środa, 7 czerwca 2017

Torcik z makiem, kokosem, kremem budyniowym i ananasem :)


Wprawdzie teraz, wiosną, czas ciast z truskawkami lub rabarbarem, ale u mnie przekornie 
z ananasem :D  
Miałam ochotę na odmianę, bo ostatnio cały czas rabarbar króluje w mojej kuchni.
Z truskawkami jeszcze nic nie robiłam...ale już lada chwila się to zmieni :D



Torcik pyszny, soczysty, pachnący kokosem i ananasem... uwielbiam te smaki :D




Biszkopt
* 5 jaj
* 3/4 szkl cukru
* 1 szkl mąki ( 3/4 pszennej, 1/4 ziemniaczanej )

Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec wsypując cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę ( ok 25/35 cm ) pieczemy w 170-180 * przez około 45-50 min ( do suchego patyczka )
Po upieczeniu, blachą z ciastem rzucamy na podłogę z wysokości kolan. Studzimy.

Blat kokosowo-makowy
* 6 białek
* 1 szkl cukru
* 15 dag wiórek kokosowych
* 15 dag maku
* 2 łyżki mąki
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wsypujemy pozostałe produkty, delikatnie mieszamy, wylewamy na wyłożoną papierem i natłuszczoną blachę, pieczemy przez około 25 min w 180*C

Krem budyniowy (ja robię swój, ale może być z torebki )
* 2 budynie + 2 łyżki mąki pszennej
* 4 szkl mleka
* 4 łyżki cukru + cukier waniliowy
* żółtka
* 1 - 2 kostki masła ( w zależności od preferencji smakowych :D )
* 2 puszki ananasa
Gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyń . Kroimy ananas w kawałeczki, mieszamy z kremem

Poncz
* Sok z ananasa, woda, sok z cytryny, cukier do smaku

Polewa czekoladowa
* 1 kostka masła
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki wody
Wszystkie składniki gotujemy, cały czas mieszając do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników

Kokosowy krokant
* 1 szkl wiórek kokosowych
* 3 czubate łyżki masła
* 3 czubate łyżki cukru
Wszystko podsmażamy do zrumienienia .

Słoik dżemu z czarnej porzeczki, lub ananasowego.

Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, wykładamy połowę kremu, na to blat makowo-kokosowy, resztę kremu, drugi blat, nasączamy, polewamy polewą i na ciepłą wykładamy ciepły krokant...uffff.....



Ciasto jest dosyć pracochłonne, ponieważ sporo różnych elementów trzeba zrobić, ale nie jest trudne i smak naprawdę rekompensuje cały trud... jest pyszne :D

 


Kochani, zwróciliście uwagę jakie piękne piwonie mi zakwitły ? :D  
Mam w pokoju ogromny bukiet.... ależ pachną, mówię Wam :)))))

Ściskam serdecznie i do napisania, Agness <3 


35 komentarzy:

  1. Nie przepadam za makiem - ale ananasem i wyglądem całości mnie przekonałaś - jestem pewna że jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo często robię sam kokosowy blat, bez maku, pyszny jest :D
      Buziaki serdeczne :)

      Usuń
  2. Ale zrobiłaś mi smaczka :) Uwielbiam takie torty, w sumie bardzo lubię wszystkie torty :)) Kto ich nie lubi :)
    Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, no tak, takie domowe słodkości bardzo kuszą :D
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  3. I jak ja teraz mam iść spać?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, koniecznie musisz skubnąć jakiegoś łakocia ;))

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie. Zapisuję przepis może kiedyś się pokuszę. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest naprawdę pyszne :D
      Również ciepło pozdrawiam <3

      Usuń
  5. Tyle pysznych smaków w jednym torcie! Mak, kokos, ananas - wszystko, co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam kokos....Rafaello... ehhhhh :D

      Usuń
  7. Oj, ślinka cieknie...I piękna filiżanka..ach, no cudna jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam kompletnego kręćka na punkcie stareńkich filiżanek... zresztą nie tylko stareńkich ;))

      Usuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda :) faktycznie, teraz jest czas panowania truskawek i rabarbaru :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, trzeba go wykorzystać na maxa :D

      Usuń
  9. O dobra Kobieto, z tym blatem kokosowo-makowym spadłaś mi z nieba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, jest naprawdę fajny, bardzo polecam :D

      Usuń
  10. Dla mnie super, ale mąż nie przepada za kokosem.
    Piwonie śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie super, ale mąż nie przepada za kokosem.
    Piwonie śliczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w rodzince też są tacy, którzy nienawidzą kokosu :D

      Usuń
  12. hym hym hym ile pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik wygląda obłędnie u pewnie tak samo smakuje. U Ciebie zawsze pięknie i smakowicie. Moc uścisków przesyłam i serdecznie zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję <3 Mam spore zaległości ostatnio w blogosferze, ale powolutku nadrobię i jak zawsze z prawdziwą przyjemnością Cię odwiedzę <3

      Usuń
  14. Kiepsko wychodzi mi pieczenie ciast, ale chociaż popatrzę sobie na te pyszne zdjęcia, a nabrawszy smaku kupię jakiś gotowy "zamiennik". ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, upiecz kochana, swoje najlepsze :)Może ten torcik zbyt pracochłonny, ale bardzo polecam czekoladowe ciasto, na które przepis podawałam wcześniej, jest niesamowicie łatwe do zrobienia, nie ma szans, żeby nie wyszło, a jest naprawdę pyyyyszne :D Tu link do przepisu :)
      http://klimaty-agness.blogspot.com/2015/07/byskawiczne-ciasto-czekoladowe-i_30.html

      Usuń
  15. i jak tu na diecie być ...jak takie pychotki proponujesz cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, dieta to cała masa wyrzeczeń, nie jest łatwo wytrwać :(
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń