niedziela, 26 lipca 2015

Niedzielne śniadania - placuszki z cukinii :)



Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Pyszna i zdrowa )
Zawiera sporo soli mineralnych - potas, żelazo, magnez.
Witaminy - A, C, K, PP i B1.
Ma właściwości odkwaszające organizm, jest niskokaloryczna, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i układ krążenia. 

Przez cały sezon zajadamy się nią, mam posadzonych kilka krzaczków, a z nich mnóstwo  owoców , które wykorzystuję w przeróżny sposób:)

Jeszcze nie raz podrzucę przepis na pyszne jedzonko z cukinii, warto ją wprowadzić do domowego menu :)

Dziś na śniadanko zrobiłam placuszki.
Moja ulubiona wersja jest najprostsza pod słońcem :))
To po prostu krążki cukinii, posolone i maczane w gęstym cieście naleśnikowym.... dla mnie cud , miód i orzeszki.... uwielbiam :)))




















Robię jeszcze inną wersję placuszków, z tartej cukinii.



PLACUSZKI Z CUKINII
* duża cukinia 
* 2 jaja
* 3 czubate łyżki mąki
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach razem ze skórką, posolić. Poczekać aż puści sporo soku, dobrze odcedzić, trochę odcisnąć. Dodać jaja, mąkę, wcisnąć czosnek. Połączyć. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...
Podawać można z kleksem śmietany, jogurtu, jogurtowym sosem czosnkowym. Ja najlepiej lubię bez dodatków.

(Czasami do masy na placki dodaję 2 łyżki startego na drobniutkiej tartce żółtego sera)












Życzę miłej i smacznej niedzieli.
Uściski, Agness  <3

73 komentarze:

  1. Uwielbiamy z mężem ,często je robimy,buziaki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż to taki bardziej mięsożerny, ale czasami daje się skusić :)))
      Ja uwielbiam :)
      Kochana, Tobie również buziaki serdeczne :*

      Usuń
  2. O tej porze roku często zajadamy placki z tartej cukinii.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniałe warzywko, prawda? Ja zawsze bardzo czekam na cukiniowy sezon :)
      Również cieplutko pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Ale pychota;)w dzieciństwie mama robiła z cukini rożne pyszności min.naleśniki.pozdrawiam.udanej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko uwielbiam cukinię pod każdą postacią :))
      Zaciekawiłaś mnie tymi naleśnikami :))) Jak się je robi ?
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dla mnie sa troszke za tłuste ale potraktowane ręcznikiem papierowym daja radę. Sam smak na 6!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zawsze warto wyłożyć je na papierowy ręcznik :) Buziaki :*

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinię lubię, ale tylko na surowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do Mysiu czego jej używasz na surowo? Do sałatek ?

      Usuń
    2. Dodaję ją do sałatek albo kroję w słupki i wcinam z dipem - czosnkowym, bo taki lubię najbardziej. Czasem chrupię ją w pracy bez dodatków :) Babcia Mysz całą wydrążoną cukinię lubi nadziewać farszem z mięska mielonego (np. takim jak do gołąbków) albo smażyć w ulubionych przyprawach na patelni.

      Usuń
  7. oj... pysznie u Ciebie ostatnio na blogu...
    lubię placuszki... wszelkiego smaku
    pozdrawiam Agness

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu i ja bardzo lubię placuszki, można naprawdę poszaleć w tej dziedzinie :)
      Również serdecznie pozdrawiam, uściski :*

      Usuń
  8. Jest dostępna właściwie przez cały rok, więc daje duże pole do popisu. Ja dodaję ją do makaronów, jako zielony element i do wszelkich zapiekanek mięsno-warzywnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie przez cały rok można korzystać z tej dobroci, jednak ja jakoś nie mam nawyku jej kupowania. Ale latem zawsze sporo jej mrożę i później zimą mam do wszelkich sosów, zapiekanek, czy na placuszki :) Bardzo lubię to warzywo i uważam, że ma naprawdę ogromną możliwość zastosowania :))) I makarony i zapiekanki smakują z nią cudnie, ja również bardzo lubię :))

      Usuń
  9. Twoja rodzinka kochana, to ma z Tobą cudownie... Przygotowujesz im takie pyszne śniadanka, że aż im zazdroszczę!!
    Placuszki wyglądają bardzo smacznie!
    całuski posyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko dziękuję za ciepłe słowa :*
      Faktycznie lubię spędzać czas z rodziną przy ładnie podanych posiłkach, myślę, że to są naprawdę fajne, jednoczące chwile :) Jest czas na rozmowy, żarty... no fajnie jest po prostu :))
      Ściskam Kochana serdecznie <3

      Usuń
  10. o matko ale pysznie to wyglada *,*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :))) Ciesze się, że podoba Ci się :)

      Usuń
  11. Ojej moje ulubioneee!!Chyba jutro zrobię?Mam jeszcze jedną cukinię od teścia, z działki.No to plan już jest.Dzięki za podsunięcie pomysłu :-) Buziaki :-***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marilyn bardzo proszę, cieszę się, że podsunęłam pomysł :)))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  12. Uwielbiam cukinię i wciąż szukam nowych inspiracji kuchennym. Placuszki z tartą cukinią znam, ale te maczane w cieście naleśnikowym pierwszy raz słyszę! Na pewno zrobię :) Dzięki!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana te w cieście naleśnikowym to moje ulubione , są naprawdę pyszne :) Podobnie robię wiele innych warzyw i owoców. Jabłuszka, kwiaty bzu, kwiaty cukinii, brokuł, kalafiorek, pieczarki. Wszystko naprawdę pyszne :))
      Również cieplutko pozdrawiam , uściski :*

      Usuń
  13. Kochana super często robię te placuszki są ekstra:) Zajrzyj koniecznie do mnie i wypróbuj przepis na lasagne z cukini !!!! Zapraszam może choć jeden komentarz się pojawi hahaha :) pozdrawiam MONIA
    http://bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana super często robię te placuszki są ekstra:) Zajrzyj koniecznie do mnie i wypróbuj przepis na lasagne z cukini !!!! Zapraszam może choć jeden komentarz się pojawi hahaha :) pozdrawiam MONIA
    http://bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia byłam już na Twoim blogu kulinarnym ( zawsze jakoś zaglądałam na ten drugi ) i teraz na pewno będę zaglądała tam częściej :*

      Usuń
  15. o ja także lubię placki z cukinii, tylko my dodajemy sera żółtego do nich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółty serek to świetny dodatek, placuszki są jeszcze bogatsze w smaku :))

      Usuń
  16. Właśnie w tej wersji placuszki smakują mi najbardziej :-) będę wypatrywać przepisów, chętnie wypróbuję nowych.
    Udanego tygodnia!
    Buziaki :-* :-* :-*

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie w tej wersji placuszki smakują mi najbardziej :-) będę wypatrywać przepisów, chętnie wypróbuję nowych.
    Udanego tygodnia!
    Buziaki :-* :-* :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu będę systematycznie wrzucała przepisy na potrawy z cukinii, bo teraz często gości ona na moim stole :))
      Tobie również wspaniałego tygodnia, uściski :*

      Usuń
  18. Kochana super często robię te placuszki są ekstra:) Zajrzyj koniecznie do mnie i wypróbuj przepis na lasagne z cukini !!!! Zapraszam może choć jeden komentarz się pojawi hahaha :) pozdrawiam MONIA
    http://bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uściski kochana, już byłam na blogu. Cudne zdjęcia :*

      Usuń
  19. Placuszki są pyszne, robi je moja koleżanka, ja cukinię lubię grilowaną, posypaną odrobiną parmezanu, świetny dodatek do mięs.Smakowite śniadanko! Rozpieszczasz rodzinkę! Pozdrowionka! Dora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dora dziękuję :))
      Bardzo lubię grilowaną cukinię, ale nigdy nie jadłam jej z parmezanem. Następnym razem wypróbuję patent :))
      Ściskam serdecznie :*

      Usuń
  20. Moje ulubione:))
    spróbuj zrobić sobie takie placki w ten sposób,że najpierw mieszasz jajka z mąką i ziołami żeby miały konsystencje ciasta na lane kluski a następnie dodaj odsączoną startą cukinie i szybko wymieszaj i od razu smaż:)))na gotowe dodaję np:biały serek i posypuję pokrojonymi pomidorkami,a jak dzień rozpusty to jeszcze pokrojoną w paseczki szynką:)))
    jest zupełnie inna struktura takiego placka:))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko z przyjemnością wypróbuję Twoją wersję placuszków. Na pewno są pyszne :))
      Również cieplutko pozdrawiam :*

      Usuń
  21. koniecznie muszę to zrobić, uwielbiam cukinię, wczoraj nawet robiłam grillowana cukienię z pieprzem i miętą:) jak zawsze wygląda to apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu i ja też, uwielbiam pod każdą postacią :) Placuszki bardzo polecam :)

      Usuń
  22. Mniam! Uwielbiam takie, są najlepsze!
    Czy pomidorki to też z Twojego ogrodu?

    Pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu zgadza się , pomidorki ze szklarenki. To pasja mojej mamy, sadzi przeróżne odmiany :)
      Również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Aguśka dzięki za cukiniowe przepisy :))) My wczoraj cukinie pokrojoną w plastry wrzuciiśmy na grilla. I co? I oczywiście była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aginko bardzo proszę :)
      Uwielbiam grillowaną cukinię, naprawdę pycha :))

      Usuń
  24. Jakie pyszne placuszki!!!! Dzięki za przepis, koniecznie muszę je zrobić:))
    Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego tygodnia:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doniu bardzo polecam , placuszki są naprawdę pyszne :)
      Ja również cieplutko pozdrawiam , uściski serdeczne :*

      Usuń
  25. Muszę przyznać, że cukinii w wersji z ciastem naleśnikowym jeszcze nie jadłam! :) Muszę wypróbować!
    Natomiast placki cukiniowe - uwielbiam! Robię je podobnie, jak robi się ziemniaczane. :) Niebo w gębie!
    Uściski! k

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo polecam taką wersję placuszków, to moja ulubiona, są naprawdę pyszne :))
      Ta wersja, jak placuszki ziemniaczane, też super.... w ogóle cukinia pod każdą postacią jest pyszna :)))
      Buziaki serdeczne :*

      Usuń
  26. Ja też lubię cukinię bardzo. I też robię takie :) Albo na patelni grillowej. Pyszotka.
    Ale z ciastem jeszcze nie próbowałam. Będę musiała wypróbować.
    Ściskam mocno.
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu bardzo polecam, te z naleśnikowym cieście dla mnie najpyszniejsze :))) Z wierzchu chrupiące , w środku delikatne jak puszek :)))
      Również ściskam gorąco :*

      Usuń
  27. U mnie pierwsza wersja gości na talerzu kilka razy w tygodniu, bo po prostu uwielbiam taką cukinię! To też moje najprzyjemniejsze wspomnienie kulinarne z dzieciństwa:) Poza tym nie znam osoby, której nie posmakowałaby cukinia w takiej formie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pychota niesamowita, ja też mogłabym je jeść kilka razy w tygodniu :)))
      A takie różne kulinarne smaki dzieciństwa są cudowne :)

      Usuń
  28. Godne wypróbowania. A czy cukinię można by zastąpić kabaczkiem?
    Albo inaczej, masz jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie kabaczka?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko oczywiście, można :) Ja smażę i jedno i drugie :)
      W ogóle traktuję te warzywka jako jedno i robię z nich te same potrawy, w zależności, które akurat mam. W najbliższym czasie będę robiła sporo potraw z tych warzyw i będę wrzucała na bieżąco przepisy :)
      Ściskam serdecznie :*

      Usuń
  29. Nie przepadam za cukinią, ale Twoje placuszki tak apetyczne, że chyba zrobię, buziaki Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, a ja przeciwnie, uwielbiam ją pod każdą postacią :))
      Na placuszki namawiam, są pyszne. Jeśli skusisz się zrobić, to daj proszę znać, czy zasmakowały, czy raczej, tak jak inne cukiniowe potrawy nie bardzo :))
      Aga, ściskam serdecznie :*

      Usuń
  30. Cukinia jest rewelacyjna. Właśnie kupiłam na zapiekankę:)))
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och to pyszne jedzonko Ci się szykuje . Zapiekanki są super :))
      Ściskam serdecznie : *

      Usuń
  31. Witaj
    Znam i robię wersję z utartej cukinii, bardzo moim najbliższym smakuje ogromnie. Muszę wypróbować Twoją pierwszą wersję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kingo bardzo namawiam na tę wersję, jest naprawdę przepyszna :))
      Ściskam serdecznie :*

      Usuń
  32. Uwielbiam cukinię. A Twoje placuszki zjadłabym i teraz. Mniam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, bardzo zapraszam na placuszki, robię je dosyć często w sezonie :))
      Buziaki : *

      Usuń
  33. Dla mnie to idealny przepis bo uwielbiam cukienię ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Odpowiedzi
    1. Oj to placuszki na pewno Ci zasmakują, są naprawdę pyszne :))

      Usuń
  35. To coś dla mnie, bo uwielbiam cukinię w każdej postaci, zwłaszcza z pomidorami, świeżą bazylią i makaronem. Twoje placuszki wyglądają pysznie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu cukinia to wspaniałe warzywo, prawda ? Można zrobić z niej mnóstwo przeróżnych potraw, na słono i na słodko :))
      Placuszki naprawdę są pyszne, bardzo polecam :)
      Również cieplutko pozdrawiam : *

      Usuń