Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Pyszna i zdrowa )
Zawiera sporo soli mineralnych - potas, żelazo, magnez.
Witaminy - A, C, K, PP i B1.
Ma właściwości odkwaszające organizm, jest niskokaloryczna, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i układ krążenia.
Przez cały sezon zajadamy się nią, mam posadzonych kilka krzaczków, a z nich mnóstwo owoców , które wykorzystuję w przeróżny sposób:)
Jeszcze nie raz podrzucę przepis na pyszne jedzonko z cukinii, warto ją wprowadzić do domowego menu :)
Dziś na śniadanko zrobiłam placuszki.
Moja ulubiona wersja jest najprostsza pod słońcem :))
To po prostu krążki cukinii, posolone i maczane w gęstym cieście naleśnikowym.... dla mnie cud , miód i orzeszki.... uwielbiam :)))
Robię jeszcze inną wersję placuszków, z tartej cukinii.
PLACUSZKI Z CUKINII
* duża cukinia
* 2 jaja
* 3 czubate łyżki mąki
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach razem ze skórką, posolić. Poczekać aż puści sporo soku, dobrze odcedzić, trochę odcisnąć. Dodać jaja, mąkę, wcisnąć czosnek. Połączyć. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...
Podawać można z kleksem śmietany, jogurtu, jogurtowym sosem czosnkowym. Ja najlepiej lubię bez dodatków.
(Czasami do masy na placki dodaję 2 łyżki startego na drobniutkiej tartce żółtego sera)
* duża cukinia
* 2 jaja
* 3 czubate łyżki mąki
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach razem ze skórką, posolić. Poczekać aż puści sporo soku, dobrze odcedzić, trochę odcisnąć. Dodać jaja, mąkę, wcisnąć czosnek. Połączyć. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...
Podawać można z kleksem śmietany, jogurtu, jogurtowym sosem czosnkowym. Ja najlepiej lubię bez dodatków.
(Czasami do masy na placki dodaję 2 łyżki startego na drobniutkiej tartce żółtego sera)
Życzę miłej i smacznej niedzieli.
Uściski, Agness <3
Uwielbiamy z mężem ,często je robimy,buziaki:))
OdpowiedzUsuńMój mąż to taki bardziej mięsożerny, ale czasami daje się skusić :)))
UsuńJa uwielbiam :)
Kochana, Tobie również buziaki serdeczne :*
O tej porze roku często zajadamy placki z tartej cukinii.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
To wspaniałe warzywko, prawda? Ja zawsze bardzo czekam na cukiniowy sezon :)
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam :*
Ale pychota;)w dzieciństwie mama robiła z cukini rożne pyszności min.naleśniki.pozdrawiam.udanej niedzieli.
OdpowiedzUsuńAgatko uwielbiam cukinię pod każdą postacią :))
UsuńZaciekawiłaś mnie tymi naleśnikami :))) Jak się je robi ?
Również cieplutko pozdrawiam :)
Dla mnie sa troszke za tłuste ale potraktowane ręcznikiem papierowym daja radę. Sam smak na 6!:)
OdpowiedzUsuńO tak, zawsze warto wyłożyć je na papierowy ręcznik :) Buziaki :*
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCukinię lubię, ale tylko na surowo :)
OdpowiedzUsuńA do Mysiu czego jej używasz na surowo? Do sałatek ?
UsuńDodaję ją do sałatek albo kroję w słupki i wcinam z dipem - czosnkowym, bo taki lubię najbardziej. Czasem chrupię ją w pracy bez dodatków :) Babcia Mysz całą wydrążoną cukinię lubi nadziewać farszem z mięska mielonego (np. takim jak do gołąbków) albo smażyć w ulubionych przyprawach na patelni.
Usuńoj... pysznie u Ciebie ostatnio na blogu...
OdpowiedzUsuńlubię placuszki... wszelkiego smaku
pozdrawiam Agness
Joasiu i ja bardzo lubię placuszki, można naprawdę poszaleć w tej dziedzinie :)
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam, uściski :*
Jest dostępna właściwie przez cały rok, więc daje duże pole do popisu. Ja dodaję ją do makaronów, jako zielony element i do wszelkich zapiekanek mięsno-warzywnych.
OdpowiedzUsuńFaktycznie przez cały rok można korzystać z tej dobroci, jednak ja jakoś nie mam nawyku jej kupowania. Ale latem zawsze sporo jej mrożę i później zimą mam do wszelkich sosów, zapiekanek, czy na placuszki :) Bardzo lubię to warzywo i uważam, że ma naprawdę ogromną możliwość zastosowania :))) I makarony i zapiekanki smakują z nią cudnie, ja również bardzo lubię :))
UsuńTwoja rodzinka kochana, to ma z Tobą cudownie... Przygotowujesz im takie pyszne śniadanka, że aż im zazdroszczę!!
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają bardzo smacznie!
całuski posyłam
Natalko dziękuję za ciepłe słowa :*
UsuńFaktycznie lubię spędzać czas z rodziną przy ładnie podanych posiłkach, myślę, że to są naprawdę fajne, jednoczące chwile :) Jest czas na rozmowy, żarty... no fajnie jest po prostu :))
Ściskam Kochana serdecznie <3
o matko ale pysznie to wyglada *,*
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :))) Ciesze się, że podoba Ci się :)
UsuńOjej moje ulubioneee!!Chyba jutro zrobię?Mam jeszcze jedną cukinię od teścia, z działki.No to plan już jest.Dzięki za podsunięcie pomysłu :-) Buziaki :-***
OdpowiedzUsuńMarilyn bardzo proszę, cieszę się, że podsunęłam pomysł :)))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Moje ulubione placki :)
OdpowiedzUsuńOch jak fajnie, pyszne są prawda ? :)))
UsuńUwielbiam cukinię i wciąż szukam nowych inspiracji kuchennym. Placuszki z tartą cukinią znam, ale te maczane w cieście naleśnikowym pierwszy raz słyszę! Na pewno zrobię :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kochana te w cieście naleśnikowym to moje ulubione , są naprawdę pyszne :) Podobnie robię wiele innych warzyw i owoców. Jabłuszka, kwiaty bzu, kwiaty cukinii, brokuł, kalafiorek, pieczarki. Wszystko naprawdę pyszne :))
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam , uściski :*
Kochana super często robię te placuszki są ekstra:) Zajrzyj koniecznie do mnie i wypróbuj przepis na lasagne z cukini !!!! Zapraszam może choć jeden komentarz się pojawi hahaha :) pozdrawiam MONIA
OdpowiedzUsuńhttp://bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/
Kochana super często robię te placuszki są ekstra:) Zajrzyj koniecznie do mnie i wypróbuj przepis na lasagne z cukini !!!! Zapraszam może choć jeden komentarz się pojawi hahaha :) pozdrawiam MONIA
OdpowiedzUsuńhttp://bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/
Monia byłam już na Twoim blogu kulinarnym ( zawsze jakoś zaglądałam na ten drugi ) i teraz na pewno będę zaglądała tam częściej :*
Usuńo ja także lubię placki z cukinii, tylko my dodajemy sera żółtego do nich :)
OdpowiedzUsuńŻółty serek to świetny dodatek, placuszki są jeszcze bogatsze w smaku :))
UsuńWłaśnie w tej wersji placuszki smakują mi najbardziej :-) będę wypatrywać przepisów, chętnie wypróbuję nowych.
OdpowiedzUsuńUdanego tygodnia!
Buziaki :-* :-* :-*
Właśnie w tej wersji placuszki smakują mi najbardziej :-) będę wypatrywać przepisów, chętnie wypróbuję nowych.
OdpowiedzUsuńUdanego tygodnia!
Buziaki :-* :-* :-*
Kasiu będę systematycznie wrzucała przepisy na potrawy z cukinii, bo teraz często gości ona na moim stole :))
UsuńTobie również wspaniałego tygodnia, uściski :*
Kochana super często robię te placuszki są ekstra:) Zajrzyj koniecznie do mnie i wypróbuj przepis na lasagne z cukini !!!! Zapraszam może choć jeden komentarz się pojawi hahaha :) pozdrawiam MONIA
OdpowiedzUsuńhttp://bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/
Uściski kochana, już byłam na blogu. Cudne zdjęcia :*
Usuńrobię podobne placuszki:)
OdpowiedzUsuńSuper są prawda ? :)))
Usuńi sycące bardzo!
UsuńZgadza się :)) To fajne jedzonko pod każdym względem :))
UsuńPlacuszki są pyszne, robi je moja koleżanka, ja cukinię lubię grilowaną, posypaną odrobiną parmezanu, świetny dodatek do mięs.Smakowite śniadanko! Rozpieszczasz rodzinkę! Pozdrowionka! Dora
OdpowiedzUsuńDora dziękuję :))
UsuńBardzo lubię grilowaną cukinię, ale nigdy nie jadłam jej z parmezanem. Następnym razem wypróbuję patent :))
Ściskam serdecznie :*
Moje ulubione:))
OdpowiedzUsuńspróbuj zrobić sobie takie placki w ten sposób,że najpierw mieszasz jajka z mąką i ziołami żeby miały konsystencje ciasta na lane kluski a następnie dodaj odsączoną startą cukinie i szybko wymieszaj i od razu smaż:)))na gotowe dodaję np:biały serek i posypuję pokrojonymi pomidorkami,a jak dzień rozpusty to jeszcze pokrojoną w paseczki szynką:)))
jest zupełnie inna struktura takiego placka:))
pozdrawiam
Bożenko z przyjemnością wypróbuję Twoją wersję placuszków. Na pewno są pyszne :))
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam :*
koniecznie muszę to zrobić, uwielbiam cukinię, wczoraj nawet robiłam grillowana cukienię z pieprzem i miętą:) jak zawsze wygląda to apetycznie;)
OdpowiedzUsuńMartusiu i ja też, uwielbiam pod każdą postacią :) Placuszki bardzo polecam :)
UsuńMniam! Uwielbiam takie, są najlepsze!
OdpowiedzUsuńCzy pomidorki to też z Twojego ogrodu?
Pozdrawiam, Ania.
Aniu zgadza się , pomidorki ze szklarenki. To pasja mojej mamy, sadzi przeróżne odmiany :)
UsuńRównież cieplutko pozdrawiam :)
Aguśka dzięki za cukiniowe przepisy :))) My wczoraj cukinie pokrojoną w plastry wrzuciiśmy na grilla. I co? I oczywiście była pyszna :)
OdpowiedzUsuńAginko bardzo proszę :)
UsuńUwielbiam grillowaną cukinię, naprawdę pycha :))
Jakie pyszne placuszki!!!! Dzięki za przepis, koniecznie muszę je zrobić:))
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam i życzę miłego tygodnia:))
Doniu bardzo polecam , placuszki są naprawdę pyszne :)
UsuńJa również cieplutko pozdrawiam , uściski serdeczne :*
Muszę przyznać, że cukinii w wersji z ciastem naleśnikowym jeszcze nie jadłam! :) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńNatomiast placki cukiniowe - uwielbiam! Robię je podobnie, jak robi się ziemniaczane. :) Niebo w gębie!
Uściski! k
Kasiu bardzo polecam taką wersję placuszków, to moja ulubiona, są naprawdę pyszne :))
UsuńTa wersja, jak placuszki ziemniaczane, też super.... w ogóle cukinia pod każdą postacią jest pyszna :)))
Buziaki serdeczne :*
Ja też lubię cukinię bardzo. I też robię takie :) Albo na patelni grillowej. Pyszotka.
OdpowiedzUsuńAle z ciastem jeszcze nie próbowałam. Będę musiała wypróbować.
Ściskam mocno.
M.
Madziu bardzo polecam, te z naleśnikowym cieście dla mnie najpyszniejsze :))) Z wierzchu chrupiące , w środku delikatne jak puszek :)))
UsuńRównież ściskam gorąco :*
U mnie pierwsza wersja gości na talerzu kilka razy w tygodniu, bo po prostu uwielbiam taką cukinię! To też moje najprzyjemniejsze wspomnienie kulinarne z dzieciństwa:) Poza tym nie znam osoby, której nie posmakowałaby cukinia w takiej formie:)
OdpowiedzUsuńOj pychota niesamowita, ja też mogłabym je jeść kilka razy w tygodniu :)))
UsuńA takie różne kulinarne smaki dzieciństwa są cudowne :)
Godne wypróbowania. A czy cukinię można by zastąpić kabaczkiem?
OdpowiedzUsuńAlbo inaczej, masz jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie kabaczka?
Z góry dziękuję i pozdrawiam:-)
Anitko oczywiście, można :) Ja smażę i jedno i drugie :)
UsuńW ogóle traktuję te warzywka jako jedno i robię z nich te same potrawy, w zależności, które akurat mam. W najbliższym czasie będę robiła sporo potraw z tych warzyw i będę wrzucała na bieżąco przepisy :)
Ściskam serdecznie :*
Nie przepadam za cukinią, ale Twoje placuszki tak apetyczne, że chyba zrobię, buziaki Aga
OdpowiedzUsuńKochana, a ja przeciwnie, uwielbiam ją pod każdą postacią :))
UsuńNa placuszki namawiam, są pyszne. Jeśli skusisz się zrobić, to daj proszę znać, czy zasmakowały, czy raczej, tak jak inne cukiniowe potrawy nie bardzo :))
Aga, ściskam serdecznie :*
Cukinia jest rewelacyjna. Właśnie kupiłam na zapiekankę:)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Och to pyszne jedzonko Ci się szykuje . Zapiekanki są super :))
UsuńŚciskam serdecznie : *
Witaj
OdpowiedzUsuńZnam i robię wersję z utartej cukinii, bardzo moim najbliższym smakuje ogromnie. Muszę wypróbować Twoją pierwszą wersję.
Pozdrawiam
Kingo bardzo namawiam na tę wersję, jest naprawdę przepyszna :))
UsuńŚciskam serdecznie :*
Uwielbiam cukinię. A Twoje placuszki zjadłabym i teraz. Mniam....
OdpowiedzUsuńBeatko, bardzo zapraszam na placuszki, robię je dosyć często w sezonie :))
UsuńBuziaki : *
Dla mnie to idealny przepis bo uwielbiam cukienię ;)
OdpowiedzUsuńcukinię*.;)
OdpowiedzUsuńOj to placuszki na pewno Ci zasmakują, są naprawdę pyszne :))
UsuńTo coś dla mnie, bo uwielbiam cukinię w każdej postaci, zwłaszcza z pomidorami, świeżą bazylią i makaronem. Twoje placuszki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Aniu cukinia to wspaniałe warzywo, prawda ? Można zrobić z niej mnóstwo przeróżnych potraw, na słono i na słodko :))
UsuńPlacuszki naprawdę są pyszne, bardzo polecam :)
Również cieplutko pozdrawiam : *