poniedziałek, 26 kwietnia 2021

Drożdżówka z makiem i sezamową kruszonką

 

 Kochani, zapraszam na pyszne drożdżowe ciasto z makiem i kruszonką.

Jest to moje ulubione drożdżowe, ponieważ robi się je błyskawicznie, nie potrzebuje długiego, żmudnego wyrabiania , a smakuje naprawdę wspaniale :D Robię je z różnymi owocami sezonowymi, z serem, makiem... na co tylko przyjedzie ochota.





BŁYSKAWICZNY DROŻDŻOWY PLACEK Z OWOCAMI I SEZAMOWĄ KRUSZONKĄ 


* 10 dag drożdży
* 1,5 szk cukru
* 2 szk mleka z lodówki
* 1/2 szk oleju
* 6 jaj
* szczypta soli
* 1 kg mąki

Jaja rozbełtać widelcem , rękoma rozkruszyć drożdże na jaja 
Na to wsypać cukier, wylać 2 szklanki mleka, olej

( NIC NIE MIESZAĆ !!!) 

Miskę wstawić na całą noc do lodówki.
Rano wsypać 1 kg mąki i szczyptę soli.

Wyrabiamy ręką do połączenia składników.  Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.

Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą 3 długie keksówki, dobrze jest na spód położyć papier do pieczenia.
Wylewamy ciasto, wykładamy masę makową, serową, lub posypujemy ulubionymi owocami, na to kruszonka i do piekarnika na około 50-60 min. Sprawdzać patyczkiem.











SEZAMOWA KRUSZONKA

* 2 szk mąki
* 1 szk cukru
* 3/4 masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szk sezamu


wszystkie składniki połączyć do uzyskania kruszonki








Drożdżówka świetnie smakuje z gorącą herbatką, kawą, ja uwielbiam ją też ze szklanką zimnego mleka :D

Kochani, do napisania niebawem :D 



53 komentarze:

  1. Ślinka leci od samego patrzenia. Muszę wypróbować przepis.Pozdrawiam cieplutko☀️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, naprawdę polecam, roboty zero praktycznie, a smak rewelacja :D
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  2. A mrożone owoce, np.jagody, mogą być?
    Bo kusisz, oj kusisz! 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuscilko, pewnie, że mogą, zawsze sporo owoców mrożę i później zimą jak znalazł do ciacha :D Teraz niestety zostały mi tylko niewydrylowane wiśnie i winogrona, więc, nadają się tylko do kompotu czy kisielku :D

      Usuń
  3. Wczoraj robiłam drożdżówkę z serem i makiem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Same dobre przepisy wszędzie widzę u dziewczyn, jak nie kotleciki to ślimaczki a teraz u ciebie pyszne drożdżowe ciasto. Swoją drogą od rana za mną chodzi taki zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, muszę w końcu sama zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, koniecznie zrób, drożdżówka jest pyszna i masz rację co do zapachu, jest bajeczny :)))

      Usuń
  5. Też mi aż ślinka poleciała, zaraz spisałam przepis. Nie lubię robić drożdżówki, bo to dużo roboty, a ta jest rzeczywiście prosta.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, moja miłość do drożdżowego ciasta zaczęła się od tego przepisu :))) Praktycznie robi się samo :D
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  6. No po prostu tortura! ciasto drożdżowe najlepsze i najzdrowsze:-) Twoje wygląda przepysznie, aż ślinka leci...
    jotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, cieszę się, że przypadło Ci do gustu, naprawdę smakuje wspaniale :D

      Usuń
  7. Dziękuję Agnieszko, tak też smakuje w rzeczywistości :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto drożdżowe :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, ja też bardzo je lubię :D Kiedyś nie cierpiałam ich robić, ale już dawno się to zmieniło i często coś drożdżowego ukręcę :D Zapach na cały dom...obłędny :D

      Usuń
  9. Z tego przepisu wychodzą 3 keksówki, czy jak podzielę ilości przez 3 aby mieć tylko jedną keksówkę to wyjdzie? Czy czegoś musi być więcej? I nie mogę dodać cukru bo mam cukrzyka w domu.
    Ciasto wygląda wspaniale :) Och... jak mi brakowało twoich smakowitych zdjęć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, jak najbardziej produkty możesz podzielić na 3. A zamiast cukru może spróbuj z erytrytolem. Jeśli tak zrobisz, to daj proszę znać jak wyszło, czy udało się, bo cukier zawsze ma duże znaczenie przy wyrastaniu drożdży i jestem bardzo ciekawa, czy i jego zamiennik spełni swoje zadanie :D
      Dziękuję kochana za miłe słowa, ja też bardzo się cieszę, że już tu jestem, naprawdę tęskniłam za kontaktem w Wami <3

      Usuń
    2. Nie wiem co to, ale rzeczywiście drożdże potrzebują kapkę cukru to tę kapkę dam. Myślę sobie, że dla samego smaku może dodam trochę cynamonu. Nim często słodzimy kompoty. Coś pomyślę, jak uda mi się zrobić to na pewno dam znać ale u mnie to dość długo trwa :/

      Usuń
    3. Trzymam kciuki, żeby wyszło pysznie :))
      Erytrytol to taki dużo mniej kaloryczny i słodki zamiennik cukru, ma indeks glikemiczny 0, więc jest świetny dla cukrzyków.
      Buziaki <3

      Usuń
  10. Każde drożdżowe jest pyszne , a Twoje wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marysiu, bardzo lubię drożdżowe :D
      I ja serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie już zapisuję przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu, daj znać jak wrażenia <3
      I ja serdecznie pozdrawiam :))

      Usuń
  12. Pyszności. Uwielbiam wszystkie ciasta drożdżowe.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak apetycznie aż chce sie zrobić :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, a najfajniejsze jest to, że robi się je błyskawicznie, a smakuje obłędnie :))
      Buziaki :)

      Usuń
  14. Wygląda wspaniale i jakie szybkie w przygotowaniu. Bardzo lubię ciasta drożdżowe i choć biała mąka nie bardzo mi służy, to takiemu drożdżowemu zwłaszcza z owocami i kruszonką nie umiem się oprzeć:))) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, no właśnie, ta mąka... ale wszystko z niej takie pyszne ;)
      Buziaki <3

      Usuń
  15. Uwielbiam drożdżowe. Z owocami to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, teraz zbliża się sezon na owoce, będzie można poszaleć :))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  16. Zapach i smak drożdżowego ciasta uwielbiam. Przepisę się częstuję bo jest prosty i bardzo szybki.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę ciasto robi się błyskawicznie, a smakuje wspaniale :D Można też upiec je w dużej blasze, takiej jaka jest w wyposażeniu piekarnika :D
      Buziaki serdeczne :D

      Usuń
  17. Uwielbiam ciasto drożdżowe i dosyć często robię drożdżówki z pół kilograma mąki. Oczywiście muszę większość zamrozić bo na dwie osoby to jest ich sporo.
    Życzę słonecznej i ciepłej majówki i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam drożdżówki, a tak dawno już nie piekłam. Koniecznie muszę nadrobić to zaniedbanie ;)
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  18. Przepięknie i bardzo apetycznie wygląda to ciasto. Zapisuję przepis. U mnie faceci uwielbiają makowiec, więc jak kiedyś zrobię, będą zachwyceni.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że trafiłam przepisem w Wasze rodzinne smaki <3 I już teraz życzę smacznego :D
      Uściski serdeczne :))

      Usuń
  19. Pyszna domowa drożdżówka. Już dawno nie robiłam takiego wypieku, ale nadrobię to niebawem. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam smak i zapach podczas pieczenia. :) Przepis zapiszę i może uda mi się upiec jeszcze w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, to prawda, cudny zapach otula cały dom. Ja również uwielbiam, gdy w domu pachnie pieczonym ciastem czy chlebem :))

      Usuń
  21. Robiłam ten nocny placek, ale bardzo pachniał drożdżami, aż za bardzo, ale sezamowa kruszonka jest bardzo pomysłowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie kombinowane kruszonki, z różnymi dodatkami - sezamem, wiórkami kokosowymi, cynamonem :D

      Usuń