wtorek, 25 maja 2021

Tort rabarbarowy

 

Ostatnio bardzo kulinarnie zrobiło się na moim blogu :D To chyba ta zimna wiosna powoduje, że ciągnie mnie do kuchni i do łakoci wszelakich ;)  Na niedzielę powstał kolejny torcik. Każda pora roku ma swoje prawa, uwielbiam tę sezonowość i staram się korzystać z tego co dany miesiąc nam oferuje. 

Maj rabarbarem stoi ;))) Do truskawek i czereśni jeszcze chwilka, a rabarbar pyszni się na rabatach i kusi swoim pysznym, kwaskowatym smakiem. Nie można go pominąć i nie wykorzystać w łakociach.

Dlatego też powstał tort, w którym rabarbar gra pierwsze skrzypce. Krem rabarbarowy, rabarbarowa żelka, rabarbarowa frużelina i na koniec rabarbarowy poncz :) A do towarzystwa krem czekoladowy i michałkowy :) 




Krem rabarbarowy 

* 400-500g rabarbaru

* 80-100 g cukru ( można dodać więcej, jeśli rabarbar jest mocno kwaśny) 

* 2-3 łyżeczki żelatyny

* 250 ml schłodzonej śmietanki 36%

Zalewamy rabarbar niewielką ilością wody, dodajemy cukier i gotujemy, do momentu aż rabarbar zrobi się mięciutki. Wtedy miksujemy i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

(Ja robię jeszcze w ten sposób, że do rabarbaru dodaję więcej wody i trochę soku z cytryny i gdy już rabarbar zmięknie, odlewam ją i mam gotowy poncz do nasączania tortu )

Ubijamy śmietankę kremówkę, gdy jest już prawie całkiem sztywna, dodajemy  całkowicie ostudzoną masę rabarbarową i delikatnie łączymy na najwolniejszych obrotach miksera. Bardzo delikatnie i wolno i jak najkrócej, żeby masa nie zwarzyła się. 

( Najładniej wygląda różowy rabarbar, bo krem wychodzi delikatnie różowy, ja mam zielony, też smakuje świetnie, a krem jest delikatnie zielonkawy :D )




Żelka rabarbarowa

* ok 300 g rabarbaru

* ok 50g cukru

* galaretka cytrynowa

Rabarbar zalewamy odrobiną wody, tak, aby tylko go pokryła, dodajemy cukier, gotujemy do momentu całkowitego zmięknięcia rabarbaru, miksujemy i dodajemy galaretkę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Chłodzimy, wylewamy w odpowiednią dla naszego ciasta formę i do lodówki. 






Słodki smak czekolady i michałków wspaniale przełamuje kwaskowatość rabarbaru. Zapach i smak wiosny :)





Przepis na krem czekoladowy jest TU





Kochani, zostawiam Was z łakociami i do następnego spotkania :)))



48 komentarzy:

  1. Takiego tortu jeszcze nie jadłam. Chętnie bym skosztowała. Wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja poproszę o podanie przepisu na te rabarbarowe delicje - krem, żelka, frużelina i poncz. Od ubiegłego roku mam w słoikach zamknięty rabarbar w cukrze i za chińskiego boga nie wiem, co z nim zrobić! Tak to jest, jak się człek skusi na darmowy podarek, gdy ktoś ma takie dobra w nadmiarze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuscilko, w wolnej chwili edytuję post i wstawię przepisy <3

      Usuń
  3. Wow, tort wygląda niesamowicie :) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta rabarbarowego jeszcze nigdy nie miałam przyjemności skosztować. Twoje wyglada niezwykle zachecajaco

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko, jesteś tortową czarodziejką!!!
    jotka

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie, jest bogaty ! Tyle warstw i mogę sobie wyobrazić jego smak, bo rabarbar uwielbiam, ale ograniczam się do placka i kompotu. Jesteś pracowita i bardzo pomysłowa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś! Ten tort wygląda wspaniale i mogę sobie wyobrazić, jak jest pyszny.
    Z rabarbarem mam sporo wspomnień z dzieciństwa - urywałam liść, obierałam, zanurzałam w cukrze końcówkę i wcinałam aż uszy mi się trzęsły:)))
    Uściski przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś, również pamiętam takie łasuchowanie... ależ to było pyszne :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  8. Smakowicie wygląda ten torcik. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu i również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  9. Piękne pokuszenie, szczególnie teraz, kiedy tyle okazji, dzień dziecka, dzień matki, imieniny, ach żebym ja tak umiała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, to prawda, okazji wszelakich całkiem sporo :)))

      Usuń
  10. Świetny tort, przyznam si jeszcze ze tortu rabarbarowego nigdy nie jadłam. Zawsze rabarbar kojarzył mi się tylko z ciastem. Brawo piękny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie rabarbar w torcie nieco zaskakuje, ale smakuje naprawdę fajnie :D
      Bardzo dziękuję <3

      Usuń
  11. Jest pewna, że tort przepychota. Wygląda bosko, można go jeść oczami. No i jeszcze bardzo ciekawa nuta smakowa. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, miło mi niesamowicie <3
      Również serdecznie pozdrawiam :))

      Usuń
  12. Piękny tort ozdobiony jak z najlepszej cukierni. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌷

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort wspaniały! Ten rabarbar jest tutaj królem. Jadłabym ile sił.

    OdpowiedzUsuń
  14. Imponujący to mało powiedziane! Żaden Ambasador by się nie powstydził! Świeży! Soczysty! Spektakularny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Rabarbar króluje.
    Tort wygląda przepięknie !
    Nie piekę i jestem pełna szacunku dla kobiet, które robią tak cudowne torty.
    Wygląda cudo i pewnie tak smakuje :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, bardzo dziękuję <3 Smakuje naprawdę fajnie :D

      Usuń
  16. O matko ! to musi być poezja w buzi. Jeszcze nie jadłam torta w takim połączeniu, ale już teraz zjadłabym, by przekonać się jak smakuje. Może będę miała taka możliwość w niedalekiej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar naprawdę fajnie smakuje, nadaje ciekawej nuty w torcie. Ale powiem szczerze, że jest zaskakujący :D

      Usuń
  17. Jest piękny. Nigdy nie jadłam tortu rabarbarowego

    OdpowiedzUsuń
  18. Tort wygląda obłędnie! Uwielbiam rabarbar I z rozkoszą bym spróbowała takiego wypieku 🥰 Niestety u nas w Hiszpanii nigdzie nie widziałam rabarbaru 😒

    OdpowiedzUsuń
  19. Pieczesz na zamówienia? :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ cudny torcik oj na kawkę bym się wprosiła:-))
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, nawet nie wiesz jak bardzo byłoby mi miło Ciebie gościć <3
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :))

      Usuń
  21. O rany!!! Ale pyszności :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agatko, naprawdę smakuje fajnie :)))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń