niedziela, 28 kwietnia 2024

Niedzielne śniadania - Bezglutenowy chleb keto

 

W obecnych czasach wiele osób unika, lub ogranicza gluten,  a nawet jeśli nie ma takiej potrzeby, to fajnie czasami zjeść coś innego :)) Przez 3 lata mojej przygody z keto wypróbowałam mnóstwo przeróżnych chlebów, jednak moim zdaniem ten zdecydowanie jest najlepszy. Świetnie smakuje i długo utrzymuje świeżość, w lodówce spokojnie wytrzyma tydzień.









* 500 g twarogu półtłustego

* 3 jajka

* 250g siemienia lnianego

* 100g słonecznika

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 szczypty soli

 

Wszystkie składniki łączymy i miksujemy tak, aby rozbić wszystkie grudki sera. Wykładamy do keksówki, i pieczemy w 180*C przez 60 minut. Kroimy przestudzony.







Chleb świetnie smakuje z wszelkimi dodatkami na jakie mamy ochotę, warzywami, serami, wędliną, pastami, a nawet smaluszkiem ze skwarkami ;))) Można go również opiekać i chrupiące grzanki też są bardzo dobre.



środa, 24 kwietnia 2024

Kwitnące jabłonie

 

Tegoroczna wiosna jest nietypowa, przyszła bardzo wcześnie, z wysokimi, wręcz letnimi temperaturami, rośliny zaczęły kwitnienie przynajmniej miesiąc wcześniej. Pogrzało kilka dni i temperatury drastycznie spadły, zrobiło się bardzo zimno, nocą w większości kraju pojawiły się przymrozki. Wiele roślin zmarzło, drzewka i krzewy owocowe mocno ucierpiały, prognozują, że mogą być problemy w tym roku z owocami... cóż, czas pokaże, jestem jednak dobrej myśli, wierzę że przyroda da radę.

 W moim ogrodzie kwiaty na wiśniach nieco zbrązowiały, borówki straciły sporo kwiatków, jednak jabłoń trwa dzielnie przepiękna w swojej bujnej urodzie.

Jest tak cudna, że zasłużyła na sesję fotograficzną, która zatrzyma jej urodę choć na zdjęciach :))

















Jabłoni przypisuje się właściwości magiczne, mówi się, że zapewnia nam długowieczność, działa uzdrawiająco i wzmacnia odporność, przyciąga do nas miłość:)) Jest symbolem płodności, obfitości, dobrobytu, zdrowia i urody. Była jednym z najważniejszych elementem w wierzeniach ludowych. 









Moim zdaniem kwiaty jabłoni są najpiękniejsze ze wszystkich drzew owocowych, to niesamowite połączenie różu z bielą to same piękno. Szkoda, że tak szybko przekwitają i nie można zatrzymać ich urody na dłużej. Ale może to właśnie dzięki tej ulotności, tak bardzo na nie czekamy każdego roku :))




niedziela, 21 kwietnia 2024

Niedzielne śniadania - Nadziewana bagietka czosnkowa

 

Zapraszam na niedzielne śniadanie. 

Dziś proponuję nadziewane bagietki czosnkowe. 

 


 

 


Bagietkę przekrawam wzdłuż, tak żeby spód nie został nienaruszony i solidnie nadziewam ulubionym farszem. U mnie dziś pokrojony w zapałki boczek wędzony, w plasterki pieczarki i cebulka, wszystko podsmażone i wymieszane z tartym serem cheddar.

Następnie do piekarnika na ok 12 minut i gotowe








Bagietka smakuje wspaniale, na zewnątrz jest chrupiąca, w środku delikatna i mięciutka, pachnąca ziołami i czosnkiem, z ciągnącym się serem. 





Świetnie będzie pasowało każde nadzienie, możemy zrobić wegetariańskie, z samymi warzywami i różnymi serami, świetnie smakuje z kurczakiem, czy mielonym podsmażonym mięsem, cukinią, kukurydzą... ogranicza nas tylko wyobraźnia i preferencje smakowe ;) 




Kochani i tradycyjne pytanie, co dziś pysznego na Waszych stołach ? :D




środa, 17 kwietnia 2024

Kwietniowe zauroczenia

 

Tegoroczna wiosna przywitała nas od początku bardzo wysokimi temperaturami, rośliny szaleją, rozwijają się i kwitną na wyścigi, przynajmniej miesiąc wcześniej niż zawsze. Na początku kwietnia w wielu regionach zakwitły bzy i konwalie, typowo majowe kwiaty. Teraz się ochłodziło, może trochę przystopuje ten pęd natury i powoli wszystko się wyrówna i wskoczy na swoje zwykłe tory... zobaczymy :)

W każdym razie jest przepięknie, zielono i kwieciście, owady uwijają się w kwiatach, a aromaty roznoszą się po okolicy... 


Zapraszam na spacer po moim ogrodzie, za chwilę te widoki będą tylko wspomnieniem, już hiacynty zaczynają przekwitać, a czereśnia osypuje płatki.











Wilczomlecz mirtowaty zachwyca seledynowymi kwiatuszkami i srebrnymi liśćmi



Barwinek bardzo długo już kwitnie, może nawet od początku marca

 


Miodunka, wspaniała roślina, niezwykle strojna, wiosną obsypana morzem drobnych kwiatuszków w odcieniach niebiesko-różowych, a latem dekoracyjnymi liśćmi całymi w białych plamkach.

Poza urodą, jest również bardzo wartościową rośliną leczniczą, jej potoczna nazwa to płucnik, pomaga przy wszelkich schorzeniach związanych z drogami oddechowymi. Warto pić z niej herbatki przy przeziębieniu i kaszlu. 





Prymule, drobne kwiatuszki które uwielbiam i wysadzam w każde wolne miejsce w ogrodzie.

Wspaniale kolorują rabaty mnóstwem przeróżnych barw.

 








Zawilce też znalazły swoje miejsce w moim ogrodzie

 


Piegowate fiołeczki, które rozrastają się w coraz większe kępy

 


Ułudka wiosenna, śliczna roślinka, bardzo przypomina kwiatki niezapominajek, które również już kwitną, ale do zdjęć tym razem się nie załapały :))

 



Mam nadzieję, że spacer wśród kwiatów sprawił Wam przyjemność :)) 




niedziela, 14 kwietnia 2024

Niedzielne śniadania - ,,Jajochlebek,,

 

Kochani, zapraszam na niedzielne śniadanie :))

Dziś jajochlebek,  potrawa i pyszna i świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które często zostaje w naszych kuchniach. Nie bardzo wiemy co z nim zrobić, brak pomysłów na wykorzystanie, a wyrzucić szkoda. Taki ,,jajochlebek,, to naprawdę super opcja, nic się nie marnuje, a smakuje naprawdę wspaniale. Jakiś czas temu pomysł podpatrzyłam u Ewy masterchef i od tej pory dosyć często go robię, modyfikując w przeróżny sposób, pozostawiając jedynie stałą bazę, chleb i jajka :D

 


 

 * 6-8 jajek

* 50 ml mleka lub śmietanki (może być trochę więcej)

* sól, pieprz do smaku, można dodać ulubione zioła

* czerstwe pieczywo

* dodatki, takie na jakie mamy ochotę, może to być papryka, pieczarki, kurki, pomidory, cebulka, szczypior, wędlina, sery, szpinak, cukinia, itp, wszystko co lubimy.

* sery do posypania po wierzchu


Jajka rozbijamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pokrojone w kostkę pieczywo, dokładnie mieszamy, następnie wszelkie pokrojone w kostkę lub paseczki dodatki, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną roztopionego masełka, lub oleju. 

Smażymy przez chwilę na dużym, a następnie na niewielkim ogniu aż się spód zrumieni, gdy to nastąpi, za pomocą pokrywki, lub talerza obracamy na drugą stronę, obficie posypujemy startym na tarce serem i smażymy pod przykryciem.

Porcja jest na patelnię 26 cm






 

U mnie dziś wersja z pokrojoną w kostkę wędliną, czerwoną papryką, pomidorem i szczypiorkiem.

Jajochlebek podałam z sałatką z sałaty, liści hosty, pomidora, papryki i szczypiorku, skropioną sosem winegret, oraz keczupem.





Jak zawsze proszę zdradźcie co u Was dziś było pysznego na śniadanie :))