środa, 21 września 2016

Krem z pomidorów i pieczonej papryki z klopsikami



Stragany uginają się pod ciężarem warzyw i owoców, 
więc korzystam z tych darów późnego lata jak najpełniej się da :)
Wspominałam już wcześniej, że bardzo lubię zupy w postaci kremu i często goszczą one
na moim stole.
Pyszne, wyrośnięte na słońcu pomidory i papryka, już niedługo się skończą, więc często robię potrawy z ich udziałem :)





Dziś podzielę się przepisem na krem z pomidorów i pieczonej papryki :)






Paprykę kroję na pół, wydrążam, układam skórką do góry w piekarniku i piekę w 200 *C przez około 40 min. Gdy skórka miejscami zrobi się czarna, wkładam w szczelny pojemnik. Po ostygnięciu zdejmuję skórkę. 
Z mięsa robię małe klopsiki, obsmażam, gotuję w małej ilości wody z listkiem, zielem angielskim, solą i domową jarzynką. 
Dorzucam marchew, pietruszkę , seler i zeszkloną na patelni cebulę. 
Gdy klopsy są gotowe, wyławiam je , a do wywaru dodaję zmielone przez maszynkę pomidory ( można również je pokroić na części i udusić ) dorzucam liście selera, lubczyku, bazylii i kopru ( razem z gałązkami ) . 
Wszystko gotuję ok 10 min, odławiam wszystkie liście , dodaję paprykę i dokładnie blenduję, Doprawiam do smaku solą, cukrem, ostrą papryką, pieprzem i bazylią . 
Podaję z ryżem i klopsikami. 

Świetnie smakuje również z czosnkowymi grzankami zamiast ryżu.





Zupę można również zrobić z samych pomidorów, bez papryki, też smakuje wspaniale :)





Krem jest taki pyszny, że ugotowałam na dwa dni i jeszcze jutro będziemy się nim delektować :)


Kochani, życzę pięknej końcówki lata i pozdrawiam ciepło :)
Agness :)


42 komentarze:

  1. Wczoraj miałam taki krem ale z grzankami i parmezanem:))polecam Ci upieczenie pomidorów razem z papryką i dodanie do pieczenia paru ząbków czosnku z łupinkami,potem zblenduj pomidory razem z papryką wygnieć czosnek z łupinek i przetrzyj wszystko przez sito:)))Dosmacz jak lubisz i to jest po prostu niebo:))))Ja zrobiłam parę słoi takiej zupy na zimę:))Pomidory mam od przyjaciółki,więc wiem jakie są:))a zimą odkręcam słoik i tylko podgrzewam:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, Twoja wersja na pewno wspaniale smakuje :) Chętnie ją wypróbuję :) Parmezan często dodaję do swojej zupki, niestety dziś nie miałam, a bardzo fajnie podkręca smak :) Ja na zimę zrobiłam mnóstwo przecierów pomidorowych, takiej gotowej zupki nigdy nie robiłam, fajny pomysł :)

      Usuń
  2. Mniam, chyba się skuszę na wykorzystanie przepisu.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, bardzo polecam, zupa naprawdę jest pyszna :)
      Również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  3. Zabieram przepis muszę zrobić.Narobiłaś mi smaka.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu polecam, zupka jest naprawdę pyszna :)
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. No patrz a ja mam tyle pomidorów, już wydaje jak idzie, nie mam czasu z nimi nic robić, zajadamy i zajadamy a tu proszę, wpadam do ciebie i buch bedzie obiad. :-) dziś wolne mam od pracy i zupkę zaserwuje:-)
    Pozdrawiam i również życzę milego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, zupkę możesz zrobić z samych pomidorów, bez papryki, jest równie pyszna i szybciutko się ją robi :)
      Daj znać kochana, czy smakowała :)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  5. Danie bardzo wykwintne, podejrzewam,że pomidory z papryką pieczona i w kremie musza byc smakowite, pracochłonne ale warto sie pokusić...pięknie podane:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę pyszne, można też zrobić z samych pomidorów, wtedy robi się bardzo szybko :)
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  6. O muszę koniecznie wypróbować! Niejednokrotnie robiliśmy krem z pomidorów, ale bez papryki, coś czuję, że nam ten przepis zasmakuje:)) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, z papryką jest naprawdę przepyszny, chociaż i z samych pomidorów uwielbiam, ale z papryką jest taki pełniejszy i delikatniejszy smak :) Myślę, że przypadnie Wam do gustu :)
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  7. U mnie trwa dyniowe szaleństwo, a pomidory mąż robi w słoikach. Twoja zupa będzie wkrótce wypróbowana, uwielbiamy zupy-kremy, a z papryką jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam cieplutko.:0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu u mnie przeciery pomidorowe już zrobione i porcja keczupu też, ale jeszcze mam ochotę trochę zrobić, bo sporo tego u nas idzie i do zup i sosów i nawet tak, do picia :) Potrawy z dyni uwielbiam, ale w tym roku nic jeszcze nie robiłam :)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  8. I mam pomysł na jutro:)) Kochana,śliczne masz talerze,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzystasz z pomysłu na krem :) Daj proszę znać, jak smakuje :) Talerze baaardzo lubię :)
      Również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Kochana, dogodziłaś mi dziś tym PYSZNYM przepisem!
    Wygląda tak smakowicie, że aż mi ślinka leci:)
    całuski i cieplutkie uściski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, naprawdę zupka pyszna, bardzo polecam :)
      Pięknego weekendu i buziaki serdeczne przesyłam <3

      Usuń
  10. No i proszę jaka ciekawa propozycja! W tym roku robiłam taki sosik do słoików bardzo podobny z papryki i pomidorków, który można dodać do zupy, na pizzę itp. Super sprawa dla tych zabieganych i jednocześnie starających się nie jeść ,,paści'' :D

    Pozdrawiam serdewcznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, taki przecier w słoiczkach to naprawdę wspaniała sprawa :) Pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad :) Ja do słoików robię tylko przecier pomidorowy, a paprykę pieczoną w zalewie z olejem i też wychodzi szybciutko, bo do garnuszka wrzucam przecier i papryczkę i miksuję :) Ale taki już połączony jak u Ciebie, to już w ogóle błyskawica :)
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  11. Nie przepadam za klopsikami, ale taki kremik bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, kremik może być jak najbardziej bez klopsików, również wspaniale smakuje :) Można wtedy podawać z czosnkowymi grzaneczkami ... pycha :)

      Usuń
  12. Mimo, że nie przepadam za pomidorami w tej postaci, muszę przyznać że wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszna jest naprawdę, ale mamy różne smaki, nie każdemu wszystko smakuje :)
      Pozdrawiam ciepło, Agness:)

      Usuń
    2. Dokładnie, tak jest przynajmniej ciekawiej i w sumie smaczniej ;)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Taka jest naprawdę :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  14. Uwielbiam takie kremy, więc to propozycja idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię kremy, fajnie, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  15. Pysznie wygląda !!! Zrobię na obiad w któryś dzień - dziękuje za inspirację bo czasami już mi pomysłów brakuje ... Ostatnio robiłam krem z pieczonej dyni z prażonymi pestkami.
    Pozdrawiam serdecznie-D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, tak to właśnie jest z tymi pomysłami na obiady, że czasami ich brakuje :) Też tak mam :) Kremy z dyni uwielbiam , w każdej wersji smakowej :)
      Mam nadzieję, że i pomidorowo-paprykowa zasmakuje Ci:)
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Pozdrawiam :) Pięknie wygląda krem i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, cieszę się, jest naprawdę pyszny :)
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. Ale zrobiłaś mi smaka😋😋😋 koniecznie muszę wypróbować👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, bardzo polecam, jest naprawdę pyszna :)

      Usuń
  18. ojej ale mi ochoty narobiłaś, a zastanawiałam się co zrobić we wtorek na obiad ;D mmm mężuś się ucieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, daj , proszę znać, jak smakowało :)

      Usuń