środa, 1 maja 2024

Kacze udka w pomarańczach

 

Przyszedł wyczekiwany majowy weekend, dla wielu osób to ponad tydzień wolnego, można odpocząć, nabrać sił i miło spędzić czas w sposób jaki lubimy najbardziej :)

W miłym spędzaniu czasu ważną rolę pełni również pyszne jedzenie, dlatego też zaproponuję dziś pieczone kacze udka, wspaniale pachnące pomarańczami, z lekko słodkawym posmakiem, naprawdę pycha :))) Kaczka to wyjątkowo smaczne mięso, można ją przygotowywać na bardzo różne sposoby. Taka upieczona z pomarańczą i żurawiną jest pyszną potrawą, którą można zrobić zarówno na rodziny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie :)

 




* 4 kacze udka

* 2 pomarańcze

* garść żurawiny

* pół szklanki soku z pomarańczy

* sól, pieprz, majeranek, imbir, ostra papryka, gałązka rozmarynu

* 2 łyżki oliwy, łyżka miodu


Sok, oliwę, miód, żurawinę  i przyprawy wymieszać, zalać udka, wmasować i zostawić na noc, lub kilka godzin w lodówce, żeby zamarynowały się. Następnie przełożyć do naczynia, obłożyć plastrami pomarańczy i piec pod przykryciem przez 1,5h, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 30 minut. Od czasu do czasu polewać wywarem spod udek.






Udka smakują wyśmienicie, są bardzo efektowne, a robi się je niesamowicie łatwo.

Świetnie smakują z puree ziemniaczanym, z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, a dopełnieniem mogą być buraczki, pieczone jabłko wypełnione żurawiną, jak i każda surówka na jaką mamy ochotę :)

 


 

40 komentarzy:

  1. Tym razem nie dla mnie, ale dla mojej rodzinki jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aga, wiem, że nie jadasz mięsa, może następnym razem będzie coś, co bardziej Ci przypasuje <3

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowicie apetycznie i można jeść z fotek:)
    Sporadycznie robię coś z kaczki a przecież wcale nie jest to skomplikowane. Muszę się poprawić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję kochana <3
      Kaczka faktycznie niezbyt często trafia na nasze stoły, a jest niesamowicie prosta do zrobienia i taka pyszna :)))

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie. Mój Eryk byłby zachwycony takim jedzonkiem.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiu dziękuję i również pozdrawiam Cię najserdeczniej <3

      Usuń
  4. Na pewno pyszne . Miłego odpoczynku w.ten długi weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, dziękuję i Tobie również miłego majówkowego leniuchowania <3

      Usuń
  5. Ślinka leci ! Prawdziwa uczta , Jako Wielkopolanka podała bym te udka z pyzami ( po naszymu kluchami na łachu) i modrą (czerwoną ) kapustą . Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki zestaw cudo, bardzo chętnie bym pochłonęła :)))
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  6. Jakie to apetyczne, kaczkę pieczona lubię, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulu dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  7. Ciekawy przepis , a efekt cudny. Udka na pewno smakowały wybornie. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, naprawdę są przepyszne :)) Zawsze piekę więcej, żeby było na 2 lub nawet i 3 dni, tak bardzo lubimy :))
      Również najserdeczniej pozdrawiam <3

      Usuń
  8. Nie przepadam za kaczką czy gęsią, ale danie wygląda elegancko!
    jotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso kaczki czy gęsi jest intensywne w smaku, więc nie każdemu odpowiada :)
      Uściski serdeczne :))

      Usuń
  9. Kaczkę uwielbiam! Muszę wypróbować Twój przepis, ja najczęściej przygotowuję ją z sosem żurawinowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosem żurawinowym też musi być przepyszna, chętnie wypróbuję :)))

      Usuń
  10. Uwielbiam kaczkę, a połączenie z pomarańczami wygląda naprawdę apetycznie. :)
    Miłego weekendu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, szczerze polecam :))
      Tobie również miłego majówkowego odpoczynku <3

      Usuń
  11. Witaj Agness! Po prostu ślinka leci podczas samego czytania i patrzenia. Na pewno wypróbuję ten przepis (tylko najpierw muszę rozejrzeć się za kaczymi udkami, bo to nie takie proste). Poczytałam Twoje wcześniejsze wpisy. Szczególnie piękny miałaś ogród w czasie kwitnienia wiosennych kwiatów i drzew owocowych. To magiczna pora, szkoda, ze nie trwa dłużej :) Pozdrawiam Cię serdecznie Ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, bardzo się cieszę że kwitnący ogródek podoba Ci się :)
      Udka kaczki często bywają w Lidlu, jeśli nie dostanę w swoim ulubionym sklepie mięsnym, to tam zawsze trafiam.
      Ściskam Cię serdecznie, miłego wypoczynku majówkowego <3

      Usuń
  12. Udka prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana i również serdecznie pozdrawiam :D

      Usuń
  13. Witaj Agnes :) Majowy weekend to doskonały czas na relaks i cieszenie się ulubionymi zajęciami, w tym również przygotowywaniem pysznych potraw. Twoja propozycja pieczonych kaczych ud to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie soczystego mięsa kaczki z aromatem pomarańczy i żurawiny brzmi niezwykle kusząco. Dzięki za przepis! To idealna potrawa zarówno na rodzinny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie. Wspaniale, że podzieliłaś się tą kulinarzną inspiracją!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu <3 Udka smakują naprawdę doskonale :))
      Miłej końcówki weekendu, pozdrawiam najserdeczniej <3

      Usuń
  14. Jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. A szkoda, bo wygląda obłędnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko, są naprawdę pyszne, polecam :)))
      Również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  15. Do niedawna często robiliśmy kacze udka, a jeszcze bardziej lubimy gęsinę. Zawsze dodaję do tych pieczeni, nawet do zwykłego schabu pieczonego, jabłka, czosnek, cebulkę, marchewkę i pomarańcze również. Twój przepis na macerowanie jest świetny, wypróbuję.
    Serdecznie pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, polecam, naprawdę świetnie smakuje.
      Ja jabłka dodawałam tylko do kaczki, gęsi, białej kiełbasy i wątróbki, a do schabu, szynki, czy karkówki nigdy, chętnie spróbuję :)
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  16. Mniam! Tak pyszne że aż ślinka leci, więc nawet ja na świecie bym się skusiła. Zawsze można zdjąć skórkę, pomimo że tak pyszna to dosyć kaloryczna 😉.
    Udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nie można popadać w przesadę :))) Kaczuszka jak najbardziej może być jedzona na diecie, do tego suróweczka, bez ziemniaków czy klusków i obiad wymarzony :D To bardzo wartościowe mięso, które dostarcza nam sporo białka i innych wartości potrzebnych organizmowi, również temu na diecie :)
      Tobie również dobrego tygodnia, ściskam serdecznie :***

      Usuń
  17. Smacznie się porobiło:)
    Pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  18. Boziu jak to obłędnie smakowicie wygląda. Rewelacja. Palce lizać. Kochana cudownego maja... Życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko dziękuję kochana, Tobie również pięknego i dobrego maja <3

      Usuń
  19. Ale pyszności... kaczkę uwielbiam. Udka z Twojego przepisu muszą być bardzo aromatyczne... mniam:) Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu i my przepadamy za kaczką, lubimy ją pod każdą postacią :))
      Również najserdeczniej Cię pozdrawiam <3

      Usuń