poniedziałek, 11 maja 2020

Czekoladowe ciasto z masą jabłkową i czekoladowym kremem




Zanim zaczną się pierwsze tegoroczne owoce, zanim dojrzeją czereśnie i truskawki, to nadal w wypiekach królują jabłka :))
Zapraszam dziś na pyszne, bardzo orzeźwiające, dzięki dużej ilości owoców ciasto.
Jest fajny balans smaków, bo jest i słodko i kwaskowato i kremowo i czekoladowo :)))








Ciasto
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej


Składniki ciasta zmiksować do otrzymania gładkiej masy, wylać na wyłożoną papierem blachę (25/35 cm)  Piec przez ok 50 min w 180*C (sprawdzać patyczkiem)




Masa jabłkowa

* 2 kg jabłek ( ja najbardziej lubię takie odmiany, które nie rozpadają się pod wpływem gotowania, wtedy jest fajna, wiórkowa konsystencja masy )
* 3 galaretki cytrynowe
* 3 łyżeczki żelatyny
Wszystkie proporcję podaję tak mniej więcej, ponieważ ja zawsze robię ,,na oko,,
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać szklankę wody, cukru do smaku, chwilę pogotować.
Galaretki i żelatynę rozmieszać w szklance wrzątku, dodać do jabłek. Ostudzić.








Krem czekoladowy

* ok 800 ml śmietanki kremówki
* 3 łyżki kakao
* 2 kopiaste łyżki żelatyny
* cukier do smaku 


Wymieszać kakao z cukrem, dodać żelatynę, zaleć niewielką ilością wrzątku, tak aby wszystko dobrze się rozmieszało. Schłodzić
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać masę kakaową, dokładnie zmiksować


 Blat rozkroić na pół, wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem czekoladowy, na wierzch, na drobnej tartce zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin.








Chaszcze widoczne na zdjęciach ;) to narwana w ogródku, do wody i na herbatki mięta.
 Zapach obłędny :))


87 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda Twoje ciastko i smakuje na pewno wyśmienicie. Smacznego i pozdrawiam serdecznie 💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, jest naprawdę pyszne :D
      Dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Zjadłabym taki kawałeczek :) Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogą być jabłka zawekowane na szarlotkę?
    A dżem konieczny? Jeśli tak to jakiej konsystencji bo mam tylko swojej roboty i nie zawsze zwarte!
    Pozdrawianki zręcznościowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej wekowane jabłka mogą być, również jak mam, to z takimi robię :D Dżem też każdy nadaje się, u mnie tylko domowe i w bardzo różnej konsystencji :)) On nadaje takiej fajnej wilgotności ciastu.
      Ściskam Cię <3

      Usuń
    2. No, to już wiem, co upiekę na dzień Mamy!
      Serdeczności slę!

      Usuń
    3. Kochana, w takim razie już teraz życzę smacznego <3

      Usuń
  4. Możesz piec na zamówienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie obrazisz się, bo chce ukraść przepis... To ciasto dla nas. Już czuję jego smak. Jest genialne....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, będzie mi bardzo miło, gdy upieczesz. Daj koniecznie znać jak wrażenia <3

      Usuń
  6. Dla smakoszy słodkości idealny deserek🥧🍘☕
    Pozdrawiam smacznie na cały udany nowy tydzień 🌞🌼🍓

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, u nas sami tacy smakosze ;))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  7. A został jakiś kawałeczek dla mnie:))kupisz mnie każdą czekoladą:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, pewnie, że został, zapraszam <3 Będzie i kawka do niego :))

      Usuń
  8. O matulu, na ten zimniejszy czas w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, u mnie dziś jeszcze było bardzo ciepło, ale teraz już wiatr dosłownie głowę urywa. Oby chociaż deszczu nawiał.

      Usuń
  9. Uwielbiam czekoladowe ciasta! Nie robiłam nigdy z galaretka jabłkową. Moja mama robi, szkoda tylko, że ostatnio nie ma zdrowia na wypieki.
    Tak, czy inaczej, dostałam ślinotoku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłeczko, fajnie komponuje się ta kwaskowatość jabłek ze słodyczą czekoladowego ciasta i kremu :D
      Życzę mamie dużo zdrowia <3

      Usuń
  10. Wyglada obłędnie. Chyba nie jadłam jeszcze ciasta czekoladowego z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, naprawdę świetnie smakuje :D Kwaskowatość jabłek cudnie przełamuje słodycz czekolady :))

      Usuń
  11. Wygląda smakowicie, a ja kocham ciasta czekoladowe więc porywam przepis:-))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, więc już z góry życzę Ci smacznego <3
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Wygląda pysznie :) Smacznego i miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i Tobie również życzę miłego wieczoru, uściski serdeczne <3

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie! I zdjęcia jak zawsze prześliczne- urocze kompozycje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie. Wczoraj jadłam, niestety kupne, przekładaniec ale z nadzieniem truskawkowym. Czy jego robi się podobnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, taką masę jak tu jabłkowa, można zrobić też z każdych innych owoców i wszystkie smakują pysznie. Ja, poza jabłkami, robię najczęściej z truskawek, malin i jagód :) Ale mogą być każde owoce.

      Usuń
  15. Kochana Agnes! Przestań publikować te smakowite przepisy, bo się w drzwi nie zmieszczę ;)Jak się naoglądam, to potem opanować apetytu nie mogę. ;) A dla łakomczucha to prawdziwy dylemat "Eat or not to eat!" Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, mam tak samo :))) Jak widzę coś smakowitego, to aż chce się biec do lodówki wyszukać jakiś pyszny zamiennik :)))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  16. Pewnie dla mnie już nic nie zostało...
    no cóż trzeba upiec samej tym bardziej, że uwielbiam ciasto czekoladowe
    pozdrawiam cieplutko Agness :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, to prawda, już blacha pusta, ale jak zawsze, sporo zostało rozdane :))) Kochana, naprawdę namawiam na upieczenie, jest pyszne i bardzo łatwo się je robi, mimo, że wygląda na skomplikowane :D
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  17. Zastosuję wegański zamiennik żelatyny i zrobią to ciasto. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, daj znać jak wyszło w wegańskiej wersji <3

      Usuń
  18. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ pysznie wygląda to ciasto, szczerze mówiąc bardzo lubię warstwowe ciasta, od razu wpadają w oko i zachęcają do spróbowania :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, i ja lubię takie warstwowe, różne smaki świetnie się uzupełniają :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  20. Zjadła bym z chęcią, kawałek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale wygląda i na pewno jest pyszne, ale chyba pracochłonne. Ostatnia piekę ciadta z rabarbarem, a przepisem się poczęstuję.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nina, to ciasto tylko wygląda na skomplikowane i trudne do zrobienia, tak naprawdę jest niesamowicie proste :)) Na czekoladowe ciasto wszystko wrzucamy do 1 gara i miksujemy, masa jabłkowa to tylko stare, podgotowane i wymieszane z galaretką jabłka, no i ubita śmietana z zaparzonym kakao... łatwizna, a jest naprawdę okazałe i pyszne :D
      U mnie dziś w planach jogurtowe z rabarbarem :)))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  22. Wygląda fantastycznie! I jest takie, jak lubię! Słodkie i kwaskowate jednocześnie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, to też jednio z moich ulubionych, często je robię, bo jest pyszne. Wymieniam tylko owoce :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Idealne ciasto. Jest w nim wszystko co najlepsze. Blat super szybki do zrobienia, bo wszystko do miski, zmiksować i gotowe:), masa jabłkowa i krem też proste. Chyba najtrudniejsze jest czekanie aż wszystko stężeje 😉dla nas rewelacyjny przepis! Pozdrawiamy serdecznie😘❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto wydaje się niesamowicie skomplikowane, ale tak naprawdę jest bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia :)) I naprawdę pyszne, jedno z moich ulubionych, robię dosyć często, wymieniam tylko owoce :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  24. oj zjadłabym takie ciacho, chociaż na diecie jestem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, dieta to wyrzeczenia, ale czasami można się skusić ;))

      Usuń
  25. Kuszący smakołyk, chętnie bym skosztowała.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, po cieście zostało już tylko wspomnienie, dziś zapraszam na muffinki z kremem mascarpone :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  26. Mega smacznie wygląda to ciasto. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, dziękuję <3 Było naprawdę pyszne :D
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  27. Połączenie czekolady i jabłek nie jest zbyt oczywiste, a więc tym bardziej ciekawe do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie się komponuje kwaskowatość jabłek ze słodyczą czekolady :D Bardzo namawiam do przetestowania <3

      Usuń
  28. pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto wygląda przepysznie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe do zrobienia :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  30. ale narobiłaś mi ochoty na ciasteczko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja właśnie wcinam muffinkę do porannej kawki :)))

      Usuń
  31. Moje dzieciaki uwielbiają to ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się im nie dziwię, u nas też ma ogromne wzięcie :))

      Usuń
  32. Do kawy bym zjadła takie ciacho. Przepis zapisuje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę smakuje świetnie, a i robi się bardzo łatwo :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  33. To są moje smaki! Ale mi narobiłaś tym ciachem ochoty na słodkie przyjemności. Bardzo ciekawy przepis i zapiszę sobie dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że trafiłam w Twój gust. Ciasto jest naprawdę pyszne :D

      Usuń
  34. Jabłko i czekolada, to moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie się uzupełniają i cudnie smakują :D

      Usuń
  35. Wygląda lepiej niż te z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, bardzo Ci dziękuję za taką miłą opinię <3 :D

      Usuń
  36. Chętnie bym posiedziala z Tobą przy kawce i tak pysznym cieście. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, byłoby mi niezmierni miło, spędzić z Tobą czas i pogadać <3 W życiu wszystko jest możliwe, więc jeśli zabłądzisz na Lubelszczyznę, to serdecznie zapraszam :))) Kawa i ciasto zawsze się znajdzie <3

      Usuń
  37. Ciasto wygląda obłędnie! Na jego widok cieknie mi ślinka. W moim przypadku bez masy śmietanowej.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bez masy też fajnie smakuje :))
      Uściski serdeczne :)

      Usuń
  38. Przepis na ciasto mam identyczny w zeszycie pod nazwą "awaryjny,ekspresowy murzynek"... a taką "masą jabłkową" moja Mama biszkopt przekładala... :)
    Super połączenie...musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, to okazuje się, że mamy podobne preferencje smakowe :))) Koniecznie wypróbuj to połączenie, naprawdę fajnie smakuje :)

      Usuń