środa, 18 listopada 2015

Szarlotka z orzechową kruszonką :)



W nawiązaniu do poprzedniego, orzechowego posta, dziś przepis na szarlotkę z 
orzechową kruszonką :) 
Ciasto robi się szybko, łatwo i jest naprawdę pyszne :)
U mnie teraz, jesienią, królują szarlotki w przeróżnej formie .













SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

Ciasto kruche
* 2,5 szkl mąki
* 0,5 masła + łyżka smalcu
* 1 jajo
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku
* cukier waniliowy

Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.

* 2 - 3 kg jabłek
* 3/4 szkl cukru
Obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki. Posypać cukrem( można dodać kisiel cytrynowy)

Kruszonka orzechowa

* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)

Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.

Ciastem wylepić blachę. Posypać bułką tartą. Jabłka odcedzić z soku, wyłożyć na ciasto. Dokładnie pokryć kruszonką. Piec w 180* - przez 50-60 min, aż się ładnie zrumieni. 

Przepis jest na dużą blachę, taką jak są w wyposażeniu piekarnika. Na mniejszą produkty trzeba zmniejszyć odpowiednio, np o połowę....






Troszkę się obawiałam jak zagrają smaki z orzechową kruszonką....ale jest booossska, i teraz często taką robię, również do crumble, świetnie urozmaica i wzbogaca smak,  naprawdę polecam :))





Życzę smacznego, Agness :)) 

68 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Muszę sobie go zapisać i wypróbować.Kochana Twoje zdjęcia i aranżacje są cudne. Ilekroć tutaj jestem nimi się zachwycam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu bardzo dziękuję, jest mi niesamowicie miło :*
      Na szarlotkę namawiam, jest pyszna :))
      Również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Szarlotka z orzechami - to musi być rewelacyjne polączenie;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko naprawdę jest pyszna :))
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Tak od rana takie pyszności;-)Ślinka cieknie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu zapraszam po kawałek do porannej kawki ;)))
      Również pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  4. Jabluszka i orzechy-to musi byc pyszne! Kradne przepis i pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie to połączenie świetnie smakuje, jabłuszka miękkie i delikatne, a orzechy nadają chrupkości :)) Mam nadzieję Madziu, że Ci zasmakuje :)
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Oj, ślinka cieknie :-) Szarlotka plus orzechy to dla mnie idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę świetnie smakuje, na weekend znów będę robić, bo córcia przyjeżdża do domu i zamówiła :))
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. No nie, zawsze jak mnie nie ma robisz coś na co mam ogromną ochotę !!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ojejku, musi być pyszoooota :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu naprawdę jest, namawiam do wypróbowania :))

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia, najwięcej czasu potrzebuje obranie i pokrojenie jabłuszek :))
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  9. Moje życzenia spełniają się. Jest przepis na ciasto orzechowe. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana, przecież nie mogłam pominąć Twojego pytania : * W kolejnych postach podam jeszcze kilka innych przepisów na ciasta z orzechami :)) Ściskam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam szarlotkę i orzechy, taki duet to miód na moje kubki smakowe :-) Przepis oczywiście zapiszę ;-) Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego końca tygodnia i wspaniałego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marilyn mam nadzieję, że szarlotka zasmakuje Ci, smacznego :)
      Tobie również miłych nadchodzących dni, uściski serdeczne :*

      Usuń
  12. Mmmm szarlotka ! Moja ulubiona! uwielbiam ciasta z jabłkami! A twoja wygląda mega smakowicie! Zapisuje przepis na pewno się przyda na święta... A kuchnia musiała obłędnie pachnieć kiedy wyjmowałaś ciasto z piekarnika! Jabłka i orzechy! Pychotka!
    Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, pachniało wspaniale :) Uwielbiam gdy dom pachnie pieczonym chlebem lub ciastem :))
      Przepis polecam, ciasto jest naprawdę pyszne, mam nadzieję, że Tobie również zasmakuje :)
      Do Ciebie zawsze zaglądam z prawdziwą przyjemnością :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. Mniam, mniam ślinka cieknie!
    Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu ciasto już wymiecione do ostatniego okruszka, ale na weekend będę robiła jeszcze raz :)))
      Również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  14. Ależ to musi smakować, bardzo lubię to połączenie, taki jesienny klasyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak jabłuszka cudnie się komponują z orzechami :)) Ciacho jest pyszne :))

      Usuń
  15. Ależ narobiłaś mi smaka! Uwielbiam ciasta z kruszonka, a Twój przepis jest naprawde zachęcający !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula szarlotka jest naprawdę pyszna, bardzo polecam :)

      Usuń
  16. Mmmm szarlotka, kocham! Oglądając tak blogi , wpadłam na kilka szarlotek, ale twój przepis jest na prawdę ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam szarlotki i jesień jest pod ich znakiem, ciągle jakieś robię, staram się za każdym razem robić inną, żeby się nie znudziło :)) Ta jest pyszna, orzeszki świetnie komponują się z delikatnymi jabłuszkami, nadają chrupkości :))

      Usuń
  17. Jeszcze pamiętam smak tej z budyniem, a Ty już kolejną kusisz.... pewnie też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, mam nadzieję, że i ta Ci zasmakuje :)) Tamta z budyniem jest taka bogatsza, bardziej ,,wypasiona,, ta jest skromniejsza, ale również pyszna :))

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  18. Zapisuje przepis, bo u mnie orzechów pełno, a przepisów na nie brak:) PYCHA ta szarlotka:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko zazdroszczę Ci tych orzeszków, u mnie niestety nie ma miejsca na posadzenie drzewa w ogrodzie, a bardzo bym chciała.
      Szarlotkę polecam, bo jest naprawdę pyszna :))
      Również ściskam serdecznie : *

      Usuń
  19. Wiesz że już żałuję swoich pożal się Boże orzechowych zapasów. Święta na falstarcie a u mnie tych włoskich deficyt znaczny ;(
    Urozmaicę kiedyś twoją kruszonką własny jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo u mnie też ubogo z orzechami, zapasów praktycznie nie mam wcale . Na bieżąco kupuję i chrupiemy je każdego dnia , a część łuskam w słój, żeby były gotowe do ciast, ale one schodzą błyskawicznie.
      Bardzo ciekawa jestem Twojego przepisu na jabłecznik, może podzielisz się przepisem ? :)

      Usuń
  20. pewnie bardzo smakuje... !
    ale nic z tego... w sobotę robię najpierw szarlotkę z budyniem bo jeszcze nie zrobiłam
    pozdrawiam Agness

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu mam nadzieję, że Ci zasmakuje, koniecznie podziel się wrażeniami :))) Może ta z orzeszkami będzie kolejna ;))
      Uściski serdeczne : *

      Usuń
  21. Pysznie to wygląda, z chęcią bym skosztowała. Chyba już mam element świątecznego menu w kategorii słodkości :)

    Pozdrawiam.
    Magda z My Sweet Dreaming Home

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, szarlotka jest naprawdę pyszna :)
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  22. Pysznie wygląda. Ja też dodaje orzechy do różnych potraw. W tym roku mam ich sporo. Kilka woreczków wydałam znajomym. Niech chrupią dla zdrowotności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wspaniale, że masz własne orzeszki, ja niestety nie mam miejsca na orzech w ogródku, chociaż bardzo bym chciała. Fajnie mają Twoi znajomi z takimi pysznymi i zdrowymi prezentami :)

      Usuń
  23. O rany jakie pychotki !!!!!! chyba poliże szybkę od laptopa bo oszaleję :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) No faktycznie szarlotka była pyszna, za chwilę nastawiam kolejną porcję :)))

      Usuń
  24. Orzechy i jabłka to doskonałe połączenie :)
    Zrobiłaś mi Droga Agnes prawdziwego smaka :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo polecam, jest naprawdę pyszne :))
      Ja właśnie wyjęłam szarlotkę z piekarnika, ależ pachnie w całym domu :) Szarlotka troszkę inna, bez orzeszków a z pianką :) Też pyszna :))
      Również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  25. Gdzie nie wejdę to ktoś mnie kusi slodkościami, a jestem na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana zawsze tak jest, gdy czegoś nie można , wtedy wokół najwięcej pokus ;)))

      Usuń
  26. Odpowiedzi
    1. Kasiu zapraszam, właśnie upieczona jest świeżutka szarlotka, tylko w troszkę innej wersji :)))

      Usuń
  27. Bardzo lubię jabłka połączone z chrupaniem orzechów
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko moje orzeszki niestety się już skończyły, ale właśnie czekam na dostawę kolejnej porcji :)
      Ja też bardzo lubię to połączenie :)))
      Również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  28. Ale narobiłaś mi smaka na tą szarlotkę ;)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko polecam przepis, szarlotka jest naprawdę pyszna :))
      Również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  29. Ale pyszności! Sama z chęcią zjadłabym kawałek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale mi smaka narobiłaś :D
    Pozdrawiam gorąco! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę jest pyszna, bardzo polecam :))
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  31. Wygląda pysznie,upiękę na przyszłą niedzielę,kiedy przyjdą na obiad dzieci.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zasmakuje Twojej rodzince :)
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  32. Szarlotki są pyszne o każdej porze roku, ale faktycznie na jesieni i ja jakoś częściej je robię. Dodatek orzechów faktycznie idealny.

    OdpowiedzUsuń
  33. Szarlotki są pyszne o każdej porze roku, ale faktycznie na jesieni i ja jakoś częściej je robię. Dodatek orzechów faktycznie idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesienią i zimą jabłuszka to najbardziej dostępne owoce, więc trzeba korzystać, a przy tym szarlotki są takie pyszne i tak dużo różnych przepisów. Można zaszaleć:)))
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń