Szakszuka - potrawa, której nie może zabraknąć w sezonie letnim, kiedy jest mnóstwo pysznych, pachnących , słodkich pomidorów i papryki :)
.
Klasyczna wersja ( taka dziś u mnie ) to podsmażone pomidory z papryką,
cebulą i czosnkiem i w tym ,,sosie,, ugotowane jaja.
Na maśle lub oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wciskami czosnek 2-3 ząbki, zależy jak lubimy, gdy już się przyrumieni, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i 2-3 duże pomidory. Mieszamy wszystko razem, solimy i dusimy kilka minut ( już bez mieszania ) żeby warzywa zmiękły i odparowały.
Robimy 3-4 dołki w masie i wbijamy jaja. Przykrywamy i smażymy kilka minut, żeby białka się ścięły a żółtka pozostały płynne. Doprawiamy pieprzem, chili, kminem rzymskim.
Podajemy posypane bazylią, z pieczywem.
Wariacji na temat
szakszuki jest całe mnóstwo (tak jak z jajecznicą ) można dodawać co
lubimy, pyszne wersje są z pieczarkami, cukinią, szpinakiem,
ugotowanymi ziemniakami, boczkiem, mielonym mięsem, kurczakiem, posypane
kozim serem itp. co kto lubi :)
Jednak zawsze podstawą są pomidory :)
Warto korzystać z sezonowych warzyw, właśnie teraz są wyjątkowo pyszne i zdrowe.
Szakszuka jest potrawą wartą polecenia pod każdym względem.
Niesamowicie wartościowa, mnóstwo witamin i mikroelementów, niskokaloryczna, robi się ją błyskawicznie i jest naprawdę bardzo, bardzo pyszna.... cóż chcieć więcej ;)))
Fajne też jest to, że praktycznie nie może się znudzić.
Jeśli nawet jemy ją często- kilka razy w tygodniu, to w zależności od dodatków, za każdym razem smakuje inaczej i zawsze jest pyszna :D
Czy znacie tę potrawę, robicie ? W jakiej wersji smakuje Wam najbardziej ?
Życzę pięknego i smacznego tygodnia <3
Podobnie robię jajecznicę, ale teraz wiem, jak się nazywa ta potrawa z papryką. Zdjęcia jak zawsze takie smakowite!! Aż ślinka przysłowiowa cieknie.:))
OdpowiedzUsuńCelu bardzo dziękuję <3 Szakszuka jest naprawdę przepyszna :)
UsuńWygląda to mega apetycznie. Mniam.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne, bardzo polecam :D
UsuńWygląda przepysznie i pewnie tak smakuje:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńReniu, jest naprawdę pyszne i co dla mnie istotne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia :D Szczerze polecam :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie :)
Nie znam tej potrawy. Wygląda smakowicie. Niestety nie jadam jaj, a szkoda. Pozdrawiam:):):):)
OdpowiedzUsuńNo właśnie... szkoda z tymi jajami, u mnie są bardzo ważnym elementem diety, w moim domu je się ich naprawdę dużo. Ale wiadomo, wszędzie inaczej, nie wszystko jeść możemy, nie wszystko też lubimy :)
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam, uściski <3
To danie wygląda tak aapetyacznie, że nawet teraz byłabym gotowac je pochłonąć (a jest już przed północą!). Nie znałam tego smakołyku, tym bardziej ciesze się, że się podzieliłaś przepisem.
OdpowiedzUsuńMagda, naprawdę polecam, jest przepyszne, zdrowe i robi się je błyskawicznie :D
UsuńNie spotkałam jeszcze osoby, której by szakszuka nie smakowała. Ja jeszcze nigdy jej nie jadłam. Ba, nawet nie próbowałam jajecznicy z pomidorami. Muszę to danie koniecznie przygotować. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDorotko, wyobraź sobie, jajecznicy z pomidorami po prostu nie cierpię, a szakszuka jest taka pyszna, że trudno się od niej oderwać :D Szczerze polecam :D
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam :)
Nigdy jej nie robiłam i nie jadłam, ale chodzi za mną od ubiegłego roku. A czytając dziś Twój wpis, właśnie sobie o niej przypomniałam. Może jednak jak się obudzę po wakacyjnej labie i wrócę do rzeczywistości to uda się zrobić na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Justynko, naprawdę namawiam, jest przepyszna i robi się błyskawicznie :D
UsuńUściski serdeczne <3
Ależ mi narobiłaś ochoty na takie danie:)))
OdpowiedzUsuńJa teraz często robię taką pastę z cebuli ,papryki i cukinii:)duszę cebulę na oliwie z octem tzn 1/2 szkl oliwy 1/4 szkl octu,jak się zeszkli dodaję paprykę a na końcu cukinię bo ona nie potrzebuje długo się dusić,solę pieprzę i dodaję łyżkę przecieru pomidorowego a na koniec wszystko razem miksuję i dodaję pietruszkę zieloną:)))pychotka:)ale muszę skosztować tego Twojego smakołyku:)))
Bożenko, ależ świetny pomysł mi dałaś na pastę, nigdy tak nie robiłam i z ogromną ochotą spróbuję :D
UsuńNigdy nie robiłam takiego dania, ale bardzo chętnie je zrobię. Wygląda bardzo smacznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia!
Reniu dziękuję <3
UsuńSzakszukę naprawdę polecam, jest pyszna i co ważne rano, szybka do zrobienia :)
Nie jadłam takiego Dania,Chetnie zapisze przepis.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bardzo polecam, jest pyszne :D
UsuńRównież pozdrawiam ciepło <3
Uwielbiam szakszukę U mnie wygrywa z jajecznica tysiąc razy :-)
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite zdjęcia
Pozdrawiam
Dorotko, dziękuję <3
UsuńU mnie podobnie, jest na znacznie wyższej pozycji niż jajecznica... chociaż tę też lubię ;))
Również pozdrawiam serdecznie <3
W sezonie pomidorowym obowiązkowo gości na naszym stole nie tylko na śniadanie:)))Czasem podaję z czipsami z boczku lub z szynką parmeńską:)Szkoda,że nie potrafię swoich potraw tak pięknie obfocić:((Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGosiu i ja uwielbiam z przysmażonym boczusiem, czy szynka parmeńską... pycha :D
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie <3
Latem praktykujemy jajecznicę z pomidorami, która jest zdecydowanie mniej fotogeniczna
OdpowiedzUsuńKurczę ...muszę spróbować Twojego sposobu na jajka wydaje mi się że rodzina przyklaśnie ;)
Kamila, bardzo Cię namawiam, to jest naprawdę przepyszna potrawa, a tak naprawdę, nie wymaga większej pracy niż dobra jajecznica :D
UsuńGreat post! Very interesting :)
OdpowiedzUsuńHope you'll leave a comment on my new post --> http://howaboutjourney.blogspot.hr/2017/08/crikvenica.html#comment-form
Thank You, very much :)
UsuńDanie zdecydowanie dla mnie, bo lubię połączenie smaku smażonych jajek i pomidorów. Muszę koniecznie wypróbować !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :))
Aniu, wypróbuj koniecznie, to naprawdę przepyszne i szybkie jedzonko :D
UsuńŚciskam serdecznie <3
O mamusio ... takie śniadanie to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńŁukasz, naprawdę pycha i szybciutko się robi :D Bardzo polecam :D
UsuńNie znałam tego, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSylwia, naprawdę bardzo namawiam, jest przepyszna :D
UsuńNo i wpadam do Ciebie po pomysł na dzisiejsze śniadanie. Zabieram Twój przepis, bo ja robiłam lata świetlne temu... :-) Buziaki i słonecznego weekendu :-)
OdpowiedzUsuń