Zbliża się koniec sezonu ogrodowego, ostatnia szansa na wykorzystanie kwiatów cukinii i dyni. U nas nie są one zbyt popularne, a szkoda, bo i wyglądają przepięknie i można użyć ich do wielu bardzo ciekawych potraw. Już wcześniej polecałam smażone kwiaty w cieście naleśnikowym TU , a dziś zaproponuję tartę, z kurczakiem, cukinią i kwiatami dyni i cukinii faszerowanymi ricottą z fetą.
Ciasto -
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajo
szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść ((masło wcześniej drobno posiekać)
Ja ciasto zagniatam w robocie kuchennym ) Włożyć do lodówki na 30 min.
Następnie rozwałkować i wyłożyć formę ( 28 cm) Ciasto nakłuć widelcem,
wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne ( może
być też ryż lub fasola) Piec przez 15 min, usunąć obciążenie i dopiec,
aby było rumiane ( ok 15 min)
Farsz
Pierś kurczaka
pokroić w kostkę, zamarynować w ulubionych ziołach i oleju (u
mnie papryka słodka i ostra, tymianek, szałwia, pół łyżeczki kurkumy,
sól, łyżka musztardy) Zostawić w lodówce aby mięso przeszło smakiem,
usmażyć.
Cukinię pokroić w kostkę, wycisnąć 2-3 ząbki czosnku,
posolić, dusić do czasu, aż będzie półtwarda.
Sos:
300g śmietanki 30%
4 jaja
3 łyżki musztardy francuskiej
Dokładnie zmiksować, dodać starty ser (u mnie dziś mozzarella i edam rycki)
Kurczaka i cukinię wyłożyć na spodzie tarty. Polać sosem.
Kwiaty cukinii opłukać, delikatnie wyciąć słupki. Ricottę wymieszać z fetą, dodać odrobinę bazylii i oregano i mieszanką napełniać wnętrza kwiatów, delikatnie stulić płatki. Układać na tarcie i do piekarnika. Piec w 180* około 30 min, do ładnego ścięcia się i lekkiego zrumienienia całości
Tartę podaję z sałatką, najlepiej lubię z mieszanką sałat z rukolą, roszponką, pomidorem, ogórkiem, podprażonymi pestkami słonecznika, polane sosem winegret.
Winegret -
* 5 łyżek oleju
* 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
* szczypta soli
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka cukru lub miodu
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, polać sałatkę
Kochani, bardzo polecam, tarta jest naprawdę przepyszna. Mocno kruche, chrupiące ciasto, delikatny, kremowy farsz. I cudnie wygląda i świetnie smakuje :))