środa, 29 września 2021

Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii

 

Zbliża się koniec sezonu ogrodowego, ostatnia szansa na wykorzystanie kwiatów cukinii i dyni. U nas nie są one zbyt popularne, a szkoda, bo i wyglądają przepięknie i można użyć ich do wielu bardzo ciekawych potraw. Już wcześniej polecałam smażone kwiaty w cieście naleśnikowym TU , a dziś zaproponuję tartę, z kurczakiem, cukinią i kwiatami dyni i cukinii faszerowanymi ricottą z fetą.





 

Ciasto -
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajo
szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść ((masło wcześniej drobno posiekać) Ja ciasto zagniatam w robocie kuchennym ) Włożyć do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę ( 28 cm) Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne ( może być też ryż lub fasola) Piec przez 15 min, usunąć obciążenie i dopiec, aby było rumiane ( ok 15 min)  





Farsz

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w ulubionych ziołach i oleju (u mnie papryka słodka i ostra, tymianek, szałwia, pół łyżeczki kurkumy, sól, łyżka musztardy) Zostawić w lodówce aby mięso przeszło smakiem, usmażyć.
Cukinię pokroić w kostkę, wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, posolić, dusić do czasu, aż będzie półtwarda.
Sos:
300g śmietanki 30%
4 jaja
3 łyżki musztardy francuskiej
Dokładnie zmiksować, dodać starty ser (u mnie dziś mozzarella i edam rycki)
Kurczaka i cukinię wyłożyć na spodzie tarty. Polać sosem.

 


 


Kwiaty cukinii opłukać, delikatnie wyciąć słupki. Ricottę wymieszać z fetą, dodać odrobinę bazylii i oregano i mieszanką napełniać wnętrza kwiatów, delikatnie stulić płatki. Układać na tarcie i do piekarnika.  Piec w 180* około 30 min, do ładnego ścięcia się i lekkiego zrumienienia całości

 


 


 

 Tartę podaję z sałatką, najlepiej lubię z mieszanką sałat z rukolą, roszponką, pomidorem, ogórkiem, podprażonymi pestkami słonecznika, polane sosem winegret.

Winegret - 

* 5 łyżek oleju

* 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

* szczypta soli

* 1 łyżeczka musztardy

* 1 łyżeczka cukru lub miodu 

Wszystkie składniki dokładnie połączyć, polać sałatkę

 


 


 

 Kochani, bardzo polecam, tarta jest naprawdę przepyszna. Mocno kruche, chrupiące ciasto, delikatny, kremowy farsz. I cudnie wygląda i świetnie smakuje :))



44 komentarze:

  1. Pikna tarta. Bardzo lubię kwiaty na talerzu. W tym sezonie delektowałam się nimi zbyt mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu i u mnie zbyt mało kwiatów na talerzu, nie zawsze się to udaje, ale staram się o nich pamiętać :)

      Usuń
  2. Słyszałam, że kwiaty cukinii są jadalne, ale w takim wydaniu nigdy nie widziałam:-)
    Mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, są pyszne i tak cudnie wyglądają w potrawach. Uwielbiam takie oryginalne i ładne produkty :)
      Miło mi bardzo, że podoba Ci się, dziękuję <3

      Usuń
  3. Bardzo jesienne danie. Już samym wyglądem swym kusi. Nigdy nie robiłam tarty jako takiej bardziej,, mięsno- warzywnej wersji" ale na Twoją bym się skusiła :) Wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, uwielbiam tarty na wytrawnie i dosyć często robię. To świetne danie i na domowy obiad i na spotkanie z przyjaciółkami przy winku i na imprezy wszelakie. Świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Można robić z przeróżnymi nadzieniami :)
      Kochana, jeśli zrobisz, to daj koniecznie znać jak smakowało :)

      Usuń
  4. Jeszcze nie jadłem tarty z kwiatami a ponoć kwiaty nadają potrawom specyficzny smak?
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są niesamowicie delikatne, powiem szczerze, że chyba smakowo nie bardzo nawet wyczuwalne. Myślę, że największą atrakcją jest uroda tych kwiatów, piękny wygląd i taki dreszczyk emocji, związany z jedzeniem czegoś tak pięknego :D
      Dziękuję <3

      Usuń
  5. Cukinię odkryłam całkiem niedawno, ale szczerze pokochałam. Uwielbiam grillowane plastry, ale kwiatów nigdy nie używałam. Widzę, że w przyszłym sezonie mam co wypróbować w kuchni. Ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę szczerze polecam. Kwiaty mają bardzo delikatny smak, praktycznie można powiedzieć, że prawie niewyczuwalny, lekko słodkawy, ale są niesamowicie atrakcyjne wizualnie, potrawy dzięki nim nabierają jakiegoś takiego uroku :D Świetne są do faszerowania, a i pysznie smakują smażone w cieście naleśnikowym.
      Cukinię i ja bardzo lubię, zawsze sadzę jej sporo w ogródku :)

      Usuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo się cieszę, że tarta przypadła Ci do gustu:))
      Również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  7. Łał!!! Cudowności!
    Bardzo proszę o chociaż jeden kawałek:) kurierem:)
    Potrafisz oczarować:)
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo dziękuję, a na tartę zapraszam :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  8. Ja niestety w Norwegii nie ma tych kwiatów, a może są ale ja jeszcze na nie nie trafiłam :( z chęcią bym spróbowała takiego dania :2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, u nas w sprzedaży też nie widziałam. One we Włoszech są bardzo popularne, a u nas słabiutko. Ja mam z ogródka, bo sadzę naprawdę sporo cukinii :)

      Usuń
  9. Ale pięknie i apetycznie. Tyle u mnie było tego kwiecia, a ja się nie pokusiłam.Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to bardzo namawiam na spróbowanie w przyszłym roku :))
      Uściski serdeczne :)

      Usuń
  10. Przyznał się szczerze ze nigdy nie jadłam kwiatów cukinii a tymbardziej faszerowanych. Ciekawi mnie ta tarta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, ja uwielbiam wykorzystywać te kwiaty w kuchni, one tak cudnie wyglądają :)) Mam do nich dostęp cały letni sezon, bo każdego roku sadzę sporo cukinii :)

      Usuń
  11. A jak się nie ma kwiatów, to co zrobić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to wtedy zrobić bez kwiatów. Te kwiaty, to taka wisienka na torcie, ale tarta jest przepyszna również bez nich :D

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ja właśnie wkładam do piekarnika tartę ze śliwkami... coś mnie wzięło ostatnio na tarty i tarteletki :)))

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie. Jeszcze nigdy nie robiłam tartej, kiedyś muszę spróbować ją upiec. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, bardzo polecam, robi się niesamowicie łatwo, a jest przepyszna i ślicznie wygląda. Super sprawa i na obiad i na imprezę ze znajomymi :))
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  14. Dla rodzinki skorzystam z Twojego przepisu, a sobie zmodyfikuję do wersji wegetariańskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, super <3 Wystarczy pominąć kurczaka i jest pyszna wegetariańska potrawa :D

      Usuń
  15. Przegapiłam w tym roku czas na kwiaty cukinii. Twoją tartę zapisuję sobie i na bank za rok poczynię :) Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, w przyszłym roku i ja postaram się częściej korzystać z tych kwiatów. Są takie piękne, prawdziwą przyjemnością jest delektowanie się nimi w różnych potrawach :D

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Kochana, muszę powiedzieć, że naprawdę smakuje wspaniale :)))

      Usuń
  17. Jak ja dawno tarty nie robiłam! Może zmobilizuję się w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, koniecznie :)) Uwielbiam tarty w różnych postaciach i na słono i na słodko :))

      Usuń
  18. Wygląda bardzo pięknie i smakowicie :) Nigdy jeszcze nie kosztowałam kwiatów cukinii, więc kiedyś trzeba będzie zacząć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusi, naprawdę polecam, ich jedzenie jest prawdziwą przyjemnością, tak pięknie wyglądają w potrawach :D

      Usuń
  19. Agness tarta wyglada bosko :) Doskonale danie, bardzo wytworne. Schrupalabym cala w mgnieniu oka. Cukinia jest pyszna, uwielbiam ja. Pozdrawiam serdecznie Kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust <3 My bardzo lubimy tarty, w piekarniku waśnie siedzi tarta ze śliwkami :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  20. Bardzo efektowne i na pewno smaczne danie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, dziękuję <3 Tarta smakowała naprawdę świetnie :))
      Również pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń