środa, 31 stycznia 2018

Tagliatelle z kurczakiem, dynią i suszonymi podmidorami


W mojej kuchni mimo pełni zimy, wciąż jesienne klimaty :D 
Sezon dyniowy nadal trwa :D
Podawałam już kila przepisów na potrawy z dynią, dziś pora na kolejny. 
Tagliatelle z dynią, pyszna, sycąca i zdrowa potrawa :D


Dynia jest warzywem niesamowicie bogatym w witaminy i minerały.
 Warto jak najczęściej zapraszać ją do swojej kuchni. 
A dodatkowo jest przepyszna i można z niej wyczarować mnóstwo potraw i na słono i na słodko :D



 Połączyłam tu dynię z suszonymi pomidorami, które również uwielbiam... zanim skończyłam sos, to chyba z pół słoiczka zjadłam, z kromką chleba z masłem ;) :D 



Pierś z kurczaka kroję w sporą kostkę i wrzucam do marynaty ( papryka słodka i ostra, zmiażdżony czosnek, sól , tymianek, olej z suszonych pomidorów) Dużą cebulę, lub 2 średnie, kroję w grubą kostkę, podsmażam na patelni, gdy zacznie się rumienić dodaję posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę. Wyławiam cebulę i obsmażam mięso. Gdy jest już ładnie zrumienione dodaję cebulę i pokrojoną w kostkę dynię, lub puree dyniowe, gdy dynia zmięknie wlewam domowy przecier pomidorowy (mogą być zblendowane pomidory z puszki, lub świeże ) dodaję 2-3 suszone grzybki, czubatą łyżkę domowej jarzynki, czubatą łyżeczkę kurkumy, 2-3 cm startego korzenia imbiru. Gotuję do miękkości mięsa. Dodaję suszone pomidory, doprawiam do smaku słodką i ostrą papryką, kurkumą, pieprzem, solą i świeżym tymiankiem. 
Makaron gotuję al dente, odcedzam i wrzucam do sosu. 
 Gotowe :D



Z dyni zawsze przygotowuję puree, które później używam do wielu potraw.
To niesamowita wygoda. Część zjadamy na bieżąco, a nadmiar, poporcjowany w pojemniczki zamrażam. W razie potrzeby jest jak znalazł :D





Dynia dodatkowo jest tak ciepła i intensywna w kolorze, że w takie szare dni jak ostatnio,
po prostu poprawia nastrój :D  Miło zjeść taką słoneczną potrawę :D

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo słońca <3

Agness :D 




27 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, tylko juz o dynie trudno :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, już chyba o dynię nie jest łatwo. Ja zrobiłam sobie zapas jesienią, bo naprawdę sporo używam ich w kuchni, tak, że jeszcze kilka oczekuje na przerób,. A i mam kilka pojemniczków zamrożonego puree :D

      Usuń
    2. Co roku mam tez tak zrobić! i co roku zapominam! :(

      Usuń
    3. No tak bywa... w przyszłym roku Ci przypomnę :))) <3

      Usuń
  2. Pyszności, uwielbiam dynie, a zdjęcia aż się chce zjeść. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu dziękuję <3 Dynia daje tak dużo przeróżnych możliwości :D

      Usuń
  3. Pycha :)
    I jak zawsze tak kolorowo i fajnie podane, że od razu chce się spróbować.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko dlatego, że jemy również oczami :D
      Bardzo dziękuję i ściskam serdecznie <3

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie! Ja co prawda mięsa nie jem, ale myślę że w weekend zaskoczę męża taką nowością :)

    www.sylviavoyages.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, dziękuję <3 Jak najbardziej kurczaka można pominąć i zrobić tylko z warzywnymi składnikami sosu, również jest pyszne. Fajnie też posypać podprażonymi pestkami dyni:D A do porcji dla męża, można dodać usmażoną na rumiano pierś :D Wilk syty i owca cała :D

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznejedzonko zachęca do zjedzenia.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo dziękuję i również pozdrawiam <3

      Usuń
  7. jestem miłośniczką makaronów...aż pociekła mi ślinka...co za kolory:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Qrko, dynia, pomidorki, sporo kurkumy i kolorek jakby słońce zaświeciło :D Bardzo energetyczna potrawa :D

      Usuń
  8. Smakowicie wygląda,tylko problem z dynią,skąd ją wziąć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No faktycznie, już teraz może być z tym problem. Ja mam spore zapasy, bo dynię uwielbiam :D Jeszcze kilka mam całych do przerobienia i sporo puree zamrożonego :D

      Usuń
  9. Lubię makaron w każdej postaci ! Twoja potrawa kusi, wygląda bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, makarony to naprawdę pyszne i niezwykle różnorodne dania :D Można przygotować je na wiele sposobów, każdy znajdzie coś dla siebie :D Ja też je bardzo lubię :D
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu dziękuję , jest pyszne :D
      Również pozdrawiam ciepło <3

      Usuń
  11. Uwielbiam i często robię :) To jest przepyszne danie, a na zdjęciu wygląda rewelacyjnie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, w ogóle uwielbiam dynię, w każdej postaci :D
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  12. Nie powinnam zaglądać do Ciebie, kiedy jestem głodna..
    :D

    OdpowiedzUsuń