Forszmak, to gęsta, bardzo sycąca zupa-gulasz , rodem z Lubelszczyzny.
Jest przepyszna, to jedno z moich ukochanych dań :)
Jest idealną potrawą na poświąteczny czas .
Robi się ją z pieczonego i wędzonego mięsa, a po świętach i różnych domowych uroczystościach sporo go zostaje. Zawsze piekę więcej mięsa i kupuję wędzonego, żeby później ją ugotować :)
Jest przepyszna, to jedno z moich ukochanych dań :)
Jest idealną potrawą na poświąteczny czas .
Robi się ją z pieczonego i wędzonego mięsa, a po świętach i różnych domowych uroczystościach sporo go zostaje. Zawsze piekę więcej mięsa i kupuję wędzonego, żeby później ją ugotować :)
Nie jestem w stanie się jej oprzeć i jeśli nawet jestem na diecie, to zawsze się złamię :))
* około 1 kg pieczonego i wędzonego mięsa ( różnego, może być szynka, karkówka, boczek, kiełbasa, polędwica, kurczak itp. )
* 350 g ogórka kiszonego
* 2 cebule
* 0,5 l domowego przecieru pomidorowego, lub niepełny słoiczek koncentratu
* mały kubeczek śmietany do zup
* ziele angielskie, liść laurowy, ostra i słodka papryka w proszku, pieprz i sól- jeśli będzie taka potrzeba
* odrobina mąki do zagęszczenia - tę potrawę zawsze zagęszczam niewielką ilością mąki.
Mięso pokroić w paseczki, podsmażyć, wrzucić na wrzątek. Cebulę w kostkę i zeszklić. Ogórka pokroić w słupki, dodać do gotującego się mięsa. Po 10 min dodać koncentrat , mąkę rozmieszaną z wodą i po chwili śmietanę. Doprawić do smaku i gotowe. Podawać z pieczywem.
Najpyszniejsza na drugi dzień, gdy się nasmakuje
* 350 g ogórka kiszonego
* 2 cebule
* 0,5 l domowego przecieru pomidorowego, lub niepełny słoiczek koncentratu
* mały kubeczek śmietany do zup
* ziele angielskie, liść laurowy, ostra i słodka papryka w proszku, pieprz i sól- jeśli będzie taka potrzeba
* odrobina mąki do zagęszczenia - tę potrawę zawsze zagęszczam niewielką ilością mąki.
Mięso pokroić w paseczki, podsmażyć, wrzucić na wrzątek. Cebulę w kostkę i zeszklić. Ogórka pokroić w słupki, dodać do gotującego się mięsa. Po 10 min dodać koncentrat , mąkę rozmieszaną z wodą i po chwili śmietanę. Doprawić do smaku i gotowe. Podawać z pieczywem.
Najpyszniejsza na drugi dzień, gdy się nasmakuje
Czy znacie tę potrawę, próbowaliście jej? Bardzo jestem ciekawa, czy jest rozpowszechniona w dalszych rejonach kraju, poza Lubelszczyzną :)
Pozdrawiam serdecznie, Agness <3
Nigdy nie słyszałam nawet o takiej zupie, ale prezentuje się bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńNatalko, jest naprawdę pyszna, bardzo polecam :)
UsuńTwój przepis na forszmak jest niezwykle ciekawy bo szybki, musze wypróbować, ja ostatnio gotuje wspaniałą zupę gyros, kiedys o niej napiszę:)) Pozdrawiam Wielu smakowitych chwil w 2017 r.:))
OdpowiedzUsuńKochana, bardzo dziękuję <3
UsuńCzekam z niecierpliwością na Twój przepis na zupę, uwielbiam testować nowe smaki :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Nazwę znam, chociaż nie kojarzyłam jej z tą zupą. U nas nie zostają co prawda tzw. resztki po świętach, bo wydajemy je dzieciom, ale przepis jest bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego .:))
Celu dziękuję <3
UsuńPod nazwą Forszmak jest również znana zapiekanka z pieczonych mięs, śledzi i jaj, nigdy tego nie jadłam, nie spotkałam się z nią nawet, ale ostatnio się dowiedziałam w trakcie rozmowy o mojej zupie :)
Nie jadłam takiej zupy ale piszesz tak zachęcająco, że trzeba spróbować :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAniu naprawdę bardzo namawiam na spróbowanie, jest przepyszna :)
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
Wygląda bardzo smakowicie i pożywnie. Taki rodzaj dań jest idealny o tej porze roku, kiedy musimy się rozgrzać. Będę musiała koniecznie kiedyś wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego Agness w Nowym Roku !
Aniu, masz rację, to potrawa , która wspaniale wpisuje się w zimne pory roku , jest sycąca i rozgrzewająca, a do tego naprawdę pyszna :) Koniecznie wypróbuj :)
UsuńDziękuję za życzenia, Tobie również wspaniałego roku <3
uwielbiam, dawno nie jadłam;/
OdpowiedzUsuńU mnie też nie jest zbyt często kilka razy do roku :)
UsuńWow, wygląda smakowicie i idealna przy obecnej aurze:-))) Ja o takiej zupie nie słyszałam, ale chyba wypróbuję bo mi smaczka zrobiłaś:-))
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku:-))))
Anitko, ugotuj koniecznie, jest naprawdę przepyszna :)
UsuńDziękuję za życzenia, Tobie również wspaniałego Roku <3
Zapisuję przepis. Wygląda wspaniale. Koniecznie zrobię!!!!
OdpowiedzUsuńuściski kochana i wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Natalko, naprawdę polecam, zupka jest przepyszna :)
UsuńDziękuję za życzenia, Tobie również pięknego i dobrego Roku <3
Edytko, zupka z kuleczkami mięsnymi to już coś troszkę innego, ale na pewno musi być pyszna, bardzo chętna byłabym na przepis :)
OdpowiedzUsuńUściski serdeczne :)
Mniam, już czuję jak pachnie :)
OdpowiedzUsuńBeatko i pachnie i smakuje wspaniale :) Uwielbiam :)
UsuńBuziaki serdeczne <3
Hej Aga! Przepis na forszmak już wzięłam wczoraj:) tylko komentarza nie mogłam zostawić, bo jakaś awaria była. Zupkę bardzo lubię ale sama nie gotowałam jej jeszcze. Nie wydaje mi się trudna więc spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! Ściskam mocno:)
Izuś, zupę robi się naprawdę bardzo łatwo i szybko, zrób koniecznie, jest przepyszna :)
UsuńTobie również szczęścia w Nowym Roku , buziaki serdeczne <3
Hymmm... brzmi ciekawie, nie znałam :) Dzięki za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgatko, zupa jest naprawdę super, bardzo polecam :)
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
Nie znałam. Wygląda smakowicie. Przepis zabieram i kiedyś wypróbuję:):):)
OdpowiedzUsuńKochana, wypróbuj koniecznie, zupa naprawdę pyszna :)
UsuńUściski <3
Super, będę czekała :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńKochana, jest naprawdę przepyszny, bardzo polecam :)
Usuń