środa, 4 stycznia 2017

Forszmak - idealny na poświąteczny czas :)


Forszmak, to gęsta, bardzo sycąca zupa-gulasz , rodem z Lubelszczyzny.
Jest przepyszna, to jedno z moich ukochanych dań :)
 Jest idealną potrawą na poświąteczny czas .
Robi się ją z pieczonego i wędzonego mięsa, a po świętach i różnych domowych uroczystościach sporo go zostaje.  Zawsze piekę więcej mięsa i kupuję wędzonego, żeby później ją ugotować :)





Nie jestem w stanie się jej oprzeć i jeśli nawet jestem na diecie, to zawsze się złamię :))



* około 1 kg pieczonego i wędzonego mięsa ( różnego, może być szynka, karkówka, boczek, kiełbasa, polędwica, kurczak itp. )
* 350 g ogórka kiszonego
* 2 cebule
* 0,5 l domowego przecieru pomidorowego, lub niepełny słoiczek koncentratu
* mały kubeczek śmietany do zup
* ziele angielskie, liść laurowy, ostra i słodka papryka w proszku, pieprz i sól- jeśli będzie taka potrzeba
* odrobina mąki do zagęszczenia - tę potrawę zawsze zagęszczam niewielką ilością mąki.
Mięso pokroić w paseczki, podsmażyć, wrzucić na wrzątek. Cebulę w kostkę i zeszklić. Ogórka pokroić w słupki, dodać do gotującego się mięsa. Po 10 min dodać koncentrat , mąkę rozmieszaną z wodą i po chwili śmietanę. Doprawić do smaku i gotowe. Podawać z pieczywem.
Najpyszniejsza na drugi dzień, gdy się nasmakuje




Czy znacie tę potrawę, próbowaliście jej? Bardzo jestem ciekawa, czy jest rozpowszechniona w dalszych rejonach kraju, poza Lubelszczyzną :)


Pozdrawiam serdecznie, Agness <3


30 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam nawet o takiej zupie, ale prezentuje się bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, jest naprawdę pyszna, bardzo polecam :)

      Usuń
  2. Twój przepis na forszmak jest niezwykle ciekawy bo szybki, musze wypróbować, ja ostatnio gotuje wspaniałą zupę gyros, kiedys o niej napiszę:)) Pozdrawiam Wielu smakowitych chwil w 2017 r.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo dziękuję <3
      Czekam z niecierpliwością na Twój przepis na zupę, uwielbiam testować nowe smaki :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Nazwę znam, chociaż nie kojarzyłam jej z tą zupą. U nas nie zostają co prawda tzw. resztki po świętach, bo wydajemy je dzieciom, ale przepis jest bardzo fajny.
    Wszystkiego dobrego .:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu dziękuję <3
      Pod nazwą Forszmak jest również znana zapiekanka z pieczonych mięs, śledzi i jaj, nigdy tego nie jadłam, nie spotkałam się z nią nawet, ale ostatnio się dowiedziałam w trakcie rozmowy o mojej zupie :)

      Usuń
  4. Nie jadłam takiej zupy ale piszesz tak zachęcająco, że trzeba spróbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu naprawdę bardzo namawiam na spróbowanie, jest przepyszna :)
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie i pożywnie. Taki rodzaj dań jest idealny o tej porze roku, kiedy musimy się rozgrzać. Będę musiała koniecznie kiedyś wypróbować Twój przepis.
    Wszystkiego dobrego Agness w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, masz rację, to potrawa , która wspaniale wpisuje się w zimne pory roku , jest sycąca i rozgrzewająca, a do tego naprawdę pyszna :) Koniecznie wypróbuj :)
      Dziękuję za życzenia, Tobie również wspaniałego roku <3

      Usuń
  6. uwielbiam, dawno nie jadłam;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nie jest zbyt często kilka razy do roku :)

      Usuń
  7. Wow, wygląda smakowicie i idealna przy obecnej aurze:-))) Ja o takiej zupie nie słyszałam, ale chyba wypróbuję bo mi smaczka zrobiłaś:-))
    Szczęśliwego Nowego Roku:-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, ugotuj koniecznie, jest naprawdę przepyszna :)
      Dziękuję za życzenia, Tobie również wspaniałego Roku <3

      Usuń
  8. Nasza zupa,moje rejony.Tylko u nas się mówi zupa królewska.I koniecznie musza w niej być kuleczki z mięsa mielonego z odpowiednia przyprawą. Zupa jest przepyszna,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, zupka z kuleczkami mięsnymi to już coś troszkę innego, ale na pewno musi być pyszna, bardzo chętna byłabym na przepis :)
      Uściski serdeczne :)

      Usuń
    2. Postaram się przepis dodać na blogu,jak tylko ja zrobię:))

      Usuń
  9. Zapisuję przepis. Wygląda wspaniale. Koniecznie zrobię!!!!
    uściski kochana i wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, naprawdę polecam, zupka jest przepyszna :)
      Dziękuję za życzenia, Tobie również pięknego i dobrego Roku <3

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Beatko i pachnie i smakuje wspaniale :) Uwielbiam :)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  11. Hej Aga! Przepis na forszmak już wzięłam wczoraj:) tylko komentarza nie mogłam zostawić, bo jakaś awaria była. Zupkę bardzo lubię ale sama nie gotowałam jej jeszcze. Nie wydaje mi się trudna więc spróbuję:)
    Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! Ściskam mocno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś, zupę robi się naprawdę bardzo łatwo i szybko, zrób koniecznie, jest przepyszna :)
      Tobie również szczęścia w Nowym Roku , buziaki serdeczne <3

      Usuń
  12. Hymmm... brzmi ciekawie, nie znałam :) Dzięki za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, zupa jest naprawdę super, bardzo polecam :)
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  13. Nie znałam. Wygląda smakowicie. Przepis zabieram i kiedyś wypróbuję:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, wypróbuj koniecznie, zupa naprawdę pyszna :)
      Uściski <3

      Usuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, jest naprawdę przepyszny, bardzo polecam :)

      Usuń