niedziela, 3 grudnia 2017

Niedzielne śniadania - Żytnie gofry z jajem sadzonym i chipsami z boczku.



Wytrawne gofry często goszczą na moim stole.
 To świetna alternatywa dla zwykłych kanapek, zapiekanek, czy tostów :D 
Już pokazywałam, jakiś czas temu, jedną z wersji,  były to gofry pszenne, również pyszne :D
Dziś dla odmiany wersja z mąki żytniej, razowej  .



Gofry z mąki żytniej :

* 1,5 szkl mąki żytniej ( 500, 720 )
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
* 2 jaja
* 1,5 szkl mleka
* 1/3 szkl oleju
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli
Połączyć w miseczce żółtka, olej i mleko.
W drugiej miseczce połączyć suche produkty.
Wsypać suchą mieszaninę do masy mokrej, wymieszać, dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. Odstawić na ok 10 min. Smażyć w gorącej gofrownicy około 5 min. Z przepisu wychodzi 8-9 gofrów. Są puszyste i chrupiące, naprawdę pyszne :) 



Dziś  z sałatką pomidorową z awokado, bazylią i olejem z suszonych pomidorów, chipsami z boczku i jajem sadzonym <3







Kochani, czy na Waszych stołach goszczą czasami wytrawne gofry ? 

Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego tygodnia :)

Agness <3 

45 komentarzy:

  1. Dawno u nas nie było, narobilas mi apetytu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite i pożywne, dodające energii na cały dzień ! Pomysł z goframi żytnimi, super :), muszę kiedyś koniecznie wypróbować. Bo zawsze gofry jem na słodko, a można też pożywnie, tak jak Ty podałaś.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mój eM jest ogromnym wielbicielem gofrów na słodko, uwielbia je i po prostu pochłania :D Potrafi zjeść 3 po kolei... z bitą śmietaną i owocami :D Ja wolę wytrawne, właśnie na śniadanko :D
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  3. Ach jakie pyszne :D Nie pamiętam czy pisałam, odnalazłam gofrownicę tylko teraz trochę czasu na zrobienie :D
    buziaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, jak fajnie, że masz gofrownicę :D W takim razie, kochana, zrób koniecznie, to błyskawiczna sprawa, robi się tylko chwilkę i chwilkę piecze. Fajne, na niespodziewanych gości, chwila i jest pyszny i okazały deser :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  4. Wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, dziękuję <3 takie są naprawdę :D
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  5. Zawsze jemy na słodko ale na takie też bym się skusiła:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, spróbuj koniecznie, są naprawdę pyszne :D To fajne urozmaicenie śniadaniowego menu :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  6. Ojej, wyglądają wybornie - muszę spróbować;) Ja ostatnio czaję się na wypróbowanie pierogów z mąki żytniej i to jeszcze przed świętami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogów z mąki żytniej nie robiłam, robiłam z jej dodatkiem. Łączyłam pszenną z żytnią, wyszły świetne :D
      Na żytnie gofry namawiam, są naprawdę pyszne :D
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  7. U Ciebie to zawsze tak po królewsku, jak w jakiejś wykwintnej restauracji.I zawsze po wizycie na Twoim blogu czuję się nagle głodna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada, nawet nie wiesz jak jest miło mi to czytać, dziękuję <3
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
    2. Ale to cała prawda, pozdrawiam.

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam wytrawnych gofrów, tylko na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne, bardzo polecam, ja uwielbiam takie śniadanko i dosyć często robię :D

      Usuń
  9. Nigdy Aguś nie robiłam wytrawnych gofrów. Bardzo apetycznie wyglądają. Przepis przetestuję. Czy smarujesz Aga dodatkowo gofrownicę olejem?
    Ja najczęściej mam problem z odklejeniem goferka z gofrownicy.
    Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś, tak, zawsze przed smażeniem 1 gofra smaruję olejem, później, przed kolejnymi już nie. Odchodzą bardzo dobrze, najłatwiej wbić 2 drewniane patyczki od szaszłyków i tak wyciągać :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
    2. Dzięki Aguś. Sposobu na patyczki nie znałam:)

      Usuń
    3. Izuś, naprawdę bardzo ułatwia wyjmowanie gofrów :D

      Usuń
  10. Takich gofrów jeszcze nie jadłam... NA pewno są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę są pyszne, baaardzo polecam, to super śniadanko :D

      Usuń
  11. ależ kusisz tymi goframi:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko , naprawdę są pyszne :D Bardzo polecam :D

      Usuń
  12. Mniam, fajny pomysł na gofra inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jeeeezu ale kusisz :D takich gofrów nie znałam ale naaa pewno poznam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo się cieszę, że udało mi się Cię skusić :D <3 Są naprawdę pyszne :D

      Usuń
  14. Gdybym ja robiła tak piękne i dobre śniadania... ach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, wszystko przed Tobą, to nic trudnego, jestem pewna, że Twoje będą jeszcze lepsze <3 :D

      Usuń
  15. O wytrawnych gofrach nawet nie słyszałam. Świetny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu dziękuję<3 Bardzo polecam, to naprawdę fajny pomysł na śniadanie :D
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  16. No i jest świetny efekt :)
    Pychotka.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  17. No cóż -pozostaje mi tylko szczerze powiedzieć - to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, masz całkowitą rację, są naprawdę pyszne :D

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Dzięki Łukasz, uwielbiam takie gofry na wytrawnie, z różnymi dodatkami fajnie smakują :D

      Usuń
  19. Mňam, mňam, to je dobrotka.
    Emily

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emily, naprawdę jest pyszne, bardzo lubię takie śniadanka :D

      Usuń