czwartek, 30 kwietnia 2020

Pełnoziarniste tagliatelle z jarmużem



Zapraszam na pełnoziarniste tagliatelle z jarmużem, fetą i wędzonym boczkiem.
Jarmuż pięknie przezimował w ogrodzie, rosną całe bukiety. W czasie, gdy jeszcze niewiele tegorocznych warzyw, jest bardzo mile widziany, tym bardziej, że jest niesamowicie wartościowy. 
To warzywo z którego możemy korzystać całą zimę i wczesną wiosnę  :))




Jarmuż należy do kapust. Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, skarbnicą białka, błonnika, witamin ( C, K, A, B6, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Kwas foliowy ) i składników mineralnych - wapnia, potasu, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, cynku.   Zawiera sulforafan - przeciwutleniacz, który ma silne właściwości antynowotworowe, podobnie jak karotenoidy, których również zawiera spore ilości, oraz chlorofil, który między innymi wspomaga proces oczyszczania organizmu. 
Dzięki zawartości wymienionych składników jarmuż wspomaga również pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy.
Poprawia odporność, a witaminy z grupy B działają ochronnie na układ nerwowy. Witamina K pomaga zapobiegać krwotokom i przyspiesza gojenie się ran.




Jarmuż powinno się jeść na surowo, lub po krótkiej obróbce cieplnej, nie należy go długo smażyć, ponieważ traci wiele wartości . Świetnie smakuje jako dodatek do smoothie i sałatek,  fajne są też upieczone chipsy z liści.



* jarmuż
* ser Feta
* kilka plastrów boczku wędzonego ( można pominąć)
* suszone pomidory w oleju 
* cebula
* kilka ząbków czosnku
* śmietanka 18 lub 30%
 * pełnoziarniste Tagliatelle

Odciąć twarde ogonki z jarmużu, następnie pokroić go w mniejsze kawałki.
Pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć na oleju z pomidorów, dodać pokrojone w paski pomidorki, wcisnąć czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać jarmuż, dusić około 10 min pod przykryciem, żeby zmiękł.  Następnie dodać rozdrobniony ser, mieszać aż się rozpłynie, na koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę podgotować. Doprawić do smaku, uważać z solą, ponieważ feta jest mocno słona.

Ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z sosem... Podawać :D 




Zdradźcie proszę czy jadacie to warzywo i jeśli tak, to w jakiej postaci lubicie najbardziej ? 



42 komentarze:

  1. Uwielbiam jarmuż. Dla mnie to prawdziwy super food:-) Najczęściej dodaję go do zielonych koktajli albo sałatek. Twoją propozycję wypróbuję, muszę ją tylko dostosować do swoich potrzeb:-)
    Pozdrawiam słonecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, naturalnie, wszystko według smaku i gustu kulinarnego :))
      A ja pozdrawiam Ciebie deszczowo <3 bo wreszcie popadało, po dłuuuugim okresie suszy. Ależ ucieszył nas ten deszcz :))

      Usuń
    2. I u mnie wreszcie pada:-) Cudownie!

      Usuń
    3. Oj tak, roślinki troszkę odżyją :))

      Usuń
  2. Mniam, u Ciebie jak zwykle można zgłodnieć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ujmuję tylko ja nie lubię makatonu xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy z nas ma jakieś ulubione i niezbyt lubiane potrawy :))

      Usuń
    2. Jaka jest Twoja ulubiona? :)

      Usuń
    3. Kochana, nawet nie potrafię Ci odpowiedzieć, uwielbiam dobre jedzenie, sporo potraw jest takich które naprawdę bardzo lubię. Jednak próbując sprecyzować... zdecydowanie nie są to pozycje obiadowe, ale bardziej przekąski, śniadania, kolacje... Uwielbiam np razowe bagietki z całą masą rukoli, pomidorków i grillowanego kurczaka, do tego sosy i sałatka, czy wytrawne gofry w różnych odsłonach... no długo by wymieniać ;))

      Usuń
  4. Jak to dobrze, że ja jestem właśnie po obiedzie :) Smacznego, kochana :)
    Dzisiaj też miałam makaron z czosnkiem i jajeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bardzo apetycznie. Makarony uwielbiam w każdej postaci ale wstyd ze przyznać ze nie mam pojęcia jak smakuje jarmuz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, zawsze musi być ten pierwszy raz :)) Ja wróciłam do niego jakiś czas temu, po wielu wielu latach :D Kiedyś moja mama uprawiała :)

      Usuń
  6. I zrobiło się pysznie , kocham makarony w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, w takim razie myślę, że zasmakowałoby Ci :))

      Usuń
  7. Na pewno pyszna i zdrowa odmiana w jadłospisie. Nam bardzo odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron to zdecydowanie coś dla mnie, a z takimi dodatkami na pewno jest pyszny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, smakuje naprawdę bardzo fajnie :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie :) Makarony wszelakie bardzo lubię, ale jarmużu bardzo dawno nie jadłam. Serdeczności dla Ciebie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusi, u mnie też była wieloletnia przerwa z jarmużem, też wiele lat go nie jadłam. Ale fajnie było wrócić do tych smaków :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  10. Wygląda pysznie! My teraz utknęliśmy z pracami w ogrodzie, więc kulinarnie nie szalejemy bardzo :) A jeśli chodzi o jarmuż, to najczęściej soki wyciskane lub koktajle . Buziaki. Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz wiosną, pracy w ogrodach jest mnóstwo, tak, że rozumiem, że spędzacie w nim mnóstwo czasu. U mnie jest podobnie :) Wreszcie troszkę deszczu spadło, bo susza była już okrutna. Wprawdzie zmoczyło tylko górną partię gleby, ale dobre i to :)
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  11. Uwielbiam makaronowe dania! Coś dla mnie :d

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mogę codziennie, 3 razy dziennie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, to świetnie. Ja koniecznie muszę posadzić w swoim ogródku :)

      Usuń
  13. Pominę boczek i na pewno zrobię. 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam jarmużu ale przepis zachęcający do spróbowania. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, bardzo warto spróbować, to niezwykle wartościowa roślina i fajnie smakuje :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  15. Pyszne danie i wygląda rewelacyjnie. Miłej majówki 🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marysiu <3 Tobie również miłej majówki, pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  16. Ja bym tutaj podziękowała za boczek, a resztę mogłabym zjeść i z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, bez boczku też świetnie smakuje :D Ja mam w domu miłośników chrupiącego boczku, więc u nas musi być :)))

      Usuń
  17. Ło matko,ale to musi być dobre!!! A przytyłam już ze 30 kg przez to płaszczenie dupy w domu, ale nic nie poradzę - lubię jeśća jeszcze takie żarełko :) jak pojadę do siostry do Włoch to robi mi takie pyszności :) a wiesz, że z jarmużu uwielbiam czipsy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana i tak Ci nie wierzę, że przytyłaś ;))) Zazdroszczę Ci tych włoskich pyszności, uwielbiam poznawać oryginalną kuchnię innych narodów i rejonów :D
      Jarmużowe chipsy są fajne :))

      Usuń
  18. Lubię jarmuż z makaronem. W zapiekanej postaci jeszcze nie jadłam, więc z chęcią skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, było naprawdę bardzo smacznie, polecam szczerze :))
      I ja pozdrawiam <3

      Usuń
  19. Dosyć często robię na obiad w różnych wersjach pełnoziarniste tagliatelle. Jednak nigdy opcji z jarmużem. W tym roku nie mam w warzywniku tej rośliny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku posadzę jarmuż, wcześniej go nie miałam, ale jest wysiany i po 15 maja sadzonki pójdą do ogródka :) Mam nadzieję, że będzie ładnie rósł :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń