono :)
    Pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, spróbuj koniecznie, są naprawdę wyśmienite, ja robię często bo rodzinka się domaga :D
      Z bitą śmietaną i owocami też pyyyycha :D

      Usuń
  19. Faktycznie prościutki, przepis, muszę wypróbować! My zwykle jemy na słodko, ale chyba się skuszę kiedyś na wytrawnie na kolację ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, naprawdę bardzo polecam w tej wytrawnej formie, są przepyszne :D
      Ostatnio robiłam też razowe żytnie, też pyszne, niedługo wrzucę przepis :)

      Usuń
  20. No proszę!! A ja jadam tylko tradycyjnie na słodko :) Nawet nie wiedziałam, że da się inaczej :)))))
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, spróbuj koniecznie są pyszne :D
      Również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  21. Ciekawy pomysł na takie gofry :)
    Pozdrawiam wakacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, są naprawdę pyszne :D To taka ekskluzywna forma kanapki ;))
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  22. Gofry w wersji wytrawnej to dla mnie coś zupełnie nowego. Może kiedyś się skuszę, choć dla mnie to typowo deser :). Śliczne zdjęcia. Miłego dnia ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia, bardzo dziękuję <3
      Naprawdę, kiedyś spróbuj, to taka bardziej ekskluzywna wersja kanapek :)) Gofry robi się mniej słodkie, niż do wersji deserowej :D
      Tobie również miłego dnia, pozdrawiam :D

      Usuń
  23. Gofry uwielbiam na słodko, ale wieki ich nie robiłam. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, bo z mojego nie wychodziły chrupkie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nina, przepis naprawdę polecam, są cudownie chrupiące :D
      Również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  24. Dzisiaj robiłam :) Pycha! Jaka miła odmiana od tych na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wspaniale, że Ci smakują :D U nas wszyscy w domu uwielbiają :D

      Usuń
  25. U Ciebie zawsze takie piekne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak bardzo mi miło, dziękuję <3

      Usuń
  26. To bardzo smakowicie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu dziękuję <3 Jest naprawdę pyszne :)
      Ja również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  27. Taka propozycja podania jest dla mnie zaskoczeniem - jednak z wielką przyjemnością spróbowałabym takie gofry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, spróbuj koniecznie, naprawdę jest przepyszne :D Taka ekskluzywna odmiana kanapki :D

      Usuń