piątek, 11 listopada 2016

Dziś pod znakiem rolady :)


Jakoś tak bardzo kulinarnie się u mnie ostatnio zrobiło :D
Ale cóż poradzić... lato się skończyło, przyszły szare, chłodne dni, więc ciągnie do kuchni, jest ogromna ochota na łakocie , więc cóż , trzeba pichcić  ;)

Dziś Marcina, imieniny eMa, więc postanowiłam zrobić  jego ukochane ciasto, a mianowicie roladę :) I żeby było jeszcze więcej szczęścia, to nie tylko jedną, ale dwie różne :)
Robiłam je w tajemnicy, nie dopuszczałam go do kuchni, więc miał dziś prawdziwą niespodziankę, tym bardziej, ze piekę bardzo często, ale rolad nie robiłam już wieki :))


Pierwsza, to rolada z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym, z kremem z bitej śmietany i mascarpone :)



Bardzo orzeźwiająca , soczysta i kwaskowata :)






Druga, to całkowite jej przeciwieństwo. Baaaaardzo czekoladowa, z wiśniową frużeliną  :)




Czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem i czekoladowa polewa.... czysta rozpusta ;)


Na wierzchu, dla złagodzenia czekoladowych tonów, krem z bitej śmietany i mascarpone :)


Rolady to świetne ciasta, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a naprawdę pyszne i świetnie wyglądają :) Przy ich robieniu można popuścić cugle fantazji i tworzyć przeróżne wariacje :) Ciasto klasyczne biszkoptowe, czekoladowe, ze szpinakiem, z dodatkiem buraka, marchewki :) Nadzienia też takie, jak nam tylko fantazja podpowie i owocowe i kremowe i budyniowe i śmietanowe i czekoladowe ... a nawet sam dżemik i jest pysznie  :)
A jak u Was z roladami, lubicie, pieczecie ?




Ps. Na życzenie dopisuję przepis <3

Biszkopt
* 5 jaj
* 1/2 szkl cukru
* 2/3 szkl mąki ( pszenna + łyżka ziemniaczanej )
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić pianę ze szczyptą soli, gdy już będzie dosyć sztywna dodać cukier i ubić na sztywno, dodać żółtka, dokładnie połączyć, następnie wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać , wylać na natłuszczony papier na blasze, wyrównać, piec około 25 min w 180*C

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę , lekko posłodzić, chwilę prażyć, żeby były dosyć miękkie, wsypać 2 galaretki cytrynowe, dokładnie wymieszać, ostudzić.

Biszkopt ( może być jeszcze ciepławy) posmarować jabłkami ( również mogą być jeszcze lekko ciepłe ) Zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i na kilka godzin do lodówki.
Można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem. Ja najbardziej lubię z kremem z ubitej śmietany z mascarpone :)

Do wersji czekoladowej dodaję czubatą łyżkę kakao do mąki .

Krem czekoladowy -  1 łyżkę kakao wymieszać z 1 łyżką cukru, zalać odrobiną wrzątku, ostudzić.
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę ( około 300 - 350 ml )z łyżką cukru, dodać mascarpone, dokładnie połączyć, dodać ostudzone kakao .

Jeszcze lekko ciepły biszkopt zrolować na ściereczce. Po ostudzeniu rozwinąć, posmarować kremem, na brzegu, który będzie w środku, rozłożyć frużelinę wiśniową, zwinąć w rulon. Dokładnie zawinąć w folię aluminiową i do lodówki na kilka godzin.

Wiśniowa frużelina - wypestkowane wiśnie ( ok 0,5 kg )   dodać 2 łyżki cukru,( jeśli będzie za mało słodki, dodać więcej cukru .  )  pogotować przez kilka minut, zlać około 1/2 szkl soku, ostudzić, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać, wlać do wiśni, chwilę pogotować. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę gorącej wody. Można dodać przyprawy korzenne ( cynamon, goździki )

Pozdrawiam serdecznie, Agness <3

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Już edytuję post i napiszę przepis :) Robi się błyskawicznie , a jest pyyyyszne :)

      Usuń
  2. Co za pysznosci! Jestes mistrzynią wypieków. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elwira, bardzo Ci dziękuję <3 Piec uwielbiam :)
      Buziaki :)

      Usuń
  3. i po diecie...:)
    pyszne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladę z jabłkami często piekę. Wiśniowa roladę chętnie spróbuję. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, polecam jest pyszna :)
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. WOW...Jak to super wygląda!
    A i smakuje pewnie bosko :)
    U mnie, zwłaszcza latem, króluje rolada bezowa z malinami i borówkami.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lula, bezowa rolada, to mistrzostwo świata.... nie ma sobie równych <3
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  6. Wygląda świetnie, nic tylko rozkoszować się jej smakiem przy herbatce :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, fajnie smakuje :)
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Ja nie dawno odważyłam się pierwszy raz w życiu upiec drożdżową roladę z makiem - matko jaka ona pyszna była! Twoje wyglądają znakomicie skusiłabym się na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu, bardzo polecam, bardzo łatwo i szybko się je robi a są naprawdę pyszne . Rolada makowa, to już wyższa szkoła jazdy... pycha :)

      Usuń
  8. Ależ one apetycznie wyglądają, muszą być pyszne! Przyjemnego świętowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu dziękuję, Tobie również miłego świętowania <3
      Rolady naprawdę fajnie smakują :)

      Usuń
  9. ho ho!! Jak szanowna koleżanka umila sobie długi weekend :))))) Fantastycznie wszystko wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, mam Marcina w domu, musiałam go dopieścić imieninowo. Rolady, to jego ukochane ciasta :))

      Usuń
  10. Pysznie wyglądają i bardzo apetycznie:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Pychotka
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pysznie wyglądają ;o mniaaam! narobiłaś tylko mi smaka ;d

    obserwuję ;) (jako Dagmara K)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne, polecam :)
      Pozdrawiam ciepło <3

      Usuń
  13. Zawsze patrząc na rolady wydawało mi się że, to jakoś bardziej skomplikowane jest ;)
    Dziękuję za pomocne rady, które z pewnością wykorzystam. Przepis na biszkopt mam troszkę inny. Dodaje siedem jaj , mąkę ziemniaczaną , za to nie dosypuję proszku do pieczenia. Zawsze pięknie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, faktycznie może się wydawać, że rolada nie jest łatwa do zrobienia. A tak naprawdę to chwilka roboty i bardzo, bardzo łatwa sprawa :)

      Usuń
  14. U mnie w weekend zajadaliśmy się szarlotką na kruchym cieście :) Twoje rolady również bardzo smakowite :) Koniecznie muszę wypróbować przepisy !
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu namawiam na roladę, to błyskawiczne i pyszne ciasto :)
      Szarlotki kocham, pod każdą postacią :)
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  15. Rolady piękne, a ja rzadko piekę, bo mam wrażenie, że duzo przy nich zachodu...
    Twoje Agness wyglądają super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, czasami mamy jakieś wyobrażenie o danej potrawie, mimo, że wcale tak nie jest :) Ja tak mam z ciastem drożdżowym, nie lubię go robić i robię bardzo rzadko :)
      Pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń