czwartek, 21 grudnia 2023

Popękane czekoladowo-migdałowe ciasteczka

 

Bardzo lubię w ciasteczkach to, że są takie nieskomplikowane i tak szybko się je robi, a smakują wspaniale. Można je dosyć długo przechowywać w szczelnej puszcze, czy słoiku i zawsze mamy słodki drobiazg do kawy, czy na poczęstunek dla niespodziewanych gości :))

Dziś polecają się popękane czekoladowo-migdałowe ciasteczka. 




 

 

* 3 białka (110g)

* 280g mąki migdałowej

*  3 łyżki kakao

* 230g drobnego cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)

* szczypta soli

 - zwykły cukier i cukier puder do obtoczenia ciasteczek 

 


 


 

Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. 

Powstanie plastyczna, kleista masa. 

Nabierać masę łyżeczką i  formować w dłoniach kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.

 Otaczać je najpierw w zwykłym cukrze, a następnie cukrze pudrze. Układać na wyłożonej papierem blasze, w sporych odstępach i piec w 175*C przez 15-17 minut. 

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dosyć miękkie i delikatne, ale stygnąc nieco stwardnieją.




 

Są naprawdę pyszne, z zewnątrz twarda, chrupka skorupka, a w środku delikatne, miękkie wnętrze, przywodzące na myśl brownie :) 






Kochani, zdradźcie proszę, jakie ciasteczka robicie? 

Może macie jakieś ulubione, które są obowiązkową pozycją na świątecznym stole?



26 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie wizualnie. Przepis zapisany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, przyznam, że są śliczne, wyglądają bardzo świątecznie, takie oprószone śniegiem :)))

      Usuń
  2. Och, te mnie zachwyciły absolutnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, są naprawdę pyszne, a przy tym bardzo dekoracyjne :))

      Usuń
  3. Genialny przepis! 😍 Te ciasteczka wyglądają przepysznie, a jednocześnie są tak proste do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, bardzo łatwo się je robi, chwila miksowania i gotowe, późnej tylko trochę czasu schodzi na kulaniu ciasteczek, ale to sama przyjemność :))

      Usuń
  4. Cudnie wyglądają i ten kontrast jest fantastyczny! Ciemne wnętrze w śnieżnej otoczce. Łał!
    Idealna dekoracja i rozkosz dla podniebienia.
    Muszę je upiec koniecznie:)
    Pozdrawiam cieplutko 🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maminku, naprawdę polecam, są przepyszne i bardzo dekoracyjne :))
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  5. Super są, na święta muszą być pierniki I ciastka maślane, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie i pięknych Świąt życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo dziękuję kochana, Tobie również pięknych, dobrych Świąt i pozdrawiam najserdeczniej <3

      Usuń
  7. Świetna sprawa,że można wykorzystać białka,ja zawsze mam problem z białkami po zrobieniu drożdżowych wypieków.No i znakomicie wyglądają,trzeba zrobić!:)Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, to prawda z tymi białkami. U mnie też nazbierało się kilka słoiczków z białkami w zamrażarce, a te ciasteczka są naprawdę pyszne i bardzo łatwo się je robi. Zawsze, gdy jest potrzeba, można wyjąć słoiczek, kilka chwil i ciasteczka do kawki gotowe :))

      Usuń
  8. Ale śliczne ! Wyglądają jak obsypane śniegiem. Mnie jednak bardziej od ciasteczek urzekła patera , w której posują Ci do zdjęcia. Piękna ! Miłego wieczoru !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że i ja bardzo lubię tę paterę :)) Od dłuższego już czasu poszukuję podobnej, tylko większej, niestety bezskutecznie...
      Tobie również miłego wieczoru, ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Oj tak, pierniki to pozycja obowiązkowa wśród świątecznych słodkości :)))

      Usuń
  10. Super przepis i dodatku zdrowa wersja. Na pewno są smaczne.
    Ja na święta zwykle piekę pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, są naprawdę pyszne, bardzo bogate w smaku :))
      Pierniczki, kwintesencja świąt :))

      Usuń
  11. Pycha. Ja nie potrafię takich robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milena, jestem pewna, że wyszłyby Ci wspaniałe :))

      Usuń
  12. Pysznie wyglądają. Nigdy takich nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne i szybko się je robi. Szczerze polecam :D

      Usuń
  13. Piękne i smaczne kuleczki. Chętnie bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń