niedziela, 18 listopada 2018

Bogracz z kluseczkami - pyszna potrawa na chłodne dni



Spadł dziś u mnie pierwszy śnieg, z chmur lecą przepiękne, ogromne płatki, błyskawicznie zrobiło się biało. Świat wygląda jak w bajce :) Na pewno szybko stopnieje, bo taki pierwszy śnieg nigdy długo nie leży, ale na razie zachwycam się tym pięknem :D

Na takie zimne dni musimy się czymś rozgrzać, idealną, sytną i pyszną potrawą jest bogracz :)
Pikantny, wyrazisty w smaku, dosyć ostry od papryki, gęsty <3




Bogracz z kluseczkami

*1 kg wołowiny ( np. udźca )
* kilka pomidorów, lub puszka
* 3 duże papryki
* 2 duże cebule
* 5 ziemniaków
* słodka, ostra i wędzona papryka w proszku , pieprz, kminek
* kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
* ok 1 - 1,5 szklanki przecieru pomidorowego 


Mięso pokroić na niedużą kostkę, obsmażyć na gorącej patelni, gdy puści sporo soku, zlać go do garnka z wrzątkiem, zielem i liściem. Następnie dodać smalec i obsmażyć mięso aż się zrumieni. Na patelni obsmażyć pokrojoną w grubą kostkę cebulę , z dodatkiem sproszkowanych papryk i kminku, gdy się zrumieni dodać mięso i chwilę razem podsmażyć. Wszystko wrzucić do gara i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić. Gdy zaczną mięknąć, dodać rozdrobnione pomidory z puszki ( jeśli świeże, to obrać je ze skóry, pokroić na części i podsmażyć ), przecier pomidorowy i pokrojoną w sporą kostkę czerwoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Konsystencja ma być gęstego sosu z jędrnymi warzywami.

Na koniec dodajemy kluseczki i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Kluski - w miseczce rozbijamy 2 jajka z 3 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli, dodajemy mąki tyle, ile masa zbierze i konsystencja będzie odpowiednia do odkrawania kluseczków łyżką. Łyżkę z każdym kluseczkiem zamaczamy w sosie, żeby ciasto delikatnie się odkleiło.

Gotowe i... pyszne <3








Wołowinę  zatopioną w pysznym paprykowo-pomidorowym sosie, świetnie uzupełniają i dopełniają kluseczki :) Naprawdę rewelacyjnie to smakuje i bardzo polecam na obecne chłody :))




Bardzo lubię takie jednogarnkowe potrawy i właśnie jesienią i zimą robię je najczęściej  :D
Podzielcie się proszę swoimi pomysłami na jednogarnkowe, rozgrzewające posiłki :)


Pozdrawiam serdecznie i do napisania <3

Agness :)  




58 komentarzy:

  1. No właśnie ,,jednogarnkowe" danie, też tak pomyślałam od razu a bardzo lubię. Muszę spróbować, dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko i ja uwielbiam jednogarnkowe potrawy. Mało z nimi zachodu a przeważnie są sytne, rozgrzewające i świetne na chłodną porę roku :D
      Bardzo polecam i mam nadzieję, ze Ci zasmakuje <3

      Usuń
  2. Aguś, tak wspaniale opisałaś potrawę, że już bym gotowała bogracz:) Skopiowałam przepis:) Potrawy tej nie znam. Jednogarnkowe lubię bardzo - rozgrzewają, sycą i smakują wybornie.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś, jest naprawdę pyszne, myślę, że Ci zasmakuje :)
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  3. Rano było -8, w kominku się pali tylko bogracza brak :), ale nic straconego zima dopiero przed nami. Przepis zapisany :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, tak jest, chłodny okres przed nami, więc mamy okazję na gotowanie pysznych, rozgrzewających potraw, teraz ich czas :))
      Kominka i wesoło trzaskającego ognia zazdroszczę :)))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  4. Nienawidzę papryki, więc bym musiała zrobić wersje bez niej :D Tak czy siak wygląda baaardzo smakowicie i te jesienne kolorki mnie zachwycają :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i wersja bez papryki będzie pyszna... inna, ale pyszna :D Może zamiast papryki dodać więcej cebuli, a może dynię, też będzie fajnie smakowało :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :D

      Usuń
  5. Chętnie rozgrzała bym się taką potrawą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie na lekkim minusie, szaro, wilgotno i ponuro. Byłam przekonana, że sypnie śniegiem. Niestety, kiepski za mnie meteorolog. Zamiast białego puchu - mżawka. Brrr..
    Taki bogracz z dużą ilością wołowiny to idealne danie dla mojego Męża:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, u mnie rano było -11*C i większą część dnia padał śnieg. Zobaczymy jak długo się utrzyma taki chłód.

      Usuń
  7. Masz rację - w takie chłodne dni takie jednogarnkowe rozgrzewające danie jest nie do podrobienia:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, szczególnie, gdy spadnie pierwszy śnieg, tak jak u mnie... tak zimowo się zrobiło :)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  8. Masz rację w chłodne dni takie dania smakują najlepiej:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, naprawdę cudnie rozgrzewają :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  9. Bardzo lubię tą potrawę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna na chłodne dni, prawda?
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie. Już dawno nie robiłam. Jednak moja wersja nie jest pikantna, bo pikantne potrawy musiały zniknąć z naszego menu, a szkoda, bo bardzo je lubimy. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie część rodzinki kocha pikantnie, część ( w tym ja) łagodniejsze. Więc robię wersję delikatniejszą, a mężowi i córci doprawiam na ostrzej :D
      Również pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  11. U Ciebie jak zwykle smakowicie i pięknie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak czytalam tytul posta i myślę a co to za jedno. Bogracz bogracz nigdy nie slyszalam. Super. Podoba mi się . kiedyś zrobie. Również serwuje dość czesto jednogarnkowe dania, np plof(mieso kurczaka, ryż i takie dziwne suche flaczki do podduszenia, przywozi mi tesciowa z Rosji), warzywka do garnka, leczo, także swoje wymyslone..... Pozdrowionka.
    Snieg??? No tak slyszalam ze popadalo u nas deszcz popadal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, nasypało śniegu i jest bielutko. Zobaczymy jak długo się utrzyma.
      Świetne są takie jednogarnkowe dania i ja bardzo je lubię :D Pilaw to świetna potrawa, fajnie że mi o niej przypomniałaś, na pewno zrobię na dniach :)
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  13. Uwielbiam takie dania i jeszcze tak podane😋
    Pozdrawiam🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, i ja bardzo lubię takie potrawy, rozgrzewają, sycą i fajnie się robi, wszystko w jednym garnuszku :D
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  14. Ciekawie wygląda. Przypomina moją zupę gularzową, tylko beż kluseczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mieszkałam kiedyś na Śląsku i tam bogracz jest daniem tradycyjnym.
    Pyszny, rozgrzewający, na bogato:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, nawet nie wiedziałam, że na Śląsku to taka popularna potrawa :D
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  16. Oj jak bym sobie zjadła:)A tu u mnie zimno to akurat na dodanie energii
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu i u mnie zimno, śniegu nasypało, taki całkiem zimowy klimat.
      I ja ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  17. Ni to zupka ni gulasz świetna sprawa i wygląda apetycznie, trzeba zrobić ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, bardzo polecam, naprawdę jest pyszna :D
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  18. Lubię takie dania wyraziste w smaku , a la gulasz. Wygląda apetycznie . Połączenie z kluseczkami to bardzo dobry pomysł. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, naprawdę świetnie smakuje, kluseczki dodają atrakcyjności i fajnej tekstury i dodatkowo sycą :D
      Również serdecznie Cię pozdarwiam :D

      Usuń
  19. Taki bogracz na pewno rozgrzeje człowieka, sam kolorek jest obiecujący...i jeszcze te robione kluseczki...musi być smaczne i sycące. Węgrzy zagęszczają gulasz Tarhonyą, to takie drobniuteńkie kluseczki, w Krakowie do dostania na Kleparzu w Węgierskich Specjałach...Ja powoli eliminuję czerwone mięso ze swojej diety...pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja uwielbiam czerwone mięso, wiem, że wiele mu się zarzuca, ale cóż... nie zrezygnuję ;)
      Zaciekawiłaś mnie Tarhonyą, nigdy o nich nie słyszałam, fajna sprawa:)
      Również serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Wygląda przepysznie!! A przepis już skopiowałam :-)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mam nadzieję, że zasmakuje Ci, u nas bardzo jest lubiany :)
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  21. Ach jak ja uwielbiam takie dania! Od samego patrzenia aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I fajne jest to, że taką pełnowartościową, sycącą potrawę robi się w jednym garnku :))

      Usuń
  22. Uwielbiam i często serwuję :)
    W chłodne dni jest niezastąpiony.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, masz rację, idealna potrawa na chłody :D
      Również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  23. Bogracz węgierski to przepyszne danie jednogarnkowe przypominające gulasz z wołowiny, pełen warzyw, pachnący wędzoną papryką, pikantny. Bardzo go lubimy podobnie jak i zupę gulaszową.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, to naprawdę wspaniała potrawa :)
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  24. Bardzo lubię potrawy jedno garnkowe, zwłaszcza o tej porze roku. Wspaniała propozycja Droga Agness :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, faktycznie takie rozgrzewające potrawy są teraz bardzo mile widziane :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  25. Od Ciebie dowiedziałam się o szakszuce, której wcześniej nie znałam a teraz robię na okrągło, czuję że następnym zapożyczonym od Ciebie daniem będzie bogracz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, nawet nie wiesz jak się cieszę :D Cudownie, ze szakszuka przypadła Ci do gustu:) Mam nadzieję, że bogracz również Ci zasmakuje :)

      Usuń
  26. Thank you for the good and very helpful information. It is very interesting. I love all the things you share and see your beautiful creation. Thank you for sharing with everyone.
    หนังไทย

    OdpowiedzUsuń
  27. Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
    Royal1 gclub

    OdpowiedzUsuń