czwartek, 28 stycznia 2016

Zdrowie na talerzu - awokado


Jak wszyscy wiemy, awokado jest niezwykle wartościowe. 
Ma w swoim składzie mnóstwo witamin - B1, B2, B6, PP C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe, luteinę, zeaksantynę, likopen.
Dzięki tym wartościom chroni nasze serce i układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, pomaga zapobiegać nowotworom, utrzymuje wątrobę w dobrej kondycji, działa leczniczo na oczy, pomaga pozbyć się alergii, zmian skórnych.
Jest to owoc bardzo tłusty, nazywany nawet, owocem maślanym, jednak nie należy się tego obawiać, ponieważ są to bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone, Omega3 i Omega 6.











O tych wspaniałych dla zdrowia właściwościach awokado ,większość z nas wie, jednak niespodzianką może być fakt, że jeszcze zdrowsza od owocu jest jego pestka :)
Posiada dwa razy więcej przeciwutleniaczy,
ma mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który obniża cholesterol. reguluje pracę jelit, pomaga w stanach zapalnych tychże, eliminuje metale ciężkie z organizmu, wspomaga układ krwionośny, dba o kondycję serca, pomaga zapobiegać zawałom,  zapobiega skokom,, cukru,, w organizmie, więc jest świetna w profilaktyce cukrzycowej, świetnie wpływa na oczy ze względu na zawartość luteiny.
Świetnie wpływa również na kondycję cery , włosów i paznokci.





Pestka jest dosyć gorzka , bo ma sporo garbników, niektóre z nich spożywane w dużych ilościach. mogą wykazywać lekkie właściwości toksyczne. Ale tu nie ma szans spożywania takich ilości .




Jak się do niej dobrać ... otóż najlepiej przesuszyć ją kilka dni na słońcu lub kaloryferze, wtedy skórka robi się cieniutka, krucha  i bardzo łatwo odchodzi. Miąższ zmiksować w blenderze, a proszek wysuszyć i przechowywać w słoiczku w lodówce. Spożywać do 1 łyżeczki proszku dziennie. Zaczynać najlepiej od mniejszej ilości, np 1/4 łyżeczki, obserwując, czy nie ma jakichś reakcji alergicznych.






Ja robię pastę w ten sposób - miąższ awokado, dodaję część zmiksowanej pestki, pokrojone w kosteczkę jajka na twardo, pokrojony w kosteczkę pomidor, posiekana cebulka lub szczypiorek, do podbicia smaku dodaję łyżeczkę majonezu, sól, pieprz i sok z cytryny :) To coś w rodzaju guacamole, ale z dodatkiem jajek :)
Robię również, nie w postaci smarowidła, ale takiej jakby sałatki, wszystkie składniki ( bez jajka ) pokrojone w kosteczkę. Uwielbiam je na razowej grzance, z jajkiem w koszulce na wierzchu :)













Awokado na pewno znacie i używacie, ale bardzo ciekawa jestem czy używacie w swojej kuchni pestek z tego owocu, czy słyszeliście o jej właściwościach zdrowotnych ? Podzielcie się , proszę , swoim zdaniem na ten temat :)


Pozdrawiam ciepło, Agness<3


69 komentarzy:

  1. Ooo uwielbiam avocado !
    Eksperymentów z pestka nigdy nie robiłam... Może kiedyś spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i stosuję zamiast masła, ale o pestce nic nie wiedziałam, bardzo dużo straciłam.
    Bardzo podobnie robię guacamole, a bardzo lubię avocado z łososiem wędzonym.
    Przepis na pestkę adoptuję.
    Buziaki.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu , a wiesz że z łososiem nigdy nie jadłam, ale faktycznie musi być pyszne. Na pewno spróbuję :)
      Również przesyłam buziaki :*

      Usuń
  3. Po takim wprowadzeniu nie pozostaje mi nic tylko wypróbować ten cudowny przepis! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Człowiek całe życie się uczy. Awokado i owszem, nawet dość często ale żeby pestkę ??? Nigdy nie słyszałam i nawet nie pomyślałam, że można ją jeść :) Nie wiem czy spróbuję ale wiedzieć warto :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, ja gdy się spotkałam z tematem pestki, też byłam bardzo zaskoczona :) Ale skusiłam się, mimo, że jest gorzka, ale te wartości jakie posiada, są nie do przecenienia. Tak, że raz na jakiś czas, nie za często-wiadomo , się kuszę :))
      Również cieplutko pozdrawiam <3

      Usuń
  5. Pasta wygląda smakowicie, uwielbiam awokado, a pestki zostawiam i suszę,a potem wykorzystuję jako dekoracje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko fajny pomysł z wykorzystaniem pestek do dekoracji, nie wpadłam na to :))

      Usuń
  6. smakowicie wygląda:)
    dzięki za opowieść własnie dietetyk mi zalecił a nie wiedziałam jak to się je:)
    wspaniałe kompozycje zdjęć.pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, poza pastą do kanapek i sałatką, można też smarować pieczywo jak masełkiem, pod wędlinkę , czy serek :))
      Również cielputko pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Awokado wcinam namiętnie jako smarowidło, do sałatek, na kanapce ...
    ale pestka? zaskoczenie pełne
    Dzięki za ten post
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, no mnie też wiadomości o pestce zaskoczyły, gdy spotkałam się z tym tematem po raz pierwszy :)
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  8. Lubię, i owszem. Do daję do takiej pasty jak Twoja jeszcze ziarna słonecznika (i bez pomidorów robię).
    O pestce nie słyszałam :)
    Uściski wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, super pomysł z pestkami, dzięki nim pojawia się element chrupiący w paście :)
      Również serdecznie ściskam <3

      Usuń
  9. Awokado znam i uwielbiam i robię na różne sposoby,ale o pestce nie wiedziałam:)muszę koniecznie zrobić ten proszek:)
    Raz zrobiłam awokado z jajeczkiem przepiórczym zapiekanym w jego środku,ale mimo,że wyglądało fajnie to na ciepło nie jest moją bajką:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, myślę, że warto, tak dużo składników odżywczych przyda się nam :)
      Myślę, że na ciepło i mi nie bardzo podpasowałoby smakowo :))

      Usuń
  10. Dawno nie robiłam nic z avocado, to smarowidło ciekawe....ale ! kiedyś ok 2 lata temu wsadziłam pęstkę do doniczki z ziemia, a dziś mam kwiat ok 1,5 m. wys. i stoi w biurze,ma duże ogromne liscie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też rośnie awokado :)) ale do takich rozmiarów jak u Ciebie, to mu jeszcze daleko :))) Ma może z 70 cm :)

      Usuń
  11. Ja niestety do fanów tego owocu nie należę...jakoś moje podniebienie jest na niego odporne, choć na Twoich zdjęciach wygląda smakowicie:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, nie wszystko przypada nam do gustu, są potrawy, na które nikt nas nie namówi :)) Nie te smaki i koniec :)
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  12. Wygląda rewelacyjnie. Koniecznie muszę wypróbować. Uwielbiam avocado. Pozdrawiam cieplutko i serdecznie zapraszam do mnie na wiosenny post, Kaśka z http://nostalgicznyzakatek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo jestem ciekawa, pod jaką postacią je jesz? Może podpowiesz jakiś fajny sposób :)
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Zapomniałam, zapraszam Cię kochana na candy do mnie http://nostalgicznyzakatek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiem, że awokado jest zdrowe. Muszę, go wprowadzić na stałe do swojej kuchni, bo bardzo rzadko go używam. Twój przepis wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, u mnie z tą częstotliwością to jest różnie. Czasami jest na okrągło, a czasami na długo zapominam :)
      Również cieplutko Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Ja uwielbiam avocado ale o pestce nie słyszałam. Muszę sprawdzić. Człowiek się uczy całe życie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu i ja byłam zaskoczona, gdy się dowiedziałam o pestce :)
      Również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  16. Ależ mnie zaskoczyłaś tą pestką, na pewno tez sobie zrobię z niej taki proszek...

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ mnie zaskoczyłaś tą pestką, na pewno tez sobie zrobię z niej taki proszek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula i ja byłam zaskoczona, gdy się dowiedziałam :) A teraz wykorzystuję jej zdrowotne wartości :) Nie jest to nagminnie, ale raz na jakiś czas naprawdę warto :)

      Usuń
  18. ostatnio jestem na bakier z gotowanie chyba, że w dni wolne od pracy więc... gotuje byle szybko
    pozdrawiam Agness

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, pewnie, że gdy nie ma czasu, to gotowanie schodzi na dalsze pozycje .
      Ściskam cieplutko <3

      Usuń
  19. Kochana, ale pysznie i zdrowo...
    Cudnego weekendu i ślę uściski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, Tobie też życzę wspaniałego weekendu, buziaki <3

      Usuń
  20. Samo zdrowie!Nie przepadam, ale też nie unikam :-) Buziaki :-***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I świetna decyzja :) Ja najlepiej lubię awokado jako dodatek do pomidorów i bazylii, polane winegretem lub oliwą z suszonych pomidorów, wtedy cudnie smakuje :)
      Również ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  21. bardzo chciałem się przekonać do awokado ale nie potrafię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami niektóre smaki są nie dla nas i nie ma na to rady :)

      Usuń
  22. O pestce to nie wiedziałam, że jest jadalna i taka zdrowa, więc dzięki za informacje :)
    Czasami używam awokado na kanapki zamiast masła, a dzieciom, szczególnie jak były na etapie jedzenia ,,papek'' miksowałam połowę awokado z bananem (smakuje super) i się tym zajadały :)

    Poydrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu fajnie przemycać awokado w różnego rodzaju koktajlach, masz rację :) Smak niewyczuwalny, wspaniale smakuje i mnóstwo wartości dostarczonych do organizmu :)
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Nie mam w zwyczaju jeść awokado a to chyba błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Same pyszności i jak ładnie podane :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Awokado bardzo lubię, można nieźle z nim pokombinować w różnych daniach :)

      Usuń
  25. Nie spotkałam się z takim przepisem na avocado nie mniej jednak wygląda smacznie :-) koniecznie muszę mężowi to.przygotować lubi nowinki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze lepsze jest awokado i pomidorki pokrojone w kosteczkę, z dodatkiem bazylii i winegret , albo oleju z suszonych pomidorków... pycha :))

      Usuń
  26. Uwielbiam awokado i nie miałam pojęcia, że pestka ma takie właściwości. Muszę koniecznie wypróbować Twoich przepisów. Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy pierwszy raz spotkałam się z tematem pestki awokado też byłam bardzo zaskoczona :)
      Również przesyłam serdeczne buziaki :)

      Usuń
  27. Używam awokado ale nie sądziłam że pestka jest jadalna. Muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również byłam zaskoczona, gdy pierwszy raz spotkałam się z artykułem na temat pestki :))
      Również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  28. Z awokado robię pastę, podobną do Twojej. O właściwościach pestki nigdy nie słyszałam.Muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że w pestce znajduje się ogrom składników zdrowotnych, dla mnie to też była niespodzianka, gdy pierwszy raz spotkałam się z tą informacją :)

      Usuń
  29. Nie miałam pojęcia o tym, że w pestce znajduje się tyle zdrowych wartości.
    Akurat w sobotę robiłam pastę z awokado i pestkę już wyrzuciłam, ale następnym razem ją zachowam i wysuszę.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej też nie wiedziałam i pestki wyrzucałam, teraz zbieram :) Nie dodaję ich dużo do pasty, ale tak na całe awokado 1-2 łyżeczki, w zależności dla ilu osób robię pastę :)
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Ze wstydem przyznaję, że nie używam w swojej kuchni awokado, głównie dlatego, że smakowo mi nie odpowiada. Może gdyby skorzystała z Twojego przepisu, coś by się zmieniło, a chyba warto ze względu na właściwości.

    pozdrawia, ANia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu jeśli nie lubisz , to pasty nie polecam, bo tu jest podstawą i mocno wyczuwalne. Ale polecam taką sałatkę - Pokrojony w kosteczkę pomidor, awokado, liście bazylii i winegret lub oliwa z suszonych pomidorków z czosnkiem. Tu smaki się równoważą i awokado nie jest mocno wyczuwalne i sałatka jest pyszna. Ja uwielbiam ją na grzance, a na wierzchu jajko w koszulce, lub sadzone :)
      Jego smak gubi się też w koktajlach, które są takie gęste, kremowe i pyszne, np awokado, banan, kiwi i truskawki :))
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  31. Agness, wyobraźni zazwyczaj mi nie brakuje, ale w życiu nie wpadłabym na to, by miksować pestkę awokado. Pasta wygląda baardzo apetycznie i jest winna temu, że właśnie idę upolować coś do kuchni ;-) Uściski! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, bo to faktycznie z pestką jest nieoczekiwana sprawa :) Ale warto wykorzystać takie dobro natury :)
      Myślę, że każdemu wielbicielowi awokado pasta powinna zasmakować :)
      Również ściskam serdecznie :)

      Usuń
  32. Przyznam szczerze że awokado nigdy nie jadłam i nie używałam w kuchni:( ale spróbuję bo widzę że jest wielu smakoszy tego owocu:) może i nam zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Agatko, naprawdę warto wprowadzić awokado do domowego menu. To samo zdrówko. Jeśli smak nie do końca podpasuje, to warto ją przemycać w sałatkach, lub gęstych koktajlach owocowych :)

    OdpowiedzUsuń
  34. uwielbiam awokado malować;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pychota! Już sobie wyobrażam ten smak!

    OdpowiedzUsuń