niedziela, 16 stycznia 2022

Słodkie chwile - Pavlova

 

Beza Pavlova, idealny, pyszny deser <3
 
Krucha i chrupiąca na zewnątrz, a w środku delikatna, puszysta pianka, przywodząca na myśl chmurkę. Słodycz bezy wspaniale równoważy kwaskowatość owoców, a jej delikatność jeszcze bardziej podkreśla krem z bitej śmietany i mascarpone. 

Wiele osób boi się robienia bezy, twierdząc, że jej pieczenie to prawdziwa sztuka, że jest bardzo wymagająca, kapryśna i trudna, że często nie wychodzi. Otóż nic bardziej mylnego. Zrobienie bezy to najprostsza i najszybsza rzecz pod słońcem. Wystarczy dobrze ubić białka, nie skąpić cukru i dobrze wysuszyć w piekarniku. Później dosłownie rozpływa się w ustach :))
 
 



Beza
* 6 białek
* 300g drobnego cukru
* 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka soku z cytryny

Dokładnie oddzielamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli. Gdy piana zaczyna gęstnieć, stopniowo dodajemy cukier, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodać sok z cytryny i skrobię, dosłownie na 2-3 obroty miksera.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o wielkości 23-24 cm, wyłożyć pianę, ładnie wyrównać łyżką brzegi, gładząc ją do góry i włożyć do nagrzanego do 140*C piekarnika. Piec Przez 15-20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100*C i suszyć 2,5 godziny. Po wyłączeniu piekarnika bezę pozostawić w nim do wystudzenia, ja zawsze leciutko uchylam wtedy drzwiczki, tak dosłownie na 0,5-1 cm








Krem
* 250 ml śmietanki kremówki 36%
* 250g mascarpone
* 1 łyżka cukru waniliowego

* dowolne owoce

Śmietankę, mascarpone, cukier, ubić na krem, wyłożyć na wystudzoną bezę, udekorować owocami.

Bezę można upiec dzień przed podaniem, a w ostatniej chwili wyłożyć krem.
 
 
 

 
 




Kochani, mało mnie ostatnio w blogosferze, jakoś taki marazm mnie dopadł... ale mam nadzieję, że uda mi się to zwalczyć i wróci chęć do pisania i robienia zdjęć.

Tymczasem zapraszam na naprawdę obłędną, słodką rozpustę i do napisania <3 <3 <3 



71 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie i pewnie pysznie smakuje ale chyba mam za mokre zdolności cukiernicze by stworzyć takie CUDO. Pozdrawiam slodzutko😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, jestem pewna, że zrobiłabyś bez najmniejszego problemu :D
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  2. Chyba kiedyś spróbuję, ale już w nic się nie mieszczę:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, to taki delikatny zimowy tłuszczyk, wiosną zniknie ;) Będzie więcej ruchu, praca w ogródku, spacery, i tym podobne spalacze nadmiernych kalorii :))

      Usuń
  3. Jak lubię różnego rodzaju ciasta itp. tak akurat fanką bezy nigdy nie byłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że znam kilka osób, które bezy wręcz nie znoszą :)) Ja uwielbiam, to chyba mój najbardziej ulubiony deser. Mój eM nie przepada... więc więcej dla mnie ;)))

      Usuń
  4. Uwielbiam bezę, więc chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania <3

      Usuń
  5. Ojej! Cudo! Szokująco piękna! I smakuje wyśmienicie w Twoim wykonaniu, jestem tego pewna :)
    Dobrze, że jestem po śniadaniu włąśnie, ale bez względu na to ślinka mi cieknie :)
    Miłego dnia Agness :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu, bardzo dziękuję kochana. Powiem Ci, że prawda jest taka, że znikła błyskawicznie ;)))
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  6. Wygląda bosko, ale niestety nie lubię bezowych deserów:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, u mnie eM nie przepada, co mnie bardzo cieszy, bo więcej dla mnie hahaha ;)))
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  7. Ale bym zjadła kawałek takiej bezy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana
    Twoje wypieki zawsze zachwycają, już samym wyglądem😊🍰
    Ja, jak już zapewne wiesz, nie przepadam za słodyczami, ale dla łasuchów ciasto w sam raz😀🍰
    Pozdrawiam najpiękniej na kolejne miłe dni💖😊🍀🌼

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za takie miłe słowa :****
      Również pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  9. Jeszcze nigdy nie robiłam tortu Pavłowej, ba jeszcze nigdy jej nie jadłam. Chyba się skuszę w te deszczowe wietrzne dni na mały kawałeczek w cukierni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, bardzo Cię namawiam na taki pyszny wypad do cukierni, to ogromna przyjemność. Kocham wypady do kawiarni, najchętniej z moją córcią, niestety nie mam możliwości, żeby z tych przyjemności korzystać. I bardzo do tego tęsknię. Bardzo jestem ciekawa, czy taki bezowy torcik zasmakuje Ci :D

      Usuń
  10. Twoje wypieki zawsze wyglądają obłędnie. Bezy uwielbiam, więcchętnie bym zjadła kawałeczek ale bez śmietanki.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo miło mi czytać Twoje słowa, dziękuję serdecznie <3 Dla Ciebie specjalnie upiekłabym beziki, jeśli wolisz bez śmietanki :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Piękna i apetyczna, mi niestety nie wychodzi taka biała, spróbuję według twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, to tylko kwestia temperatury, jeśli będzie zbyt wysoka, to beza będzie ciemniała. Najlepiej suszyć dłużej, w niższej temperaturze i będzie bieluteńka :D

      Usuń
  12. Nigdy nie jadłam, a mam ochotę wielką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, spróbuj koniecznie, jest po prostu obłędna. To mój najulubieńszy deser :)))

      Usuń
  13. Wygląda mega cudnie i apetycznie wow wow wow!!!
    Na pewno znakomicie poprawia nastrój 🙂
    Nie martw się, każdego dopada czasami melancholia ale na szczęście to mija, czego oczywiście życzę z całego serca i czekam na kolejne posty.
    Przytulaski dla Ciebie🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maminku, bardzo dziękuję <3 <3 <3
      Mam nadzieję, że sytuacja wokół nas będzie coraz lepsza i piękniejsza, a wszystkie troski będą mogły zniknąć.
      Ściskam Cię serdecznie :*

      Usuń
  14. Gdyby jeszcze te wszystkie smakowitości na gabaryty nie wpływały . Mnie od samego patrzenia kilogramów przybywa. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, te wszystkie pyszności potrafią zostawić co nieco tu i ówdzie ;)))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  15. Deser wygląda wspaniale:))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, dziękuję kochana i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  16. Aguś miło że wróciłaś :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2022
    Ten marazm to chyba wszystkich dopada, bo mnie tez 🙈 ale walcze...

    Twoja Pavlova wyglada bardzo zacnie. W sobotę miałam okazję jeść równie dobrą i pięknie wyglądającą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję kochana i Tobie również dużo szczęścia w Nowym Roku <3
      Jak fajnie, że miałaś pyszny deser w weekend :)))

      Usuń
  17. Uwielbiam takie chwile. Uwielbiam Pavlovą. Twoja ma wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust <3

      Usuń
  18. Przepięknie wygląda i już czuję ten niebiański smak :) Uwielbiam Pavlovę. Zwykle robię mniejsze bezy (ale i tak zbyt duże, jak na jedną osobę);) Wypróbuję Twój przepis. Już mi ślinka cieknie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, to prawda, dla jednej osoby bez sensu piec duże porcje, bo albo sporo się zepsuje, albo trzeba jeść na siłę. U mnie w domu ruch jak na dworcu, więc i zawsze piekę duże blachy, często z podwójnej porcji :)))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  19. Och, faktycznie muszą to być słodkie chwile. A wiesz, że jeszcze nigdy nie miałam nawet okazji spróbować tego specjału? Muszę to kiedyś nadrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, spróbuj koniecznie, taka bezunia to dosłownie niebo w buzi, pyyycha :)))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  20. Miałam dziś w głowie coś na miarę pięknego snu, widziałam w nim siebie oraz moją rodzine. Na stole stała pięknie przystrojona Pavlova. Chyba mi się wysnilas. A swoją drogą to ciasto jest wyjątkowe,nic dziwnego że tu na Wyspie gdzie mieszkam tak bardzo się nim zachwycają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Violu, jaki piękny sen miałaś :))) Pavlova i w ogóle torciki bezowe to moje ulubione desery :)) Są słodkie, ale tę słodycz tak cudnie balansuje kwaskowatość owoców :)

      Usuń
  21. Deser wygląda pysznie I jestem pewna, że równie pysznie smakuje. Ja niestety nie przepadam za bezami, są dla mnie zbyt słodkie. Ale Twój torcik to jak zawsze małe dzieło sztuki :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, jak zauważyłam, wiele osób nie przepada za bezami, ale i wiele je kocha. To taki kontrowersyjny smakołyk, jak się okazuje :)))

      Usuń
  22. wygląda cudnie, smakuje napewno bajecznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana <3 Muszę przyznać, że naprawdę jest pyszna :)))

      Usuń
  23. to prawda. Krąży jakieś przekonanie, że zrobienie dobrej bezy jest bardzo trudne i wiele osób boi sie za nia zabrać. Ale dobry przepis i trochę wprawy i musi się udać. Twoja wyszła przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo dziękuję <3
      Moim zdaniem beza to najprostszy i najszybszy deser świata ;) A jaki pyszny :)))

      Usuń
  24. Bardzo apetycznei wygląda Twoja Pavlova, Agness. Pavlova najbardziej smakowała mi dawno temu, jeszcze w Au. Tam jest bardzo popularna. Podaje się ją z bitą śmietaną i duża ilością przeróżnych owoców oraz z gęstym sokiem z passion fruit. Mnie samej beza nigdy nie wyszła, mimo wielu prób. No trudno. Teraz już bym nawet nie próbowała, bo mocno ograniczyłam cukier w diecie a w bezie bez cukru ani rusz.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, to prawda, beza potrzebuje dużo cukru, żeby była udana :)
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  25. Nigdy nie robiłam tego deseru. Może czas najwyższy spróbować. Bo i opis i zdjęcia zachęcają do takiego działania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo namawiam, beza jest przepyszna. Jak dla mnie to najpyszniejszy deser świata ;)))

      Usuń
  26. jeju ale bym zjadła to cudo omomom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bezunia przypadła Ci do gustu <3 :D

      Usuń
  27. Lubię bezę , ale nigdy sama nie robiłam . Twój przepis jest sprawdzony i szczegółowy , może spróbuję. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, bardzo namawiam, jestem pewna, że pięknie Ci się uda <3
      Również serdecznie Cię pozdrawiam :))

      Usuń
  28. Uwielbiam taki bezowy tort ale tylko... jeść bo raczej sceptyczna jestem jeżeli chodzi o moje umiejętności cukiernicze :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, kochana, skuś się na upieczenie, naprawdę jestem pewna, że wyjdzie Ci wspaniała :)
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :))

      Usuń
  29. Wygląda pięknie i apetycznie! Staram się jej unikać ze względu na cukier, ale czasem się skuszę :))) Uściski dla Ciebie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusi, dziękuję kochana i również ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  30. Witaj szarością na dworze Agnes
    I od razu zrobiło mi się weselej. Nareszcie coś bezglutenowego. A bezy uwielbiam.
    Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, ze lubisz moje pisanie. Szkoda, ze zazwyczaj siedzisz w kąciku i milczysz:))))
    Pozdrawiam serdecznie i niech Twoja codzienność będzie pomalowana radosnymi kolorami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś wpadłam do Ciebie Agne, aby powiedzieć:
      Właśnie są moje wirtualne urodziny
      Ktoś wpadnie, napisze coś
      Ale zanim wielki hałas zrobi świat
      Tak zwyczajnie ze mną bądź
      Pozdrawiam nadzieją na udane spotkanie

      Usuń
    2. Ismenko kochana, ostatnio w ogóle bardziej milczę niż piszę, nawet u siebie. Jakoś mam taki słabszy czas, brak energii i weny. Mam nadzieję, że może z wiosną więcej optymizmu na mnie spłynie i nabiorę wigoru ;))

      Usuń
  31. Piękna i smakowita beza. Ja nigdy nie pokusiłam się o własnoręczne wykonanie, choć bardzo ją lubię. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo namawiam, robi się ją niesamowicie łatwo, a jest obłędnie pyszna :)))

      Usuń
  32. Nigdy nie robilam ani bezy ani Pavlovy, czas sprobowac tego kultowego deseru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, koniecznie zrób, jest naprawdę pyszna <3

      Usuń
  33. Nigdy nie robiłam bezy. Pamiętam z dzieciństwa że jest strasznie słodka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, beza jest bardzo słodka, nie przepadam za samymi bezikami bez dodatków. Ale już torciki bezowe, gdzie są zbalansowane smaki, dzięki mało słodkiej śmietanie i kwaskowatym, pachnącym owocom, są dosłownie obłędne. Wcale nie są słodkie, dla mnie to ideał. Mój najulubieńszy deser pod słońcem :))

      Usuń
  34. No jaaaakie pysznosci. W sam raz do kawusi. Kocham takie ciasta. Slinka mi pociekla. Jako dziecko uwielbialam bezy. Wyglada apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, pavlova to mój ukochany deser, uwielbiam :))Cieszę się, że i Ty lubisz te smaki :))

      Usuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń