środa, 2 sierpnia 2017

Czekoladowe ciasto z wiśniową frużeliną i kremem z białą czekoladą



Zapraszam Was dziś, na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniową frużeliną 
i kremem z białą czekoladą <3



Ciasto jest pyszne, bogate i wydaje się pracochłonne , ale tak naprawdę jest niesamowicie łatwe do zrobienia. 



CIASTO 


* 2 szkl mąki 
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej


Wszystkie składniki zmiksować .
 Przelać na dużą prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180 *C około 50 min - sprawdzać patyczkiem, musi być suchy.



KREM

* 1 l śmietanki kremówki 
* 1,5 - 2 serki Mascarpone
* 4 białe czekolady

2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 
2 czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serki, ubić, żeby dokładnie się połączyło i nie było grudek.
Wlać ostudzoną czekoladę, wsypać połowę wiórek, zmiksować na wolnych obrotach. 





FRUŻELINA WIŚNIOWA

* 0,5 kg wiśni
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżki soku z cytryny
* 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżeczki żelatyny

Owoce z cukrem zagotować, dodać rozmieszaną w odrobinie zimnej wody mąkę ziemniaczaną, kilka minut pogotować, rozpuścić żelatynę w odrobinie gorącej wody, dodać do wiśni. Ostudzić



Ciasto przekroić na pół, posmarować połową frużeliny, na to wyłożyć połowę kremu, następnie przykryć drugim blatem, na to znowu frużelina i reszta kremu. Na wierzchu posypać pozostałymi wiórkami czekolady.  Do lodówki na kilka godzin :)



Ciasto jest przepyszne , a niesamowicie łatwe i szybkie do zrobienia :)
Żeby jeszcze przyśpieszyć, zamiast frużeliny można posmarować placki jakimkolwiek dżemem i będzie równie pyszne :D



Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia ciasta  :D
Nadaje się zarówno do codziennej kawki, jak i na większe uroczystości, ponieważ jest naprawdę okazałe i bardzo, bardzo smaczne :D   


Kochani, jak sobie radzicie z upałami ? Dajecie radę ? U mnie 37* w cieniu :/
Ja pozaciągałam rolety, a na zewnątrz wychodze tylko rankiem i wieczorem. 

Pozdrawiam serdecznie, Agness <3

49 komentarzy:

  1. cudnie podane te słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany - jadłabym... :)
    Jeszcze w takim otoczeniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam, jest naprawdę pyszne :D

      Usuń
  3. Wygląda wyśmienicie z przyjemnością bym skosztowała :))
    Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, naprawdę polecam, ciasto jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia :D
      Buziaki <3

      Usuń
  4. Wygląda na maksa apetycznie! Narobiłaś mi smaka, a nie mam nic słodkiego :OO

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie na balkonie 43 st:)))
    frużelinę można zrobić do słoików jak dżem tylko zamiast mąki ziemniaczanej dodaje się skrobię kukurydzianą:)))
    ja robiłam ciasto i chciałam zrobić masę z białej czekolady i się nie ścięła,a z ciemnej ścina mi się zawsze:)))od tej pory nie lubię białej czekolady:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, zaskoczyłaś mnie tą skrobią kukurydzianą, na pewno wykorzystam Twoją podpowiedź <3
      Nie mam pojęcia, co mogło być powodem, że masa się nie ścięła. Ciekawa sprawa...

      Usuń
  6. Jejku, ale z Ciebie Kusicielka :-) Ale wygląda apetycznie, więc jak zwykle zabieram przepis. Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aha, upały dają się we znaki i czekam aż trochę odpuszczą, bo chciałabym połazić po górach tego lata. Z roletami i wychodzeniem na zewnątrz mam tak samo jak Ty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, no upał naprawdę daje się we znaki :/ Mam nadzieję, że troszkę się ochłodzi na dniach, bo dłuższy czas takich upałów ciężko będzie wytrzymać :(
      Ciasto naprawdę pyszne, bardzo polecam <3
      Buziaki serdeczne :)

      Usuń
  8. o matko, ja tak uwielbiam ciasta! :D trafiłaś w dziesiątkę z tym wpisem, bo właśnie zastanawiałam się, co powinnam upiec! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo jak fajnie :) Bardzo polecam i jeśli upieczesz, koniecznie daj znać jak smakuje :D

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Holly, ja nigdy nie wekowałam, trudno mi powiedzieć, zawsze robię więcej i wkładam w słoiczku do lodówki. W ciągu około miesiąca ją zjadamy. Ale wydaje mi się, że nie ma żadnych przeciwwskazań. Robię dżem ananasowy z cukinii z galaretką cytrynową i stoi spokojnie przez 2 lata, więc myślę, że i tu dodatek żelatyny nie zaszkodzi. Wlewam gotujące w słoiczki i przewracam na zakrętki, przykrywam kocem do ostygnięcia. Wcześniej w komentarzu pisała Bożenka, że ona na zimę robi frużelinę, tylko zamiast mąki ziemniaczanej daje skrobię kukurydzianą :)

      Usuń
  10. Ty zła Kobieto! Takie apetyczne zdjęcia, taki przepis! A ja dopiero o tej porze czytam i uruchamia mi się wyobraźnia, ech... Przepis zapisuję, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))))
      Kochana, naprawdę polecam, ciasto jest przepyszne i bardzo łatwo i szybko się je robi :D

      Usuń
  11. Ciemne casto plus frużelina wiśniowa to stanowczo moje smaki:-)))
    P.S.
    Ja w największe upały jadę na basen by się trochę ochłodzić:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, na takie upały basen, czy jezioro to raj... chyba nie ma nic lepszego :D <3

      Usuń
  12. Witam i dziękuję za odwiedziny u mnie. Masz bajeczny ogród, oglądałam zdjęcia z zapartym tchem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak mi miło, dziękuję :) Bardzo się cieszę również z Twojej wizyty, rozgość się <3
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  13. Fantastyczne połączenie smaków! I wygląda obłędnie! No chyba się nie oprę i wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest naprawdę pyszne :D I bardzo łatwe do zrobienia, co jest fajne :D

      Usuń
  14. Mniam... pięknie podane i sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zachęciłaś. Wygląda na mega pyszne. Moje smaki. :)

    Muszę to napisać, może zanudzając... Wspaniałe ujęcia, zachwycają!!!!!

    Z upałami radzę sobie źle. Od dziecka źle reaguję na upały, a stawy puchną mi okropnie. Wychodzę tylko i wyłącznie, kiedy muszę. Mam nadzieję, że szybko się ochłodzi. hehe No, ale ja z tych zimnolubnych.

    Miłego dnia Agness. :) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, dziękuję , niesamowicie miło jest mi zawsze po lekturze Twoich komentarzy <3 <3 <3
      Wreszcie się ochłodziło, można troszkę odpocząć :D
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  16. Po prostu zadowalam się samym opisem i pięknymi zdjęciami, takie apetyczne!!
    Upały są i u mnie, ale zawsze po którejś stronie domu jest wiaterek, więc da się wytrzymać.
    Pozdrawiam ożywczo.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, u mnie dziś już całkiem chłodno. Cieszę się, bo można troszkę odetchnąć. Od środy podobno znów ma być ciepło :)
      Dziękuję za miłe słowa i ściskam serdecznie <3

      Usuń
  17. Ciasto wygląda bardzo smakowicie:))Pozdrawiam serdeczne:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, dziękuję i również pozdrawiam cieplutko <3

      Usuń
  18. Jak tylko wrócę do domu to rzucę się w wir pieczenia :) Obłędne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, ciasto naprawdę pyszne i mimo, że takie bogate i reprezentacyjne, że pasuje nawet na dużą uroczystość, to bardzo łatwe i szybkie do zrobienia :D

      Usuń
  19. Ależ to ciacho musi być pyszne! Moje smaki ;)
    W swoim cukierniczym repertuarze ma podobny przepis , ale ciekawi mnie ten krem z dodatkiem białej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, ja uwielbiam białą czekoladę, więc dla mnie jest naprawdę super, mój eM za białą nie przepada, więc smakowało mu, ale stwierdził, że nie jest takie ,,wow,, ;))) Wolałby z ciemną :D

      Usuń
  20. O mamuniu, jakie pyszności ;). Ten krem z białą czekoladą i wiśnie narobiły mi takiego smaczku. Zdjęcia śliczne :). Zapraszam w odwiedziny do siebie ;). Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3
      Ciasto naprawdę pyszne, szczerze polecam:)
      Z prawdziwą przyjemnością odwiedzę Cię , również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  21. Nie dość, że na pewno pyszne, to jeszcze jak elegancko się prezentuje:) Zapisuję do listy ulubionych:) Zdjęcia jak zwykle przecudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa <3
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń