niedziela, 15 września 2019

Tarta z cukinią i kurczakiem



Dziś zaproszę na potrawę, która jest u mnie bardzo lubiana i naprawdę można przy niej popuścić wodze fantazji i zaszaleć :)))
Mam na myśli tartę, którą można robić z przeróżnymi nadzieniami - na słono, jako śniadanie, obiad, czy kolację, a również  jako deser, na słodko. Każda wersja smakuje przepysznie





Wciąż mamy sezon na przepyszne, soczyste, pachnące warzywa, musimy korzystać z tego czasu jak najpełniej, zimą to już nie to :/ . Głównym składnikiem mojej tarty jest cukinia (niestety powoli się kończy w moim ogrodzie, zostało już tylko kilka rosnących na krzaczkach owoców ) Cukinii towarzyszy marynowana pierś kurczaka i sery





Ciasto -
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajo
szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść ((masło wcześniej drobno posiekać) Ja ciasto zagniatam w robocie kuchennym ) Włożyć do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę ( 28 cm) Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne ( może być też ryż lub fasola) Piec przez 15 min, usunąć obciążenie i dopiec, aby było rumiane ( ok 15 min)
Farsz :
Pierś kurczaka pokroić w długie paski, zamarynować w ulubionych ziołach i oleju ( u mnie papryka słodka i ostra, tymianek, szałwia, pół łyżeczki kurkumy, sól, łyżka musztardy) Zostawić w lodówce aby mięso przeszło smakiem, usmażyć.
Cukinię pokroić w kostkę, wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, posolić, dusić do czasu, aż będzie półtwarda, posypać obficie posiekanym koperkiem i pietruszką.
Sos:
300g śmietanki 30%
4 jaja
3 łyżki musztardy francuskiej
Dokładnie zmiksować, dodać starty ser ( u mnie dziś mozzarella i edam, na wierzchu posypałam pokruszoną fetą)
Kurczaka i cukinię wyłożyć na spodzie tarty. Polać sosem.











Piec w 180* około 30 min, do ładnego ścięcia się i lekkiego zrumienienia całości







Tarta wspaniale smakuje i na ciepło i na zimno. 
Można ją jeść bez dodatków, ale ja lubię dołożyć troszkę warzyw i odrobinę sosu:) 
Jeśli ktoś nie je mięsa, wystarczy pominąć kurczaka, a placek  nadal świetnie smakuje. Cukinia, sery i śmietanowa masa tworzą pyszną całość:) 







No cóż... od śniadania już zgłodniałam, a pisząc ten post nabrałam ochoty na kolejny kawałek tarty... Tak że kochani, do napisania niebawem, a ja biegnę po tartę ;)))


<3<3<3 



82 komentarze:

  1. W wersji wegetariańskiej byłaby to tarta idealna dla mnie ze względu na moją miłość do cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to wystarczy pominąć kurczaka i jest pysznie :D

      Usuń
  2. Ja mam podobnie, jak moja przedmówczyni. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, bez kurczaka będzie równie pyszna <3 Same sery, cukinia i sos śmietanowy, to wystarczające bogactwo smaku :D

      Usuń
  3. U mnie w piątek była tarta, ale z burakiem liściowym i szpinakiem. W tym roku burak liściowy tak obrodził, że najchętniej dodawałabym go nawet do deserów.
    Połączenie cukinii z kurczaczkiem bardzo lubię, więc Twoja tarta to dla mnie strzał w dziesiątkę.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, nigdy nie sadziłam buraka liściowego, nawet go nie jadłam, czy to coś takiego jak botwinka ?
      Twoja tarta na pewno była pyszna :)
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
    2. Tak, tyle że w różnych kolorach. Łodyżki np. mogą być żółte, zielone lub w różnych odcieniach czerwieni.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    3. A to ciekawe, muszę się się bliżej przyjrzeć tej warzywnej ciekawostce :)))
      Buziaki :)

      Usuń
  4. Ale pysznie wygląda :)) Nigdy nie robiłam tarty, właściwie to jadłam tylko raz u znajomych i nie smakowała mi :( Pewnie składniki nie podeszły moim kubkom smakowym :). Buziaki Aguś!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, no tak to już jest, że nie wszystkie smaki nam pasują :)
      Uściski serdecznie kochana <3

      Usuń
  5. Bardzo apetyczna tarta, też lubię takie dania, bo można pokombinować z fajnymi dodatkami :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, można naprawdę fajne smaki tworzyć :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Pyszności, aż ślinka cieknie !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu, naprawdę było smacznie :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  7. Lubię tarty w każdej postaci - ostatnio testowałam tartę z cebulą fetą i żurawiną. Supe smaczna

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja na tartę. Jak ja dawno nie robiłam tart. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też różne potrawy idą falami :) Robię, robię, robię... a później jakiś czas przerwa :)) Chyba dzięki temu nic nie ma prawa się znudzić :))

      Usuń
  9. Idealne połączenie. Uwielbiam tarty, a tak rzadko je robię:(

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To faktycznie fajna potrawa, myślę że i dzieciaczki chętnie po nią sięgną :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  10. Wygląda pysznie, ale ja akurat uwielbiam tarty pod wieloma postaciami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super jest to, że można szaleć ze smakami, na co tylko mamy ochotę :))

      Usuń
  11. Na pewno pyszna i w dodatku pięknie podana:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo dziękuję <3 Była naprawdę pyszna... jeszcze kawałek został na jutrzejsze śniadanko. Ona na zimno również świetnie smakuje :))
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  12. Uwielbiam taką, jest pyszna☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, uwielbiam w tartach to, że możemy komponować nasze ulubione smaki i zawsze jest pysznie :)) A cukinię kocham i wszędzie, gdzie tylko pasuje dodaję :)))

      Usuń
  13. Fantastyczna propozycja Agness! Zresztą, jak każda Twoja... :) Łączę buziaki - Pola :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu cieszę się, że pomysł na tartę spodobał Ci się i bardzo dziękuję za ciepłe słowa <3
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  14. Pysznie wygląda i na pewno też smakuje znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. cudnie i pysznie podane :)śliczne kadry jakbyś podała mi do stołu obok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo dziękuję <3 Nawet nie wiesz jak chętnie bym Ci ją podała u siebie na tarasie :)))

      Usuń
  16. Przepis zapisany, do spróbowania niebawem. Trzeba nabyć drogą kupna to, czego akurat nie mam na stanie! :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakowała, daj znać proszę <3 :D

      Usuń
  17. Tartę w każdym wydaniu lubię. Nawet bardziej niż pizzę. Pozdrawiam cieplutko 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, ja również bardziej niż pizzę :)))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  18. Wygląda apetycznie aż dziwne, że ja nigdy jej nie robiłam - przepis zapisuję muszę wypróbować :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, naprawdę polecam. Robi się szybko, łatwo i smakuje świetnie. To idealne danie nawet na przyjęcie gości, bo jest takie ładne :)))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  19. Kochana
    Smaczne danie, może zrobię dla rodzinki🍲
    Ja na diecie jestem!
    Pozdrawiam smacznie i serdecznie na miły dzień i tydzień cały 🌻❤️☕🤗🦋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, trzymam kciuki, żeby Twoja dieta była jak najbardziej owocna i pomogła odzyskać zdrowie <3
      Ściskam serdecznie i również życzę pięknego tygodnia :)

      Usuń
  20. No to ja bez kurczaka i będzie pychota <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ Ty Aguś pyszności gotujesz! I jeszcze te pyszności prezentujesz na cudownych zdjęciach. Mistrzyni pod każdym względem!!!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś kochana jesteś, dziękuję Ci za takie miłe słowa <3 <3 <3
      Uściski serdeczne :)

      Usuń
  22. Taką tartę chętnie bym zjadła, wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. WOW! Ja na diecie a tu takie pyszności... Mniam mniam! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za dietę <3 :D

      Usuń
  24. Ojej, ale się zrobiłam głodna, same smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było naprawdę pysznie :d Bardzo lubię tarty i na słono i na słodko :))

      Usuń
  25. Cóż ja mogę powiedzieć :) to danie wygląda obłędnie i ja bym teraz takie chętnie zjadla :) nasza kuchnia jest przebogata i dlatego ja uwielbiamy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tarta spodobał Ci się :D Jest naprawdę pyszna, :D

      Usuń
  26. Ładnie wyglada podane na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. zapisuje przepis! wyglada bajecznie! :D magia!

    OdpowiedzUsuń
  28. Potrzebowałam na jutro szybki obiab. Chętnie skorzystam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że pomysł na tartę przydał Ci się :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  29. U mnie sezon na tarty ze śliwkami,bo też się kończą:))nasze polskie cudne węgierki:)))(jak to zabrzmiało)a z cukinii robiłam parę razy roladę właśnie z pieczonym mięsem kurczaka:)też pychota:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko taka rolada z cukinii musi być pyszna :D
      U mnie w tym roku nie ma węgierek. Przed rokiem było ich tyle, że gałęzie się łamały, a w tym roku pusto. Dobrze, że mam jeszcze sporo powideł w zapasie, tak, że z tym nie ma problemu.

      Usuń
  30. Ale bym zjadła kawałeczek takiej tarty, wygląda przepysznie :) Postawiła bym na ciepłą wersje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę fajnie smakuje:D Lubię tarty również za to, że można szaleć z nadzieniami i nie ma szans się znudzić, bo ciągle może być inny smak :D

      Usuń
  31. Och...zapisuje przepis bo jest to idealna potrawa dla mojej całej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, jak fajnie :D Moja rodzinka też bardzo lubi tarty przeróżne. I w wytrawnej wersji i na słodko z owocami :)

      Usuń
  32. Apetycznie wygląda. Na obiad w sam raz. Muszę spróbować upiec. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia. Zapraszam do mojej strony www.krystynaczarnecka.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, bardzo dziękuję za odwiedziny <3
      Tartę polecam, jest pyszna, bardzo łatwo się robi i można zaszaleć z nadzieniem... co kto lubi :)) Każda wersja smakuje pysznie:)
      Pozdrawiam Cię serdecznie i zajrzę do Ciebie z ochotą <3

      Usuń
  33. Bardzo lubię cukinię, ale jeszcze w takim wydaniu jej nie jadłam. Bardzo fajny przepis.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo polecam, świetnie smakuje :D
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  34. Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie. Muszę zrobić tę wersję. Ostatnio robiłam podobną ale z dodatkiem krewetek. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, z krewetkami cudo. Ulubiona wersja mojej córy :D
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  35. Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam wszystkie dodatki. Musi być mega pyszna!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie smakuje bardzo, bardzo fajnie :D
      Uściski serdeczne <3

      Usuń