Jesień to czas szarlotek, nie da się temu zaprzeczyć :))))
Przepisów na nie jest całe mnóstwo i wszystkie naprawdę pyszne. Bo czyż jabłka zapiekane w cieście mogą nie smakować??? ;) Od 2 miesięcy to pyszne ciasto jest na moim stole bardzo często, za każdym razem pod inna postacią :))
Nasza jabłonka jest w tym roku po prostu obsypana owocami, jest ich ogrom :))
Wczoraj mąż zebrał część owoców, mimo, że jemy je już od 2 miesięcy , jest 5 pełnych wiader, a jeszcze ze 2 wiadra zostały na drzewie. Część będzie przechowana do bieżącego jedzenia, ale większość suszę ( uwielbiam kompot z suszu ) i zamrażam w woreczkach na szarlotki i crumble :)
Tym razem zrobiłam szarlotkę z budyniem i kokosem, jest to bardzo bogata wersja tego ciasta i niesamowicie pyszna :)
SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KOKOSEM
Kruche ciasto
2 szkl mąki
2/3 szkl drobnego cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki.
2 kg jabłek- obrać pokroić w ćwiartki, następnie plasterki. Posypać cukrem , wymieszać. Gdy puści sok, zlać go.
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 żółtka
4 łyżki cukru
1l mleka
Ugotować budyń.
Wylepić ciastem natłuszczoną dużą blachę. Posypać bułką tartą. Wyłożyć osączone jabłka. Wylać na nie budyń ( bez studzenia) Wstawić do piekarnika. Piec w 180*c przez około 50 min.
Ubić pianę z pozostałych białek z 3/4 szkl cukru. Wsypać 200gr wiórek kokosowych, wymieszać. Wylać na podpieczoną szarlotkę. Zapiekać jeszcze około 25 min ( piana musi nabrać ładnego złotego koloru)
Kruche ciasto
2 szkl mąki
2/3 szkl drobnego cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki.
2 kg jabłek- obrać pokroić w ćwiartki, następnie plasterki. Posypać cukrem , wymieszać. Gdy puści sok, zlać go.
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 żółtka
4 łyżki cukru
1l mleka
Ugotować budyń.
Wylepić ciastem natłuszczoną dużą blachę. Posypać bułką tartą. Wyłożyć osączone jabłka. Wylać na nie budyń ( bez studzenia) Wstawić do piekarnika. Piec w 180*c przez około 50 min.
Ubić pianę z pozostałych białek z 3/4 szkl cukru. Wsypać 200gr wiórek kokosowych, wymieszać. Wylać na podpieczoną szarlotkę. Zapiekać jeszcze około 25 min ( piana musi nabrać ładnego złotego koloru)
Jabłka to owoce , które wspaniale działają na nasz organizm.
Znacie na pewno powiedzenie:
,, Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie,,
W jednym z kolejnych postów napiszę o zdrowotnych właściwościach jabłek i podam przepis na ocet jabłkowy, który ma dobroczynne działanie na nasz organizm.
A tymczasem namawiam na wypróbowanie szarlotki.... jest naprawdę pyszna :))
Pozdrawiam cieplutko i życzę wspaniałego weekendu,
Agness <3
Wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować przy najbliższej okazji :-)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam jest naprawdę pyszne i mimo, ze wydaje się skomplikowane , to jest niesamowicie łatwe i szybkie do zrobienia :))
UsuńSobota :) nigdzie się nie spieszę, mam w ręku kubek z kawą i co?... brakuje mi miłego towarzystwa i pysznego ciasta! ...czyli się wpraszam na pogaduchy online :)
OdpowiedzUsuńM.
Martusiu bardzo zapraszam :* Szkoda, że tylko wirtualnie , ale może kiedyś się uda i w realu :)
UsuńNiedawno też robiłam szarlotkę z budyniem :) U mnie się nazywa "Uśmiech teściowej".
OdpowiedzUsuńMiło tak rano wpaść na dobre ciasto :)
Uściski.
Madziu fajna nazwa :))
UsuńNa ciacho i pyszną kawkę bardzo zapraszam :))
Buziaki serdeczne :*
Witam bardzo smaczne ciasto:) szarlotke bardzo lubimy tylko nie wiem czemu akurat zimą :) pozdrawiam miłego weekendu
OdpowiedzUsuńAgatko jabłuszka są dostępne całą zimę, więc tylko piec szarlotkę :)) U mnie te ciasta na tapecie już od początku lata , gdy tylko pojawiają się pierwsze papierówki :)) A jesienią, w czasie zbiorów, to już czyste szarlotkowe szaleństwo :))
UsuńKochana, Tobie też pięknego weekendu :*
Znam ten przepis, ale jeszcze nie próbowałam u siebie. Twoje ciasto prezentuje się bardzo smakowicie. Będę musiała wreszcie wypróbować ten przepis. Pianę z wiórkami stosowałam do tej pory na serniku typu rosa.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Aniu koniecznie zrób, bo naprawdę jest pyszne i szybko się robi :))
UsuńJa też zawsze robię bezę koksową na serniczku, dużo bardziej mi smakuje niż z klasyczną rosą :))
Tobie również miłego weekendu :)
Mmmm wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńTylko mam niepewność co do tego smalcu. Może można go czymś zastąpić?
Smalec powoduje, że ciasto jest bardziej kruche. Ale naturalnie, że nie trzeba go dawać. Można dać więcej masła, albo łyżkę śmietany i też będzie super :)
UsuńZ przyjemnością wpraszam się na ciacho i herbatkę:-) Wygląda apetycznie. Muszę wypróbować. Ciekawi mnie jak zamrażasz jabłka. Czy coś z nimi robisz, czy po prostu kroisz na małe kawałki i wrzucasz do woreczków? Zdradzisz rąbek tajemnicy? Uwielbiam zimową porą cieplutkie crumble:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
Anitko bardzo zapraszam, mam nadzieję, ze kiedyś uda się również w realu :))
UsuńJabłuszka zamrażam tak właśnie jak napisałaś , w plasterki lub kostkę ( kostka do ciasta cynamonowego ) do woreczków i mrożę :)
Ściskam cieplutko :*
Kochana, ten przepis spadł mi jak z nieba. Szukałam takiego przepisu. A ta szarlotka wyglada bardzo smakowicie. Jutro nie upiekę, bo mamy uroczystośc rodzinną, ale w tygodniu jak mi sie uda to zrobię to przepyszną szarlotkę.
OdpowiedzUsuńbuziaki i miłej niedzieli
Natalko mam nadzieję, że będzie smakowało. Daj znać kochana jak wrażenia :))
UsuńDobrego tygodnia, uściski serdeczne :*
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI takie jest :))) Naprawdę pyszne :))
UsuńI ja chce upiec Twoje ciasto. Takiego smaka mi narobilas, ze jutro meza po jablka wysle. Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem bardzo, czy smakuje, podziel się proszę jak wrażenia :))
UsuńPrzepyszna szarlotka :) miłej niedzieli :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAgatko, a Tobie kochana wspaniałego weekendu, ściskam serdecznie :*
UsuńMhmm wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś ochoty...
Jest naprawdę pyszne, bardzo polecam :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
A ja leżę w łóżku i nie mam szans na upieczenie:)
OdpowiedzUsuńA zjadłoby się , oj zjadło:)
Martusiu co się stało ? Jakieś przeziębienie Cię dopadło ?
UsuńAgnes Połączenie idealne jabłka kokos beza mniam W następną niedzielę musi zawitać u nas na stole :-)
OdpowiedzUsuńDorotko mam nadzieję, że będzie smakowało. Daj proszę znać jak wrażenia :)
UsuńAgnes a czy można zamiast jabłek w cząstkach dodać już ' zmemłane ' ze słoika ?
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
Joasiu myślę, że można spróbować, tylko trzeba bardzo delikatnie wyłożyć budyń na jabłka, żeby się nie przemieszało...
UsuńTwoja szarlotka wygląda obłędnie! Poezja:)
OdpowiedzUsuńBasiu jest naprawdę pyszna, bardzo polecam :)))
UsuńDzisiaj zrobiłam. Pycha! po raz kolejny udany wypiek z Twojego polecenia. Jesteś dla mnie Ciasteczkową Boginią :-)
OdpowiedzUsuńKochana nawet nie wiesz jak jest mi miło :* Bardzo się cieszę, że ciasta, które pokazuję smakują Ci :)) Dziękuję bardzo za takie ciepłe słowa :)
UsuńWyniosłam ciasto do pracy, bo wyszła dość duża blacha i wszystkim smakowało. O dziwo zachwyt wzbudzał budyń, pewnie to za sprawą dodanych żółtek.
UsuńFaktycznie dzięki żółtkom budyń jest taki żółciutki i smaczny, w ogóle bardzo fajnie komponuje się z jabłkami i kruchym ciastem. Myślę, że fajnie by smakowało i z innymi owocami, np wiśniami, śliwkami, czy gruszkami, koniecznie muszę przetestować :))
UsuńI koniecznie daj znać :-)
UsuńNa pewno podzielę się wrażeniami :)))
UsuńSzkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo bym Cię z tych nadwyżek jabłek oswobodziła. My też lubimy je jeść pod różnymi postaciami. Oczywiście ciasta są najmilej widziane. Ja robię także szarlotkę z budyniem, ale nieco inaczej, super dodatkiem są tam włoskie orzechy i suszone borówki:
OdpowiedzUsuńhttp://voncologne.blogspot.de/search/label/jab%C5%82ka
Dorotko byłam , widziałam przepis, wydaje się pyszny i na pewno zrobię w najbliższym czasie :))
UsuńA jabłuszkami chętnie podzieliłabym się :)))
I po co ja tu zajrzałam.... kusisz pyszną szarlotką... niestey, bo pewnie ją zrobię, lubię i szarlotkę taką domową i kokosy :)
OdpowiedzUsuńAnetko polecam kochana, jest naprawdę pyszna :))
UsuńSzarlotkę uwielbiam z kulką lodów albo bitą śmietaną. Kokosowego ciasta nie odmówię. Dla mnie połączenia jabłek i kokosu idealne;)
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz tymi kawałkami :**
Kasiu cieszę się, że kuszę :))) Namawiam do zrobienia, jest naprawdę pyszne i szybko się robi :)
UsuńSzarlotka z lodami albo śmietaną.... pychota :))
aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńMartusiu jest naprawdę pyszne :))
UsuńSzarlotka wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńNa Twoim Agness blogu zachwyciły mnie wiankowe dekoracje. Ale to ogród mnie zwabił - jest śliczny!
Zazdroszczę, bo sama nie posiadam :( Tym bardziej, że nasz pupil poradzi sobie z każdą rośliną, która posadzę. Liczę na ogrodowe-porady. Pozdrawiam Iza
Iza, może uda nam się wypić kawkę w ogrodzie :) bardzo zapraszam wiosną, kiedy już pojawi się ciepełko i kolorki :)) Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam :)
To jesteśmy umówione :)
UsuńTym bardziej, że troszkę się znamy. W. to małe miasteczko, a ja ponad 20 lat tam mieszkałam :)
Ściskam!
Ale znamy się osobiście ??? Ależ mnie zaciekawiłaś :)))
UsuńRównież ściskam :)
Muszę wypróbować tę pychotkę, ale też muszę poczekać, aż w domu będzie więcej ludzi.
OdpowiedzUsuńNo i muszę wtedy nie liczyć kalorii.
Serdeczności.:)
Celu fajnie czasami zapomnieć o kaloriach ;))
UsuńSzarlotkę polecam, jest naprawdę pyszna, mam nadzieję, że Twojej rodzince zasmakuje :))
Również serdecznie pozdrawiam :*
Ależ bym skosztowała :-)
OdpowiedzUsuńMarilyn bardzo zapraszam, kawka już się parzy :)))
UsuńW prawdzie wolałam inne ciasto... Ale to było przepyszne :D
OdpowiedzUsuńWiem kochanie, miałaś ochotę na klasyczną kruchą szarlotkę.... będzie następnym razem :)))
Usuń