środa, 13 października 2021

Dary lata ukryte w słoiczkach

 

Powolutku kończę sezon przetworów. Kocham je robić, uwielbiam, gdy półki w piwnicy  uginają się od słoików, w których zamknięte są pyszne, pachnące latem warzywa i owoce. Wyrosłe na powietrzu, wysłodzone słońcem, podlane deszczem, zebrane w lesie, czy w ogrodzie. Część z mojego ogrodu, część kupiona w ,,pewnych,, miejscach, gdzie wiem, że  miarę możliwości uprawiane są ekologicznie, bez ton wylewanej na nie szkodliwej chemii. Bardzo lubię odżywiać się zgodnie z porami roku, roślinami, które właśnie teraz dojrzewają. Wiosną, latem i jesienią są to świeże warzywa i owoce, a zimą stawiam na kiszonki i właśnie słoiczki. Nie smakują mi pomidory, czy ogórki uprawiane w sztucznym świetle ,,na wacie,, są bez smaku i zapachu, przypominają mi plastik. Wolę otworzyć do zupy słoik z przecierem pomidorowym, czy pieczoną papryką, niż kupić taką sztuczna namiastkę warzywa. Nie powiem, że nie kupuję wcale, czasami mam ochotę na położenie plasterka świeżego pomidora na kanapkę, czy dorzucenie go do sałatki... ale kurczę... to nie ten smak. A suszony pomidorek, wyłowiony z oleju, pachnący przyprawami i czosnkiem, położony na kromce chleba z masłem, to niebo w buzi ;))

Od wiosny w słoiczki pakowałam czereśnie, truskawki, wiśnie, porzeczkę, jagody, brzoskwinie, maliny, jeżyny, jabłka, śliwki, pigwę miętę i melisę, ogórki, cukinię, pomidory, paprykę, grzybki, itd...

 

Keczup z cukinii


 

 Przecier pomidorowy


Leczo


 Sałatka ogórkowa z curry


 

Sałatka ogórkowa


Ogórki kiszone

 

Sok z wiśni i sok z czereśni


Sok z aronii


Grzybki w occie i suszone

 

Suszone pomidory w oleju


 

Syrop miętowy


 

Przeróżne dżemy i powidła- truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe, żurawinowe, jabłkowe z cynamonem, malinowe, jagodowe i śliwkowe... itd.


 

Jarzynka z suszonych warzyw i ziół z przyprawami 


 

Teraz w słoiczkach ląduje żurawina, a na swoją kolej czeka mus z dyni. Z ogrodu zostały już wyrwane wszystkie warzywa i szykuję liście porów, selerów i jarmużu do mrożenia, drugi rzut mięty przerobiony będzie na jeszcze więcej pysznego syropu.


 


 

Żurawinę  przepuszczam przez wyciskarkę, dodaję cukier i gotowe.Druga wersja będzie usmażona, do serów i pasztetów, uwielbiam ten dodatek :))






I na ten rok sprawa przetworów zakończona :)) 

Zdradźcie proszę, jakie robicie przetwory, chętnie skorzystam z nowych pomysłów :)


Pozdrawiam ciepło i do napisanie <3 



52 komentarze:

  1. Syrop z mięty chyba zrobię, mam w ogródku jeszcze sporo listków. Z przetworów jeszcze chciałabym powiodło śliwkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, uwielbiamy ten miętowy syrop, zawsze muszę mieć spory zapasik, bo pewnego roku nawet zimy nie dotrwał ;)

      Usuń
  2. Ile wspaniałości przetworzyłaś mniam... ja w tym roku nic, bo ogórków konserwowych nie mogę, a robiłam na parę sposobów ;) dżemiki jeszcze mi zostały z zeszłego roku :) ale sosiki pewnie by się przydały :)))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko i z tamtego roku są pyszne i będą jak znalazł :D

      Usuń
  3. Wspaniałe przetwory. Masz rację, że to zdrowe i o niebo pyszniejsze niż gotowce ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przynajmniej wiemy co jemy, bo w gotowych to sporo jest ,,niespodzianek,, ;)

      Usuń
  4. Toż to prawdziwe skarby a ponoć zima ma być w tym roku ostra za sprawą wyżu syberyjskiego. Niestety u mnie w domu nie ma możliwości robienia przetworów, więc nie mogę podzielić się przepisami.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szymon, faktycznie prognozy straszą ostrą zimą, ciekawe czy to się sprawdzi. Chociaż ostre zimy to kiedyś była norma, te łagodne, od dłuższego już czasu bardzo nas rozpieściły :)))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  5. Kiedyś robiłam przetwory, teraz czasami kiszę ogórki.
    Twoja spiżarnia jest imponująca pod względem ilości, kolorów i rozmaitości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, dziękuję <3 Kiszone ogóreczki to punkt obowiązkowy w mojej spiżarni :))

      Usuń
  6. Ale obfitości. Wszystko tak pięknie wygląda. Ja w tym roku mam podobnie. Zrobiłam tyle przetworów,jak nigdy dotąd. Z pomidorów robię jeszcze całe pomidory bez skórki w przecierze. Keczup z warzywami, a z cukinii keczup kilka rodzajów sałatki i cukinię po francusku. Śliwki na różne sposoby. Z czerwonych porzeczek sok,nalewkę i chutney. A dzisiaj robimy przecier z winogron. Jest bardzo zdrowy i pyszny. Do zrobienia pozostały buraczki i dynia. Pozdrawiam serdecznie🍅🍇🍄🍁🍂🍃



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, ależ rodzajów przetworów, jestem zachwycona :D Wiele z nich naprawdę mnie zaciekawiło, np ten keczup z warzywami, bo ja robię cukiniowy, albo chutney porzeczkowy. Może podzielisz się przepisami w wolnej chwili ?
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  7. Ale się napracowałaś! A jakie smakowite przetwory przygotowałaś! Ja w tym roku jedynie powidła i ketchup z cukinii zrobiłam. Zazdroszczę takiej spiżarki pełnej letnich przysmaków 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko bardzo lubię robić przetwory, zawsze robiłyśmy je z mamą, teraz dalej podtrzymuję tę tradycję :))

      Usuń
  8. U mnie małe słoiczki - do dżemów, których w tym roku naprodukowałam dość sporo, przecierów i tarkowanych warzyw tylko pasteryzowanych; większe słoiczki do suszonych pomidorów, sosu pomidorowego, musu jabłkowego, powideł śliwkowych; a także butelki do syropów: z kwiatów czarnego bzu, jagód, wiśni!
    Dla mnie samej to i tak za dużo! Ale będzie co rozdawać jako prezenty!
    Serdeczności ślę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuscilko, mnóstwo tego wszystkiego zrobiłaś :) Zazdroszczę (tak pozytywnie)syropu z kwiatów bzu czarnego, to prawdziwa perełka wśród przetworów. Ja zawsze robię sok z jego owoców, jednak w tym roku niestety nie udało mi się:/
      Przetwory to urocze prezenty, wszyscy bardzo je doceniają :)
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  9. U mnie, jak co roku sporo sałatek z ogórków w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w tym roku wyjątkowe ciśnienie na sałatki ogórkowe, mam tylko 2 rodzaje, ale mój eM dosłownie je pochłania, potrafi do obiadu zjeść na raz cały słoiczek :)))

      Usuń
  10. Sporo tego naprodukowałaś . Ja ostatnio ograniczam się do zagospodarowania owoców z działki. W tym roku zrobiłam też kilka nalewek . Nie wiem kto to wypije, bo my nie alkoholowi, raz po raz jakieś dobre winko i tyle. Pewnie będę rozdawać. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, moje naleweczki stoją już 10 lat, więc też przestałam robić :) Ale sprawia mi prawdziwą przyjemność, że je mam, będą na wyjątkowe okazje :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jest naprawdę pyszny, u nas w domu znika w dużych ilościach :D

      Usuń
  12. Kłaniam się nisko i Chylę czoła. Usiadłam z wrażenia. Poważnie! Jesteś pracowitą pszczółką! Podziwiam serdecznie pozytywnie zazdroszczę! Tam jest tyle pracy że człowiek tego nie ogarnie! Masz złote ręce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo mi miło, dziękuję <3 Uwielbiam robić przetwory, kiedyś robiłyśmy je wspólnie z mamą i tak mi zostało do dziś :))

      Usuń
  13. Ojejku! oczopląsu można dostać od tych rozmaitości, ale to jest poczucie bezpieczeństwa, kiedy na półkach spiżarni pełno, tzw. żelazna rezerwa:-) i co tu dużo mówić, nie ma porównania z tymi z półki sklepowej. Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Jakoś tak pewnie i bezpiecznie się czuję, gdy mam pełne słoiczki, a co najważniejsze, wiem co jem, bez ulepszaczy i utrwalaczy wszelakich :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  14. Świetne przetwory, ja robię dużo mniej ale ostatnio z nowości zrobiłam ajwar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, ajwaru jeszcze nie robiłam, ale bardzo mnie kusi, może w przyszłym roku... :))

      Usuń
  15. Wspaniale masz wypełnioną spiżarnię. Same smakowitości. Ja już zakończyłam przetwory. Zostały mi tylko pory w gruncie. Pozdrawiam serdecznie 🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍄🍄🍄🍄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, dziękuję <3 U mnie jeszcze dynia czeka w kolejce na przerobienie. Sama nie wiem jeszcze, co z niej zrobię, pewnie część pójdzie w słoiczki a część zostanie w całości, tak długo jak się da :))
      I ja ciepło Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  16. Wspaniałe zapasy zrobiłaś:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo dziękuję, faktycznie nazbierało się ich trochę :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  17. Robię wciąż wiele przetworów, teraz bardziej dla Dzieci i Wnusia -na wynos😊
    Twoje dary lata zamknięte w słoiczkach jest rewelacyjne😀
    Serdeczności zostawiam moc na kolorowe jesienne dni🍁🍂🍀🤗🌼🧡😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też sporo słoiczków wędruje dalej, żeby sprawić przyjemność i innym :D
      Również pozdrawiam Cię serdecznie Morgano <3

      Usuń
  18. Ileż pyszności. Podziwiam, bo sama już nie mam siły, aby robić tyle przetworów. Ale oczywiście troszkę i ja zrobiłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy słoiczek cieszy, więc nawet niewiele, a da dużo radości zimą :))
      Również serdecznie Cie pozdrawiam <3

      Usuń
  19. Same skarby! Syropu z mięty jeszcze nigdy nie robiłam, ale kusi mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowna spiżarnia! Jest wszystko,dosłownie wszystko! Piękne słoiczki a w nich smakowite skarby.
    Napracowałaś się bo to się samo nie robi ale na pewno masz też satysfakcję 🙂
    Spiżarnia Mamy była zawsze bogata. Oprócz słoikow stały galony wina z malin,porzeczek,jabłek. Była oczywiście kapusta kiszona w kamiennych dużych beczkach. Kiedy byłam dzieckiem uwielbiałam wybierać kompoty a było w czym wybierać.
    Robimy przetwory i chociaż wydaje się nam,że robimy malutko ,to i tak za dużo 😀. Uszczęśliwiamy innych i to nam sprawia przyjemność.
    Pozdrawiamy cieplutko 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo dziękuję <3
      Masz rację z tym obdarowywaniem innych, u mnie też jest to na porządku dziennym. Właśnie dziś szykuję koszyczek pyszności dla bratanicy, będzie miała miłą niespodziankę :))
      Wspaniale zaopatrzona była spiżarnia Twojej mamy. Ja win nie robię, bo nie bardzo u mnie idą, mam jeszcze kilka butelek sprzed 12-14 lat, nawet nie wiem w jakim są stanie, czy nadają się do picia.
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  21. Wow, ale dużo propozycji! W tym roku zdecydowałam się po raz pierwszy na keczup z cukinii i przepadłam.. pyszny! I tak tradycyjnie ogórki, sałatki, soki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu i ja jestem zachwycona keczupem z cukinii, jest naprawdę pyszny :D U nas soków idzie bardzo dużo, żałuję bardzo bo został wycięty krzak pysznego winogronu(ze względu na wymianę ogrodzenia), z którego sok był wspaniały :(

      Usuń
  22. Podziwiam, też robię zapasy na zimę, na pewno u Ciebie wszytko przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 Przeważnie robię to co ma u nas największe powodzenie, z wielu różności zrezygnowałam :))

      Usuń
  23. Uwielbiam domowe przetwory, przynajmniej wiem, co się w nich znajduje. Zaintrygowałaś mnie tym keczupem z cukinii. Przyznam się szczerze, że to warzywo wykorzystuję głównie do leczo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Cała kuchnia jesienią tonie w warzywach, słoikach...Czasami to już denerwuje ale zimą miło sięgnąć po domowy dżemik . Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszności!!!

    Kiedyś z mamą robiłyśmy rozmaite przetwory - super sprawa! Teraz nie robię, bo... mam teściów, którzy są pasjonatami i zawsze nas zaopatrują w tyle przetworów, że nie ma sensu robić więcej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakie imponujące zapasy na zimę wyczarowałaś.Ja mam małą dzialķę, więc przetworów mam niewiele, pomidory szybko zaatakowała zaraza, a syrop z mięty muszę jeszcze zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniałe masz zbiory! I dobrze, że aż tyle z nich udało Ci się "zamknąć w słoikach". Ja też przygotowałam trochę przetworów, ale u Ciebie ilość jest imponująca! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. U mnie też jest przecier, keczup i kilka słoiczków leczo. Poza tym standardowo ogórki i przeróżne soki, dżemy. W przyszłym roku spróbuję zrobić syrop miętowy i kiszoną cukinię. Pozdrawiam i życzę smacznego. :)

    OdpowiedzUsuń