W obecnych czasach wiele osób unika, lub ogranicza gluten, a nawet jeśli nie ma takiej potrzeby, to fajnie czasami zjeść coś innego :)) Przez 3 lata mojej przygody z keto wypróbowałam mnóstwo przeróżnych chlebów, jednak moim zdaniem ten zdecydowanie jest najlepszy. Świetnie smakuje i długo utrzymuje świeżość, w lodówce spokojnie wytrzyma tydzień.
* 500 g twarogu półtłustego
* 3 jajka
* 250g siemienia lnianego
* 100g słonecznika
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 szczypty soli
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy tak, aby rozbić wszystkie grudki sera. Wykładamy do keksówki, i pieczemy w 180*C przez 60 minut. Kroimy przestudzony.
Chleb świetnie smakuje z wszelkimi dodatkami na jakie mamy ochotę, warzywami, serami, wędliną, pastami, a nawet smaluszkiem ze skwarkami ;))) Można go również opiekać i chrupiące grzanki też są bardzo dobre.