Kochani, dziś zaproponuję Wam przekąskę, która ma duże wzięcie w moim domu :)
Jest to potrawa kuchni meksykańskiej, która robi się coraz bardziej popularna i u nas.
Podstawą tego dania są placki tortilli sklejone serem, a w nim zatopione są składniki farszu, na jakie tylko mamy ochotę :)
U mnie dziś nadzieniem jest pokrojona w paski, marynowana i usmażona pierś z kurczaka, duszona z czosnkiem cukinia i czerwona papryka, czerwona fasola, kukurydza, mozzarella biała i żółta i ser gouda.
Na patelnię kładę placek tortilli, wykładam na niego farsz, przykrywam drugim plackiem i podsmażam, aż się zrumieni ( 2-3 minuty), następnie przykrywam dużym talerzem i obracam całość na drugą stronę, którą również podsmażam do zrumienienia.
Podaję z salsą pomidorową i guacamole
Salsa - dojrzałe pomidory kroję w drobną kosteczkę lub rozgniatam widelcem, dodaję posiekaną ostrą papryczkę, czerwoną cebulkę, którą kroję w kosteczkę, solę i odstawiam, żeby ,,przegryzła się,, ze 2 ząbki czosnki i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i sól i pieprz do smaku.
Guacamole - awokado obieram i rozgniatam widelcem, dodaję sok z cytryny lub limonki, troszkę czosnku, sól i pieprz, można dodać ostrej papryczki i kolendrę, skrapiam oliwą.
Podstawą nadzienia jest ser - queso oznacza właśnie ser :)
A do niego dodajemy to co lubimy i na co mamy ochotę. Może być to kurczak, mielone mięso wołowe z cebulą kukurydzą i fasolą, owoce morza, kiełbaski chorizo, same warzywa, co nam w duszy gra :D
To jest naprawdę pyszne :)))
Świetnie nadaje się na śniadanie, obiad, kolację i przekąskę.
Można również zrobić jako poczęstunek na spotkanie ze znajomymi:)
Kochani życzę pięknych jesiennych dni, oby pogoda jeszcze jakiś czas porozpieszczała nas ciepłem :)
Pozdrawiam i do napisania :D
Kiedyś jadłam, raaany ale to było pyszne i teraz i smaku narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńNo tak, naprawdę jest pyszne :D Ja robię co jakiś czas, bo wszyscy bardzo lubimy :D
UsuńJej, jak Ty pięknie fotografujesz to jedzenie, nie mogę się napatrzyć ☺ Dobrze, że nie jestem teraz głodna 😉
OdpowiedzUsuńAleż mi miło, bardzo dziękuję <3 Uściski serdeczne :D
UsuńAle narobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuńJak fajnie :D W takim razie smacznego Ci życzę <3
UsuńQuesadillas jadłam tylko podczas pobytu w Meksyku. I choć za kuchnią tego kraju nie przepadam, placki z serem podpiekane na specjalnym grillu (nazwy nie pamiętam) smakowały wybornie. Twoje, Agnes, wyglądają na równie pyszne.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Dorotko są naprawdę pyszne :D Uwielbiam je z różnymi nadzieniami, wszystkie fajnie smakują :D
UsuńI ja pozdrawiam Cię serdecznie <3
jadłam uwielbiam! :D ale mi teraz smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńDominika i ja bardzo je lubię :D I z nadzieniem można zaszaleć wg ochoty :D
UsuńLubię takie ciekawe dania, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakuje Ci :D Z góry życzę smacznego :D
UsuńJak dla mnie to nowość, będę musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo Ci polecam, jest naprawdę pyszne :D I bardzo proste do zrobienia :D
UsuńJeszcze czesgos takiego nie jadłam ale mam wielką ochotę to spróbować :)
OdpowiedzUsuńKochana, naprawdę namawiam, jest przepyszne :D I te sosy świetnie podkręcają smak :)
UsuńWow, wow, wow! Cudnie wygląda i pewnie jeszcze cudniej smakuje :) Nie znam kuchni meksykańskiej ale... wszystko przede mną :) Czy tortillę robisz sama czy kupujesz? Ściskam smacznie :) Polka :)
OdpowiedzUsuńPolu, a z tortillą to różnie, przeważnie robię, bo to niesamowicie prosta sprawa, ale czasami, tak jak właśnie dziś, gdy muszę szybko, to kupuję :D
UsuńŚciskam serdecznie, miłego wieczoru <3
A podzielisz się, proszę, przepisem na tortillę?
UsuńPewnie <3 *2 czubate szklanki mąki pszennej, *3 łyżki masła, *szczypta soli, *200 ml wrzątku. Do miski włożyć mąkę, masło i sól, wlewać w to wrzątek, bezpośrednio na masło, mieszać widelcem, wyrobić ( robotem lub ręcznie) przez kilka minut, aż będzie gładkie. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę. Podzielić na 12 kulek i ponownie odstawić na 30 min, przykryte wilgotną ściereczką. Następnie bardzo cienko rozwałkować i kłaść na gorącą, suchą patelnię na jakieś 20-30 sekund, aż placek pokryje się pęcherzykami i brązowymi plamkami, wtedy odwracamy aż się pokryje plamkami, i odwracamy jeszcze raz na kilkanaście sekund. W sumie smażymy tak jakby 3x. Tortille trzymamy w wilgotnej ściereczce, wtedy są miękkie i można je zwijać.
UsuńBardzo ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńReniu, dziękuję, jest naprawdę pyszne :)
UsuńPozdrawiam Cię serdecznie <3
Zrobię z wegetariańskim nadzieniem. 😊
OdpowiedzUsuńAgnieszko, będzie naprawdę pysznie :) <3
UsuńAle pyszności! Znowu Książ dobrym jedzeniem! :) Koniecznie muszę zrobić bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKochana, bardzo Ci polecam, to jest naprawdę pyszne :)))
UsuńNigdy nie słyszałam o tym smakołyku. Dzięki Tobie skuszę się, bo wygląda obłędnie. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, smakuje naprawdę świetnie :))
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Pysznie się prezentuj :)I jakie do tego uniwersalne danie.
OdpowiedzUsuńO tak, jest uniwersalne, pasuje o każdej porze dnia i można dowolnie szaleć z dodatkami :))
UsuńOj, pyszności! I wydaje się dość szybkim daniem (jeśli ma się gotowe mięso na przykład). A ten ser się nakłada bezpośredni na jeden z placków i na niego nadzienie? I znów ser i przykrywa tortlillą? Czy dobrze zrozumiałam? W każdym razie cieknie mi ślinka. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. Ha
Haniu, może być bardzo szybkie, w zależności od nadzienia jakie damy :D może być nawet kiełbaska, czy szynka, troszkę warzyw i ser, tylko zapiec chwilę na patelni i gotowe :)) Z serem to można, albo tak jak piszesz, na placek i później posypać z góry i przykryć drugim plackiem, albo od razu ser wymieszać z farszem, wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim. Jest naprawdę pyyycha :D
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Kochana
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda Twoja potrawa🌮
Może zrobię kiedyś domownikom, mnie niestety nie wolno, dieta trwa!
Pozdrawiam serdecznie z samego wczesnego ranka🤗🏵️🍁🌞❤️☕
Kochana, myślę, że gdy zrobisz rodzince, to będą zachwyceni :)))
UsuńA Tobie nieustająco kibicuję z dietą:)
I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Ależ to apetyczne i zachęcające;-) Koniecznie muszę spróbować. Buziaki i uściski przesyłam.
OdpowiedzUsuńKochana, bardzo Ci polecam, jest naprawdę przepyszne :))
UsuńI ja przesyłam Ci moc uścisków <3
o mniam brałbym!
OdpowiedzUsuńŁukasz, wiesz co dobre :)))
UsuńUwielbiam takie smaki :) Super Droga Agness :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Aniu, cieszę się, że trafiłam w Twój gust :)
UsuńUściski serdeczne <3
Kompozycja składników prosta a znakomita. I do tego robi się oryginalne danie dla gości.
OdpowiedzUsuńWiolu, zgadza się, to bardzo fajna potrawa na spotkanie towarzyskie :D Coś innego niż zwykle i na dodatek naprawdę pyszne :))
UsuńAgnieszko, bardzo dziękuję, miło mi <3
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy Quesadilli, na Twoich zdjęciach wygląda smakowicie. Tortillę dość często robię - moim chłopakom z farszem na bogato, dla siebie trochę skromniej z pastą z czerwonej fasoli lub soczewicy z duuuużą ilością świeżej kolendry i salsą oczywiście. Zastanawiam się, czy istnieje wersja z samym serem i osobno podanymi dodatkami? Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie spróbuj, to jest naprawdę bardzo pyszne :D
UsuńZ samym serem może być jak najbardziej. To właśnie podstawa quesadilli, tortilla i ser, a reszta to już taka, jak kto ma ochotę :)
Twoje tortille pyszne, smakowałyby mi i te w wersji na bogato i te dla Ciebie, skromniejsze :)
I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Aguś, ale mi kochana smaku narobiłaś, zwłaszcza że jestem jeszcze przed śniadaniem :)). Oj szkoda, że spieszę się i nie mam czasu takiej pyszności sobie przyrządzić :). Moje placki tortilli od tygodnia leżą i czekają na wenę kucharską :). Buziaki kochana i miłego dnia życzę!
OdpowiedzUsuńJustynko, fajnie, że pomysł przypadł Ci do gustu :D Bardzo Cię namawiam na ich zrobienie i mam nadzieję, że zasmakują Ci :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie, dobrego weekendu <3
Super przekąska . Dziękuję za podanie przepisu na sosy. Wszystko wygląda baaaaardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko 💜
OdpowiedzUsuńMarysiu, sosy świetnie dopełniają smaku quesadilli. One w ogóle fajnie smakują z wieloma innymi potrawami :)
UsuńUściski serdeczne <3
Pyszności, u mnie w domu też wszyscy uwielbiają i często robimy z różnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńOna świetnie smakuje w każdej wersji, ja bardzo też lubię z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą :)
Usuńostatnio jadłam to cudo po raz pierwszy u znajomych! jezu jakie to dobre !
OdpowiedzUsuńOj dobre, dobre :))) I z każdym nadzieniem smakuje świetnie :))
UsuńDlaczego ja tu zajrzałam, teraz złapałam takiego smaka na to :)
OdpowiedzUsuńO proszę, kochana, to koniecznie musisz ten smak zaspokoić . Smacznego :))) <3
UsuńJadłam kiedyś prawdziwą :)
OdpowiedzUsuńNa pewno była pyszna :D
UsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńBasiu, to prawda :D Naprawdę jest pyszne :)
Usuńmusi być przepyszne
OdpowiedzUsuńAga, naprawdę smakuje świetnie :)
UsuńEkstra danie. Oj musze sprobowac
OdpowiedzUsuńBardzo Ci polecam, jest naprawdę pyszne :D
UsuńPotwierdzam, ze jest to bardzo smaczne danie. Gdy mieszkała ze mną córka, robiłyśmy je nawet często. Od kiedy mieszkam sama i jem tylko to, co sama upichcę, zamiast tortilli używam naleśników. Też wychodzi smaczne. Jak dla mnie, danie jest super, bo szybkie, człowiek nie napracuje się, a można wykorzystać to, co zazwyczaj ma się w lodówce.
OdpowiedzUsuńPięknie sfotografowałaś swoje tortille, aż ślinka leci na sam widok:)
O tak, fajne w tej potrawie jest to, że zawsze możemy wykorzystać zawartość lodówki, a smakuje bajecznie :))
UsuńNaleśniki też są pyszne pod każdą postacią, szczególnie lubię je w wersjach wytrawnych :)
Uściski serdeczne <3
Ty Kochana zawsze super proste i super smaczne dania serwujesz:-))
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować te pyszności:-)))
Pozdrawiam serdecznie:-)))
Anitko, bardzo dziękuję <3 I naprawdę serdecznie polecam to jedzonko, jest pyszne, a nadzieniem może być wszystko co lubisz i masz w lodówce, oby tylko był ser :))
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Jak dla mnie rewelacyjny przepis muszę kiedyś wypróbować
OdpowiedzUsuńPolu, jest naprawdę pyszne, bardzo polecam <3
UsuńByłam pewna, że zostawiłam komentarz. Kilka razy oglądałam post i zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jest to bardzo pyszne danie.
Pozdrawiam:)
Cieszę się bardzo, że zaglądasz <3
UsuńPotrawa naprawdę pyszna i na dodatek szybka i łatwa do zrobienia. Można wykorzystać w niej to co mamy w lodówce i co lubimy. Jedynie ser obowiązkowy :))
I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Wieki nie robiłam! Aż mnie ochota naszła :)
OdpowiedzUsuńBo to naprawdę pychota :)) Ja muszę znów napiec tortilli :D
UsuńCzęsto robię naleśniki z farszem zawijanym w rulon a jeśli mi nazajutrz zostaje tylko dwa to taki przekładaniec, bo więcej farszu wchodzi.
OdpowiedzUsuńAle moje nigdy nie wyglądają tak pięknie jak u Ciebie. Może boję się że takich uroczych zjadłabym więcej :-)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jestem pewna, że i Twoje naleśniki są niezwykle apetyczne, nikt nie może się im oprzeć i znikają bardzo szybko :))
OdpowiedzUsuńMniam mniam, takie coś jest warte wyprobowania. Masz talent do pichcenia Kochana. Uściski z Krakowa
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo dziękuję za miłe słowa <3 A jedzonko bardzo polecam, naprawdę jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Fajne i na domowy posiłek i na spotkanie w przyjaciółmi :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3