Labneh- pyszny, zdrowy serek, który powstaje po osączeniu serwatki z jogurtu.
Serek może być w delikatnej, kremowej konsystencji, a możemy osączyć go nieco mocniej i zrobić przepyszne kulki w przeróżnych ziołach i przyprawach.
W moim domu serowe kulki cieszą się ogromną popularnością i robię je często, w bardzo różnych smakach.
* 2 duże kubki jogurtu greckiego ( 800g) może być również zwykły jogurt, lecz ten musimy dzień dłużej osączać
* 1 łyżeczka soli
* ulubione zioła i przyprawy ( posiekane suszone pomidory z suszonym czosnkiem, zioła prowansalskie, czarnuszka, czubryca zielona i czerwona, oregano, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, ostra i wędzona, pestki dyni i słonecznika, sezam, kurkuma itd, świeże, posiekane zioła, itp... wszystko co lubimy)
- Jogurt mieszamy z solą i wykładamy na wyłożone gazą lub tetrą sitko. ( Jeśli chcemy zostawić serek w całości i używać do smarowania pieczywa, można do środka dodać różne przyprawy... i gotowe ;) Materiał zawiązujemy ściśle nad serkiem i pozostawiamy na sitku w lodówce, nad jakimś garnuszkiem, do którego spłynie serwatka - na 2-3 dni
Mamy delikatną kremową wersję do smarowania pieczywa
Idąc dalej, do wersji ulubionej w moim domu - serek musi odciekać co najmniej dzień dłużej... i -
- Nakładamy rękawiczki, albo natłuszczamy dłonie olejem ( inaczej serek bardzo się przylepia) i formujemy kulki. Mieszamy różne warianty przypraw, na jakie mamy ochotę i delikatnie otaczamy w nich kulki.
- Kulki układamy na wyłożonym ściereczką talerzu i pozostawiamy na jeszcze 1 dzień.
- Układamy je obok siebie w słoiku i zalewamy dobrym olejem rzepakowym ( można również oliwą, ale ona gęstnieje w lodówce i ja tego nie lubię, zdecydowanie wolę dobry olej)
Do słoika można włożyć kilka gałązek świeżych ziół.
Odstawiamy do lodówki przynajmniej na dobę... i gotowe.
Pisania sporo, ale pracy naprawdę odrobina, a serki są przepyszne :D
Świetny pomysł :) Widzę, że w słoiku masz serki otoczone różnymi przyprawami. Nie mylę się?
OdpowiedzUsuńTak, kulki otaczam w różnych mieszankach smakowych. Robię po kilka w różnych smakach, do wyboru. Mój eM lubi ostrzejsze i wybiera z dodatkiem ostrej papryczki, ja uwielbiam z suszonymi pomidorkami i czosnkiem i czubrycami i te z czarnuszką :D
UsuńBardzo dziękuję za przepis, skuszę się na zrobienie serka w wersji do smarowania chleba, z różnymi dodatkami. Muszę przyznać, że na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie, narobiłaś mi apetytu... Przyjemnej niedzieli Agnieszko.:)
OdpowiedzUsuńLenka, bardzo namawiam, praktycznie nie ma tu żadnej pracy, poza wyłożeniem w gazę, a później ewentualnym otoczeniem przyprawami, a jest pyyysznie :D
UsuńTobie również pięknego dnia <3
Oj, to musi być coś pysznego i nie tak bardzo pracochłonnego. Uwielbiam sery i zapisuje sobie Twój przepis. Dziękuje! Pozdrawiam w niedzielne ranek.
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo polecam, praca przy tym żadna, a smak świetny :D
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam :)
Brzmi bardzo smacznie - mnie przekonałaś:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Aga, bardzo się cieszę i szczerze polecam, pyszne jest :D
UsuńRównież serdecznie Cię pozdrawiam <3
Zrobiłam na sobotę ,bo mieliśmy imprezę w domku:))bardzo wszystkim smakowały:)do oleju dodałam ząbek rozgniecionego czosnku i troszkę octu balsamicznego:))a kulik otaczałam w tymianku,szczypiorku,koperku,papryce i curry:)))pychotka:)))
OdpowiedzUsuńBożenko, fajne jest to, że kulki możemy obtaczać wszystkim co lubimy najbardziej i tworzyć swoje smaki :D Fajny pomysł z octem balsamicznym do zalewy, muszę wypróbować :D
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Zrobię, bo u nas już ma zwolenników. Dotychczas robiłam tak serek ale kroiłam w kostkę dobrze odciśnięty biały ser i zanurzałam w oleju z ulubionymi przyprawami i z czosnkiem. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńTen serek jest taki kremowy, gładziutki, przepyszny :D Myślę, że przypadnie Ci do gustu :D
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
To co lubię. Ostatnio robiłam serek z mleka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
O tak, serek z mleka jest super, u mnie pozycja obowiązkowa. Ci tydzień mamy dostawę 6 litrów mleka prosto od krówki, właśnie na ser :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
I tyle co na fotce pierwszej jest z 2 dużych jogurtów greckich?
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że da się z nich zrobić... muszę spróbować :D
Dzięki :D
Agatko, wychodzi więcej, tu już kilka kulek zjedzonych :D Z 2 serków wychodzą niepełne 2 takie słoiczki :D
UsuńKochana, bardzo polecam, są naprawdę pyszne i praktycznie żadna praca :)
Buziaki <3
Wygląda smakowicie i z pewnością wypróbuję. U Ciebie jak zwykle pięknie podane. Buziaki :-)
OdpowiedzUsuńAniu, ciesze się, że przypadły Ci do gustu. Naprawdę polecam, są pyszne :D
UsuńBuziaki serdeczne <3
Słyszałam o takim domowym serku i musze go w końcu wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Anitko, naprawdę namawiam, jest pyszny :D
UsuńBuziaki serdeczne <3
Nigdy takich serowych kulek nie robiłam. Z chęcią wypróbuję przepis. Dziękuję. Cudne zdjęcia Aguś.
OdpowiedzUsuńReniu, bardzo dziękuję <3 I naprawdę namawiam na wypróbowanie serka, jest super :D
UsuńMmmm :) wygląda apetycznie - dzisiaj zabieram się za wypróbowanie przepisu. :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńKasiu, koniecznie daj znać jak wrażenia :D
UsuńRównież pozdrawiam Cię serdecznie <3
Pycha,szkoda, że znowu się spóźniłam Może załapię się na kolejne śniadanie? Czekam na zaproszenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam stateczną dojrzałością sierpniowego lata i zapachem kiszonych ogórków
Kochana, zapraszam w niedzielny poranek, obiecuję coś pysznego <3
UsuńDziękuje za piękne pozdrowienia, ściskam serdecznie <3
Pyszności :) Też lubię sery na śniadanie i na co dzień właśnie preferuje nabiał na śniadanie. Twoja propozycja świetna !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Aniu, cieszę się, że pomysł na śniadanie przypadł Ci do gustu :D Serki są naprawdę pyszne i fajne jest to, że możemy sięgnąć po smak na jaki mamy ochotę :D
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
Pysznie wyglądają. Myślałam kiedyś o zrobieniu takich kuleczek. Dziękuję za przypomnienie. Zapisuję sobie przepis 😊 ❤
OdpowiedzUsuńMałgosiu, koniecznie się na nie skuś, są przepyszne :D
UsuńŚciskam serdecznie <3
Yum this dish looks so incredibly tasty! I would love to make something like this for myself sometime this week for dinner. Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.
OdpowiedzUsuńWorld of Animals
Thank You, very much <3
UsuńSuper :) Ja robię od niedawna taki serek właśnie z kwaśnego mleka krowiego - pyszny, kremowy i delikatny - uwielbiam :) z jogurtu greckiego też na pewno jest pyszny, a jeszcze z takimi dodatkami! :)
OdpowiedzUsuńAniu, u mnie też serek z krowiego mleka obowiązkowy :D Mamy dostawę cotygodniową kilku litrów świeżego mleczka, właśnie z przeznaczeniem na ser :D A serwatkę dodaję do chleba, jest pyszny :D
UsuńUściski serdeczne <3
Twoje zdjęcia oglądam z prawdziwą przyjemnością, są pięknie skomponowane. Uczyłas się fotografii?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, miło mi naprawdę <3 Fotografia to moja pasja, wprawdzie faktycznie uczyłam się fotografii, ale było to prawie 30 lat temu i nie miałam później z nią do czynienia :D Jakoś tak wszystko robię intuicyjnie :D
Usuń