poniedziałek, 16 listopada 2020

Schab po warszawsku

 

Zaproponuję dziś pyszną potrawę z użyciem schabu. Bardzo łatwa do zrobienia,  a efektowna i naprawdę pyszna:)  Nadaje się zarówno na zimną przekąskę, kolację, jak i na przyjęcia, czy imprezy :)

Schab po warszawsku, to upieczone mięso, nadziane pyszną jajeczną pastą i zatopione w galarecie :)

 


 

Potrzebujemy ok 1,5 kg schabu, który nacieramy ulubionymi przyprawami (ja robię pastę z papryki słodkiej, ostrej, wędzonej,  czubrycy czerwonej, majeranku i soli, z olejem) zostawiam na noc w lodówce, żeby smaki wniknęły w mięso. Następnie piekę w żaroodpornym naczyniu (może być w rękawie) szczelnie zakryte, przez 2,5-3 godziny w 150*C  Można również upiec w 180* C, przez 1,5 godziny. Jednak mięso pieczone w niższej temperaturze, a dłużej, jest znacznie bardziej delikatne, soczyste i kruche. Schab należy do chudych mięs, często jest mało soczysty po upieczeniu, a powolne pieczenie powoduje, że po prostu rozpływa się  w ustach.



Pasta jajeczna - 8 jaj zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smaku kilka łyżek chrzanu ( wg preferencji, ja dodaję 2 czubate łyżki ) i majonez, tak, aby pasta była gładka i zwięzła, nie może być płynąca, posolić i popieprzyć do smaku.



Około 1 -1,5 l bulionu - ja, do sosu, który powstał z pieczenia mięsa i jest bardzo intensywny, dolewam wody, doprawiam do smaku solą i domową jarzynką, dodaję suszonego grzybka i chwilę gotuję. Przecedzam przez sito, dodaję żelatynę (ilość w zależności od ilości płynu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu) studzę.



Ostudzony schab pokroić w plastry, każdy z nich przeciąć w połowie, nie przecinając do końca, ma powstać taka kieszonka, w którą następnie wkładamy masę jajeczną. Najwygodniej kroić w ten sposób, że  odkrawając z całości mięsa plastry, najpierw nacinamy nie do końca, robiąc kieszeń, a następnie odcinamy gotową formę do faszerowania. Napełniamy mięso farszem, układamy na głębokim półmisku i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do stężenia.






Smacznego <3 



158 komentarzy:

  1. Pychotka - ja piekę krótko( czas zależy od kawałka mięsa) - zawijam szczelnie w folie by był soczysty ;) Można dodać natkę pietruszki lub szczypiorek jeszcze ale to kwestia gustu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, każda wersja jest pyszna :))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  2. Takiego schabu jeszcze nie jadłam ale imporezowe przystawki w galarecie zawsze bardzo lubiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, ten schabik właśnie jadłam kiedyś na jakimś bankiecie pofestiwalowym i tak bardzo mi zasmakował, że teraz raz na jakiś czas go robię. Smakuje naprawdę świetnie :))

      Usuń
  3. Danie nie dla mnie :) ale widze, że nietuzinkowe i bardzo wykwintne :) Milutko pozdrawiam, Polka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu, faktycznie, dziś nie dla Ciebie, bo mięsko :D Ale niebawem wrzucę coś wegańskiego :))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  4. Zapowiada się naprawdę pysznie ;) Przyznam, że jeszcze nie łączyłam w ten sposób schabu z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja rodzinka bardzo lubi to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, my również zajadamy się nim z przyjemnością :))

      Usuń
  6. Lubię i zazwyczaj robię na Wielkanoc. W tym roku przygotuję też na Boże Narodzenie, już ułożyłam menu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kochana, podziel się swoim świątecznym menu, bardzo mnie zaciekawiłaś <3

      Usuń
    2. Będę gościć tę samą ekipę co zwykle, więc upodobania biesiadników są mi dobrze znane.
      Na przystawkę podam sakiewki z ciasta francuskiego zapiekane z camembertem i żurawiną. Schab po warszawsku, roladki z grillowanej papryki z serem kozim i sałatkę ze śledzia, czerwonej fasoli, czerwonej cebuli i kiszonego ogórka.
      Na danie główne - karkówka wieprzowa zapiekana z marchewką i porem, duszona gęsina, roladki z indyka w parmezanowej panierce na wstążkach z cukinii.
      Na deser - tort czekoladowy i piernik z nadzieniem morelowym, który podpatrzyłam na pewnym blogu w 2012 roku i piekę go co roku, bo smakuje nawet tym, co nie lubią pierników.
      Chętni będą mogli skosztować również wigilijnego karpia w galarecie, bo jestem fanką tego dania i szykuję zwykle kilka półmisków. W rezerwie będzie też wigilijna kapusta z grzybami, której gotuję więcej, a potem dodaję do niej wędzone śliwki i podsmażone kawałki domowej, białej kiełbasy plus tymianek.

      Usuń
  7. Muszę dopisać, że ściągnę od Ciebie sposób podania. Pięknie się prezentuje z tym jarmużem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zielsko wszelakie pięknie ,,ubiera,, potrawy i dekoruje talerz :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ja też nie robię go zbyt często, szczególnie na jakieś specjalne okazje :))

      Usuń
  9. Nie robiłam jeszcze takiego schabu. Lubię wszystko w galarecie i już nam na niego apetyt. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, ja podobnie, uwielbiam potrawy w galarecie. Teraz chodzą za mną gałeczki rybne... aż mi pachną :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  10. Uwielbiam. W końcu jestem z Warszawy! Taki schab robiła moja babcia, ciocie. Każda rodzinna impreza - schab po warszawsku na stole.
    Smacznego Agness.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to prawda, taki schabik wzbogaca menu każdej imprezy, jest i pyszny i cudnie się prezentuje. Ja również go uwielbiam :))
      Buziaki <3

      Usuń
  11. Schabik wyglada pysznie. Niebawem swiata także wszystkie przepisy sa na wagę złota:) dziękuję bardzo Agus :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No, takiego schabu nie jadłam, ale oryginalny przepis.
    Pysznie wygląda. Nie znałam takiego pomysłu na wspaniałe danie.
    No, ale nie jestem z Warszawy.
    Pomysł kradnę :-)
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, naprawdę polecam bardzo. Jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia i szybkie, nie wymaga wiele pracy :) A smakuje świetnie :)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  13. Właśnie kupiłam schab. Widziałam to u Ciebie kilka dni temu i postanowiłam zrobić, to musi być pyszne, a mam teraz wszystkie składniki wraz z własnoręcznie tartym chrzanem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, w takim razie już teraz życzę Ci smacznego <3 Daj znać proszę, jak smakowało :)

      Usuń
  14. Bardzo ciekawe danie. Nie jadłam takiego połączenia pasty jajecznej, schabu i to jeszcze w galarecie. Muszę wypróbować przepis. Dziękuję za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, naprawdę jest pyszne, bardzo polecam :)) Fajne też pod tym względem, że łatwo i szybko się je robi :)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  15. Nie znam tego dania ale wygląda smakowicie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, naprawdę świetnie smakuje :))
      Również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  16. Wygląda przepięknie. Kilka razy robiłam na Wielkanoc. Ale czemu nie teraz? Muszę kupić schab. Wszyscy lubimy potrawy z galaretką. Pozdrawiam serdecznie 🍁🌿🍂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam wszystko, co zalane galaretką :)) Teraz ,,chodzą,, za mną gałeczki rybne w galarecie :))
      Buziaki serdeczne :)

      Usuń
  17. Pyszności, ale jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy i może za jakieś 10 lat się do takiej skomplikowanej potrawy dobiorę:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, to tylko tak skomplikowanie wygląda :))) Tak naprawdę to łatwizna :) Trzeba tylko upiec schabik, zrobić pastę jajeczną , zalać galaretką i gotowe :)))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  18. Powstała nowa grupa dla blogerów kulinarnych (post gościnny również jest), osób prowadzących Instagram czy funpage, która ma na celu wzajemne promowanie swoich kanałów w social media, budowanie zasięgów i promowanie. Chętny? - zapraszam!
    https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń
  19. Wędrówki po kuchni19 listopada 2020 10:32

    Czerwone mięso jadam bardzo rzadko, ale przyznam szczerze, że chyba w tym wydaniu to z pewnością bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, schab smakuje naprawdę bardzo fajnie, od czasu do czasu można się skusić :) <3

      Usuń
  20. No moja miła, takie cuda moje oczy oglądają po raz pierwszy w życiu. Jedyną rzeczą widziałam to na własne oczy była cała ryba w galarecie pojęcia nie mam jak oni to kroili bo miała głowę płetwy i wszystko. Twoje danie jest o wiele bardziej że tak powiem nieskomplikowane jeśli chodzi o krojenie kropka Lubię schab choć często nie jadam mięsa galaretka? To bez wątpienia przyda mi się bardzo ponieważ jak wchodzę do domu po schodach to mi Chrupie w kolanach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, za taką rybką w całości nie przepadam, ale kocham rybę faszerowaną i gałki rybne w galarecie....mniam... :)))

      Usuń
  21. Idę coś zjeść, wpraedzie nie takie cuda, ale chociaż chleb z serkiem :(. Jesteś mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, a ja Ci zazdroszczę tego chleba z serkiem, kocham pieczywo, a mam chwilowy rozwód z glutenem, chleb śni mi się po nocach ;)))
      Buziaki <3

      Usuń
  22. Przyznam - nie jadłam, ale patrząc na zdjęcia i składniki - bardzo chcę. Zapisuję przepis, zrobię na pewno, bo listopad i grudzień u nas w domu to bardzo imprezowy czas - mnóstwo okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszy wygląda bardzo smacznie. Ja jednak nie jem galaret z żelatyną, więc z tego bym zrezygnowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesz jakieś zamienniki, np agar, to śmiało można zastąpić :D

      Usuń
  24. Schab zawsze robię w galarecie bo taki na gorąco to tylko na kotlety i to mocno zbity. Ale do schabu dodaję podgotowane jarzyny, takie dekoracyjne jak cząstki kalafiorów, brokułów, plasterki marchewki, pietruszki i koniecznie groszek i bób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu Twój schabik musi pięknie wyglądać i świetnie smakować :))

      Usuń
  25. Przepis misterny, wymagający czasu, ale wysiłek się opłaci. Dla takiego smaku warto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, tak naprawdę to bardzo łatwa praca, wystarczy upiec schab i zrobić pastę jajeczną, a na końcu zalać galaretką. To tylko tak pracochłonnie wygląda :)) Ale i jest pyszne :))

      Usuń
  26. Świetny przepis :) Dawno nie jadłam tak apetycznego dania ze schabem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu. Naprawdę świetnie smakuje :D

      Usuń
  27. Fajny pomysł na przekąśkę jak znajomi przyjdą. zapiszę go sobie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, jest pyszny i taki... elegancki :D

      Usuń
  28. Czerwonego mięsa nie jem już od dłuższego czasu, więc i komplementować dania mi nie wypada :)))) Ale jarmuż i papryka wyglądają apetycznie! Myślę,że tak przyrządzony schab, jako zimny bufet - na przyjęciu miałby duże wzięcie;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zamiast schabu świetnie wpisze się upieczony indyk :D
      Buziaki <3

      Usuń
  29. Nigdy nie jadłam takiego schabu. Jestem pewna, że przepyszny. Lubię dania z galaretką.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja uwielbiam wszystko co z galaretką :D Teraz mam ogromną ochotę na gałeczki rybne ... może na święta zrobię :D
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  30. Nie wątpię, że jest smaczny, ale...... prawie już nie jadam mięsa!
    Serdeczności ślę! :-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to jest przeszkoda ;)) Podziwiam, bo ja bez mięska nie egzystuję ;)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  31. Bardzo ciekawy przepis. Takiej wersji schabu jeszcze nie próbowałem.
    https://semhub.pl/

    OdpowiedzUsuń
  32. W bardzo podobny sposób przygotowuję schab na wielkanocny obiad. W kieszonce kotlecika umieszczam masę chrzanowo-maślaną. Nigdy nie zalewałam galaretą, a to może być smaczna odmiana.
    Serdeczności przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, koniecznie spróbuj z galaretką, ona wspaniale dopełnia smaku :))
      Buziaki serdeczne :D

      Usuń
  33. Świetny przepis! Aż sami wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszne danie, spróbuję na święta a może jeszcze przed. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo polecam, naprawdę jest pyszne i pięknie wygląda na uroczystym stole :))

      Usuń
  35. Będę miała na święta mięsnych gości, zaskoczę ich takim schabem, dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że gościom zasmakuje :))

      Usuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Dawno nie jadłam schabu ❤

    OdpowiedzUsuń
  38. Nigdy nie próbowałam, a lubię tego typu przystawki na świątecznym stole.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, schab naprawdę świetnie smakuje, bardzo polecam <3

      Usuń
  39. Wierzę, że pyszny! :) może uda mi się zrobić na Święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, świetnie smakuje i fajnie wygląda :))

      Usuń
  40. Ale pyszności! Mega!

    Agnes pozdrawiam serdecznie :)

    Aldona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam, uściski <3

      Usuń
  41. Tak, taki schab trafi na mój sylwestrowy stół. Czy taka galaretka wytrzyma całą noc, nie rozpuści się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, nie ma obawy, świetnie wytrwa do rana :D

      Usuń
  42. Przepisu nie znałam. Po świętach spróbuję.
    Pozdrawiam przy sobocie w robocie
    Zapraszam na opowieść właśnie i sobocie. Dawno nie byłaś na moich zielonych stronkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj przedświątecznie Agnes
      Boże Narodzenie tuż tuż...
      Spokojnych, a przede wszystkim zdrowych Wesołych Świąt
      i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku.
      Niech w tych dniach Twój Anioł Stróż otuli Cię swoim skrzydłem

      Usuń
    2. Kochana, bardzo dziękuję Ci za życzenia <3 Tobie życzę dobrego, szczęśliwego i pięknego Nowego Roku <3
      Faktycznie dawno do Ciebie nie zaglądałam, ale i tak samo jest z odwiedzinami na innych blogach. Niżej w komentarzu do Łucji-Marii napisałam dokładniej czemu mnie tu nie ma.
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  43. Schabik dla amatorów, ja zabieram sobie pastę jajeczną, uwielbiam. A dla ciebie jak zwykle wyrazy podziwu za twoją inwencję kulinarną i zdolności. Przytulam bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, bardzo dziękuję kochana. Pastę jajeczną uwielbiam... pod każda postacią :D
      Buziaki gorące <3

      Usuń
  44. Uwielbiam schab, ale w takiej wersji jeszcze go nie próbowałem. Na pewno muszę sprawdzić ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę świetnie smakuje, polecam z całego serca :D

      Usuń
  45. Droga Agness!
    Zdrowych, spokojnych, pełnych wzruszeń świąt Bożego Narodzenia!
    łucja

    OdpowiedzUsuń
  46. Witaj Agness ! Trochę spóźniłam się z życzeniami ale mam nadzieję że miałaś zdrowe i spokojne Święta Bożego Narodzenia ! Na Nowy 2021 Rok życzę Tobie i Twoim najbliższym samych pięknych i szczęśliwych dni !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, bardzo dziękuję kochana za życzenia. Ja również życzę Tobie dobrego, szczęśliwego i pięknego Nowego Roku <3 <3 <3

      Usuń
  47. Droga Agness, Twoja nieobecność jest bardzo niepokojąca.

    z całego serca pragnę życzyć aby ten Nowy Rok był tym, w którym wszystkie Twoje życzenia się spełnią. Tym w którym wszystkie Twoje marzenia staną się rzeczywistością a wszystkie Twoje obawy znikną.
    Szczęśliwego Nowego 2021 Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo dziękuję za troskę, miło mi bardzo, że myślisz o mnie <3
      Mam teraz bardzo trudny czas, moja mama bardzo choruje, wygląda na to, że powolutku odchodzi, poświęcam jej cały swój czas. Tęsknię do Was bardzo mocno, ale na razie blog musi poczekać na lepszy czas :(
      Dziękuję Ci serdecznie za życzenia i pamięć <3

      Usuń
    2. Agness wspolczuje bardzo. Wiem co to znaczy. Moja odeszla bardzo szybko, nawet nie mialam jak sie pozegnac bo nie bylo odwiedzin w tym strasznym czasie pandemii. Mam nadzieje ze twoja mama bardzo nie cierpi. Trzymaj sie cieplutko. Jestem z Toba. Duzo zdrowia!!!

      Usuń
    3. Kasiu, dziękuję kochana za ciepłe słowa i ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  48. Wiele dobrych myśli posyłam Ci na ten trudny czas!
    I Ciepłe z Puchatym!

    OdpowiedzUsuń
  49. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana i wzajemnie, dużo szczęścia w Nowym Roku <3

      Usuń
  50. Podobno galaretka jest dobra dla osób dochodzących do siebie po złamaniach kości... A że mąż właśnie połamał sobie żebra - mam dobrą alternatywę dla sernika na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, kolagen z galaretek wszelakich bardzo wskazany przy takich problemach :)

      Usuń
  51. Zrobiłam na Nowy Rok, jest pyszny i wszystkim smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, bardzo mnie to cieszy, że zasmakowało <3

      Usuń
  52. Zdrowia i siły na ten trudny dla Ciebie czas. Doskonale Ciebie rozumiem, znam to uczucie.
    Brakuje nam Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana za ciepłe słowa, bardzo wiele dla mnie znaczą <3

      Usuń
  53. Droga Agness, w Nowym Roku życzę zdrowia i wszelkiej pomyślności! Ściskam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  54. Aguś kochana tak nam Ciebie brakuje. Dużo zdrówka kochana dla mamy i Twojej Rodziny. Trzymaj się. Wszystko będzie dobrze. Ściskam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, bardzo dziękuję kochana za ciepłe słowa. Mama niestety odeszła, strasznie pusto bez niej... ale pocieszająca jest myśl, że przeżyła długie i piękne życie <3

      Usuń
    2. Agness, ściskam Cię <3 Wiem, co czujesz :( trzymaj się, Kochana!

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo kochana za słowa wsparcia <3

      Usuń
  55. Agnes, gdzie Ty przepadłeś Kochana? Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, jakoś tak się porobiło, że przyszedł bardzo trudny dla mnie czas, ale mam nadzieję, że za chwile będzie już tylko dobrze, szczęśliwie i pięknie. Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  56. Wygląda idealnie, w takiej wersji jeszcze nie widziałam schabu!

    OdpowiedzUsuń
  57. Chętnie skór, skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo polecam, naprawdę fajnie smakuje :D

      Usuń
  58. Każdy próbował tradycyjnych schabowych. Schab w takiej wersji to zupełnie coś nowego. Myślę, że warto spróbować.
    https://ubezpieczenia-bochnia-kowalska.business.site/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michał, naprawdę warto, smakuje świetnie i jest takie inne :))

      Usuń
  59. Agness, tyle razy zaglądałam a u Ciebie na blogu taka cisza...
    Dlatego postanowiłam napisać, ale gdy przeczytałam Twoją odpowiedź na komentarz Agaty, wszystko stało się jasne... Przyjmij ode mnie wyrazy współczucia z powodu śmierci mamy, która na zawsze będzie żyła w Twoim sercu i serdecznych wspomnieniach.
    Teraz już wiem, że gdy będziesz gotowa to do nas wrócisz.
    Blog może poczekać, my na Ciebie także...
    Ściskam i tulę mocno!
    Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, dziękuję kochana za ciepłe słowa i wsparcie <3 Nie wyobrażasz sobie jak bardzo tęsknię już do Was wszystkich, do Waszych blogów, ale jeszcze chwilka...
      I ja ściskam Cię bardzo serdecznie <3

      Usuń
  60. Ja jestem fanka schabu i wszystkiego, co w galarecie. Wygląda nad wyraz apetycznie i z pewnością smakuje nieziemsko. I ten jarmuż!!! Mniam!
    A teraz co tam pichcisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłeczko, i ja uwielbiam wszelkie potrawy z galaretką... ale tylko na słono :)))
      Kochana, na razie nie pichcę nic, ponieważ do innych zmartwień dołączył się i ,,ogólnorodzinny,, covid, który wyłączył nam całkowicie smak i zapach. Na szczęście już jesteśmy zdrowi, ale na smak musimy jeszcze trochę poczekać, tak, że i wymyślanie pyszności też chwilę musi poczekać ;)

      Usuń
  61. Agnes, skarbie, przyjmij moje kondolencje... Zwykle nie wiem co powiedzieć w takich sytuacjach, bo zwykle się rozklejam, ale przytulam cie mocno. Strasznie mi przykro...
    Dbaj o siebie, życzę zdrowia tobie i twoim bliskim.
    Tęsknię, więc wracaj, kiedy tylko będziesz mogła :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Wygląda naprawdę smacznie i soczyście. Dobrze znać sposób na powolne pieczenie schabu. Ja ostatnio wysuszyłam tak mięso z królika, piekłam w 220 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, to troszkę zbyt dużo, ale ,,pierwsze koty za płoty,, ;))

      Usuń
  63. Agness, zaniepokojona zaglądam do Ciebie i teraz rozumiem Twoja nieobecność. Przyjmij wyrazy wspólczucia, . Już nigdy nic nie będzie takie samo.Czekamy na Ciebie, ale sama musisz się uporać z bólem a to wymaga dużo czasu.
    Przytulam.

    OdpowiedzUsuń
  64. Nie jadłam nigdy. Chyba nawet nie słyszałam o tej potrawie. Zapowiada się smacznie, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę bardzo fajnie smakuje, szczerze polecam :D

      Usuń
  65. Agness! I ja zajrzałam do Ciebie, zaniepokojona Twoją nieobecnością :) Teraz znam już powód:(
    Tyle przykrości i smutku Cię spotkało... Przyjmij najszczersze wyrazy współczucia. Ściskam Cię najcieplej i wierzę, że gdy największy ból minie, wrócisz do redagowania bloga...
    Wiedz, że to także terapia, chcwile zapomnienia... My poczekamy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu, dziękuję kochana <3 Powolutku zbieram się do powrotu i chyba wrócę razem z wiosną, już niedługo. Bardzo do Was tęsknię <3

      Usuń

  66. Droga Agness!
    Ostatnio miałam problemy zdrowotne i dopiero dzisiaj przychodząc do Ciebie przeczytałam tę smutną wiadomość.Proszę, przyjmij ode mnie wyrazy współczucia z powodu śmierci ukochanej mamy. Ona zawsze będzie z Tobą i w Twoim sercu.
    Pomimo ogromnego smutku w sercu przyjmij wielkanocne życzenia
    Życzę Tobie i Twoim bliskim zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt.
    I wszystkiego, co najważniejsze i najcenniejsze na ten wielkanocny czas!
    Alleluja, Alleluja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo dziękuję za słowa wsparcia <3
      Pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  67. Bardzo mi przykro,że musiałaś rozstać się z Mamą. Wiem jak trudny jest to czas. Trudno zrozumieć, że ktoś dla nas najdroższy na świecie odchodzi na zawsze.
    Na szczęście zostały piękne wspomnienia.
    Trzymaj się dzielnie. Wszystkiego dobrego.
    Spokojnych Świąt. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana <3 Masz rację, piękne wspomnienia zostaną na zawsze.
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  68. Dzisiaj poczułam, że dawno nie czytałam twojego bloga i zatęskniłam na twą osobą. Ufff... jest nadal. sama mam przerwy i spory regres sytuacyjny. Ale rzuciło mi się coś w oczy w komentarzach innych. Nie wiem o co chodzi ale jestem z Tobą :))) I ściskam Cię bardzo, bardzo mocno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wiem...
      aż sobie westchnęłam... w maju będzie pierwsza rocznica śmierci mojego taty, a miałam tylko jego... kochana... z podobnego powodu u mnie jest cisza... kochana ściskam Cię najmocniej jak potrafię.

      Usuń
    2. Agatko, bardzo dziękuję kochana, boli, ale tak musi być. Ściskam Cię serdecznie i Tobie życzę wszystkiego dobrego i spokoju ducha <3

      Usuń
  69. Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
    Przyjmij też moje szczere wyrazy współczucia, wiem dobrze, jak boli odejście rodzica, z czasem przyzwyczajamy się do tego bólu i łatwiej go udźwignąć... Przytulam Cię mocno i serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  70. Takiego w naszym domu nie serwowano :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to nie jest szeroko znana potrawa, ale naprawdę pyszna :D

      Usuń
  71. Agness, gdzie jesteś? Czemu cie nie ma od tak dawna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, trudny czas za mną, w styczniu po 3miesięcznej chorobie odeszła moja mama, później rodzinny covid, więc trzeba było koło wszystkich chodzić, a sama mocno osłabiona, i nastrój bardzo marny po odejściu mamy, brak chęci do czegokolwiek, zrobienie zdjęć i napisanie czegokolwiek, chyba na poziomie pracy w kamieniołomach :/ Ale powoli się zbieram w sobie i na dniach wrócę, bardzo tęsknię do Was, do pisania i zaglądania na Wasze blogi <3

      Usuń