środa, 1 maja 2024

Kacze udka w pomarańczach

 

Przyszedł wyczekiwany majowy weekend, dla wielu osób to ponad tydzień wolnego, można odpocząć, nabrać sił i miło spędzić czas w sposób jaki lubimy najbardziej :)

W miłym spędzaniu czasu ważną rolę pełni również pyszne jedzenie, dlatego też zaproponuję dziś pieczone kacze udka, wspaniale pachnące pomarańczami, z lekko słodkawym posmakiem, naprawdę pycha :))) Kaczka to wyjątkowo smaczne mięso, można ją przygotowywać na bardzo różne sposoby. Taka upieczona z pomarańczą i żurawiną jest pyszną potrawą, którą można zrobić zarówno na rodziny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie :)

 




* 4 kacze udka

* 2 pomarańcze

* garść żurawiny

* pół szklanki soku z pomarańczy

* sól, pieprz, majeranek, imbir, ostra papryka, gałązka rozmarynu

* 2 łyżki oliwy, łyżka miodu


Sok, oliwę, miód, żurawinę  i przyprawy wymieszać, zalać udka, wmasować i zostawić na noc, lub kilka godzin w lodówce, żeby zamarynowały się. Następnie przełożyć do naczynia, obłożyć plastrami pomarańczy i piec pod przykryciem przez 1,5h, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 30 minut. Od czasu do czasu polewać wywarem spod udek.






Udka smakują wyśmienicie, są bardzo efektowne, a robi się je niesamowicie łatwo.

Świetnie smakują z puree ziemniaczanym, z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, a dopełnieniem mogą być buraczki, pieczone jabłko wypełnione żurawiną, jak i każda surówka na jaką mamy ochotę :)

 


 

48 komentarzy:

  1. Tym razem nie dla mnie, ale dla mojej rodzinki jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aga, wiem, że nie jadasz mięsa, może następnym razem będzie coś, co bardziej Ci przypasuje <3

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowicie apetycznie i można jeść z fotek:)
    Sporadycznie robię coś z kaczki a przecież wcale nie jest to skomplikowane. Muszę się poprawić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję kochana <3
      Kaczka faktycznie niezbyt często trafia na nasze stoły, a jest niesamowicie prosta do zrobienia i taka pyszna :)))

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie. Mój Eryk byłby zachwycony takim jedzonkiem.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiu dziękuję i również pozdrawiam Cię najserdeczniej <3

      Usuń
  4. Na pewno pyszne . Miłego odpoczynku w.ten długi weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, dziękuję i Tobie również miłego majówkowego leniuchowania <3

      Usuń
  5. Ślinka leci ! Prawdziwa uczta , Jako Wielkopolanka podała bym te udka z pyzami ( po naszymu kluchami na łachu) i modrą (czerwoną ) kapustą . Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki zestaw cudo, bardzo chętnie bym pochłonęła :)))
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  6. Jakie to apetyczne, kaczkę pieczona lubię, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulu dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  7. Ciekawy przepis , a efekt cudny. Udka na pewno smakowały wybornie. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, naprawdę są przepyszne :)) Zawsze piekę więcej, żeby było na 2 lub nawet i 3 dni, tak bardzo lubimy :))
      Również najserdeczniej pozdrawiam <3

      Usuń
  8. Nie przepadam za kaczką czy gęsią, ale danie wygląda elegancko!
    jotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso kaczki czy gęsi jest intensywne w smaku, więc nie każdemu odpowiada :)
      Uściski serdeczne :))

      Usuń
  9. Kaczkę uwielbiam! Muszę wypróbować Twój przepis, ja najczęściej przygotowuję ją z sosem żurawinowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosem żurawinowym też musi być przepyszna, chętnie wypróbuję :)))

      Usuń
  10. Uwielbiam kaczkę, a połączenie z pomarańczami wygląda naprawdę apetycznie. :)
    Miłego weekendu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, szczerze polecam :))
      Tobie również miłego majówkowego odpoczynku <3

      Usuń
  11. Witaj Agness! Po prostu ślinka leci podczas samego czytania i patrzenia. Na pewno wypróbuję ten przepis (tylko najpierw muszę rozejrzeć się za kaczymi udkami, bo to nie takie proste). Poczytałam Twoje wcześniejsze wpisy. Szczególnie piękny miałaś ogród w czasie kwitnienia wiosennych kwiatów i drzew owocowych. To magiczna pora, szkoda, ze nie trwa dłużej :) Pozdrawiam Cię serdecznie Ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, bardzo się cieszę że kwitnący ogródek podoba Ci się :)
      Udka kaczki często bywają w Lidlu, jeśli nie dostanę w swoim ulubionym sklepie mięsnym, to tam zawsze trafiam.
      Ściskam Cię serdecznie, miłego wypoczynku majówkowego <3

      Usuń
  12. Udka prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana i również serdecznie pozdrawiam :D

      Usuń
  13. Witaj Agnes :) Majowy weekend to doskonały czas na relaks i cieszenie się ulubionymi zajęciami, w tym również przygotowywaniem pysznych potraw. Twoja propozycja pieczonych kaczych ud to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie soczystego mięsa kaczki z aromatem pomarańczy i żurawiny brzmi niezwykle kusząco. Dzięki za przepis! To idealna potrawa zarówno na rodzinny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie. Wspaniale, że podzieliłaś się tą kulinarzną inspiracją!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu <3 Udka smakują naprawdę doskonale :))
      Miłej końcówki weekendu, pozdrawiam najserdeczniej <3

      Usuń
  14. Jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. A szkoda, bo wygląda obłędnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko, są naprawdę pyszne, polecam :)))
      Również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  15. Do niedawna często robiliśmy kacze udka, a jeszcze bardziej lubimy gęsinę. Zawsze dodaję do tych pieczeni, nawet do zwykłego schabu pieczonego, jabłka, czosnek, cebulkę, marchewkę i pomarańcze również. Twój przepis na macerowanie jest świetny, wypróbuję.
    Serdecznie pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, polecam, naprawdę świetnie smakuje.
      Ja jabłka dodawałam tylko do kaczki, gęsi, białej kiełbasy i wątróbki, a do schabu, szynki, czy karkówki nigdy, chętnie spróbuję :)
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  16. Mniam! Tak pyszne że aż ślinka leci, więc nawet ja na świecie bym się skusiła. Zawsze można zdjąć skórkę, pomimo że tak pyszna to dosyć kaloryczna 😉.
    Udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nie można popadać w przesadę :))) Kaczuszka jak najbardziej może być jedzona na diecie, do tego suróweczka, bez ziemniaków czy klusków i obiad wymarzony :D To bardzo wartościowe mięso, które dostarcza nam sporo białka i innych wartości potrzebnych organizmowi, również temu na diecie :)
      Tobie również dobrego tygodnia, ściskam serdecznie :***

      Usuń
  17. Smacznie się porobiło:)
    Pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  18. Boziu jak to obłędnie smakowicie wygląda. Rewelacja. Palce lizać. Kochana cudownego maja... Życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko dziękuję kochana, Tobie również pięknego i dobrego maja <3

      Usuń
  19. Ale pyszności... kaczkę uwielbiam. Udka z Twojego przepisu muszą być bardzo aromatyczne... mniam:) Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu i my przepadamy za kaczką, lubimy ją pod każdą postacią :))
      Również najserdeczniej Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  20. Pysznie wygląda. Niestety w moim domu nikt nie lubi tego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że wiele osób nie lubi kaczego mięsa, jest bardzo specyficzne, my uwielbiamy :)))

      Usuń
  21. Kaczki to ja nie umiem przyrządzać. Twoja potrawa wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była naprawdę pyszna, jednak najczęściej duszę ją w cebuli, to chyba ulubiona wersja mojej rodzinki :D

      Usuń
  22. Moja mama robiła taką kaczkę. Oj uwielbiałam ją.

    OdpowiedzUsuń
  23. Mój mąż byłby zachwycony. Ka nie lubię kaczki.

    OdpowiedzUsuń
  24. Kaczka wygląda pysznie. Nigdy sama takiej nie robiłam

    OdpowiedzUsuń