środa, 14 października 2015

Faszerowane ziemniaki




Wraz z przyjściem chłodnych jesiennych, dni zaczynamy mieć ochotę na bardziej pożywne niż latem dania. W upały najchętniej jedliśmy lekkie warzywne posiłki i mnóstwo owoców. Teraz, jesienią potrzebujemy czegoś bardziej sytego i rozgrzewającego. 



Potrawą, którą bardzo lubi moja rodzina w tym czasie, są faszerowane ziemniaki...





lub ziemniaczane zapiekanki :)





Potrawa jest bardzo prosta, ale trzeba poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie.





Obieramy ziemniaki, wybieramy podobnej wielkości ( ziemniaki mogą być również w skórce ) i podgotowujemy je na półtwardo .
W tym czasie robimy farsz. 

To już zależy od preferencji rodzinki. możemy dać wszytko co lubimy najbardziej. 
U mnie są przeważnie 4 rodzaje farszu, w zależności od ochoty 

1) Podsmażamy kiełbaskę i wędzony boczek pokrojone w zapałki, sporo cebuli pokrojonej w piórka i pieczarki pokrojone w grube plastry. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu.
Dodajemy puszkę kukurydzy i wciskamy kilka ząbków czosnku  . Gdy trochę przestygnie wlewam śmietanę do zup, zmieszaną ze startym żółtym serem i łyżką mąki. 
2) Mielone mięso podsmażamy,  dodajemy sporą ilością pokrojonej w piórka cebuli, pod koniec smażenia dajemy koncentrat pomidorowy i czosnek,  dodajemy puszkę czerwonej fasoli i kukurydzy i starty żółty ser. Doprawiamy czerwoną papryką słodką i ostrą , solimy. 
3) Czasami robię farsz  wegetariański - pokrojone w grube plastry pieczarki, suszone pomidorki i papryka pokrojona w paski, to wszystko podsmażam, pod koniec smażenia koncentrat pomidorowy. Po schłodzeniu dodaję starty żółty ser.
4) Posiekany szpinak duszę na patelni, dodaję czosnek, pokrojoną w kostki fetę, doprawiam vegetą. 
Oddzielnie podsmażam pokrojony w paseczki bekon i szynkę ( to niekoniecznie)

Ostudzone ziemniaki wydrążam, żeby zrobić miejsce na farsz.
To co zostało wydrążone kroję w kostkę i dodaję do farszu. Mieszam, doprawiam do smaku  i nadziewam ziemniaki.
Piekę około 30 min.

Ziemniaki podają z sosem czosnkowym na bazie twarogu lub tzatziki :)








Zawsze zostaje mi nadmiar farszu. Wtedy wkrawam do niego ze 2 całe ziemniaki i zapiekam w kokilkach. Wychodzą pyszne zapiekanki :)








Ziemniaki są świetne na obiad, ale również na różne domowe uroczystości  :)
Bardzo polecam i życzę smacznego :))

Agness <3

68 komentarzy:

  1. Warto wypróbować te przepisy, bo na zdjęciach wyglądają niezwykle smakowicie.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, takie ziemniaczki naprawdę są pyszne :))
      Również cieplutko pozdrawiam :*

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelkie faszerowane warzywa, Twoje wyglądają wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak warzywa faszerowane są pyszne, ja też je wszystkie lubię :))

      Usuń
  3. Taki wpis i to przed obiadem? ;) Przypomniałaś mi o tych ziemniakach, robię podobnie - ale na pewno wykorzystam Twoje pomysły na nadzienia! Sposób wykorzystania reszty ziemniaków, świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elwira , mam nadzieję, że z takimi nadzieniami zasmakują Twojej rodzince :)

      Usuń
  4. Ciekawy post... Co powiesz na wspólną obserwację... ? :) Jak zaobserwujesz daj znać... odwdzięczę się tym samym... :) http://ola-watala.blogspot.com/2015/10/warning-chestnut.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę robić:) Na am widok nabrałam apetytu na nie;)
    Dzięki za przepis!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo się cieszę, mam nadzieję, że Ci zasmakują :)
      Daj proszę znać jak wrażenia :)
      Również buziaki przesyłam :*

      Usuń
  6. Kurcze to jest bardzo dobre.Teściowa jak wpada na długi urlop a mieszka w Rosji to robi nam takie pyszności z farszem - kielbaska cebulka boczek:) a mi kompletnie wyleciało to danie z głowy,dzięki za przypomnienie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko cieszę się, że mój post przypomniał Ci o pysznym jedzonku :))
      Ściskam cieplutko :)

      Usuń
  7. Kartofelki to moje klimaty!
    ...i jeszcze z tzatzikami! Mniam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko uwielbiam te wszystkie czosnkowe sosy ( i nie tylko czosnkowe ) :)))

      Usuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować, bo jeszcze takich faszerowanych ziemniaków nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martinko bardzo polecam, naprawdę są pyszne :))

      Usuń
  9. Mmmm pycha, uwielbiam pieczone ziemniaczki, nawet bez farszu.No i kolejny przepisik ląduje w moim przepiśniku :-) Buziaki :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marilyn, masz całkowitą rację, pieczone ziemniaczki są pyszne w każdej postaci.... a jak smakują te z ogniska.... mniam :)))
      Daj kochana znać jeśli wypróbujesz przepis :)
      Również przesyłam buziaki :*

      Usuń
  10. Lubię pieczone ziemniaczki :) Faszerowanych jeszcze nie robiłam, może się skuszę bo wszystkie Twoje
    4 rodzaje farszu są smakowite.
    Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo polecam faszerowane , są naprawdę pyszne. Świetnie się sprawdzają też na różnych domowych uroczystościach, zawsze błyskawicznie znikają :))
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Zdecydowanie coś dla mnie, uwielbiam pieczone ziemniaki :) Muszę wypróbować obie wersje!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilio bardzo polecam, są naprawdę pyszne :))
      Również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  12. Nigdy takich nie robiłam, więc przepis zabieram do siebie :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko są naprawdę pyszne, mam nadzieję, że skusisz się :))
      Buziaki :*

      Usuń
  13. Na pewno spróbuję!! Wyglądają przepysznie, a ja bardzo lubę takie jedzonko:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko bardzo się cieszę, mam nadzieję, że Ci zasmakują :)
      Również ściskam serdecznie :*

      Usuń
  14. Uwielbiam ziemniaki, a zapiekane lubię najbardziej. Smacznie wyglądają ziemniaczki na tych zdjęciach. Już wiem, co w sobotę zrobię na obiad! Dzięki za pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)) Podziel się proszę wrażeniami jak smakowały :))

      Usuń
  15. Ojeju jakie smakołyki u ciebie! Uwielbiam ziemniaczki! Przyszłam poczytać twoje odpowiedzi o LBA a tutaj oczu od tych pyszności nie mogę oderwać!
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczki naprawę polecam, są pyszne :)
      Już biegnę zobaczyć Twój nowy post :))

      Usuń
  16. Ale mi narobiłaś smaka i zarazem podsunąłas pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że zasmakują rodzince :)))

      Usuń
  17. Ziemniaki bardzo lubię więc chętnie wykorzystam przepis. Może nawet w weekend - jak mi zejdzie opuchlizna na dziąśle po podcinaniu go i ogólnie przestanie boleć. Wrr.... :)
    Uściski wielkie :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu współczuję kłopotów z ząbkiem, mam nadzieję, że wszystko szybko się wygoi <3
      Mam nadzieję, że ziemniaczki zasmakują Ci :)
      Również ściekam serdecznie :*

      Usuń
  18. zaraz wyciągnę ziemniaki,aby nie zapomnieć dziś zrobić-mój mąż miłośnik mziemniaczków będzie w 7.niebie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Qrko bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będą Wam smakowały :))
      Buziaki :)

      Usuń
  19. Nigdy jeszcze nie jadałam faszerowanych ziemniaków :) To podgotowanie to do ilu minut od gotującej się wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko ziemniaczki muszą być takie półtwarde, żeby się nie rozpadały, tylko trzymały ściśle. Trudno mi powiedzieć ile minut, bo różne ziemniaki różnie się gotują. Trzeba sprawdzać nożykiem. Myślę, że może tak około 15 min, ale to tak jak wspomniałam, trzeba sprawdzać.

      Usuń
  20. Aż zapachniało Jesień to ziemniakowy czas. A te z ogniska przy wykopkach u babci mmmmmm
    Pozdrawam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, zjadłabym takiego ziemniaczka z ogniska :)))

      Usuń
  21. Szperając w sieci przypadkowo trafiłam na blog Agness;) i myślę, czy to ta Agness o której myślę:)))?
    Wprawdzie zdjęć z ogródka brak (czemu?), ale i tak Cię poznałam;). Teraz już wiem dlaczego nie ma Cię tam, gdzie wiesz;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu ale niespodzianka :))) Cieszę się bardzo, że Cię tu widzę :*
      Zdjęć z ogródka trochę jest, wcześniej nie wpisały się w zakładkę, ale już naprawiłam :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  22. Łeee a ja taka głodna teraz jestem!! Zjadłabym oj tak. WYglądają pysznie... i do tego ciekawy dip...mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najgorzej trafić na widok jedzonka, gdy człowiek głodny ;)))) Mam nadzieję, że szybko udało Ci się coś przekąsić ;)) A ziemniaczki naprawdę pycha, bardzo polecam :))
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  23. Wszystko tak pysznie wygląda i nie wiem co bym wybrała czy faszerowane ziemniaczki czy zapiekana - chyba i to i to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak.... jedno i drugie równie pyszne :))) Bardzo polecam :)
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  24. No nie... Zawsze jak mnie nie ma to takie pyszności !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie, gdy tylko przyjedziesz, będzie co tylko zechcesz <3

      Usuń
  25. Odpowiedzi
    1. Martusiu bardzo proszę :) Ziemniaczki są naprawdę pyszne :)
      Również pozdrawiam cieplutko :*

      Usuń
  26. Pychota :) Chyba jutro spróbuję na obiad te ze szpinakiem i te wegetariańskie :))) Zainspirowałaś mnie ;)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu cieszę się, mam nadzieję, że zasmakuję. Daj proszę znać jak wrażenia :)
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Narobiłaś mi smaka ;) Ostatnio wkolo mnie krążą same przepisy na nadziewane ziemniaki, ten zapach ziemniaka z boczkiem i kiełbasą po prostu już czuję nosem, jak unosi się w powietrzu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, w takim razie nie ma mocnych.... musisz zrobić :)))

      Usuń
  28. O matko! Choć dopiero zjadłam śniadanie to aż mi ślinka pociekła na widok takich ziemniaków! Świetny pomysł na dzisiejszy obiad, dzięki! Całuski Dora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko cieszę się bardzo, że podsunęłam pomysł na obiad :)) Mam nadzieję, że będą Wam smakowały :)
      Ściskam serdecznie :*

      Usuń
  29. Zapiekanki z ziemniaczkami lubię najbardziej.Przepis z wydrążonymi ziemniaczkami gdzies już widziałam.Chciałam go wypròbować ale mi się stracił.Dzięki wielkie za przypomnienie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada, mam nadzieję, że ziemniaczki zasmakują Ci :)
      Rónież pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  30. Pychotka!!!!!! Ziemniaczki wyglądają przepysznie!!! Uwielbiam ziemniaki ale faszerowanych jeszcze nie jadłam. Kochana bardzo chętnie skorzystam z przepisu, dziękuję!!!
    Serdecznie pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana cieszę się, że planujesz wypróbować ziemniaczki, są naprawdę pyszne :))
      Również pozdrawiam cieplutko :*

      Usuń
  31. Odpowiedzi
    1. Och były naprawdę smakowite :)))
      Ściskam cieplutko :)

      Usuń
  32. Pyszne ziemniaczki. Lubie je pod każdą postacią. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :)))
      Również cieplutko pozdrawiam , dobrego weekendu :*

      Usuń
  33. Super :) Ja dopiero niedawno wróciłam do ziemniaków, po sześcioletniej przerwie. Znienawidziłam je przez bursę, ale miłość wróciła dzięki teściowej :p Może Twój przepis ją wzmocni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko mam nadzieję, że tak się stanie :)) Ziemniaczki bardzo polecam, naprawdę są pyszne :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  34. Narobiłas mi smaku tymi ziemniaczkami, już drukuje przepis!

    OdpowiedzUsuń