środa, 6 stycznia 2016

Zupa porowo-serowa z pulpetami




Wreszcie mamy w miarę prawdziwą zimę , z mrozem i śniegiem. 
Tego drugiego nie ma zbyt dużo, ale przynajmniej troszkę się zabieliło:)
W takim czasie najbardziej wskazane są rozgrzewające potrawy.
U mnie dużym powodzeniem cieszą się syte, gęste zupki.
Jedną z nich jest zupa serowo-porowa z pulpecikami.
Podzielę się z Wami przepisem, bo jest naprawdę pyszna :)






Pulpety
* ok 70 dag kg mięsa ( wedle upodobań, może być wieprzowina, cielęcina, kurczak, indyk)
* cebula - pokroić w kosteczkę, zrumienić 
* jajko
* bułka tarta
* sól, pieprz
Do zmielonego mięsa dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, dokładnie wyrobić, dodając wody, żeby masa była puszysta i gładka. Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać je na wrzątek ( ok 3l ) doprawić solą i odrobiną vegety.

* 2 duże pory - białą i seledynową część - zieloną odrzucić
* 3 serki topione Hochland ( można dać i kremowe i ziołowe )
* łyżka masła

Pora pokroić na pół i w paseczki. Poddusić chwilę ma maśle.
Gdy pulpety będą już prawie gotowe wrzucić pora. Chwilę pogotować. 
Odlać trochę rosołu ( ok szklanki) i rozpuścić w nim serki. Wlać do zupy, zagotować . Doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą. 


Zupę można podawać z makaronem lub grzaneczkami . Jest naprawdę pyszna :)

Smacznego <3






Ciekawa jestem Waszych upodobań kulinarnych w mroźne zimowe dni. 
Czy też wybieracie syte, bardziej kaloryczne, ciepłe posiłki?
Może podrzucicie jakiś pomysł na fajne jedzonko ?

Ściskam serdecznie, Agness <3




69 komentarzy:

  1. Robię podobną zupkę nazywam ją klopsówką.Zamiast makaronu dodaję ziemniaki i zabielam śmietaną, pycha!:-)Ściskam :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marilyn z ziemniaczkami też musi być pyszna, na pewno kiedyś zrobię Twoją wersję :)
      Ściskam serdecznie :*

      Usuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować! To są moje smaki!:) Czy pora wrzucamy do wody, w której gotowały się pulpety? U mnie królują zupa krem z dyni, zupa krem z pomidorów. Ostatnio kurczak z ananasem w delikatnym sosie curry. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elwira tak, pora wrzucamy do rosołku z klopsikami, takimi praktycznie już ugotowanymi, bo por szybciutko dochodzi :)
      Zupę z dyni ze sporą ilością imbiru uwielbiam i jesienią i zimą dosyć często robię, zupy krem z pomidorów nigdy nie robiłam, zdradzisz jak Ty robisz? i bardzo byłabym wdzięczna za przepis na curry z kurczaka, uwielbiam takie jedzonko, ciekawa jestem Twojej wersji :)
      Ściskam cieplutko :*

      Usuń
  3. Bardzo lubię por, ale właśnie ugotowany, bo świeży dość jest drastyczny dla mojego żołądka. Dziękuję Ci za ten przepis, na pewno go wykorzystam, bo ufam bezgranicznie Twojemu kunsztowi kulinarnemu. Czemu ja jeszcze po wianek nie stanęłam w kolejce? Trzepak jeden ze mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, ależ mi miło, dziękuję za takie cieplutkie słowa <3 Zupkę bardzo polecam, jest naprawdę pyszne :)
      Kochana zapraszam bardzo do zabawy wianuszkowej i życzę powodzenia, uściski serdeczne :*

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Qrko bardzo lubimy tę zupkę, jest naprawdę pyszna :)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie, musze koniecznie wypróbować bo ostatnio wzięło mnie na zupy, a mój repertuar kulinarny jeśli chodzi o zupy ogranicza się do rosołu i pomidorowej. Takie mam dwie lewe w tym względzie. Pozdrawiam cieplutko bo za oknem mróz:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko bardzo polecam zupkę, jest pyszna i łatwa do zrobienia, jedynie trzeba się troszkę klopsików nakręcić, ale można zrobić i łatwiejszą wersję, z mięskiem mielonym po prostu posdmażonym na patelni i wrzuconym do zupki, czasami, gdy nie mam czasu na kręcenie pulpecików, tak właśnie robię :)
      U nas już bez mrozu, troszkę śniegu spadło, ale wciąż niewiele.
      Ściskam Cię serdecznie :*

      Usuń
  6. Wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nakrywaj stolik! Myszy pędzą! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysiu talerzyk już czeka, zapraszam kochana :*

      Usuń
    2. Chyba ukręcę jutro takie pulpeciki :)

      Usuń
    3. Mysiu podziel się wrażeniami, czy smakowało :))

      Usuń
  8. U nas trochę nasypało, więc zapraszam po śnieg do mnie:)
    Zupka wygląda obłednie, aż zrobiłam sie głodna:)
    ściskam cieplutko kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko u nas wciąż tylko odrobina śniegu i zrobiło się dosyć ciepło, więc pewnie błyskawicznie stopnieje.
      Zupka jest naprawdę pyszna, bardzo namawiam :))
      Buziaki serdeczne :*

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zimą tez tak lubimy jeść-syto:)w menu dominuje mąka!
    U nas nasypało śniegu i zrobiło sie -8:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko dziś i u mnie leniwe kluseczki ze skwareczkami , albo gulaszem :))
      U nas były duże mrozy, -18, a dziś już bez mrozu, niesamowite skoki :/

      Usuń
  11. Właśnie dodałam przepis do Foodera, zapewne wykorzystam go niebawem, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana bardzo polecam, zupka jest naprawdę pyszna :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowała :)
      Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  12. robię dokładnie taką samą zupę, tylko mięso rozdrabniam jak do bolognese :)))
    u nas zimą króluje pomidorówka, krupnik, wszelkie zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, wersja z rozdrobnionym mięskiem jest równie pyszna. Gdy nie bardzo mam czas na kręcenie pulpecików, to też tak robię :)
      Przypomniałaś mi o krupniku, wieki go nie robiłam. Może nawet i 3 lata. Mój eM nie lubi kasz pod żadną postacią..... ale coś ostatnio mu się zmienia i muszę to wykorzystać :))

      Usuń
  13. Super przepis,na pewno skorzystam.A u mnie dziś pomidorówka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana polecam, zupka naprawdę jest pyszna :)
      A pomidorówkę też bardzo lubimy.... była przed serową :)))

      Usuń
  14. Ale apetycznie wygląda. Lubimy takie zupki. Na pewno się skuszę:):):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam jest naprawdę smakowita :))
      Daj znać czy smakowała :))

      Usuń
  15. Uwielbiam jeść takie potrawy,kiedy mróz i śnieg za oknem. Lubię nawet trochę zmarznąć, bo wtedy jedzenie smakuje wyjątkowo :)))Dzięki za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aginko faktycznie fajnie po zmarznięciu zjeść takie rozgrzewające jedzonko :))
      Buziaki serdeczne :*

      Usuń
  16. Już wiem co ugotuję jutro :-) Dzięki za przepis, wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko bardzo jestem ciekawa czy zupka smakowała, dasz znać jak wrażenia ? :*

      Usuń
  17. Właśnie planowałam zrobić coś z mięsa mielonego i chyba wypróbuję Twoją propozycję:)
    Dziękuję za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zupka zasmakuje, podziel się proszę jak wrażenia :*

      Usuń
  18. pysznie wygląda:)
    nie ma to jak gorąca zupa na rozgrzewkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, w zimne dni fajnie rozgrzać się jedzonkiem :))

      Usuń
  19. Ale świetnie kucharzysz Kochana, aż głodna się zrobiłam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo namawiam na wypróbowanie zupki, jest naprawdę pyszna :)

      Usuń
  20. Nie wiem czy ją jadłam... Hmmmm
    Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale smakowicie i z mięskiem to może Pan Mąż uzna że cały obiad mam z głowy?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, myślę, że tak właśnie uzna :))) Zupka naprawdę syta :)
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  22. Też bardzo lubię o tej porze roku takie rozgrzewające potrawy. Bardzo fajny przepis z przyjemnością wypróbuję.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu, mam nadzieję, że zasmakuje :)
      Również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  23. Zupka wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam cieplutko i serdecznie zapraszam do siebie w odwiedziny Kaśka z http://nostalgicznyzakatek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu namawiam na wypróbowanie przepisu, zupka jest pyszna :)
      A do Ciebie bardzo chętnie wpadnę :)
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Odpowiedzi
    1. Oj, ja też tak mam na widok smakowitych zdjęć ;)))

      Usuń
  25. Takiej nigdy nie gotowałam. Fajny przepis:) Chyba szybko gotuję się zupkę?
    Zgapię (jak mówi jeden mój czwartoklasista:)) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś o tak, zupkę się robi naprawdę szybko, jedynie kręcenie pulpecików zajmuje sporo czasu. Ale ja, gdy czas mnie goni, mięsko po prostu podsmażam na patelni i tak wsypuję do zupy. Też jest super.
      Ściskam serdecznie <3

      Usuń
  26. Por uwielbiam zwłaszcza w zupach. Przepis zabieram do siebie i wypróbuję w najbliższym czasie, bo zupka wygląda apetycznie. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko cieszę się, że planujesz wypróbować zupkę :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowała :)
      Buziaki serdeczne :*

      Usuń
  27. Nie jadłam, ale pulpeciki uwielbiam, pora też i ser w każdej postaci. Zapiszę przepis do wypróbowania, a na zimowe dni będzie idealna. Narobiłaś mi apetytu:)
    Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu cieszę się, że narobiłam Ci apetytu zupką :) Jest naprawdę pyszna, smacznego kochana :)
      Ściskam serdecznie :*

      Usuń
  28. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Tak, zimą zdecydowanie lubimy sobie podjeść - sycące zupy - kremy,kasze,zboczkiem i warzywami, pieczone ziemniaki ze schabowymi roladkami... oj mogłabym tak jeszcze trochę ;)
    pozdrawiam serdecznie życząc wszystkiego dobrego w Nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brydziu u nas w domku jest stanowczo zbyt mało kasz.... a to dlatego, że nie lubi ich mój eM.... ja też nie przepadam, ale to samo zdrówko, a eM chyba powolutku zaczyna się przekonywać, więc muszę ich więcej wprowadzić do menu :)
      Kochana bardzo dziękuję za życzenia, Tobie też wszystkiego co najlepsze , uściski serdeczne <3

      Usuń
  29. Zimową porą kocham każdą Serowa z pulpetami, strzał w 10tkę !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu polecam, jest naprawdę pyszna :)
      Również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  30. Jak to świetnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje mmm
    Na zimę w sam raz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  31. oj tak, wreszcie spadł śnieg, szkoda, że w święta nie było :) mmm wydaje się być bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupka jest naprawdę pyszna , bardzo polecam :)
      U nas śniegu wciąż malutko, trawnik wygląda jak posypana cukrem pudrem szarlotka ;)

      Usuń
  32. Zupa wygląda pysznie i z pewnością smakuje świetnie. Fajne danie na zimowe dni. Ja zupy owszem, ale właśnie z mięsem, bo zimą bez mięsa nie potrafię żyć :) A najlepiej jeszcze tłuściutko, co niestety widać na wiosnę :) :) :) Pozdrawiam serdecznie, buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zupa wygląda pysznie i z pewnością smakuje świetnie. Fajne danie na zimowe dni. Ja zupy owszem, ale właśnie z mięsem, bo zimą bez mięsa nie potrafię żyć :) A najlepiej jeszcze tłuściutko, co niestety widać na wiosnę :) :) :) Pozdrawiam serdecznie, buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, wiosną przy wzmożonym ruchu, to wszystkie, zimą zgromadzone zapasy znikną :)) Tak więc nie ma problemu :) A jak wiemy, odrobina tłuszczyku w jedzonku podbija smak ;)))
      Również ściskam serdecznie , pięknej niedzieli <3

      Usuń
  34. Wygląda pysznie i po składnikach widzę, że musi smakować wyśmienicie. Z pewnością ją zrobię któregoś dnia. Pulpeciki niedawno robiłam w sosie pomidorowym i dzieciaki się zajadały więc powtórka będzie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu cieszę się, że planujesz zrobić zupkę, jest naprawdę pyszna :)
      Klopsiki w sosie pomidorowym... pychotka, wieki nie jadłam :))
      Ściskam cieplutko :*

      Usuń