Kochani, zapraszam na pyszne drożdżowe ciasto z makiem i kruszonką.
Jest to moje ulubione drożdżowe, ponieważ robi się je błyskawicznie, nie potrzebuje długiego, żmudnego wyrabiania , a smakuje naprawdę wspaniale :D Robię je z różnymi owocami sezonowymi, z serem, makiem... na co tylko przyjedzie ochota.
BŁYSKAWICZNY DROŻDŻOWY PLACEK Z OWOCAMI I SEZAMOWĄ KRUSZONKĄ
* 10 dag drożdży
* 1,5 szk cukru
* 2 szk mleka z lodówki
* 1/2 szk oleju
* 6 jaj
* szczypta soli
* 1 kg mąki
Jaja rozbełtać widelcem , rękoma rozkruszyć drożdże na jaja
Na to wsypać cukier, wylać 2 szklanki mleka, olej
( NIC NIE MIESZAĆ !!!)
Miskę wstawić na całą noc do lodówki.
Rano wsypać 1 kg mąki i szczyptę soli.
Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą 3 długie keksówki, dobrze jest na spód położyć papier do pieczenia.
Wylewamy ciasto, wykładamy masę makową, serową, lub posypujemy ulubionymi owocami, na to kruszonka i do piekarnika na około 50-60 min. Sprawdzać patyczkiem.
SEZAMOWA KRUSZONKA
* 2 szk mąki
* 1 szk cukru
* 3/4 masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szk sezamu
wszystkie składniki połączyć do uzyskania kruszonki
Drożdżówka świetnie smakuje z gorącą herbatką, kawą, ja uwielbiam ją też ze szklanką zimnego mleka :D
Kochani, do napisania niebawem :D
Ślinka leci od samego patrzenia. Muszę wypróbować przepis.Pozdrawiam cieplutko☀️
OdpowiedzUsuńHaniu, naprawdę polecam, roboty zero praktycznie, a smak rewelacja :D
UsuńI ja pozdrawiam Cię serdecznie <3
A mrożone owoce, np.jagody, mogą być?
OdpowiedzUsuńBo kusisz, oj kusisz! 🙂
Fuscilko, pewnie, że mogą, zawsze sporo owoców mrożę i później zimą jak znalazł do ciacha :D Teraz niestety zostały mi tylko niewydrylowane wiśnie i winogrona, więc, nadają się tylko do kompotu czy kisielku :D
UsuńWczoraj robiłam drożdżówkę z serem i makiem. 😊
OdpowiedzUsuńAgnieszko, na pewno była pyszna <3
UsuńSame dobre przepisy wszędzie widzę u dziewczyn, jak nie kotleciki to ślimaczki a teraz u ciebie pyszne drożdżowe ciasto. Swoją drogą od rana za mną chodzi taki zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, muszę w końcu sama zrobić. :)
OdpowiedzUsuńKochana, koniecznie zrób, drożdżówka jest pyszna i masz rację co do zapachu, jest bajeczny :)))
UsuńKocham drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, mogą zasmakować :)))
UsuńTeż mi aż ślinka poleciała, zaraz spisałam przepis. Nie lubię robić drożdżówki, bo to dużo roboty, a ta jest rzeczywiście prosta.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, moja miłość do drożdżowego ciasta zaczęła się od tego przepisu :))) Praktycznie robi się samo :D
UsuńI ja pozdrawiam Cię serdecznie :)
No po prostu tortura! ciasto drożdżowe najlepsze i najzdrowsze:-) Twoje wygląda przepysznie, aż ślinka leci...
OdpowiedzUsuńjotka
Jotko, cieszę się, że przypadło Ci do gustu, naprawdę smakuje wspaniale :D
UsuńUwielbiam do kawki ^^
OdpowiedzUsuńOj tak, fajnie smakuje taki zestawik :D
UsuńDziękuję Agnieszko, tak też smakuje w rzeczywistości :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńAgatko, ja też bardzo je lubię :D Kiedyś nie cierpiałam ich robić, ale już dawno się to zmieniło i często coś drożdżowego ukręcę :D Zapach na cały dom...obłędny :D
UsuńZ tego przepisu wychodzą 3 keksówki, czy jak podzielę ilości przez 3 aby mieć tylko jedną keksówkę to wyjdzie? Czy czegoś musi być więcej? I nie mogę dodać cukru bo mam cukrzyka w domu.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale :) Och... jak mi brakowało twoich smakowitych zdjęć :D
Agatko, jak najbardziej produkty możesz podzielić na 3. A zamiast cukru może spróbuj z erytrytolem. Jeśli tak zrobisz, to daj proszę znać jak wyszło, czy udało się, bo cukier zawsze ma duże znaczenie przy wyrastaniu drożdży i jestem bardzo ciekawa, czy i jego zamiennik spełni swoje zadanie :D
UsuńDziękuję kochana za miłe słowa, ja też bardzo się cieszę, że już tu jestem, naprawdę tęskniłam za kontaktem w Wami <3
Nie wiem co to, ale rzeczywiście drożdże potrzebują kapkę cukru to tę kapkę dam. Myślę sobie, że dla samego smaku może dodam trochę cynamonu. Nim często słodzimy kompoty. Coś pomyślę, jak uda mi się zrobić to na pewno dam znać ale u mnie to dość długo trwa :/
UsuńTrzymam kciuki, żeby wyszło pysznie :))
UsuńErytrytol to taki dużo mniej kaloryczny i słodki zamiennik cukru, ma indeks glikemiczny 0, więc jest świetny dla cukrzyków.
Buziaki <3
Każde drożdżowe jest pyszne , a Twoje wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńDziękuję Marysiu, bardzo lubię drożdżowe :D
UsuńI ja serdecznie pozdrawiam <3
Ładne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D :*
UsuńTęskniłam >3
UsuńNawet nie wiesz jak ja ... bardzo <3
UsuńWygląda bardzo apetycznie już zapisuję przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńEwa, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu, daj znać jak wrażenia <3
UsuńI ja serdecznie pozdrawiam :))
Pyszności. Uwielbiam wszystkie ciasta drożdżowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Aniu, to tak jak ja :D
UsuńUściski serdeczne :)
Jak apetycznie aż chce sie zrobić :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Beatko, a najfajniejsze jest to, że robi się je błyskawicznie, a smakuje obłędnie :))
UsuńBuziaki :)
Wygląda wspaniale i jakie szybkie w przygotowaniu. Bardzo lubię ciasta drożdżowe i choć biała mąka nie bardzo mi służy, to takiemu drożdżowemu zwłaszcza z owocami i kruszonką nie umiem się oprzeć:))) Pychotka!
OdpowiedzUsuńAniu, no właśnie, ta mąka... ale wszystko z niej takie pyszne ;)
UsuńBuziaki <3
Uwielbiam drożdżowe. Z owocami to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńAlu, teraz zbliża się sezon na owoce, będzie można poszaleć :))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Zapach i smak drożdżowego ciasta uwielbiam. Przepisę się częstuję bo jest prosty i bardzo szybki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Naprawdę ciasto robi się błyskawicznie, a smakuje wspaniale :D Można też upiec je w dużej blasze, takiej jaka jest w wyposażeniu piekarnika :D
UsuńBuziaki serdeczne :D
Uwielbiam ciasto drożdżowe i dosyć często robię drożdżówki z pół kilograma mąki. Oczywiście muszę większość zamrozić bo na dwie osoby to jest ich sporo.
OdpowiedzUsuńŻyczę słonecznej i ciepłej majówki i serdecznie pozdrawiam:)
Uwielbiam drożdżówki, a tak dawno już nie piekłam. Koniecznie muszę nadrobić to zaniedbanie ;)
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Ale pychotka❤
OdpowiedzUsuńDzięki kochana <3
UsuńPrzepięknie i bardzo apetycznie wygląda to ciasto. Zapisuję przepis. U mnie faceci uwielbiają makowiec, więc jak kiedyś zrobię, będą zachwyceni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że trafiłam przepisem w Wasze rodzinne smaki <3 I już teraz życzę smacznego :D
UsuńUściski serdeczne :))
Pyszna domowa drożdżówka. Już dawno nie robiłam takiego wypieku, ale nadrobię to niebawem. :)
OdpowiedzUsuńKochana, już teraz życzę smacznego <3
UsuńUwielbiam smak i zapach podczas pieczenia. :) Przepis zapiszę i może uda mi się upiec jeszcze w tygodniu.
OdpowiedzUsuńGosiu, to prawda, cudny zapach otula cały dom. Ja również uwielbiam, gdy w domu pachnie pieczonym ciastem czy chlebem :))
UsuńRobiłam ten nocny placek, ale bardzo pachniał drożdżami, aż za bardzo, ale sezamowa kruszonka jest bardzo pomysłowa!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kombinowane kruszonki, z różnymi dodatkami - sezamem, wiórkami kokosowymi, cynamonem :D
Usuń