niedziela, 8 marca 2020

Niedzielne śniadania - Kanapka z klopsem i warzywami



Mało mnie ostatnio w blogosferze, chyba jakieś przesilenie wiosenne mnie dopadło i wenę zabrało ;) 
I do publikacji postów u siebie i do odwiedzania ulubionych blogów. 
Ale trzeba się sprężyć, przegnać precz lenistwo i zacząć działać :)) 
 Jedynie doba taka krótka i nie pozwala zrobić wszystkiego co byśmy chcieli ;)

Kochani, w ramach mobilizacji, zapraszam Was na niedzielne śniadanie <3
Dziś kanapka z klopsem, który upiekłam wczoraj wieczorem.





Razowy chleb z dużą ilością ziaren, posmarowany warstwą domowego majonezu, na to sporo roszponki, plastry klopsa, pomidor, papryka, pestki dyni i słonecznika.
 Pełnia smaków, pięknych zapachów, gładkość klopsa i chrupkość świeżych warzyw i ziaren... pycha :)))


 

Przepis na klops identyczny jak na mielone kotlety. 
Zawsze robię więcej masy, z części smażę kotlety, a resztę pakuję do keksówki i piekę do kanapek. Staram się kupować jak najmniej wędlin, tylko piec, gotować i wędzić sama. Na pewno są zdrowsze, niż napakowane chemią gotowce.




* 1 kg łopatki wieprzowej ( można zrobić również z mięsa drobiowego, lub mieszanego)
* 1 duża cebula
* 2 czerstwe kajzerki namoczone i dobrze odciśnięte
* 2 jajka
* 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu 

* opcjonalnie, do wyboru - ugotowane na twardo jajka, ugotowane suszone grzybki, suszona żurawina lub śliwka, natka pietruszki, posiekany czosnek- te dodatki fajnie urozmaicają smak klasycznego klopsa.

Mięso, cebulę i bułkę przepuszczamy przez maszynkę, przyprawiamy, bardzo dokładnie wyrabiamy, można dodać troszkę zimnej wody. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) keksówki (ok 30 cm) i pieczemy w 180*C przez około 1,5 godziny. Przez większość czasu pod przykryciem, ostatnie 20 minut, bez przykrycia, żeby się zrumieniło. Po upieczeniu warto ponownie przykryć, wtedy mięso ładnie wchłonie wszystkie soki.

Klops świetnie smakuje na ciepło do obiadu i na zimno, jako dodatek do pieczywa. 
Można też dodawać go, pokrojonego w kostkę, do różnych sałatek.






 





Kochani, jak zawsze czekam z zainteresowaniem na opisy Waszych dzisiejszych śniadań.
 Zdradźcie, co pysznego jedliście :)

Pozdrawiam serdecznie i do napisania <3 



63 komentarze:

  1. Moja rodzinka lubi takie jedzonko. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, moja również :D Klopsik podchodzi i na zimno do kanapek i na ciepło do obiadu :D

      Usuń
  2. Pyszności jak zwykle u Ciebie:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anitko i również pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  3. Wyobrażam sobie jak pysznie smakuje taki klops. Wyobraź sobie, że nawet czuję jego zapach.
    Zawsze robię z mięsa drobiowego, w najbliższym czasie zrobię z łopatki. U mnie śledzie -tradycyjnie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja, z drobiowego też musi być pyszny :)) Śledziki uwielbiam, pod każdą postacią :D
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  4. Uwielbiam takie kanapki. Klops plus jajko w środku i super danie wielkanocne :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, faktycznie z jajkiem wygląda bardzo dekoracyjnie i na Wielkanoc jest idealny :D
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  5. Takie apetyczne! Chyba się skuszę i też upiekę klopsa. W młodości robiłam kanapki z klopsem do szkoły. Mama czasami do środka kładła jajko albo pieczarki.
    Posiałam roszponkę, ale nie wzeszła, a w zasadzie powinnam już zbierać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłeczko, w takim razie powrót do dzieciństwa :)))
      Roszponki nie siałam, ale koniecznie muszę posiać rukolę, po prostu uwielbiam jej smak :D

      Usuń
  6. uwielbiam takie dania, robie nawet często ostatnio, chociaż nie idealnie taki przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, myślę, że z każdego przepisu smakuje fajnie. To pyszna potrawa :)

      Usuń
  7. My również staramy się jak najmniej kupować wędlin- niestety nie są one najlepszej jakości.
    Raczej pieczemy. Klops-super pomysł. Zawsze też na kanapki dajemy wiele dodatków. By było zdrowo i kolorowo. Uwielbiamy również kiełki. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, kiełki są super, w tym roku jeszcze nie nastawiałam, koniecznie muszę kupić nasiona i się za to wziąć. Teraz witaminy na wagę złota :)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Całe wieki nie jadłam kanapek na śniadanie :) Tak już u Ciebie kolorowo na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agness, u Ciebie jak zwykle bardzo kolorowo, bardzo apetycznie i bardzo estetycznie.Zapisuję przepis na klops! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przepis spełni Twoje oczekiwania i klops zasmakuje Ci :)
      Dziękuję bardzo za miłe słowa:)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wygląda niesamowicie i kolorowo

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolorowo, zdrowo i na dodatek tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba go zrobię na Wielkanoc. Wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam serdecznie 💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, polecam, naprawdę jest pyszny :D
      Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  13. Myślę, że takim śniadaniem to byś się ucieszyło faceta swego. hihi Oczywiście piękne zdjęcia, bo Ty tylko takie wykonujesz. :) Pozdrawiam serdecznie. Niech energia wraca szybciutko, sobie również tego życzę. hehe Tulę. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, faktycznie był ucieszony ;)))
      Kochana, bardzo dziękuję za miłe słowa <3 Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 Naprawdę fajnie smakowało :))

      Usuń
  15. Prezentuje się bardzo apetycznie, zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, w takim razie zapraszam na śniadanko <3

      Usuń
  16. nawet kanapeczki wyglądaja u Ciebie obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Twoje kolorowe kanapki wspaniale prezentują się na talerzu... Klops zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem, moja mama często na różne okazje przyrządzała super klopsa z gotowaną marchewką lub jajkiem w środku i do tego domowy chrzanik :D Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, u mnie też klops jest potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem :D Wyniosłam ją z domu i bardzo lubię :D Z jajem super prezentuje się na wielkanocnym stole :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, dziękuję <3

      Usuń
    2. Naprawdę bardzo mi się podobają tak jak i blog chociaż mieso to nie moje klimatu ;)

      Usuń
    3. Cieszę się, że będziesz zaglądać, zapraszam serdecznie <3 Czasami wrzucam przepisy na potrawy bezmięsne, mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  19. Pyszne śniadanie, pieczony klops bardzo lubię, można go podać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, to prawda, i świetnie smakuje w obu wersjach :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Pyszne śniadanko - moja mama czasami robi na Wielkanoc, dodaje do środka gotowane jajko ;) W niedziele u mnie przeważnie jajko na miękko, bo mąż serwuje a on znikomy ma repertuar haha kanapka - parówka o i jajko ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, o tak, taki z jajem jest idealny na wielkanocny stół :D Jajka na miękko lubię bardzo :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  21. Wyśmienite śniadanie, kiedyś na pewno klopsa upiekę.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nina, bardzo polecam, jest niesamowicie łatwy do zrobienia, a naprawdę pyszny :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  22. No no jakie pyszności. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, to potrawa która przywodzi mi na myśl dzieciństwo :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  23. Też często sypię dynię na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, bardzo lubię pestki na kanapkach. Uwielbiam tę chrupkość, którą wnoszą :D

      Usuń
  24. Oj ale mi smaka narobiłaś Kochana. Kanapeczki wyglądają bosko. Ta czerwień pomidorka. Takie śniadanka to ja lubię. Ściskam Cię mocno Agness.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, uwielbiam kolorowe potrawy :)))
      Również ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  25. Fajny, prosty przepis na klopsa, a kanapeczki... bajecznie kolorowe. Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, przepis na klops jest bardzo prosty. Można go dowolnie urozmaicać, różnymi dodatkami. Jednak ja chyba lubię najbardziej tę klasyczną, najprostszą formę :D

      Usuń
  26. Takie kanapki są najlepsze, z własnego mięsa, pasztetu, czy pieczeni. Też bardzo lubię :)
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, masz rację, wiemy co tam jest, żadnych polepszaczy, czy wzmacniaczy smaku :)
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  27. Smakowite śniadanko! Chętnie wykorzystam Przepis na klops, bo też staram się jak najmniej wędlin gotowych kupować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusi, te kupne to sama chemia, niestety. Fajnie, że domowe smakują świetnie i praktycznie nic nie tracimy zmniejszając ilość kupowanych :)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń