piątek, 21 stycznia 2022

Chleb i okruszki - Nowa pozycja do kolekcji książek kulinarnych

 

Do mojej kolekcji książek kulinarnych dołączyła kolejna pozycja.

 Jest to publikacja ,,Chleb i okruszki,,  Eliza Mórawska-Kmita

 

 


 

Bardzo lubię książki tej autorki, mam już kilka tytułów Jej autorstwa, wszystkie czytam z ogromną przyjemnością. Są napisane tak, jak lubię najbardziej. Poza przepisami na przeróżne pyszności, jest sporo do poczytania. Są dodane różne historie dotyczące konkretnych potraw, przypraw, opowieści z domu i życia autorki, jej przemyślenia i przeróżne ciekawostki. Uwielbiam czytać o jedzeniu, o jego historii, pochodzeniu, korzeniach z jakich się wywodzi, gdzie jest najpopularniejsze i w jakich sytuacjach przygotowywane i spożywane.  

W temacie pieczywa, mam już tytuł ,,O chlebie,, gdzie jest 45 przepisów na wypieki na drożdżach i zakwasie. Wiele z nich już wypróbowałam, są naprawdę czytelnie i dokładnie opisane. A pieczenie jest prawdziwą przyjemnością. Gdy zobaczyłam, że pojawił się kolejny tytuł Elizy Mórawskiej, wiedziałam, że muszę go mieć :))  Książka już przeczytana ,,od deski do deski,,  świetnie się ją czyta. Poza przepisami jest też fajne wprowadzenie jak zacząć przygodę z pieczeniem pieczywa. Jakie narzędzia będą najbardziej przydatne, co warto zgromadzić. Wytłumaczone jest słownictwo piekarnicze, które jest dosyć bogate i często nie wiemy o co chodzi czytając przepisy. Tu wszystko świetnie wyjaśnione. Już po przeczytaniu mam zaznaczonych kilka przepisów, które bardzo mnie kuszą i jak najszybciej chcę wypróbować :))

 

 





 


Chleb piekę już około 15 lat, praktycznie tylko na zakwasie, bo taki smakuje mi najbardziej.

Piekę różne chlebki i lżejsze z większą ilością mąki pszennej i takie ciężkie, razowe, żytnie, z mnóstwem ziaren wszelakich i suszonych owoców. Takie ciężkie, pełne dobroci lubię najbardziej. Robię głównie chleby blaszkowe, czasami tylko skuszę się na chleb bochenkowy, pieczony w garnku żeliwnym. Ale teraz po lekturze książki, mam ogromną ochotę na eksperymenty :)) 

Będzie się działo ;)))






73 komentarze:

  1. Zapowiada się pysznie, dobry chleb lepszy od ciasta i nigdy się nie nudzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, to prawda, chleb zawsze jest mile widziany :))

      Usuń
  2. Piecz,próbuj,dziel się spostrzeżeniami i opiniami i oczywiście wrzucaj przepisy żebyśmy też mogli skosztować czegoś nowego🙂
    Powodzenia! Czekam I pozdrawiam serdecznie😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie podzielę się wrażeniami o kolejnych wypiekach :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  3. Wiesz Aguś, że ja nigdy nie upiekłam swojego chleba? Pamiętam chleby Babci - były pyszne. W U. gdzie pracuję, mamy piekarnię z bardzo smacznym pieczywem. Niestety, mój ulubiony chleb gryczany już nie jest pieczony, ale jest duży wybór innych chlebków.
    Czekam na relacje i zdjęcia, bo Twoje fotografie są przepiękne.
    Serdecznie pozdrawiam. I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś, znam piekarnię i chlebki o których piszesz, do nas również są przywożone i często kupuję. Faktycznie są pyszne :))
      Dziękuję za miłe słowa o zdjęciach, przeogromnie mnie cieszą <3<3<3
      I również serdecznie Cię pozdrawiam :***

      Usuń
  4. Podczas pandemii nauczyłam się piec domowy chleb. Teraz nie wyobrażam sobie śniadania bez świeżego domowego wypieku.
    ---------------------------------------
    https://holowaniekrakow.pl/cennik/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celina, w takim razie można powiedzieć, że i w pandemii można znaleźć jakieś pozytywne promyczki i dobre strony :)) To wspaniale, że zaczęłaś piec swój chleb, przynajmniej wiadomo co jemy, bo z tym kupnym pieczywem jest bardzo, bardzo różnie.
      Pozdrawiam Cię serdecznie :))

      Usuń
  5. Aż mnie wzięło na domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, upiecz koniecznie:)) Już teraz życzę Ci smacznego <3 :))

      Usuń
  6. Przypomniałaś mi że i ja kiedyś piekłam chleb i może warto do tego wrócić.Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, naprawdę warto <3 Kocham ten zapach, jaki roztacza się w całym domu w czasie pieczenia chleba :))) I taka pachnąca kromeczka na śniadanie.... mmmmm... :)))
      I ja serdecznie Cię pozdrawoiam <3

      Usuń
  7. Uwielbiam domowy chleb, więc na pewno kupię tę książkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jest naprawdę świetna. W ogóle uwielbiam książki tej autorki, poza super przepisami, jest mnóstwo ciekawej lektury do poczytania :))

      Usuń
  8. Kiedyś też zbierałam kulinarne książki , ale odpuściłam. Mam i tak nie złą kolekcję i książek w ogóle. Nie mam już miejsca na kolejne . Miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, znam ten ból z dużą ilością książek. Jestem książkową maniaczką, kocham je miłością wielką i nie umiem się oprzeć przed kupowaniem kolejnych, mimo, że bardzo staram się pilnować, bo i miejsce i ,,kasa,, ;)) Już oddałam sporo do biblioteki, ale nadal mam poupychane gdzie się da, nawet w skrzyniach od kanap ;))
      Tobie również życzę miłego weekendu <3

      Usuń
    2. Robię dokładnie tak samo , nadmiar książek oddaję do biblioteki , a moja młodzież się śmieje, że oddaję ale jakoś tego nie widać.

      Usuń
    3. No właśnie... bo i z wieloma trudno się rozstać, a i jakoś tak ciągle się mnożą ;)))

      Usuń
  9. Nie ma jak domowy chlebek, smak i zapach pieczenia w całym domu. <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekę chleb ciągle z jednego przepisu , który jest dla nas najlepszy. Wypróbowałam wiele receptur. Książka fajna dla początkujących i szukających swojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, u mnie też najczęściej króluje jeden przepis, zawsze o niego rodzinka prosi. Ale ja bardzo lubię eksperymentować i testować nowe przepisy, więc pomiędzy tym ulubionym, przemycam i inne :)) Podzielisz się przepisem na Twój chlebek? bardzo chętnie go upiekę <3
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  11. Chleb wygląda pysznie:)))bardzo fajna książka:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, już się cieszę na testowanie przepisów :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  12. Przepięknie wydana książka. Może być fajnym prezentem dla miłośników chleba. Ja akurat bez chleba mogę żyć szczęśliwie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dla odmiany chleb kocham miłością wielką, co wcale tak bardzo mnie nie cieszy ;)) Nie umiem się mu oprzeć ;))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Zawsze chciałam sama sobie upiec chleb... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo Cię na to namawiam, to naprawdę ogromna frajda i satysfakcja :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  14. Kochana
    Piekę chlebki przeróżne, dla mnie pszenny (bo taki tylko mogę jeść), a dla Męża i Dzieci orkiszowy, z ziarnami- na zakwasie😊🍞
    Smacznie pozdrawiam😃🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wszystkie są pyszne, nie ma to jak domowy chleb :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  15. Bardzo ładnie wydana książka i zapewne treściwa. Ja też piekę chleby już od wielu, wielu lat... mój zakwas ma już ponad 15 lat:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie naprodukowało się tyle zakwasu, że już i zasuszyłam partię i zamroziłam, w razie, gdy będzie jakaś przerwa w pieczeniu :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  16. Podziwiam, moge kupić dobry zakwas, ale czy uda mi się upiec dobry chleb,,nie wiem, pieklam tylko drozdżowe. Pieczywa jadam niewiele, wiec oststnio okazalo sie , że moge kupić pyszne chleby swojskie,pieczone wlasnie na 20 letnim zakwasie, sama zatem nie ryzykuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że pyszny chleb byś upiekła :)) Foremkowe są bardzo, bardzo łatwe do zrobienia. Formowane bochenki nieco trudniejsze, bo potrzebują wykonania sporo różnych czynności, zanim wylądują w piecu. Ale foremkowe to prościzna,a naprawdę pyszne :D Jednak jeśli masz dostęp do pysznego chleba, to tylko korzystać :))

      Usuń
  17. I chociaż piekę chleb na zakwasie od 2007 roku, to też kupiłam książkę. faktycznie, jest pięknie wydana.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, podasz przepis na swój ulubiony chlebek? Chętnie wypróbuję :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  18. Idealna pozycja dla kochających piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajnei że można sie nauczyć nowego słownicwa z takiej ksiażki, moja mama uwielbia chleb, publikacja wprost dla niej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci kochana, że piekarnicze słownictwo jest bardzo charakterystyczne, wiele jest słów, których znaczenia kiedyś kompletnie nie znałam, a praktycznie przewijają się w każdym przepisie, np autoliza, garowanie, czy fermentoliza :) Książka je wszystkie w przystępny sposób wyjaśnia i pozwala wiele zrozumieć:))

      Usuń
  20. Fajnie, że jest też trochę teorii. Co raz takie świetne książki wychodzą... Tylko piec i smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, mnóstwo jest świetnych pozycji kulinarnych i najgorsze,że tak trudno się im oprzeć ;))

      Usuń
  21. ja muszę teściową namówić żebyśmy swój chlebek domowy robiły:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Żałuję, że w tego typu wypiekach nie jestem dobra. Chyba tym bardziej doceniam domowe pieczywo z rąk innych. :)
    Życzę przyjemnego pieczenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anita, początki są trudniejsze, zawsze jest stresik, czy uda się, i ,,jak to ugryźć,, ale później, po kilku razach, idzie już jak z płatka :)))
      Dziękuję i również pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  23. Również piekę chleb, ale na drożdżach. A tytuł zapisuję, bo zapowiada się prawdziwa petarda:D
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, chlebek na drożdżach też jest pyszny :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  24. Wygląda pysznie, nie ma chyba nic lepszego niż domowy chlebek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, to prawda, domowe pieczywo jest przepyszne :D A ten zapach, gdy się piecze.... <3

      Usuń
  25. Tyle czytałam o smaku takiego chleba ale nigdy jakoś nie miałam okazji zrobić samemu. Jak mi się uda to się pochwalę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo namawiam, domowy chleb jest przepyszny, i ta frajda, gdy wyciągamy go z piekarnika, niesamowita :))

      Usuń
  26. Też jestem fanką domowego chleba. Też piekę chleby i bułki różnorakie, a domowy chleb na zakwasie jest dla mnie chlebem powszednim. Dziękuję za przedstawienie książek. Nie znałam tej autorki. Chętnie się zaopatrzę, bo brakuje mi nieco teorii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłeczko, książka jest naprawdę fajna, jej przeglądanie sprawia mi dużo przyjemności :D
      Super, że pieczesz własne pieczywo, takie naprawdę nie ma sobie równych :)
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  27. Wymarzone książka dla mojej córki :) Czyli już mam dla niej prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawa książka... Gdzieś chyba o niej słyszałam... Często zaglądam na tanią książkę... Księgarnie online i chyba tam ja widziałam... Chodzi tak za mną w tym temacie zagłębić wiedzę hihu. Ściskam Aguś. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, mówię Ci jaka to frajda tak testować kolejne chlebki :)))
      Buziaki serdeczne kochana <3

      Usuń
  29. Jestem słaba kulinarnie. Coś tam umiem stworzyć ale chyba upiec chleba bym nie umiała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, jestem pewna, że dałabyś radę bez problemu. Niektóre chleby są niesamowicie łatwe do zrobienia, większość tych foremkowych. Ale wszystkie, i te łatwiejsze i trudniejsze, są równie pyszne :))

      Usuń
  30. Chciałabym nauczyć się piec chleb. Taka książka by mi się przydała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo fajna, wiele można się dowiedzieć :D

      Usuń
  31. Nie sięgam po książki kucharskie. Może czas to zmienić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę namawiam, teraz są tak pięknie wydane, a zdjęcia tak bajeczne, że przeglądanie ich to prawdziwa przyjemność :))

      Usuń
  32. Super sprawa Agness takie pieczenie wlasnego chlebka. Kiedys z mama pieklam chlebus orkiszowy, bo miala taka specjalna maszyne do pieczenia. Byl pyszny zdrowy, chrupiacy :) Do ksiazki mnie zachecilas. Usciski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jestem pewna, ze Wasz chleb był przepyszny :D Ja orkiszowego jeszcze nie piekłam, ale na pewno spróbuję :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  33. A mi się marzy takie gliniane naczynie do pieczenia chleba ☺ Od kilkunastu lat wciąż korzystam z jednego przepisu, tylko rodzaje mąki i dodatków się zmieniają. Napisz o swoich eksperymentach. Tęsknię za Twoją serią pięknie sfotografowanych sniadań ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo mi miło, że lubisz wpadać do mnie na śniadanka :*** Jakoś ostatnio rozleniwiłam się straszliwie i ze zdjęciami i z postami. Muszę się znów zmobilizować, bo brakuje mi tego, ale czyste lenistwo przeważa ;)) Obiecuję, że w niedzielę będzie śniadanko :))
      Takie gliniane naczynie to cudna sprawa i ja mam ogromną ochotę na nie. Na razie radzę sobie za pomocą naczyń żaroodpornych :D
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń