środa, 11 października 2017

Czekoladowe ciasto z jabłkami i bitą śmietaną



Jesień obfituje w jabłka, są soczyste, pachnące i właśnie teraz najpyszniejsze.
Jest mnóstwo odmian, ja jestem posiadaczką drzewka jednej z najsmaczniejszych moim zdaniem - Champion.
Każdego roku owoców zatrzęsienie :)
Są przepyszne na surowo, zerwane prosto z drzewa. Robię z nich kompoty, susz, który fajnie smakuje do chrupania , jako zdrowa przekąska i świetny jest na wigilijny kompot. Piekę z nich przeróżne szarlotki, chociaż to odmiana, która słabo się rozpada w trakcie pieczenia.

Dziś podzielę się pomysłem, na pyszny torcik, z grubą warstwą jabłek <3



Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie i bardzo orzeźwiające, dzięki dużej ilości jabłek :)



Ciasto czekoladowe
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju ( ja daję stopione masło )
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystko razem zmiksować, piec w 180*C przez około 50 min. Ostudzić.

Masa jabłkowa
* 2 kg jabłek ( ja najbardziej lubię takie nierozpadające się odmiany, wtedy jest fajna, wiórkowa konsystencja masy )
* 3 galaretki cytrynowe
* 3 łyżeczki żelatyny
Wszystkie proporcję podaję tak mniej więcej, ponieważ ja zawsze robię ,,na oko,,
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać szklankę wody, cukru do smaku, chwilę pogotować.
Galaretki i żelatynę rozmieszać w szklance wrzątku, dodać do jabłek. Ostudzić.
Krem
* ok 800 ml śmietanki kremówki ( 30-36 % )
* serek Mascarpone
* 2 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w odrobinie wrzątku, schłodzić )
* cukier do smaku ( 3-4 łyżki )
Ubić na sztywno śmietanę z cukrem, dodać mascarpone, dokładnie połączyć, aby nie było grudek, dodać żelatynę, schłodzić.
Ciasto podzielić na 2 blaty, na jeden wyłożyć jabłka, na to drugi blat, posmarować kremem, posypać startą czekoladą. Schłodzić









Ciasto wydaje się pracochłonne, ale nic bardziej mylnego. Robi się je naprawdę bardzo szybko i prosto. 
Czekoladowe ciasto, pokazywałam już kilkakrotnie, używam go do przeróżnych słodkich kompozycji. Z różnymi kremami, owocami, galaretkami, serami... To ciasto, które może być pyszną bazą różnych słodkich wariacji :) 
Masę jabłkową też robi się szybko i prostu, trzeba tylko poczekać aż wystygnie... no i krem... ubicie śmietany z mascarpone to tylko chwila. Jak widać bardzo okazały torcik wcale nie wymaga wiele pracy, a jest pyyyyszny :D <3

Życzę smacznego i przesyłam pachnące jesiennymi jabłkami pozdrowienia <3 


33 komentarze:

  1. Akurat ja mam fazę na jabłka.:D Jem je codziennie, a to niezbyt normalne, jak na mnie. Ciasto w moim guście. Trzeba pokazać bratu...ja marny piekarz. :D Nie byłabym sobą, jakbym nie wspomniała, może już przynudzając, że zdjęcia są piękne i klimatyczne.:)Pozdrawiam bardzo serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jak fajnie, że Twój brat piecze :D Ciasto naprawdę polecam, jest pyszne :D
      Dziękuję za miłe słowa o zdjęciach, zawsze bardzo mnie to cieszy, gdy się podobają <3
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  2. Fajnie wygląda to połączenie kolorów. U ciebie zawsze te ciasta są takie... szykowne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Holly, bardzo dziękuję, to miłe co piszesz <3 Faktycznie, często robię ciasta ,,wypasione,, składające się z różnych warstw, takie bogate, ale tak naprawdę, to większość z nich jest bardzo łatwa do zrobienia :D

      Usuń
  3. O rany aż slinka leci - chętnie bym skosztowała tego niebiańsko wyglądającego cuda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lussi, ciasto naprawdę jest pyszne, bardzo orzeźwiające dzięki dużej ilości jabłek :D <3 i co fajne, bardzo łatwe do zrobienia :D

      Usuń
  4. Mąż wcina fasolkę po bretońsku,a ja uśliniłam się przed komputerem:)))Ciasto super wygląda i na pewno tak smakuje:))Ja do ciast zawsze używam boikena jak dla mnie idealna odmiana do pieczenia,zamienia się w gładki mus,a tak właśnie lubię:)))Zdjęcia cudne,przepis zapisany:)Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, muszę zapamiętać, ze Boikeny dobrze się ,,rozpryczają ,, i fajnie nadają sie do szarlotek. Jednak tu polecam takie, które się nie rozpadają, wtedy ten mus ma taką fajną konsystencję wiórkową, świetnie to wygląda i naprawdę super smakuje :D Chociaż jak najbardziej może być i gładki mus :D
      Kurczę... muszę zrobić fasolkę, ależ mi ochotę zrobiłaś :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  5. Moje kubki smakowe pracują na pełnychh obrotach, oczy z podziwu wychodzą z orbit i aż czuję zapach i smak tego ciasta, pyszności.:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to nie pozostaje nic innego, jak wypróbować przepis. Zdjęcia robisz cudne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia, bardzo dziękuję za miłe słowa o zdjęciach <3
      Ciasto jest naprawdę przepyszne, bardzo polecam :D
      Również pozdrawiam cię serdecznie :)

      Usuń
  7. Robię podobne ciasto tylko idę na łatwiznę i jako spód daję mielone herbatniki z odrobiną masła,potem jabłka z galaretką i na górę śmietanę ubitą również z galaretką:))))teraz są fajne te przeźroczyste galaretki,więc nie zmienia się kolor śmietany:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, koniecznie zrobię kiedyś i taką wersję :D Na pewno jest równie pyszna :D <3

      Usuń
  8. Mniam :)
    Bardzo u Ciebie jesiennie, smakowicie i apetycznie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 uwielbiam te jesienne, soczyste jabłka :D
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Pyszna sprawa:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu dziękuje i również bardzo pozdrawiam <3

      Usuń
  10. bardzo smakowicie się prezentuje:) dawno nie piekłam u siebie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, cieszę się, że podoba Ci się <3
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  11. ale smaka narobiłaś na weekend :-) A miałam nic nie piec :-)))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, mam nadzieję, że będzie Ci smakowało <3

      Usuń
  12. Zdecydowanie ciasto dla mnie :D Lubię ciasta z nutą kwasowości. Najlepsze są z jabłkami i wiśniami :) Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam ciepło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, w takim razie, na pewno będzie Ci smakowało, jest cudnie orzeźwiające :D
      Również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  13. o kurczę, mega ciekawe połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis.Lubię ciasta z jabłkami. Pyszne i ładne :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu bardzo dziękuję <3 Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam :D
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Wczoraj upiekłam i dziś już nie końcówka się ostała. Pyyyyyszne jest. W przyszły weekend będzie powtórka. Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. *i dziś już końcówka się ostała - tak miało być :-)

      Usuń
    2. Aniu, cudownie, bardzo się cieszę , że smakowało <3
      Buziaki serdeczne :D

      Usuń
  16. great recipe.your cake with apples. delicious and nice :-). Regards.

    หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń