W nawiązaniu do poprzedniego, orzechowego posta, dziś przepis na szarlotkę z
orzechową kruszonką :)
Ciasto robi się szybko, łatwo i jest naprawdę pyszne :)
U mnie teraz, jesienią, królują szarlotki w przeróżnej formie .
SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto kruche
* 2,5 szkl mąki
* 0,5 masła + łyżka smalcu
* 1 jajo
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku
* cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.
* 2 - 3 kg jabłek
* 3/4 szkl cukru
Obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki. Posypać cukrem( można dodać kisiel cytrynowy)
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Ciastem wylepić blachę. Posypać bułką tartą. Jabłka odcedzić z soku, wyłożyć na ciasto. Dokładnie pokryć kruszonką. Piec w 180* - przez 50-60 min, aż się ładnie zrumieni.
Przepis jest na dużą blachę, taką jak są w wyposażeniu piekarnika. Na mniejszą produkty trzeba zmniejszyć odpowiednio, np o połowę....
Ciasto kruche
* 2,5 szkl mąki
* 0,5 masła + łyżka smalcu
* 1 jajo
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku
* cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.
* 2 - 3 kg jabłek
* 3/4 szkl cukru
Obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki. Posypać cukrem( można dodać kisiel cytrynowy)
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Ciastem wylepić blachę. Posypać bułką tartą. Jabłka odcedzić z soku, wyłożyć na ciasto. Dokładnie pokryć kruszonką. Piec w 180* - przez 50-60 min, aż się ładnie zrumieni.
Przepis jest na dużą blachę, taką jak są w wyposażeniu piekarnika. Na mniejszą produkty trzeba zmniejszyć odpowiednio, np o połowę....
Troszkę się obawiałam jak zagrają smaki z orzechową kruszonką....ale jest booossska, i teraz często taką robię, również do crumble, świetnie urozmaica i wzbogaca smak, naprawdę polecam :))
Życzę smacznego, Agness :))
Świetny przepis. Muszę sobie go zapisać i wypróbować.Kochana Twoje zdjęcia i aranżacje są cudne. Ilekroć tutaj jestem nimi się zachwycam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńReniu bardzo dziękuję, jest mi niesamowicie miło :*
UsuńNa szarlotkę namawiam, jest pyszna :))
Również pozdrawiam cieplutko :)
Szarlotka z orzechami - to musi być rewelacyjne polączenie;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgatko naprawdę jest pyszna :))
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam :)
Tak od rana takie pyszności;-)Ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marysiu zapraszam po kawałek do porannej kawki ;)))
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :*
Jabluszka i orzechy-to musi byc pyszne! Kradne przepis i pozdrawiam cieplutko!!
OdpowiedzUsuńFaktycznie to połączenie świetnie smakuje, jabłuszka miękkie i delikatne, a orzechy nadają chrupkości :)) Mam nadzieję Madziu, że Ci zasmakuje :)
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
Oj, ślinka cieknie :-) Szarlotka plus orzechy to dla mnie idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetnie smakuje, na weekend znów będę robić, bo córcia przyjeżdża do domu i zamówiła :))
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
No nie, zawsze jak mnie nie ma robisz coś na co mam ogromną ochotę !!!! :D
OdpowiedzUsuńKochanie moje, będzie na weekend ;))))
Usuńojejku, musi być pyszoooota :)))
OdpowiedzUsuńAniu naprawdę jest, namawiam do wypróbowania :))
UsuńNo to mam smaka xD
OdpowiedzUsuńBardzo polecam jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia, najwięcej czasu potrzebuje obranie i pokrojenie jabłuszek :))
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
Moje życzenia spełniają się. Jest przepis na ciasto orzechowe. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńKochana, przecież nie mogłam pominąć Twojego pytania : * W kolejnych postach podam jeszcze kilka innych przepisów na ciasta z orzechami :)) Ściskam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę i orzechy, taki duet to miód na moje kubki smakowe :-) Przepis oczywiście zapiszę ;-) Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego końca tygodnia i wspaniałego weekendu :-)
OdpowiedzUsuńMarilyn mam nadzieję, że szarlotka zasmakuje Ci, smacznego :)
UsuńTobie również miłych nadchodzących dni, uściski serdeczne :*
This is so yummy.
OdpowiedzUsuńJexshop Giveaway' | follow me on GFC ~ My Blog Styleccentric Fashion' | like my Page' | follow me on Bloglovin'
Alyssa thank you :)
UsuńMmmm szarlotka ! Moja ulubiona! uwielbiam ciasta z jabłkami! A twoja wygląda mega smakowicie! Zapisuje przepis na pewno się przyda na święta... A kuchnia musiała obłędnie pachnieć kiedy wyjmowałaś ciasto z piekarnika! Jabłka i orzechy! Pychotka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
www.homemade-stories.blogspot.be
Och tak, pachniało wspaniale :) Uwielbiam gdy dom pachnie pieczonym chlebem lub ciastem :))
UsuńPrzepis polecam, ciasto jest naprawdę pyszne, mam nadzieję, że Tobie również zasmakuje :)
Do Ciebie zawsze zaglądam z prawdziwą przyjemnością :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Mniam, mniam ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, M.
Martusiu ciasto już wymiecione do ostatniego okruszka, ale na weekend będę robiła jeszcze raz :)))
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam :*
Ależ to musi smakować, bardzo lubię to połączenie, taki jesienny klasyk.
OdpowiedzUsuńO tak jabłuszka cudnie się komponują z orzechami :)) Ciacho jest pyszne :))
UsuńAleż narobiłaś mi smaka! Uwielbiam ciasta z kruszonka, a Twój przepis jest naprawde zachęcający !
OdpowiedzUsuńPaula szarlotka jest naprawdę pyszna, bardzo polecam :)
UsuńMmmm szarlotka, kocham! Oglądając tak blogi , wpadłam na kilka szarlotek, ale twój przepis jest na prawdę ciekawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki i jesień jest pod ich znakiem, ciągle jakieś robię, staram się za każdym razem robić inną, żeby się nie znudziło :)) Ta jest pyszna, orzeszki świetnie komponują się z delikatnymi jabłuszkami, nadają chrupkości :))
UsuńJeszcze pamiętam smak tej z budyniem, a Ty już kolejną kusisz.... pewnie też zrobię :)
OdpowiedzUsuńAnetko, mam nadzieję, że i ta Ci zasmakuje :)) Tamta z budyniem jest taka bogatsza, bardziej ,,wypasiona,, ta jest skromniejsza, ale również pyszna :))
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZapisuje przepis, bo u mnie orzechów pełno, a przepisów na nie brak:) PYCHA ta szarlotka:)
OdpowiedzUsuńściskam kochana
Natalko zazdroszczę Ci tych orzeszków, u mnie niestety nie ma miejsca na posadzenie drzewa w ogrodzie, a bardzo bym chciała.
UsuńSzarlotkę polecam, bo jest naprawdę pyszna :))
Również ściskam serdecznie : *
Wiesz że już żałuję swoich pożal się Boże orzechowych zapasów. Święta na falstarcie a u mnie tych włoskich deficyt znaczny ;(
OdpowiedzUsuńUrozmaicę kiedyś twoją kruszonką własny jabłecznik.
Kamilo u mnie też ubogo z orzechami, zapasów praktycznie nie mam wcale . Na bieżąco kupuję i chrupiemy je każdego dnia , a część łuskam w słój, żeby były gotowe do ciast, ale one schodzą błyskawicznie.
UsuńBardzo ciekawa jestem Twojego przepisu na jabłecznik, może podzielisz się przepisem ? :)
pewnie bardzo smakuje... !
OdpowiedzUsuńale nic z tego... w sobotę robię najpierw szarlotkę z budyniem bo jeszcze nie zrobiłam
pozdrawiam Agness
Joasiu mam nadzieję, że Ci zasmakuje, koniecznie podziel się wrażeniami :))) Może ta z orzeszkami będzie kolejna ;))
UsuńUściski serdeczne : *
Pysznie to wygląda, z chęcią bym skosztowała. Chyba już mam element świątecznego menu w kategorii słodkości :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Magda z My Sweet Dreaming Home
Bardzo się cieszę, szarlotka jest naprawdę pyszna :)
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
Pysznie wygląda. Ja też dodaje orzechy do różnych potraw. W tym roku mam ich sporo. Kilka woreczków wydałam znajomym. Niech chrupią dla zdrowotności.
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniale, że masz własne orzeszki, ja niestety nie mam miejsca na orzech w ogródku, chociaż bardzo bym chciała. Fajnie mają Twoi znajomi z takimi pysznymi i zdrowymi prezentami :)
UsuńO rany jakie pychotki !!!!!! chyba poliże szybkę od laptopa bo oszaleję :))))
OdpowiedzUsuń:))) No faktycznie szarlotka była pyszna, za chwilę nastawiam kolejną porcję :)))
UsuńOrzechy i jabłka to doskonałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi Droga Agnes prawdziwego smaka :)
Pozdrawiam ciepło :)
Aniu bardzo polecam, jest naprawdę pyszne :))
UsuńJa właśnie wyjęłam szarlotkę z piekarnika, ależ pachnie w całym domu :) Szarlotka troszkę inna, bez orzeszków a z pianką :) Też pyszna :))
Również serdecznie pozdrawiam :*
Gdzie nie wejdę to ktoś mnie kusi slodkościami, a jestem na diecie :(
OdpowiedzUsuńKochana zawsze tak jest, gdy czegoś nie można , wtedy wokół najwięcej pokus ;)))
UsuńOjej, obśliniłam laptopa...
OdpowiedzUsuńKasiu zapraszam, właśnie upieczona jest świeżutka szarlotka, tylko w troszkę innej wersji :)))
UsuńBardzo lubię jabłka połączone z chrupaniem orzechów
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dorotko moje orzeszki niestety się już skończyły, ale właśnie czekam na dostawę kolejnej porcji :)
UsuńJa też bardzo lubię to połączenie :)))
Również pozdrawiam cieplutko :)
Ale narobiłaś mi smaka na tą szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Beatko polecam przepis, szarlotka jest naprawdę pyszna :))
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam :*
Ale pyszności! Sama z chęcią zjadłabym kawałek. :-)
OdpowiedzUsuńAniu zapraszam :))
Usuńaaapetycznie:)
OdpowiedzUsuńMartusiu zapraszam na szarlotkę :)
UsuńAle mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco! :)
Naprawdę jest pyszna, bardzo polecam :))
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
Wygląda pysznie,upiękę na przyszłą niedzielę,kiedy przyjdą na obiad dzieci.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakuje Twojej rodzince :)
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam :)
Szarlotki są pyszne o każdej porze roku, ale faktycznie na jesieni i ja jakoś częściej je robię. Dodatek orzechów faktycznie idealny.
OdpowiedzUsuńSzarlotki są pyszne o każdej porze roku, ale faktycznie na jesieni i ja jakoś częściej je robię. Dodatek orzechów faktycznie idealny.
OdpowiedzUsuńJesienią i zimą jabłuszka to najbardziej dostępne owoce, więc trzeba korzystać, a przy tym szarlotki są takie pyszne i tak dużo różnych przepisów. Można zaszaleć:)))
UsuńPozdrawiam serdecznie :)