W obecnych czasach wiele osób unika, lub ogranicza gluten, a nawet jeśli nie ma takiej potrzeby, to fajnie czasami zjeść coś innego :)) Przez 3 lata mojej przygody z keto wypróbowałam mnóstwo przeróżnych chlebów, jednak moim zdaniem ten zdecydowanie jest najlepszy. Świetnie smakuje i długo utrzymuje świeżość, w lodówce spokojnie wytrzyma tydzień.
* 500 g twarogu półtłustego
* 3 jajka
* 250g siemienia lnianego
* 100g słonecznika
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 szczypty soli
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy tak, aby rozbić wszystkie grudki sera. Wykładamy do keksówki, i pieczemy w 180*C przez 60 minut. Kroimy przestudzony.
Chleb świetnie smakuje z wszelkimi dodatkami na jakie mamy ochotę, warzywami, serami, wędliną, pastami, a nawet smaluszkiem ze skwarkami ;))) Można go również opiekać i chrupiące grzanki też są bardzo dobre.
Bardzo dziękuję za świetny przepis. Na pewno go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, bardzo się cieszę, daj znać kochana czy zasmakował :)
UsuńTen chleb wygląda fantastycznie,lepiej niż niejedno ciacho:)
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty i ja go przygarniam a w tygodniu upiekę ten chlebek...
Dzięki:) pozdrawiam serdecznie!
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :)) Jeśli zrobisz, to koniecznie daj znać czy zasmakował :)
UsuńRównież serdecznie Cię pozdrawiam <3
Chlebek upieczony i mogę zapewnić wszystkich niezdecydowanych, że jest naprawdę pyszny a te chrupiące nasionka robią dobrą robotę:)
UsuńPolecam a za przepis dziękuję 😘
Kochana, jesteś szybka jak błyskawica :)))
UsuńBardzo się cieszę, że chlebek zasmakował :))
Uściski serdeczne <3
Aż nabrałam ochoty by spróbować upiec taki chlebek. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńLucynko, naprawdę polecam, fajna odskocznia od tradycyjnego zbożowego pieczywa :))
UsuńWygląda apetycznie, jeszcze nie miałam okazji jeść chleba z sera. Pozdrawiam serdecznie Agnieszko.
OdpowiedzUsuńLenko, naprawdę fajnie smakuje i dobra alternatywa, żeby odpocząć trochę od zbóż :)
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Dobra z Ciebie kucharka, chleb wygląda apetycznie, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ulu, kocham eksperymentować w kuchni i karmić rodzinkę i przyjaciół, to dla mnie ogromna przyjemność :) Gdy np piekę ciasta, to 1/4 zostaje w domu, reszta idzie ,,na ludzi,, :))
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie <3
Gdzieś już widziałam pomysł na taki chlebek, ale sama jeszcze nie piekłam. Muszę w końcu się odważyć i wypróbować pomysł. Bo Twój chlebek Aguś wygląda bomba!
OdpowiedzUsuńKochana polecam, naprawdę fajnie smakuje, a nie ma w nim grama mąki :)
UsuńZe względu na ilość ziaren nie mogę, mam drażliwe jelito...ale wygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńJotko, to prawda, nie wszyscy mogą jeść ziarna, szkoda, że Ty również. Ale jest tyle pysznych potraw, że pewnie nawet nie odczuwasz ich braku :))
UsuńWygląda smakowicie a ja uwielbiam piec chlebki więc pozwolę sobie skopiować przepis. A siemię lniane używasz do tego mielone czy w ziarnach ? Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńSiemię dodaję w ziarnach, bardzo lubię pestki w pieczywie, jak coś w zębach chrupie :D
UsuńUściski serdeczne <3
Muszę spróbować,wygląda zachęcająco:)...Ewa
OdpowiedzUsuńEwa, naprawdę polecam, fajna odskocznia od pszennego czy żytniego pieczywa :D
UsuńSuper przepis, muszę spróbować, bo kiedyś robiłam takie bułeczki z białego sera i były pyszne, chyba do tego wrócę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agness za inspirację :)
Iwonko, w takim razie koniecznie spróbuj chlebek, myślę, że również Ci zasmakuje, a to fajna odmiana od pieczywa z mąki zbożowej :))
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :) Na keto jestem od początku tego roku :)
OdpowiedzUsuńDorotko, wypróbowałam różne chlebki keto i ten moim zdaniem jest najsmaczniejszy. Mam nadzieję, że i tobie zasmakuje :)) Fajne jest również to, że można go długo przechowywać, w lodówce spokojnie wytrzyma tydzień, a można pokroić w kromeczki i zamrozić, wtedy, gdy przyjdzie ochota jest gotowy. Nie bez znaczenia jest też, że robi się go błyskawicznie :))
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Piekę różne rodzaje chleba, ale z sera jeszcze nie piekłam. Muszę to zrobić. Pozdrawiam serdecznie 💕
OdpowiedzUsuńJaneczko, ten chlebek jest ciekawą odmianą od pieczywa z mąki zbożowej, a kanapki, czy grzanki całkiem fajnie smakują :))
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Super chlebek. Można jeść na diecie keto.
OdpowiedzUsuńTak Basiu, to właśnie jest chlebek keto :) Można jeść go na każdej diecie bezglutenowej. Przetestowałam sporo chlebów keto i ten jest moim zdaniem najsmaczniejszy :)
UsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną właśnie coś podobnego. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że trafiłam z przepisem i już teraz życzę smacznego :))
UsuńNie piekłam jeszcze chlebka z białym serem. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Lusiu, polecam, to fajna odmiana od pieczywka z mąk zbożowych, czasami chce się spróbować czegoś innego :)
UsuńRównież najserdeczniej pozdrawiam <3
Taki ładny, że aż się pokuszę i sama upiekę:)
OdpowiedzUsuńM
O jak fajnie :D Daj znać proszę, czy zasmakował :)
UsuńJestem w spamie
OdpowiedzUsuńJotka
Jotko, aż wstyd się przyznać, że nie mam pojęcia gdzie szukać tego spamu, nigdy tam nie zaglądałam ;)
UsuńWchodzisz w komentarze na stronie administratora i klikasz u góry : wszystkie, w tym spam i odhaczasz - to nie spam, opublikuj.
Usuńjotka
Dzięki kochana za podpowiedź, zaraz sprawdzę :***
UsuńO ekstra. Dzięki Aguś za przepis. Chętnie wypróbuje.Już Skrin zrobiony. Hihi. Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńAgatko, to taka fajna odmiana w domowym menu, od pieczywa z mąki zbożowej :))
UsuńRównież pozdrawiam Cię najserdeczniej :***
Chlebek wygląda przepysznie. Muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńMnie pasuje ze względu na to, że staram się stosować dietę nisko węglowodanową.
Miłego majowego weekendu, Agness.
Ten chlebek jest idealny przy dietach niskowęglowodanowych, szczerze polecam, moim zdaniem najsmaczniejszy ze wszystkich innych bez użycia mąk zbożowych :)
UsuńTobie również miłego weekendu, pozdrawiam serdecznie <3
Witaj majowo Agness
OdpowiedzUsuńNareszcie coś dla mnie w 100%. Dziękuję...
Pozdrawiam śpiewem ptaków
Ismenko, właśnie miałam nadzieję, że zajrzysz na ten post, bo wiem, że unikasz glutenu i sądziłam, że może chlebek Cię zainteresuje. Szczerze polecam, jest naprawdę pyszny :))
UsuńRównież pozdrawiam Cię najserdeczniej <3
Wygląd chlebka wręcz zachęca do tego, aby go spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadł Ci do gustu, jest naprawdę smakowity i również serdecznie pozdrawiam <3
UsuńŚwietny przepis, muszę wypróbować... Chlebek wygląda smakowicie! Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńAniu, naprawdę jest pyszny, moim zdaniem najlepszy z tych wszystkich bezglutenowych chlebów :) Szczerze polecam :D
UsuńUściski serdeczne <3
Lubię takie chlebki. Chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, świetnie smakuje i to fajna odmiana od chlebka tradycyjnego :))
UsuńOstatnio piekę chleby. Ten też spróbuję.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym tego chleba. Spróbuję go upiec.
OdpowiedzUsuń