Dzisiejsza propozycja z cyklu niedzielnych śniadań, to pyszny budyń z kaszy jaglanej : ))
Kasza jaglana jest królową wszystkich kasz, to samo zdrowie.
Powstaje z prosa, jest bezglutenowa, zasadotwórcza i lekkostrawna.
Posiada największą zawartość witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, miedzi.
Zawiera również krzemionkę i lecytynę.
Ma właściwości antywirusowe i przeciwzapalne, świetnie działa na włosy, paznokcie i skórę, pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, wspomaga pamięć i koncentrację, reguluje poziom cholesterolu.
Budyń z kaszy jaglanej, to pyszne i pożywne śniadanie.
Bomba witaminowa zapewniająca świetny start i energię na cały dzień :)
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczę, na końcu przelewam wrzątkiem.
Pół szklanki kaszy zalewam szklanką wrzątku, lekko solę i gotuję około 15 min.
Przekładam ją do blendera, dolewam mleko kokosowe, lub wodę , nie za dużo, żeby nie było zbyt rzadkie. Jeśli jest zbyt gęste, to w czasie blendowania uzupełniamy płynem do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Dodaję banana i miód. Blenduję 2-3 minuty, do uzyskania kremu.
Jabłko obieram, trę na tarce w grube wiórki, prażę na patelni na maśle lub oleju kokosowym, nie za długo, tak, żeby jabłko się podprażyło, ale żeby nie zamieniło w mus.
Jabłko mieszam z budyniem, nakładam do miseczek, na wierzch układam sporo dowolnych owoców.... Pycha <3
Taki budyń to pełnowartościowe śniadanie, zdrowe i pyszne, bardzo polecam :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego tygodnia, Agness <3
Kasza jaglana jest królową wszystkich kasz, to samo zdrowie.
Powstaje z prosa, jest bezglutenowa, zasadotwórcza i lekkostrawna.
Posiada największą zawartość witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, miedzi.
Zawiera również krzemionkę i lecytynę.
Ma właściwości antywirusowe i przeciwzapalne, świetnie działa na włosy, paznokcie i skórę, pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, wspomaga pamięć i koncentrację, reguluje poziom cholesterolu.
Budyń z kaszy jaglanej, to pyszne i pożywne śniadanie.
Bomba witaminowa zapewniająca świetny start i energię na cały dzień :)
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczę, na końcu przelewam wrzątkiem.
Pół szklanki kaszy zalewam szklanką wrzątku, lekko solę i gotuję około 15 min.
Przekładam ją do blendera, dolewam mleko kokosowe, lub wodę , nie za dużo, żeby nie było zbyt rzadkie. Jeśli jest zbyt gęste, to w czasie blendowania uzupełniamy płynem do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Dodaję banana i miód. Blenduję 2-3 minuty, do uzyskania kremu.
Jabłko obieram, trę na tarce w grube wiórki, prażę na patelni na maśle lub oleju kokosowym, nie za długo, tak, żeby jabłko się podprażyło, ale żeby nie zamieniło w mus.
Jabłko mieszam z budyniem, nakładam do miseczek, na wierzch układam sporo dowolnych owoców.... Pycha <3
Taki budyń to pełnowartościowe śniadanie, zdrowe i pyszne, bardzo polecam :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego tygodnia, Agness <3
To coś zdecydowanie dla mnie. Bardzo lubię kaszę jaglaną, zwłaszcza na słodko. A Twój pomysł na budyń bardzo mi się podoba i koniecznie muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :))
Aniu, naprawdę polecam, jest przepyszny :)
UsuńBuziaki serdeczne <3
Bardzo lubię kaszę jaglaną, a ten budyń z pewnością zagości w moim menu :-) Buziaki :-)
OdpowiedzUsuńAniu jest naprawdę pycha, polecam bardzo :)
UsuńBuziaki, kochana <3
Kochana, podziwiam Cię za ten cykl i nieco zazdroszczę tak urozmaiconych śniadań...
OdpowiedzUsuńUściski!
Dorotko, staram się jak najbardziej urozmaicać posiłki, chociaż czasami już brakuje pomysłów :))
UsuńBuziaki serdeczne, kochana <3
Wygląda bardzo smacznie. Na śniadanie to się pewnie z takim smakołykiem nie wyrobię. Ale zafunduję sobie coś takiego na podwieczorek :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kinga bardzo polecam, jest naprawdę pyszne , no i samo zdrówko :)
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam :)
Fajny posiłek i jaki zdrowy! Dzięki za przepis. Z pewnoscią go niebawem zaserwuję domownikom.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Reniu polecam, pycha i szybciutko się robi, wystarczy tylko kaszę ugotować i później chwila :)
UsuńŚciskam serdecznie :)
A ja ciągle nie mogę się przekonać do tej kaszy, coś mi w niej nie pasuje, ale nigdy jej tak nie płakałam, może to był mój błąd ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Justa, zapewne przeszkadza Ci goryczka, którą w tej kaszy można wyczuwać. Ale właśnie dlatego koniecznie trzeba ją dobrze przepłukać i przelać wrzątkiem, wtedy po goryczce nie ma śladu :) Koniecznie spróbuj, to bardzo zdrowa kasza :)
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
Wow, wygląda bardzo apetycznie chyba się skuszę i go wkrótce zrobię:-))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-))))
Anitko polecam, pyszne jest :)
UsuńBuziaki serdeczne, kochana <3
Uwielbiam i często robię :) A u Ciebie tak apetycznie podane :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i ciepło pozdrawiam :)
UsuńMój ulubiony budyń! Na zimno smakuje jak panna cotta:-) nie pomyslałam żeby dodać banana - muszę wypróbować Kochana:-)
OdpowiedzUsuńLussi, z bananem jest super, spróbuj koniecznie :)
UsuńBuziaki serdeczne <3
mmmmmmmm ja chcę takie muszę sobie zrobić - zaraz spisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest naprawdę pyszne, a przy tym to samo zdrówko :D
Usuń