czwartek, 12 maja 2022

Chlebek bananowy

 

Kochani, podzielę się dziś pomysłem na bardzo smaczne ciasto, z dodatkiem bananów. Jest to świetna opcja na wykorzystanie przejrzałych, pociemniałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.

Ciasto świetnie smakuje, super dodatek do kawy, herbaty, a nawet szklanki zimnego mleka. Z dodatkami można poszaleć według preferencji smakowych, można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, siekaną czekoladę czarną i białą, można podrasować cynamonem, czy wanilią, dorzucić wiórki kokosowe, czy sezam.   U mnie wersja z rodzynkami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Robi się je błyskawicznie, jest bardzo łatwe i nie ma szans, żeby się nie udało :))

Przepis przed wielu laty zaczerpnięty z czeluści internetu, od tamtej pory wpisał się na stałe w moje domowe menu. Zawsze, gdy mam nadmiar bananów, robię to ciasto,. I banany wykorzystane i jest pyszna przekąska do  łasuchowania :))

 


 

 


  • 4  przejrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
  • 200 ml  roztopionego masła, lub oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy, lub odrobina cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • dowolne dodatki ( orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, sezam, posiekana czekolada, suszona żurawina... itp)

 

* * W jednej misce wymieszać suche produkty ( mąkę, proszek, sodę, sól, cukier waniliowy, oraz dodatki, które wybierzemy)

** W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie miksując dodać olej lub masło, a na końcu rozgniecione banany.

**  Połączyć mokre i suche składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, dużej keksówki. Piec w 180*C przez około 1godzinę, sprawdzać patyczkiem.

 

Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem, lub czekoladą.

 


 

 





45 komentarzy:

  1. Często robię ale czasami mi nie wychodzi, chyba przez użytą mąkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, może to faktycznie wina mąki. Ja ostatnio do pączków musiałam dać całą szklankę mąki więcej, niż zawsze. A i chlebek nie lubi zbyt długiego mieszania, gdy już połączymy składniki mokre z suchymi, podobnie jak muffinki.

      Usuń
  2. Znam ten przepis, ciasto pyszne. Banany to moje odkrycie jako nawóz w ogrodzie, więc czasami mam dylemat, czy te bardzo dojrzałe dać pod roślinkę czy do ciasta?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, u mnie do ogródka wędrują tylko skórki bananowe, czasami, bardzo rzadko, cały banan. Ale powiem Ci szczerze, że ja swoje roślinki i chlebkiem na zakwasie karmię i serwatką, czy maślanką podlewam, a i niejednokrotnie kawę czy herbatkę im serwuję ;)))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  3. Wygląda trochę jak keks. Przypuszczam, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda i mi się z keksem kojarzy :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  4. Muszę wypróbować , choć mało u mnie chętnych na wypieki i słodkie jako takie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas same łasuchy, a i gości każdego dnia przez dom przewija się wielu :)) Więc zawsze coś do kawki musi być :))

      Usuń
  5. Bardzo lubię taki chlebek robić ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Hejka Aguś. Pyszności serwujesz... Bananowe love bo często u nas pączki bananowe robimy. Hihu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, a to zaciekawiłaś mnie bananowymi pączkami :))) Mam nadzieję, że podzielisz się przepisem :)
      Buziaki serdeczne :***

      Usuń
  7. Jeśli się lubi banany to koniecznie trzeba ten chlebek zrobić, ja go uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Już ślinka cieknie. Z pewnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda rewelacyjnie i faktycznie jest proste. Spróbuję je wykonać. Pozdrawiam serdecznie Agness.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, robi się je błyskawicznie i to jest fajne. A do tego świetnie smakuje, więc czegóż chcieć więcej :))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  10. Och, to jedyne ciasto, które mi się udaje! Potwierdzam, smak jest cudowny. Choć ja daję tylko 2 jaja i mniej cukru, ale i tak jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, Twoja wersja na pewno też jest pyszna. Tych przepisów na chlebek jest cała masa i każdy z nich fajny :))
      Buziaki serdeczne kochana <3

      Usuń
  11. Często robię taki chlebek. Bardzo go lubimy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie, może kiedyś się skuszę i go zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenka, szczerze polecam, świetnie smakuje, robi się błyskawicznie i możne zużyć przejrzałe banany, które nam zostały :))

      Usuń
  13. Taki trochę jak keks i trochę jak miodownik, upiekę kiedyś w deszczowy dzień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, właśnie tak można go określić :)) Jest bardzo smaczny i co fajne, robi się go błyskawicznie :)))

      Usuń
  14. Pyszota. Uwielbiam to co z bananami ale chlebka nie robiłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, spróbuj koniecznie, dodatkowa zaleta jest taka, że robi się go błyskawicznie. Chwila moment i jest co łasuchować :)))
      Buziaki :***

      Usuń
  15. Banany uwielbiam, zwłaszcza te przejrzałe, Ale do ciasta dodam mąkę bezglutenową i białą czekoladę, zamiast ciemnej
    Pozdrawiam niepowtarzalnymi  kolorami i zapachami maja  

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ismenko, Twoja wersja bananowego chlebka na pewno będzie świetnie smakowała <3
      I ja pozdrawiam najserdeczniej :***

      Usuń
  16. Witaj :) Pozdrowienia przesyłam i wiele zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Agatko <3 Bardzo dziękuję i również pozdrawiam najserdeczniej :***

      Usuń
  17. Dziękuję za przepis! Zrobiłam i mogę potwierdzić - chlebek wychodzi pyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, bardzo się cieszę, że przetestowałaś przepis i chlebek smakował:***

      Usuń
  18. Skoro dobre, to jedzmy, przepis widziałem, ale nie miałem okazji jeść, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem więcej... już zjedzone ;) ) Ale szykuje się kolejny wypiek ;))
      Ja również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Dzień dobry.

    Jak dla mnie ciekawa sprawa, a do tego zdrowa głównie przez dodatek banana. Szczerze mówiąc znając moje zamiłowanie do nowości, pewnie długo by u mnie nie poleżał w całości. :)

    Zapraszam do siebie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością Ciebie odwiedziłam :))
      Chlebek naprawdę smakuje fajnie i co istotne, robi się go błyskawicznie :)
      Również serdecznie pozdrawiam :))

      Usuń
  20. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, super wpis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest błyskawiczny do zrobienia i naprawdę pyszny :)))

      Usuń
  21. Pyszności, uwielbiam:-))) I to jest świetny sposób na zero waste bo przecież nikt nie chce jeść przejrzałych bananów:-(
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, to prawda. Jedzenie nie jest zmarnowane, a przetworzone na coś naprawdę pysznego :))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  22. Dużo dobrego słyszałem na temat chlebka bananowego i w ko}cu postanowiłem wypróbować ten przepis. Musze przyznać, że ten deser jest genialny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zasmakował Ci. To i pysznie smakuje i fajny patent na wykorzystanie przejrzałych bananów :D

      Usuń